Echa objazdĂłw linii na Andersa...

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 lis 2008, 12:03

Łukasz pisze:W normalnym kraju może by się i dało.
Myśl realnie:
Z tego co pamiętam zwrotnice robione są na zamówienie.
Ile wykonanie takiego zamówienia może trwać?
Ile czasu będzie trwało zaprojektowanie przebudowy Placu Grunwaldzkiego (i jego wykonanie, co wymuszałoby jego zamknięcie dla ruchu)?
Gdzie umieszczone byłyby szyny na al. Wojska Polskiego? Na drewnianych podkładach ułożonych bez umocowania na asfalcie? Nie? To należałoby również zryć asfalt na tej ulicy i pewnie zrobić nowe podłoże.
Nie wspominając już o tym, że musiałby być przetarg na inwestycje, odbiory techniczne (chyba nikt nie chce tworzyć prowizorki, którą mieliby jeździć ludzie?) i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy, o których nie mam pojęcia ;)

I wszystko to po to, żeby rozebrać to po 2-4 latach.
Naprawdę warto?

Aj, zapomniałem, przecież nikomu się tego nie chce zrobić.
Najłatwiej jest krytykować i ustawiać się na pozycji "ja jestem ponadto".

Kra

Post autor: Kra » 28 lis 2008, 13:07

Krzysiek_S pisze:Będzie D21, D23 niskie solówki, D22 niski przegub.
A czy wiesz o której godzinie np. odjazd z Chomików (czy czasem nie są wydłużone wybrane kursy f?)?

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 lis 2008, 13:11

Kra pisze:
Krzysiek_S pisze:Będzie D21, D23 niskie solówki, D22 niski przegub.
A czy wiesz o której godzinie np. odjazd z Chomików (czy czasem nie są wydłużone wybrane kursy f?)?
Tego jeszcze nie wiem, wiem że będą zabrane wtyczki z jakieś linii , więc raczej nie będą f-ki przedłużane.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 lis 2008, 13:24

Kra pisze:A czy wiesz o której godzinie np. odjazd z Chomików (czy czasem nie są wydłużone wybrane kursy f?)?
6:56, 7:06, 7:16 z Chomiczówki oraz 8:14, 8:24 i 8:34 z Wilanowa.

Kra

Post autor: Kra » 28 lis 2008, 13:35

geograf pisze:
Kra pisze:A czy wiesz o której godzinie np. odjazd z Chomików (czy czasem nie są wydłużone wybrane kursy f?)?
6:56, 7:06, 7:16 z Chomiczówki oraz 8:14, 8:24 i 8:34 z Wilanowa.
Dzięki za info, ten pierwszy kurs to raczej za wcześnie, raczej przydałby się7.26 ale może się mylę.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 lis 2008, 14:07

Robione to było pod zapełnienia na Mickiewicza i wychodziło, że tak właśnie powinny się pasować. Na czuja też bym to przesunął o jeden kurs.
Zawieszone zostaną poranne wtyczki na 171 i jedna na 522.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 28 lis 2008, 15:01

fraktal pisze:
desert_eag pisze:Skąd wozy? A np. ze 121, ze 132 może... Nikt chyba nie wie po jaką cholere to jeszcze jeździ Broniewskiego.
Po to żeby mieszkańcy Piasek mogli dojeżdżać do metra Stare Bielany (to o 132). I niektórzy dojeżdżają, sam widziałem.
Rzekłbym nawet, że nie tylko "niektórzy". Frekwencja na odcinku żoliborskim jest zaskakująco duża i poza ścisłym szczytem wyraźnie większa, niż na reszcie trasy.

fraktal

Post autor: fraktal » 28 lis 2008, 20:16

Kra pisze:Tajne wtyczki ? :?:
Wtyczki zasadniczo są nieoznaczone w rozkładzie.

pawcio pisze:Zawieszone zostaną poranne wtyczki na 171 i jedna na 522.
Ale te wtyczki nie były niskopodłogowe, więc niskie wozy muszą zostać zabrane z innej linii. Na to, żeby na wtyczki zabierać brygady niskopodłogowe oznaczone w rozkładzie, nie powinno być zgody (a wygląda na to, że tak się właśnie stanie). Te trzy ranne brygady mogłyby obsłużyć wysokopodłogowe wozy, zwłaszcza że chodzi tylko o jedno kółko.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 lis 2008, 21:20

Redutowa ma chwilowo dość wysoki nadmiar niskich podłóg w stosunku do zgłoszonego planu, więc za bardzo bym się nie martwił.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

fraktal

Post autor: fraktal » 28 lis 2008, 22:15

I co z tego, że ma nadmiar? Jeśli w planie brygadowym Redutowej pojawiły się wysokie całki na 103, to będą jeździły kwadraty, tak jak na maratonie. Ja wciąż mam nadzieję, że to po prostu błąd w rozkładzie (co również jest karygodne, bo 99 procent pasażerów kieruje się przystankowym rozkładem jazdy), ale jeśli faktycznie ma to odzwierciedlenie w planie brygadowym, to oznacza ni mniej ni więcej tylko skandal, skoro zdejmuje się brygady niskie z całek, żeby mogły sobie zrobić jedno kółko po Krakowskim Przedmieściu. Poza tym jeśli to prawda, to oznacza, że ZTM już zupełnie poddał się dyktatowi MZA, skoro ZTM ma świadomość, że zajezdnia dysponuje większą liczbą niskopodłogowych wozów niż deklaruje, a mimo tego boi się zwiększyć plan niskopodłogowych brygad, to oznacza, że to MZA rządzi obsługą linii w tym mieście, a nie ZTM, który tak deklaruje.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 29 lis 2008, 16:49

fraktal pisze:Poza tym jeśli to prawda, to oznacza, że ZTM już zupełnie poddał się dyktatowi MZA, skoro ZTM ma świadomość, że zajezdnia dysponuje większą liczbą niskopodłogowych wozów niż deklaruje, a mimo tego boi się zwiększyć plan niskopodłogowych brygad, to oznacza, że to MZA rządzi obsługą linii w tym mieście, a nie ZTM, który tak deklaruje.
Poniekąd tak jest. MZA zgłasza zgodnie z umową określone wartości do planu co do liczby wozów wielkopojemnych oraz niskopodłogowych i tylko w tych ramach ZTM może się poruszać. Przynajmniej w bieżących rozdysponowaniu taboru.

Kra

Post autor: Kra » 01 gru 2008, 8:23

Pozwalem sobie dodać jeszcze jedną rozpiskę czasową przejazdu 116 na trasie Aspekt - Foksal - pon. 1.12.08

Aspekt - o. 6.57 (punktualnie).
Metro Marymont - o. 7.05 (punktualnie) - przyjazd był 7.04 postaliśmy troszkę dla wyrównania
Pl. Wilsona 07 - o. 7.09 (+1) - wolniej się nie dało naprawdę
Gen. Zajączka - o. 7.11 - uwaga jak wyżej
Muranowska - o. 7.22 (-4) - szybciej się nie dało, na Krajewskiego ślisko, oczywiście 3 światła na Sanguszki/Zakroczymska
Foksal - p. 7.31 (-3) - kierowca nie zamierzał nadrabiać opóźnienia na Miodowej, Krakowskim i NŚ, zaznaczam, iż na 2 przystankach nikt nie wysiadał ani nie wsiadał.

Remont na Zakroczymskiej i Sanguszki ma się nadzwyczaj dobrze - obowiązuje szacunek dla pracy, wykonawvy się kompletnie nie spieszy, miastu jak widać też, jak ktoś dojeżdża to jego sprawa. :D

Reasumując - jak widać rozkłady są nierealne, nawet przy małym ruchu bus się opóźnia. Remont na objeździe (końca robót nie bardzo widać) powinien być, moim zdaniem, uwzględniony. Co do obłożenia busa, od Zajączka (o to najbardziej luźny odcinek do Muranowskiej), stało w SU18 ponad 20 os. - jak na tą porę, naprawdę dużo ludzi, poźniej jest luźniej, chyba głównie zpowodu powolności przejazdu. Ciekaw jestem jak "wypadł" pierwszy dodatkowy kurs.
Pzdr

fraktal

Post autor: fraktal » 01 gru 2008, 16:39

A przecież Gazeta Stołeczna w ubiegły piątek napisała:
Za to już w poniedziałek w godzinach porannego szczytu (7.20-8) Zarząd Transportu Miejskiego kieruje na linię 116 z Chomiczówki trzy dodatkowe autobusy (w sumie będzie ich 24). Stanie się to możliwe, bo w weekend ma zniknąć ogromna dziura na Zakroczymskiej, którą prowadzi główny objazd dla komunikacji. W piątek minął tu termin zakończenia budowy kolektora na ścieki. - Warunkowo przesunęliśmy go o dwa dni i w poniedziałek ulica powinna być przejezdna - mówi Tomasz Kunert, rzecznik miejskiego koordynatora ds. remontów. Bartosz Milczarczyk z MPWiK: - Już zasypujemy tę dziurę, w nocy będzie układany asfalt - obiecuje.

Kra

Post autor: Kra » 01 gru 2008, 16:48

fraktal pisze:A przecież Gazeta Stołeczna w ubiegły piątek napisała:
Będę złośliwy, o którym weekendzie pisali ? :sad:

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 gru 2008, 18:06

Nie ma możliwości powrotu tramwaju linii 6 na trasę. Z naszych obserwacji wynika, że linie 28 i 36 doskonale spełniają funkcję wycofanego tramwaju. Czas przejazdu nie uległ zmianie - broni pomysłu ZTM-u Igor Krajnow (30 l.), rzecznik prasowy.
:arrow: Następny "Fachowiec" z Z.T.M-u od siedmiu boleści. Przesiadki, przesiadki i tylko to ma do zaproponowania "organizator transportu", "boli" tam kogoś, że ludzie mają bezpośredni dojazd tam gdzie potrzebują. Rzecznik swoje, a ludzie swoje, po wypowiedziach opinii publicznej wynika ,że linia jest niezbędna, na tej trasie. Następny przyład 103 i 28 fakt tramwaj jedzie szybciej ale 103 było bez pośrednio a nie z przesiadkami i dłużej. Starsi ludzie wolą 103 bez przesiadek niż szybsze 28 i przesiadki. I tu cytat "Tego pomysłowego Dobromila to chyba odstrzelę za ten durny pomysł"(103) koniec cytatu. I to usłyszałem jak ostatnio miałem 103. :D

[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 18:18 ]
Nie ma możliwości powrotu tramwaju linii 6 na trasę. Z naszych obserwacji wynika, że linie 28 i 36 doskonale spełniają funkcję wycofanego tramwaju. Czas przejazdu nie uległ zmianie - broni pomysłu ZTM-u Igor Krajnow (30 l.), rzecznik prasowy.
:arrow: Następny "Fachowiec" z Z.T.M-u od siedmiu boleści. Przesiadki, przesiadki i tylko to ma do zaproponowania "organizator transportu", "boli" tam kogoś, że ludzie mają bezpośredni dojazd tam gdzie potrzebują. Rzecznik swoje, a ludzie swoje, po wypowiedziach opinii publicznej wynika ,że linia jest niezbędna, na tej trasie. Następny przykład 103 i 28 fakt tramwaj jedzie szybciej ale 103 było bez pośrednio a nie z przesiadkami i dłużej. Starsi ludzie wolą 103 bez przesiadek niż szybsze 28 i przesiadki. I tu cytat "Tego pomysłowego Dobromila to chyba odstrzelę za ten durny pomysł"(103) koniec cytatu. I to usłyszałem jak ostatnio miałem 103. :D

ODPOWIEDZ