Echa objazdĂłw linii na Andersa...

Moderator: Wiliam

Kra

Post autor: Kra » 12 gru 2008, 9:09

Bastian pisze:
Kra pisze:przesunąłbym te wtyczki 116 (zwłaszcza krótkie) 2-3 min za rozkładowe kursy a nie jak są obecnie przed. Niepotrzebnie jest w nich spory tłok, zaś rozkładowy jedzie później luźnawy.
Hmm. Chyba jednak lepiej, by wtyczka zebrała chętnych tylko do Marymontu, a rozkładowy miał miejsca dla jadących na Trakt :-k
Hm, tu nie ma dobrego rozwiązania. Najpierw jedzie "f" - zabiera tych do Słodowca i Marymontu i ... ok. 10-15 os. jadących dalej. Po 2-3 min jest wtyczka. Zbiera z Żeromskiego większość tych jadących dalej (no i tych do metra co akurat nadeszli). Robi się ciasno jak jest krótki bus. Za nią jedzie pustawy rozkładowy (przegub). Może zamienić kolejność ale sam nie jestem pewien czy nie okaże się, że wtyczka będzie jechała pusta. Tu może się komuś narażę, ale na 100% nie jestem pewien czy nie lepiej aby wtyczka jechała razem z wybranymi "f" ?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 12 gru 2008, 9:19

SławekM pisze:Rozumiem tablice 116. 157 i N44 znów do wymiany bo...
ZTM pisze: 2008-12-11 | Uruchomienie dodatkowego przystanku na ul. Krajewskiego | Od dnia 15.12.br. (poniedziałek) od początku kursowania linii dziennych uruchomione zostają nowe przystanki KRAJEWSKIEGO 51 i 52, zlokalizowane na ul. Krajewskiego i obowiązujące jako warunkowe na trasach linii: 116, 157 i N44.
Żółte kartki pod deski rozwiążą problem.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 gru 2008, 17:59

Hehe, ciekawe czy będzie taka sama historia jak z metrem, Kazimierzowską i 118 :kekeke:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

michael112

Post autor: michael112 » 21 gru 2008, 11:05

Jakiś czas temu czytałem że na Międzyparkowej są korki. Ponoć dlatego 175 krańcuje na pl. Piłsudskiego, a ja zauważyłem że Z2, pomimo podzielenia 122 nadal zdarza się spóźniać. Skoro tak, to czy nie dało by się zrobić, aby na pętlę przy Konwiktorskiej autobusy dojeżdżały przez Franciszkańską i Zakroczymską. O tak jak 125 na mapce poniżej:
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1978-1979/4338.jpg
Nie chodzi mi już o samo 175, ale przynajmniej o ominięcie korków przez linie, które już tam krańcują i wyeliminowanie opóźnień.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 21 gru 2008, 11:24

Znaczy się twierdzisz, że na Freta czy Franciszkańską swobodnie wjedzie współczesny 12-metrowy autobus? Nawet jeśli to możliwe to ulice te nie spełniają parametrów ZTM a i przewoźnicy moglibys się nie zgodzić. Niemniej idea słuszna.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 21 gru 2008, 11:27

Przejazd Franciszkańską jest w tej chwili wyzwaniem dla samochodu osobowego, a co dopiero dla autobusu. Prędzej bym widział coś takiego: ..., Bonifraterska, Konwiktorska, Zakroczymska, Wenedów, Wybrzeże Gdańskie, Sanguszki, Konwiktorska, Bonifraterska, ...
Ale to jest też zamiana jednego korka na drugi.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 gru 2008, 11:45

Ja bym 175 i 195 zwyczajnie skierował Krakowskim, Senatorską i Wierzbową. Powrót przez Moliera i Senatorską. Dzięki czemu w obie strony byłby przesiadki na Trasę WZ z w/w linii :roll: Byłoby to całkiem pożądanym wzmocnieniem połączenia właśnie ciągu Trasy WZ z Traktem Królewskim...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 gru 2008, 12:27

R-11 Kleszczowa pisze:Ja bym 175 i 195 zwyczajnie skierował Krakowskim, Senatorską i Wierzbową.
Było to analizowane... Po odsunięciu przystanku PL. ZAMKOWY jest z niego bliżej chyba tylko o ok. 200 metrów do placu, niż z PL. PIŁSUDSKIEGO. De facto taka zmiana trasy oznaczałaby tylko i wyłącznie dołożenie tego przystanku - autobusy nie mogłyby nawet złapać żadnego z przystanków na PL. TEATRALNYM. Za to znaczny przyrost wozokilometrów...
R-11 Kleszczowa pisze:Powrót przez Moliera i Senatorską.
No to tak już jeżdżą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 gru 2008, 12:30

Bastian pisze:autobusy nie mogłyby nawet złapać żadnego z przystanków na PL. TEATRALNYM. Za to znaczny przyrost wozokilometrów...
Przystanek Pl. Teatralny 01 jest obecnie między Niecałą a Fredry, więc spokojnie 175 i 195 mogłyby się tam zatrzymać. Pytanie, czy miałoby to wówczas jakiś sens.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 21 gru 2008, 12:54

Naszło mnie jedno takie przemyślenie. A gdyby tak ww. linie skierować Muranowską i zawracać przez tory tramwajowe na Stawkach. Przystanek końcowy możnaby zorganizować na Muranowskiej w stronę Bonifraterskiej. Oczywiście konieczna byłaby taka organizacja postojów, by na pętli znajdował się 1 autobus danej linii, gdyż na więcej nie byłoby miejsca. Tylko czy przepisy pozwalają?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 gru 2008, 12:57

Wątpię, by Inżynier Ruchu wyraził na to zgodę. Gdyby była zatoka, to co innego.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 21 gru 2008, 13:02

W takim razie w imię poprawy komunikacji należy wybudować zatokę, względnie zaanektować fragment jednego z pasów ruchu (styknie ustawowe 25m czy tam ile wynosi długość krótkiego przystanku). Myślę, że po takich manewrach dałoby radę również odzyskać po jednym wozie z każdej linii, a o to warto by powalczyć.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 gru 2008, 13:04

Tam nie ma na to miejsca.
O jakim odzysku wozów mówisz? Z wydłużenia 175?

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 21 gru 2008, 13:06

Nie, ze skrócenia 178 i Z2, ale skoro nie ma miejsca to nie ma oczym mówić

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 gru 2008, 13:08

Takie skrócenie nie da odzysku żadnego wozu.

ODPOWIEDZ