Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 12 sty 2009, 1:14

105 też jest taką linią socjalną?
Nie, ale tez jeździ za rzadko. Mam nadzieję, że po zamknięciu Świętokrzyskiej na czas budowy II linii metra będzie mozna 105 połączyć z zachodnią końcówka 125 i zapewnić częstotliwość co 8/10/10.
pawulon pisze:Nie wiem dlaczego uważasz takie nowe 147 jako linie schyłkową? Sam widzisz, że 117 bardzo słabo spełnia swoją rolę na odcinku Gocław - Saska Kępa, więc czy nie przydałaby się optymalizacja tras w przypadku linii 117 i 147?
147 nie uważam. 117 uważam. Za długo by tu pisać co i dlaczego dokładnie. Właśnie nie chcę doprowadzić do tego, by 147 także stało sie linią złą.

reserved

Post autor: reserved » 12 sty 2009, 7:30

Krzysiek_S pisze:161/20/20/20/30
Trasa: Błota - PKP Radość[ zawrotka na rondzie]
A on tam się na rondzie wyrobi?

pawulon

Post autor: pawulon » 12 sty 2009, 10:08

Jarek pisze:147 nie uważam. 117 uważam. Za długo by tu pisać co i dlaczego dokładnie. Właśnie nie chcę doprowadzić do tego, by 147 także stało sie linią złą.
Nie ma żadnego zagrożenia dla 147, że stanie się jakąś linią schyłkową! Zauważ, że dla masy osieldi w Wawrze(Zwoleńska-Trakt L. pomiedzy Zwoleńska i Bronowską-Bronowska-Wał M. pomiędzy Bronowską a Kadetów) a także dla Saskiej Kepy byłaby to jedna dość mocna linia do Centrum z dalszą perspektywą rozwoju czyli zwiększaniem częstotliwości, ponieważ mieszkańców przybywa i będzie dalej przybywać. Z mojej ale i nie tylko z mojej strony możesz mieć zapewnienie, że 147 złą linią by się nie stało, a wręcz przeciwnie! Nie rozumiem tylko waszych obaw i lęków przed zmianą!
the best 147!!

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 12 sty 2009, 17:05

Jakoś mnie nie przekonuje ta wizja 147. Saska Kępa ma do Centrum 117, 411 i całą masę linii z zp Saska. Linie z zachodniej części Wawra (119, 146, 147) powinny IMHO kończyć na pętli Gocław, z dogodną przesiadką na Pragę, do Centrum i na Mokotów.

reserved pisze:A on tam się na rondzie wyrobi?
furgonetka się nie wyrobi?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 12 sty 2009, 17:18

Nie widzę sensu skierowania 147 do Centrum. Naprawdę. To jest niezgodne z polityką transportową miasta. Zwłaszcza, że mamy w perspektywie metro lub/i tramwaj na Gocławiu.
Żadnych więcej linii pokroju 502, 514, 519... Z rejonów peryferyjnych prosto do ronda Dmowskiego. W makroskali uruchamianie takich połączeń nie powoduje poprawy efektywności sieci komunikacyjnej.

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 12 sty 2009, 17:29

jasiu pisze:Jakoś mnie nie przekonuje ta wizja 147. Saska Kępa ma do Centrum 117, 411 i całą masę linii z zp Saska. Linie z zachodniej części Wawra (119, 146, 147) powinny IMHO kończyć na pętli Gocław, z dogodną przesiadką na Pragę, do Centrum i na Mokotów.
Saska Kępa to nie jest obszar o wielkości hektara, że można odcinać jej zachodnią część od komunikacji miejskiej. Jeżeli Paryska i Francuska zostaną pozbawione 146 i 147 to 1/3 Kępy będzie musiała przechodzić 400m do Saskiej aby skorzystać z rozsądnej komunikacji miejskiej. Na kursujące co 15-20 min 117 nikt liczyć nie będzie. Wtedy łatwiej będzie odstawić komunikację miejską i na piechotę dojść do Ronda Waszyngtona. Absurd. Oczywiście zapomniałeś, że przy Wersalskiej, Brukselskiej, Lotaryńskiej, Rzymskiej itp też mieszkają ludzie.
Jarek pisze:Nie widzę sensu skierowania 147 do Centrum. Naprawdę. To jest niezgodne z polityką transportową miasta. Zwłaszcza, że mamy w perspektywie metro lub/i tramwaj na Gocławiu.
Tu się zgodzę. Dworzec Wschodni i Praga Północ pozbawione 146/147 będzie miała tylko 123 i 509 w rejon Gocławia/Kępy. 509 oczywiście zatrzymuje się przy Wileńskim, a 123 jedzie ze Wschodniego, więc wykluczamy naprzemienność tych linii.

Ktoś z odległej części Warszawy powie "po co komu ludziom z Gocławia połączenie z Pragą?" - niech sam sprawdzi, co się dzieje w 509 w szczycie i poza nim.

Kolejny dubel linii tramwajowej i masy autobusów na Poniatowskiego nie ma sensu. W szczycie i tak tramwajami szybciej, zważając na korek przed rondem Dmowskiego i częstotliwość ~90sek w szczycie.

Obczaić odsetek wysiadających na przystanku Meksykańska.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 12 sty 2009, 17:40

No dobra Gadu, Gadu, ale projekt ZTM był w miarę dobry, tylko miał jedną wadę za dużo było połączeń przez tory w Międzylesiu i tu się akurat zgadzam z radnymi. Jeśli ktoś znajdzie lepsze rozwiązanie tego problemu, to proszę mi tu napisać. Mniej linii przez tory i będzie dobrze!. Macie czas, jak już wcześniej napisałem do 19 stycznia do końca dnia.

pawulon

Post autor: pawulon » 12 sty 2009, 18:05

jasiu pisze:Jakoś mnie nie przekonuje ta wizja 147. Saska Kępa ma do Centrum 117, 411 i całą masę linii z zp Saska.
Najpierw mieszkańcy Francuskiej, Paryskiej, Brukselskiej musieli by dojechać rowerem do przystanku Afrykańska gdzie zatrzymuje się 411. Wydaje mi się, że Saska Kępa nie kończy się na Saskiej. Pozostaje też spory ciag Paryska Francuska z przyległymi uliczkami, gdzie zapewnic obsługę trzeba.
jasiu pisze:Linie z zachodniej części Wawra (119, 146, 147) powinny IMHO kończyć na pętli Gocław, z dogodną przesiadką na Pragę, do Centrum i na Mokotów.
O czym rozmowa =;
Jarek pisze:Nie widzę sensu skierowania 147 do Centrum. Naprawdę. To jest niezgodne z polityką transportową miasta. Zwłaszcza, że mamy w perspektywie metro lub/i tramwaj na Gocławiu
Mogło by to byc zasadne, jeśli tramwaj by był. Ale wiesz mi, że do 2020 raczej nie powstanie a to jest szmat czasu! A co do polityki transportowej to :-$ bo usłyszy nas 158 ;-)
jajcys pisze:Jeżeli Paryska i Francuska zostaną pozbawione 146 i 147 to 1/3 Kępy będzie musiała przechodzić 400m do Saskiej aby skorzystać z rozsądnej komunikacji miejskiej
Ale nikt tu nie mówi o wycofywaniu 146 i 147 z Francuskiej ;-)
jajcys pisze:123 jedzie ze Wschodniego, więc wykluczamy naprzemienność tych linii.
Czy chodzi tobie o naprzemienność 123 i 147? Bo z tą naprzemiennośćią to jest cienko. Po za tym 147 to nie jest linia Gocławska! Ale może stać się linią Wawersko-Sasko Kępowską. Gocław ma swoje E-5/507 do Centrum i 509 na prage, 123 na Wschodni
jajcys pisze:Kolejny dubel linii tramwajowej i masy autobusów na Poniatowskiego nie ma sensu. W szczycie i tak tramwajami szybciej, zważając na korek przed rondem Dmowskiego i częstotliwość ~90sek w szczycie.
O dublach linii tramwajowej to moze nie rozmawiajmy, bo trasa 147 pokrywała by się może w 10% trasy. Mniej więcej tak samo jak teraz do Wschodniego. Spójrz na 125, 158 i wiele innych linii. Nie mozna popadać w paranoje przez to, że linia pojedzie ze 3 km tak samo jak tramwaj! Czy 158 jest ok? Nie wiem czy czytałeś moją propozycję dwie strony wcześniej, Bo wtedy po wycofaniu 117 z Praskeij częsci takie nowe 147 ze skróconymi kursami mogłoby się pojawiać co 7,5 min na Saskiej Kępie. Wtedy mogłoby nawet zastapić takie 158 (chociaz osobiscie bym tego nie chciał, bo wtedy korki mogłyby rozstroić tą linię)
Pozdrawiam ;-)
the best 147!!

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 12 sty 2009, 18:18

pawulon pisze:Ale nikt tu nie mówi o wycofywaniu 146 i 147 z Francuskiej ;-)
jasiu pisze:(119, 146, 147) powinny IMHO kończyć na pętli Gocław, z dogodną przesiadką na Pragę, do Centrum i na Mokotów.
Czy chodzi tobie o naprzemienność 123 i 147? Bo z tą naprzemiennośćią to jest cienko. Po za tym 147 to nie jest linia Gocławska! Ale może stać się linią Wawersko-Sasko Kępowską. Gocław ma swoje E-5/507 do Centrum i 509 na prage, 123 na Wschodni
Ulica: KIJOWSKA
Przystanek: DW.WSCHODNI (KIJOWSKA) 08 --> TARGOWA
Typ przystanku Linie
- krańcowy: 146 147

Przystanek: DW.WSCHODNI (KIJOWSKA) 09 --> TARGOWA
- krańcowy: 123
Jeżeli dany pasażer nie mieszka na skrajnie zachodnim punkcie Saskiej Kępy to wejdzie w 146/147 zamiast czekać na 123.
a Gocław może wysiąść na Waszyngtona i tam na tam samym przystanku 509 a po drugiej stronie 111,117,507. nie mówimy tylko o przejazdach bezpośrednich ;]
O dublach linii tramwajowej to moze nie rozmawiajmy, bo trasa 147 pokrywała by się może w 10% trasy. Mniej więcej tak samo jak teraz do Wschodniego. Spójrz na 125, 158 i wiele innych linii. Nie mozna popadać w paranoje przez to, że linia pojedzie ze 3 km tak samo jak tramwaj! Czy 158 jest ok? Nie wiem czy czytałeś moją propozycję dwie strony wcześniej, Bo wtedy po wycofaniu 117 z Praskeij częsci takie nowe 147 ze skróconymi kursami mogłoby się pojawiać co 7,5 min na Saskiej Kępie. Wtedy mogłoby nawet zastapić takie 158 (chociaz osobiscie bym tego nie chciał, bo wtedy korki mogłyby rozstroić tą linię)
Pozdrawiam ;-)
Powiedzmy, że z wyjściem z 146/147 na Waszyngtona i przesiadką do tramwaju (wystarczy przejść na drugą stronę Zielenieckiej aby wejść do 7, 21 na przykład, następne 30 metrów do 111,117,507,521,517,158 a kolejne 10m do 9,22,24 etc) nie będzie takich problemów jak z wyjściem z Waszyngtona i dojazdem na wschodni. Mamy wtedy ledwo 7-kę i 123. Jednak częstotliwość minimalnie mniejsza.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 12 sty 2009, 18:37

Nie rozumiem tego dogmatu ze nic nowego juz do Ronda Dmowskiego nie bedzie dojezdzalo. Bez sensu.

Akurat pomysl z 147 pasuje do waszej ideologii laczenia linii w jedna mocniejsza i robienie linii mniej zakreconych. Chyba nie do konca zostal ten pomysl tutaj zrozumiany. Czyli:

Kasujemy 117. Puszczamy 147 na trasie DWC/EP - Aleje Jer. - trasa 117 - Bora-Kom. - trasa 147 i krancujemy gdzies na zachodnim Wawrze zeby ominac korek przy PKP Miedzylesie. Na tramwaj do Goclawia poczekamy ladnie kilkanascie, do tego czasu mozna taki porzadek zaprowadzic.

Pozostaja jeszcze dwie relacje kasowanego 117: Centrum-Mokotow oraz Wilanowska-Sluzew-GM. Tutaj jest pole do popisu trasowcow, ale moze daloby sie jakos polaczyc mokotowskie 117 i 222? :-k

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 12 sty 2009, 18:39

geograf_OSU pisze:Puszczamy 147 na trasie DWC/EP - Aleje Jer. - trasa 117 - Bora-Kom. - trasa 147 i krancujemy gdzies na zachodnim Wawrze zeby ominac korek przy PKP Miedzylesie
Niestety nie ma miejsca.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 sty 2009, 19:25

Krzysiek_S pisze:No dobra Gadu, Gadu, ale projekt ZTM był w miarę dobry, tylko miał jedną wadę za dużo było połączeń przez tory w Międzylesiu
Jak skłonisz mieszkańców Wawra do tego, by nie wyściubiali nosa poza swoją stronę torów, a radnych przekonasz, by symetrycznie po każdej umieścili usługi, przychodnie, szkoły i inne takie, łącznie z wytyczeniem miejsca pod cmentarz w Zagóżdżu, to porozmawiamy. Jak chcesz dowozić Radość do szkoły na Bajkową, a Zerzeń do Międzylesia, nie przekraczając torów? Ile czasu ludzie męczyli, by 147 nie zwiedzało Radości. Znaczy - przez te tory przejeżdżają jacyś ludzie? Myślmy logicznie, albo poprawimy komunikację na całym ciągu Zwoleńska - Żegańska - al. Dzieci Polskich, albo zrobimy ją po obu stronach na przyzwoitym poziomie, ale kosztem 147. Na jedno i drugie brygad się w życiu nie znajdzie. A wtedy dopiero byłby płacz, że ZTM się uparł wszystkich wsadzić w kolej, a na drugą stronę torów można tylko dojść piechotą.
pawulon pisze:A co do polityki transportowej to :-$ bo usłyszy nas 158 ;-)
158 pozwoliło cicho pochować takiego eszelona, jak 405. A w czym miałoby pomóc takie 147?
geograf_OSU pisze:Nie rozumiem tego dogmatu ze nic nowego juz do Ronda Dmowskiego nie bedzie dojezdzalo. Bez sensu.
A są tam jakieś niedobory miejsca w autobusach?
geograf_OSU pisze:krancujemy gdzies na zachodnim Wawrze
Czyli w Błotach? Bo innej pętli w zachodnim Wawrze nie widzę i pewnie nieprędko zobaczę. Powtarzam do znudzenia: po uruchomieniu linii na Mrówczej w całym Wawrze nie będzie miejsca na zakrańcowanie ani jednej nowej linii.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 12 sty 2009, 20:06

Bastian pisze:Jak skłonisz mieszkańców Wawra do tego, by nie wyściubiali nosa poza swoją stronę torów, a radnych przekonasz, by symetrycznie po każdej umieścili usługi, przychodnie, szkoły i inne takie, łącznie z wytyczeniem miejsca pod cmentarz w Zagóżdżu, to porozmawiamy. Jak chcesz dowozić Radość do szkoły na Bajkową, a Zerzeń do Międzylesia, nie przekraczając torów?
119[130] czy 147 powinno zostać przez tory w Międzylesiu, chodziło mi bardziej o pozostałe planowane linie czyli 161 i 305.
A z szkołą na Bajkowej to jakiś dogmat, przecież mają swoją szkołę na Wilgi po wschodniej stronie i to Gimnazjum. Mimo wszystko nie chcę zabierać 161 z przejazdu przez tory w Radości. Tylko przejazd w Międzylesiu powoduje problem, a budowę przesunęli na dalszy termin ](*,)
Bastian pisze:Ile czasu ludzie męczyli, by 147 nie zwiedzało Radości. Znaczy - przez te tory przejeżdżają jacyś ludzie?
Czy ja wiem może z 10-15 co najwyżej .
Bastian pisze:Myślmy logicznie, albo poprawimy komunikację na całym ciągu Zwoleńska - Żegańska - al. Dzieci Polskich, albo zrobimy ją po obu stronach na przyzwoitym poziomie, ale kosztem 147. Na jedno i drugie brygad się w życiu nie znajdzie. A wtedy dopiero byłby płacz, że ZTM się uparł wszystkich wsadzić w kolej, a na drugą stronę torów można tylko dojść piechotą.
Myślę logicznie, dlatego trzeba wprowadzić jakie zmiany do tego projektu, żeby go przepchnąć. Chociaż fakt lepszych rozwiązań nie znalazłem dotychczas, dlatego się pytałem, czy można coś jeszcze zmienić. A pytałem się nie bez powodu, po 20 poznamy efekty.
58 pozwoliło cicho pochować takiego eszelona, jak 405. A w czym miałoby pomóc takie 147?
Wycofanie 147 z Bronowskiej, na Kadetów wtedy 119, ale zdaje sobie sprawę że to nierealne.
Bastian pisze:A są tam jakieś niedobory miejsca w autobusach?
Nie o to chodzi.
Bastian pisze:Czyli w Błotach? Bo innej pętli w zachodnim Wawrze nie widzę i pewnie nieprędko zobaczę. Powtarzam do znudzenia: po uruchomieniu linii na Mrówczej w całym Wawrze nie będzie miejsca na zakrańcowanie ani jednej nowej linii.
Dlatego trzeba wywierać presje na władzach Wawra, żeby wyznaczyły nowe miejsce na przyszłą pętle w Wawrze Zachodnim. Przytoczę to też na spotkaniu...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 sty 2009, 21:26

Krzysiek_S pisze:119[130] czy 147 powinno zostać przez tory w Międzylesiu
Krzysiek_S pisze:Tylko przejazd w Międzylesiu powoduje problem
No to sam widzisz...
Krzysiek_S pisze:A z szkołą na Bajkowej to jakiś dogmat, przecież mają swoją szkołę na Wilgi po wschodniej stronie i to Gimnazjum.
Ale wiesz, mam nadzieję, że już nie ma sztywnej rejonizacji? Tam i z Międzylesia dojeżdżają...
Krzysiek_S pisze:Czy ja wiem może z 10-15 co najwyżej
Na godzinę? Dziennie? :-s
Krzysiek_S pisze:Chociaż fakt lepszych rozwiązań nie znalazłem dotychczas, dlatego się pytałem, czy można coś jeszcze zmienić.
A można, każdy dobry pomysł jest dobry :] Aczkolwiek też póki co nie znaleźliśmy lepszego rozwiązania...
Krzysiek_S pisze:Wycofanie 147 z Bronowskiej
Jeśli skierowanie 147 ma pomóc w wycofaniu 147 z Bronowskiej, to - pozwolisz - zostanę przy swoim stanowisku :P
Krzysiek_S pisze:Nie o to chodzi.
Ależ właśnie o to chodzi...
Krzysiek_S pisze:Dlatego trzeba wywierać presje na władzach Wawra, żeby wyznaczyły nowe miejsce na przyszłą pętle w Wawrze Zachodnim.
To w ogóle jest do przemyślenia. A co z Falenicą? Nie wiem, czy tam nawet nie potrzebniejsza. I tak nie bardzo jest po co wysyłać do Wawra nowe linie, póki nie ma jeszcze Nowozabielskiej... :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 sty 2009, 21:29

Krzysiek_S pisze:Tylko przejazd w Międzylesiu powoduje problem
A kiedy ma bćy gotowy tunel pod torami?
Bastian pisze:A co z Falenicą?
Gdzieś coś słyszałem, że przy okazji remontu ma być zmniejszana.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Zablokowany