SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 20 sty 2009, 16:43

Co to jest "serobilecik"
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 sty 2009, 16:44

Maskotka.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 21 sty 2009, 22:18

A oto i przetarg na leasing 4 EZT: Link

przewoz

Post autor: przewoz » 22 sty 2009, 9:05

A tu SKMkowy opis EN57-300x:
http://www.skm.warszawa.pl/?id=36

Przy czym z tym:
dwa z nich poddały modernizacji wg dokumentacji EN57KM
raczej się nie zgodzę.
Reszta OK.

fidzio

Post autor: fidzio » 23 sty 2009, 15:16

przewoz pisze:raczej się nie zgodzę.
Reszta OK.
:D :D raczej na pewno, po raz kolejny organ propagandowy SKMW działa prężnie :) a pomyśleć, że śmieją się z "Mojej Kolei" albo "Kryształowego Kamusia"...

przewoz

Post autor: przewoz » 23 sty 2009, 15:51

Teraz dopiero się pośmiałem, jak przeczytałem SIWZ do tych 4-ech składów SKM.
Od najbardziej interesującej mnie strony (elektryczno mechanicznej) nic nie zaskakuje, no może poza sprzęgiem, który ma się łączyć z używanymi już 14WE i nie może być żadnych dodatkowych złącz elektrycznych. Niby OK, ale z tego co pamiętam 14WE po bokach sprzęgu ma zwykłą klasyczną klawiaturę... Jak tym przepuścić np sieć CAN, tego nie wiem - złącze musi być super szczelne. No, jest zawsze opcja dodatkowych złączy elektrycznych w innych miejscach na sprzęgu niż w 14WE, na przykład na górze. Chyba tak właśnie zrobią.

Z ciekawszych rzeczy: skład ma mieć 62m +/-5m dłyugości przestrzeni pasażerskiej. Przy zawyżonej szerokości 1,5m daje nam to ok 100m2. Przy normie 5 osób na metr da nam to 500 osób na stojaka... A SKM chce w cały pociąg (razemz miejscami siedzacymi) wepchnąć 700 osób i do tego konstrukcyjnie dostosować skład do 10 osób na metr. Jestem ciekawy skąd wezmą wolontariuszy do prób...

Jeszcze jedno mnie zaciekawiło - kabina musi posiadac dodatkowe siedzenie odchylane, z którego widać szlak... No to w takiej 19WE - ciężko będzie... Tam ze stanowiska maszynisty kiepska jest widocznosć w porównaniu do 14WE czy serii EN57-2000 i pochodnych.

fidzio

Post autor: fidzio » 23 sty 2009, 16:34

przewoz pisze:Jeszcze jedno mnie zaciekawiło - kabina musi posiadac dodatkowe siedzenie odchylane, z którego widać szlak... No to w takiej 19WE - ciężko będzie... Tam ze stanowiska maszynisty kiepska jest widocznosć w porównaniu do 14WE czy serii EN57-2000 i pochodnych.
Może to jest to kultowe stanowisko pomocnika maszynisty :) będa jezdzić do Legionowa 160 po remoncie :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sty 2009, 18:19

A ja jestem ciekaw, jak sobie z automatami biletowymi poradzą. :-$
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 23 sty 2009, 19:55

fidzio pisze:Może to jest to kultowe stanowisko pomocnika maszynisty będa jezdzić do Legionowa 160 po remoncie
Jak to będzie 19WE to nei wiem czy jakiekolwiek przepisy zezwolą na taką jazdę, choć pojazd bez problemów tyle wyciągnie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2009, 11:18

Jeśli liczysz 1,5m to, jak rozumiem, liczysz już tylko przestrzeń stojącą (a więc dodaj jeszcze siedzenia, zakładając, że jedno będzie miało 45 cm i 20% powierzchni pójdzie na drzwi, zostaje Ci:
57,5 x 2 x 80% / 0,45 = 204
67,5 x 2 x 80% / 0,45 = 240

Ponadto, liczysz tam, gdzie co najmniej 4/5 szerokości jest dostępne dla pasażerów (do takiego warunku odnosi się zapis 62,5+/- 5 m). Więc weź pod uwagę wnętrza przegubów, miejsca wzdłuż szaf... - których w "długości przestrzeni pasażerskiej" się nie liczy - wydaje mi się, że ok. osiemdziesięciometrowa jednostka ma szansę spełnić wymagania dotyczące pojemności i nie przekroczyć limitu długości przestrzeni pasażerskiej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

PiotrS

Post autor: PiotrS » 24 sty 2009, 17:20

Przepraszam... Mam pytanko: Czy ktoś z forumowiczów ma film nakręcony z kabiny na trasie Pruszków-Warszawa Wschodnia ?

przewoz

Post autor: przewoz » 24 sty 2009, 18:50

Glonojad pisze:Jeśli liczysz 1,5m to, jak rozumiem, liczysz już tylko przestrzeń stojącą
Owszem, ale to przy założeniu ,że skład bedzie miał całkowitą szerokość 2,8 metra, a siedziska siedzeń wzdłuż okien+ściany+grubość oparć łącznie będa miały ok 1,3m... A to też ciężko będzie zrobić. Do tego nie licze zwężenia w przejściu miedzywagonowym (wszak to łączenie krótkie też nie jest), nie liczę ewentualnego ograniczenia miejsca przy drzwiach (gaśnice etc)... No i nogi pasażerów siedzących na siedzeniach :)
Muszę obejrzeć zdjęcia 19WE z Innotransu, moze coś z nich bedzie wynikało.
Ale troszkę się boję że te 700 osób, to bedzie na prawdę ciasno...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2009, 22:44

Dlatego wolałbym dyskutować na konkretnych rysunkach EZT. Ale rzeczywście, pas półtora metra może być trochę zbyt optymistyczny. Najpojemniejszy, bo z nogami pod porzedzającymi fotelami, byłby oczywiście układ z siedzeniami jak w 13/105N (pomijając rzecz jasna wariant bez foteli w ogóle) ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 sty 2009, 22:46

Glonojad pisze:Najpojemniejszy, bo z nogami pod porzedzającymi fotelami, byłby oczywiście układ z siedzeniami jak w 13/105N (pomijając rzecz jasna wariant bez foteli w ogóle
o tyle problematyczny, że pociągi nie mają pętli. No chyba, że połowa w jedną, połowa w drugą ;) ale moim zdaniem nie jest to najdogodniejszy dla pasażerów układ
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2009, 22:56

W 111N jest jeden w jedną, drugi w drugą.

Co do wygody - wygodniejszy niż jazda bokiem, bo nikt po nogach nie depcze, natomiast oczywiście wygodniej się siedzi, niż jedzie.

Decydujące jest jednak, na jakiej trasie tabor będzie używany - jeśli ma to być Grodzisk - Otwock, z większością pasażerów jadących pół godziny do 40 minut (po modernizacjach wszystkich), to nie ma sensu wyposażać go w taką liczbę miejsc siedzących, jak pociągów jeżdzących ze Skierek do Puław czy z Siedlec do Radomia...

ODPOWIEDZ