Tm pisze:Ksenofont pisze:2a/ TT nie nadaję się na drogę lokalną, gdyż łączy jeden obszar post-przemysłowy z drugim obszarem post-przemysłowym.
Obszary postprzemysłowe zazwyczaj są premieszkalnymi lub biurowymi.
Obszary premieszkalne staną się mieszkalne za ładnych kilka lat, a wówczas sytuacja komunikacyjne może być zupełnie inna.
Glonojad pisze:Jedną z zalet mieszkania blisko centrum, rekompensującą zwiększony ruch i hałas, jest właśnie możliwość korzystania z komunikacji tak naprawdę jeżdżącej "dla innych" - ja mam na przystanku pod domem 6 linii tramwajowych, a osiedle, chociaż duże, raczej więcej niż 2 słabych samo by nie wymagało...
Bardzo sobie cenię zaletę mieszkania w Centrum.
Problem z TT polega jednak na tym, że zaczynać się ona będzie przy węźle komunikacyjnym Żaba, omijać szerokim łukiem (i to na estakadzie) Nową Pragę, mijać aleję "Solidarności", wyskakiwać przy Ząbkowskiej, łączyć się z trasą Siekierkowską, biec przez przemysłowe zagłębie dawnych fabryk czołgów i łączyć się z Grochowską, która prowadzi tylko do ronda Wiatraczna.
Jak ruch lokalny będzie biegł TT?
Z Cmentarza Bródnowskiego do fabryki Wedla?
Z zajezdni "Stalowa" do PZO?
Ze Szmulek na Dworzec Wschodni?
TT skanalizuje ruch z ronda Wiatraczna do Ronda Żaba.
Można nie nazywać jej obwodnicą Pragi.
Ale i tak będą nią jeździli przede wszystkim mieszkańcy Gocławka i Bródna!
What's in a name?
That which we call a rose.
By any other name would smell as sweet.
Bastian pisze:Ty powtarzasz swoje opinie, zaś nie odnosisz się do zdań przeciwnych, jak choćby poniżej.
Przepraszam.
Zanim napisałeś swoją uwagę powyżej nie zdążyłem się jeszcze odnieść do zdań poniżej, ale były one poniżej Twojej uwagi powyżej i nie mogłem się do nich odnieść zanim nie napisałeś tej uwagi, która jest powyżej zdań będących poniżej.
Już się odnoszę!
Bastian pisze:Ksenofont pisze:1/ TT nie poprawi sytuacji komunikacyjnej na Szmulkach.
Jedynym wyjazdem ze Szmulek jest ul. Ząbkowska (z pomocą Białostockiej) "do miasta" i Radzymińska w kierunku przeciwnym. Plus nędzny przejazd na Grodzieńskiej.
Ul. Ząbkowska, Białostocka i Kijowska, oraz nędzny przejazd na Grodzieńskiej są wykorzystywane do ruchu tranzytowego.
Z Marek i Zacisza do Centrum.
I ten ruch (korek od Targowej po Zabraniecką!) - korkuje Szmulki całkowicie i zupełnie.
Dodanie połączenia N-S sprawi, że liczba przejazdów tranzytowych powiększy się o te z Bródna.
Sytuacja komunikacyjna poprawi się dużo bardziej, po zbudowaniu metra, trasy Świętokrzyskiej, i "Nowozabranieckiej".
Bastian pisze:Ksenofont pisze:2/ TT nie nadaje się na obwodnicę
I nie ma nią być. Obwodnica ma być za torami.
Skoro TT nie będzie trasą ruchu przyśpieszonego, a ruchu lokalnego na tej trasie nie będzie - po co trasa?
Dlaczego nie poczekać na obwodnicę za torami?
Bastian pisze:Ksenofont pisze:3/ Nie wpłynie na sytuacją komunikacyjną Wschodniego.
Patrz punkt pierwszy. Szczególnie pod kątem ewentualnego dojazdu tramwajowego do DWW z Bródna, Żerania/Tarchomina, Grochowa/Gocławka i Gocławia. Natomiast dojazd samochodowy i autobusowy z kierunku wschodniego miałby być prowadzony obwodnicą za torami i Trasą Świętokrzyską.
Cóż Ci mogę napisać?
Po zbudowaniu obwodnicy za torami, Trasy Świętokrzyskiej i metra, ruch ze Wschodniego zostanie skierowany obwodnicą za torami, Trasą Świętokrzyską i metrem.
Chyba, że się mylę?
Bastian pisze:Ksenofont pisze:4/ Nie poprawi sytuacji transportu szynowego.
Było już o tym. Węzeł przy Wileńskim osiągnął kres swej przepustowości w kwestiach organizacji ruchu oraz zasilania. Nie będzie więcej tramwajów na Pradze, póki nie będzie nowych tras. Poza tym każda tranzytowa linia tramwajowa skierowana przez TT da znaczną poprawę obsługi samych Szmulek, obecnie limitowaną pojemnością pętli na Kawęczyńskiej.
pawcio pisze:W obecnej wersji nie. Ale gdyby dołożono tam rezerwę pod tramwaj miałaby już szansę. Przypominam, że najbliższy objazd tramwajowy Targowej wiedzie przez Okopową i Towarową!
Ja się zgadzam, że węzeł przy Wileńskim osiągnął kres swej przepustowości.
Ja się zgadzam, że najbliższy objazd tramwajowy Targowej wiedzie przez Okopową i Towarową!
Tyle tylko, że - w kontekście TT - chodzi o trasę tramwajową pomiędzy Rondem Wiatraczna, a Rondem Żabą.
A ten problem można rozwiązać dużo skuteczniej poprzez obwodnicy Żaba-Wiatrak.
Tramwajowa TT (której zresztą obecnie nie ma) jest rozwiązaniem prowizorycznym.
Ja rozumiem, że poprawi ona sytuację komunikacyjną, rozładuje korki, ułatwi wiele spraw.
Ale to rozwiązanie prowizorczne.
Wszelkie zadania Trasy Tysiąclecia zrealizuje obwodnica "Nowozabraniecka" (i Trasa Świętkorzyska, i Metro, i rozsądnie zaplanowana SKM).
Tyle tylko, że zbyt późno na Euro 2012 i za dużo większe pieniądze.
Czy nie lepiej przeznaczyć gotówkę na inwestycje, które przyniosą rzeczywisty pożytek?
X
Obelgi i złośliwości proszę słać na priva.
Odpowiem w miarę możliwości.