Glonojad pisze:[ Dodano: Sro 04 Lut, 2009 21:20 ]
A jak ktoś woli ONET, to zapraszam do trollowania tam.
Jak na razie, to dyskutując ze mną nie napisałeś zbyt wiele postów merytorycznych.
Jedyne co zrobiłeś, to zarzuciłeś mi kłamstwo.
Zupełnie bezzasadnie.
Od zarzucania innym kłamstwa nikomu rzetelności nie przybędzie.
robert-c pisze:Ksenofont pisze:1/ TT nie poprawi sytuacji komunikacyjnej na Szmulkach.
2/ TT nie nadaje się na obwodnicę
2a/ TT nie nadaję się na drogę lokalną, gdyż łączy jeden obszar post-przemysłowy z drugim obszarem post-przemysłowym.
3/ Nie wpłynie na sytuacją komunikacyjną Wschodniego.
4/ Nie poprawi sytuacji transportu szynowego.
X
To ja odpowiem merytorycznie
1/ TT poprawi sytuację komunikacyjną na Szmulkach.
2/ TT nadaje się na obwodnicę
2a/ TT nadaję się na drogę lokalną, gdyż łączy jeden obszar post-przemysłowy z drugim obszarem post-przemysłowym, a te obszary przemysłowe to potencjał do zagospodarowania (patrz Służewiec post-Przemysłowy).
3/ Wpłynie na sytuacją komunikacyjną Wschodniego.
4/ Poprawi sytuację transportu szynowego.
Post który zacytowałeś, był skrótem tego:
viewtopic.php?p=399592#399592
Jeśli chcesz mnie przekonać - uzasadnij swoje wątpliwości, tak, jak ja uczyniłem to w/w poście.
Jeśli reprezentujesz SISKOM tak samo skutecznie, jak potrafisz czytać forum - to nie dziwię się SISKOMU skuteczności.
patryk148 pisze:obwodnica nie jest unormowana prawnie. jest to termin potoczny dla drogi omijającej miejscowość.
Dziękuję za pierwszą merytoryczną odpowiedź.
Jednym zdaniem - obwodnica, jest nazwą nieformalną.
Jeśli Zamoyskiego-Grochowska-Targowa, 11 Listopada nazwiemy trasą średnicową, to planowaną Trasę Tysiąclecia (biegnącą obwodowo wobec tejże średnicy) powinono się nazywać trasą obwodową?
Obwodnicą, znaczy się?
patryk148 pisze:TT ma być drogą zbiorczą (wg SUiKZP), ale specustawa daje możliwość wybudowania nawet autostrady, wbrew miastu.
Trasa tysiaclecia nie będzie więc drogą lokalną.
Zbiorczą - będzie zbierała ruch z dróg lokalnych i słała go gdzie indziej.
Trasa przelotowa, znaczy się?
Z tym że bardziej istotne są warunki techniczne - dla jakich prędkości projektowana jest droga zbiorcza?
Jakie drogi w Warszawie mają status drogi zbiorczej?
patryk148 pisze:trzecie omijam, bo jeżdżę tramwajem i na korki nie patrze.
JA też jeżdżę tramwajem.
Ale na korki patrzę.
Korek na Zamoyskiego generowany jest przez światła przy Zielenieckiej. I ciągnie się do Mińskiej.
Zbudowanie TT rozładuje tenże korek - samochody z Grochowa zamiast Targową pojadą TT.
Przez środek dzielnicy mieszkaniowej.
Równie dobrze mogłyby zrobić to trasą Nowozabraniecką.
Zablokowana jest również Szwedzka, przejazd przez kolej białostocką i sama ulica Białostocka.
I znów - zbudowanie TT rozładuje tenże korek - samochody z Bródna zamiast Białostocką pojadą TT.
Przez środek dzielnicy mieszkaniowej.
Równie dobrze mogłyby zrobić to trasą Nowozabraniecką (tamtędy jeździłyby także samochody z Marek, które teraz ładują się na Ząbkowską).
patryk148 pisze:prawdopodobne jest także zamknięcie jak nw świat ulicy ząbkowskiej, sama białostocka tego terenu nie obsłuży.
Ten teren obsłuży.
Nie obsłuży ruchu tranzytowego z Marek, Bródna, Zacisza, Ząbek.
A po dodaniu TT ruch tranzytowy jeszcze się zwiększy!
Zresztą: co z trasą Świętokrzyską?
patryk148 pisze:- PIENIĄDZE DLA MIASTA: miasto sprzeda gruntu za większe pieniądze, ponieważ TT będzie bardziej prestiżowa niż np łochowska czy korsaka, a spec ustawa pozwoli wywłaszczyć natychmiast, a na reszcie działek można zabudować ciekawą zabudową łącząc je z gruntami które obecnie posiada miasto. nie mówiąc, że wzrośnie cena gruntów w okolicy, a to też jest ważne.
Ja wiem, że rezerwa pod TT jest (przynajmniej na Szmulkach i w "rejonie bez nazwy", przy Grochowskiej.
Ale jaki jest stan własności?
Wszystkie grunty są własnością miasta?
W ogóle - czy wszystkie grunty mają unormowany stan prawny?
Nb. Korsaka to teraz elegancka ulica z apartamentowcami.
patryk148 pisze:jeśli choćby ten ostatni argument nie przemawia to proponuje się dokształcić i zacząć myśleć kategoriami roku 2030 przynajmniej
Przemawia.
A nawoływanie do myślenia kategoriami roku 2030 bardzo do mnie przemawia.
Zbudujemy w 2012 TT. W 2015 będzie tędy jeździło metro. W 2030 okolice TT będą b. eleganckie i zadbane: lofty, apartamentowce, zabytkowe kamienice. Zacznie sie krzyk o ograniczenie ruchu...
Dowcip polega na tym, że lofty, apartamentowce i zabytkowe kamienice w 2030 roku będą tu i bez TT.
A zbudowanie obwodnicy przez stary Żoliborz nie zwiększy cen nieruchomości w tamtej okolicy.
tarantula01 pisze:tramwaj powinien być i na Al. 1000-lecia i na Praskiej OŚ
Oczywiście że tak.
TT dla ruchu tramwajowego - Tunel pod Wschodnim dla trawmajów - OK.
Nitka pod Wschodnim dla samochodów - OK.
Ale nie dwupasmówka na estakadach!
robert-c pisze:Skoro mówimy o argumentach merytorycznych - czy termin "obwodnica" jest unormowany prawnie?
I drugie pytanie merytoryczne: Trasa Tysiąclecia będzie drogą zbiorczą, czy drogą lokalną?
Zapewne na Onecie uzyskasz fachowe odpowiedzi, bo tu nikt ci nie odpowie na tak skomplikowane (i merytoryczne) pytania. Ja jestem ciekaw, czy termin "unormowanie prawne" jest unormowany prawnie.
Jednak ktoś odpowiedział
Sugeruję sięgniecie po normę prawną p.t.
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz. U. z 1999 roku nr 43, pozycja 430).
Kompendium wiedzy na temat dróg zbiorczych, lokalnych, tras szybkiego ruchu...
X
Obelgi i złośliwości proszę słać na priva.
Odpowiem w miarę możliwości.