Echa objazdĂłw linii na Andersa...

Moderator: Wiliam

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 lut 2009, 17:59

geograf pisze:do ZTM zaczęłyby spływać skargi, że autobus pod oknem przeszkadza :/ (a niektórym już teraz 205 przeszkadza...)
w tej kwestii mam dość jasny pogląd - nie podoba się autobus pod oknem? to won z miasta, tam go nie będzie.
noidea

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 22 lut 2009, 11:49

Czy ZTM planuje z chwilą zamknięcia dla ruchu wiaduktu Andersa (sobota 28.02) wytyczyć specjalne pasy dla linii 116 i 157? Jeżeli nie, to autobusy utkną w ogromnych korkach, a to odbije się też na punktualności tych linii w innych dzielnicach. Może lepiej jednak te linie awaryjnie rozdzielić na dwa osobne odcinki, zasilając dodatkowo 205?

Może warto już wcześniej przygotować wariant awaryjny, żeby potem nie kazać czekać mieszkańcom Żoliborza kilku tygodni na ewentualne korekty tras. Bo korki będą na pewno...

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 22 lut 2009, 11:54

kangoo2 pisze:Czy ZTM planuje z chwilą zamknięcia dla ruchu wiaduktu Andersa (sobota 28.02) wytyczyć specjalne pasy dla linii 116 i 157
ZTM to może sobie planować... tylko, że zarządcą drogi jest inna instytucja. Zresztą i tak na większości objazdu, bus-basa wytyczyć po prostu się nie da.

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 22 lut 2009, 11:56

To w takim razie wyrazy wspolczucia dla Żoliborzan oraz mieszkanców korzystających ze 116 i 157 w innych rejonach! :sad: Moźe jest jakiś sposób, żeby jakos temu zaradzić?

michael112

Post autor: michael112 » 22 lut 2009, 13:10

kangoo2 pisze:Może lepiej jednak te linie awaryjnie rozdzielić na dwa osobne odcinki, zasilając dodatkowo 205?

Może warto już wcześniej przygotować wariant awaryjny, żeby potem nie kazać czekać mieszkańcom Żoliborza kilku tygodni na ewentualne korekty tras. Bo korki będą na pewno...
Osobiście myślałem nad podobnymi krokami i np. 157 proponowałbym skierować trasą podobną do 205. Ze Stawek skręt w al. JP2 i aleją WP dojazd do Mickiewicza. Z 205 można byłoby wtedy zrobić linię tylko dla Żoliborza (a więc i pogodzić się z tym, że będzie utykać w korkach) i puścić ją od Mickiewicza przez objazd Krajewskiego, a potem przez Muranowską i Andersa lub przez Bonifraterską i Senatorską do placu Bankowego. Natomiast co do 116 mam kilka koncepcji. Pierwszą jest jej pozostawienie na dotychczasowej trasie, drugą - skierowanie Muranowską, Stawkami, al. JP2 i Popiełuszki, ale tam też są korki. Trzecia opcja to Wisłostrada - Krasińskiego. Niestety, z tego co słyszałem nawet ona jest zakorkowana.
Jedynym skutecznym sposobem na uwolnienie 116 od korków jest jej podział, ale to byłby koniec połączeń Żoliborza z Traktem Królewskim. Już jedną linię podzielono i jedną wycięto, a więc chyba starczy.
Ostatecznie, można jeszcze kombinować z trasą przez Stawki, Powązkowską, al. AK, Broniewskiego i Perzyńskiego, ale to by wymagało zaangażowania dodatkowych brygad w związku z koniecznością uruchomienia dodatkowej dowozówki CHOMICZÓWKA - METRO MARYMONT, który to węzeł takie 116 by omijało. Jeszcze ewentualnie można umieścić 116 na Konwiktorskiej, zrobić dowozówkę z Chomiczówki do Marymontu, i wydłużyć 180 z Powązek do Chomiczówki tak, jak tu napisałem, choć i tak pewnie taki pomysł przekroczyłby plan brygadowy.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 22 lut 2009, 17:15

michael112 pisze:
kangoo2 pisze:Może lepiej jednak te linie awaryjnie rozdzielić na dwa osobne odcinki, zasilając dodatkowo 205?

Osobiście myślałem nad podobnymi krokami i np. 157 proponowałbym skierować trasą podobną do 205. Ze Stawek skręt w al. JP2 i aleją WP dojazd do Mickiewicza. Z 205 można byłoby wtedy zrobić linię tylko dla Żoliborza (a więc i pogodzić się z tym, że będzie utykać w korkach) i puścić ją od Mickiewicza przez objazd Krajewskiego, a potem przez Muranowską i Andersa lub przez Bonifraterską i Senatorską do placu Bankowego. Natomiast co do 116 mam kilka koncepcji. Pierwszą jest jej pozostawienie na dotychczasowej trasie, drugą - skierowanie Muranowską, Stawkami, al. JP2 i Popiełuszki, ale tam też są korki. Trzecia opcja to Wisłostrada - Krasińskiego. Niestety, z tego co słyszałem nawet ona jest zakorkowana.
Jedynym skutecznym sposobem na uwolnienie 116 od korków jest jej podział, ale to byłby koniec połączeń Żoliborza z Traktem Królewskim. Już jedną linię podzielono i jedną wycięto, a więc chyba starczy.
Ostatecznie, można jeszcze kombinować z trasą przez Stawki, Powązkowską, al. AK, Broniewskiego i Perzyńskiego, ale to by wymagało zaangażowania dodatkowych brygad w związku z koniecznością uruchomienia dodatkowej dowozówki CHOMICZÓWKA - METRO MARYMONT, który to węzeł takie 116 by omijało. Jeszcze ewentualnie można umieścić 116 na Konwiktorskiej, zrobić dowozówkę z Chomiczówki do Marymontu, i wydłużyć 180 z Powązek do Chomiczówki tak, jak tu napisałem, choć i tak pewnie taki pomysł przekroczyłby plan brygadowy.
Proponuję 116 zostawić w spokoju:)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 lut 2009, 18:53

kangoo2 pisze:Czy ZTM planuje z chwilą zamknięcia dla ruchu wiaduktu Andersa (sobota 28.02) wytyczyć specjalne pasy dla linii 116 i 157? Jeżeli nie, to autobusy utkną w ogromnych korkach
Bo ja wiem, czy ruch na wiadukcie jest taki ogromny...? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 22 lut 2009, 19:09

Bastian pisze:
kangoo2 pisze:Czy ZTM planuje z chwilą zamknięcia dla ruchu wiaduktu Andersa (sobota 28.02) wytyczyć specjalne pasy dla linii 116 i 157? Jeżeli nie, to autobusy utkną w ogromnych korkach
Bo ja wiem, czy ruch na wiadukcie jest taki ogromny...? :-k
Ja przede wszystkim nie wiem, czy przeniesie się głównie na Krajewskiego - jednak spodziewałbym się wzrostu na Wisłostradzie i Stołecznej :-k
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 lut 2009, 22:01

A propos wieszczenia 205 niesamowitej roli w obsłudze połączeń do Arkadii - dzisiejszym popołudniem (ok. 17:55), przy normalnym, sporym tłumie związanym z Arkadią, 205 odjechało w stronę Żoliborza z całymi 5 osobami na pokładzie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

adaszko

Post autor: adaszko » 22 lut 2009, 22:17

Dęboszczak pisze:Proponuję 116 zostawić w spokoju:)
Zdecydowanie się zgadzam O-)
Bastian pisze:Bo ja wiem, czy ruch na wiadukcie jest taki ogromny...?
Zapewne dowiemy się tego po zamknięciu wiaduktu. Czyli już za parę dni... :D

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 23 lut 2009, 0:12

Ja również. Robicie z igły widły, a linia jeżdżąca co 10 min. nawet jeśli poopóźniana, i tak będzie jeździła co ok. 10 min.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 23 lut 2009, 0:26

Glonojad pisze:A propos wieszczenia 205 niesamowitej roli w obsłudze połączeń do Arkadii - dzisiejszym popołudniem (ok. 17:55), przy normalnym, sporym tłumie związanym z Arkadią, 205 odjechało w stronę Żoliborza z całymi 5 osobami na pokładzie.
i to, jak na taką linię, jest ilość zadowalająca.
Jeżdżę tym praktycznie codziennie (żeby nie było, żem stronniczy - z kaprysu, nie z konieczności) i naprawdę frekwencja jest w sam raz. Trochę trudno tylko jest mi powiedzieć, od czego zależy, bowiem w tych samych godzinach jednego dnia autobusem o tej samej godzinie jedzie 15 osób, innego dnia zaledwie 5 ;)
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lut 2009, 11:47

levar pisze:
Ja również. Robicie z igły widły, a linia jeżdżąca co 10 min. nawet jeśli poopóźniana, i tak będzie jeździła co ok. 10 min.
Mhm, tylko dlaczego jeździ co ok. 15 min.?

Kra

Post autor: Kra » 23 lut 2009, 13:36

Fikander pisze:
levar pisze: Ja również. Robicie z igły widły, a linia jeżdżąca co 10 min. nawet jeśli poopóźniana, i tak będzie jeździła co ok. 10 min.
Mhm, tylko dlaczego jeździ co ok. 15 min.?
jakiś optymizm kolegi, kilka razy miałem w DS po 18 pecha i przy Słodowcu poczekałem sobie ok. 20 min (i pojechałem wreszcie 110) :D - jak ja lubię wtedy te likwidacje busów z powodu metra (uprzedzając ewentualne pytania od Reymonta do Aspektu przy obecnej pogodzie nie da się dojść nieochlapanym w takim wspaniałym stanie jest tu Wólczyńska).

Poza tym zgadzam się całkowicie z przedmówcami, zostawcie 116 w spokoju. :!:

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lut 2009, 17:42

Kra pisze:(uprzedzając ewentualne pytania od Reymonta do Aspektu przy obecnej pogodzie nie da się dojść nieochlapanym w takim wspaniałym stanie jest tu Wólczyńska).
Ze 112 wysiada się wtedy przy Broniewskiego, nie Andersena ;-)

ODPOWIEDZ