Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 lut 2009, 22:12

MisiekK pisze:Poza tym, to że ilus pasażerów wysiada przy Arkadii wcale nie znaczy, że wsiedli na Tarchominie. Jestem zdanie, że 510 można spokojnie ciąć.
Ja raczej mówię o tym, że na Centralnym trudno o miejsce siedzące, a przy Arkadii jest już gęsto. O różnych porach dnia, zarówno w DP, jak i DS.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 22 lut 2009, 22:21

Według ciebie powinni się gnieść jak sardynki, to wtedy byłaby frekwencja? Idąc tym tokiem myślenia należy zlikwidować połowę linii od zaraz, a inne powinny kursować tylko w dzień roboczy w godzinach 6-9 i 15-19.
Wciąż są wysuwane argumenty za brakiem brygad, i często są cięte rozkłady, IMO powinno być silną linią, ale można trochę "zoptymalizować" ten rozkład. Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metro ](*,) Brygady powinny być z sensem rozdzielone na 508/510 oraz 503/509, reszta typowo Tarchomińskich linii może iść do piachu (186 nie uważam za typowo białołęcką linię ponieważ łączy kilka dzielnic).
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 lut 2009, 22:24

zeus pisze:stworzenie 516 od początku było paranoją, bo jeszcze w szczycie w DP ma ona jako taką frekwencję, ale już w DS to linia widmo. Zamiast tworzyć takie beznadziejne linie to może warto by wzmocn9ić te istniejące? :idea:
zeus pisze:Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metro ](*,)
z iloma zeusami mam przyjemność dyskutować?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 22 lut 2009, 22:25

JacekM pisze:Ja raczej mówię o tym, że na Centralnym trudno o miejsce siedzące, a przy Arkadii jest już gęsto. O różnych porach dnia, zarówno w DP, jak i DS.
Panów z ZTM nie przekonasz, dla nich tylko 508+17 i 508+metro :D swoją drogą to nie tylko Tarchomin i Nowodwory jeżdżą 510, ale również jest duża wymiana w relacji OS. POTOK - Arkadia, Arkadia - Żoliborz, DWC - OS. Potok/Żoliborz

[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 22:28 ]
JacekM pisze:z iloma zeusami mam przyjemność dyskutować?
Dlatego 516 - OK, ale w postaci lokalnej dowozówki do osiedli na Nowodworach, najlepiej skoordynowane z jakąś linią ;-)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 lut 2009, 22:31

JacekM pisze:
MisiekK pisze:Poza tym, to że ilus pasażerów wysiada przy Arkadii wcale nie znaczy, że wsiedli na Tarchominie. Jestem zdanie, że 510 można spokojnie ciąć.
Ja raczej mówię o tym, że na Centralnym trudno o miejsce siedzące, a przy Arkadii jest już gęsto. O różnych porach dnia, zarówno w DP, jak i DS.
Z Centralnego, jak i z Arkadii jest jak dojechać na Tarchomin - nie musi to być 510.
zeus pisze:Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metro ](*,)
To bardzo dobry upór i jak dotąd świetnie się sprawdza. Jedyna alternatywa dla 508 również by prowadziła przez most Grota - w imię tego należy stworzyć kolejny numerek linii? Bezsens.
zeus pisze:Brygady powinny być z sensem rozdzielone na 508/510
Taaaaa... Oczywiście. I w DP mieć 508 z opóźnieniami do 15 minut, a 510 do 45 minut - dziękuję. Te czasy odeszły do historii.
zeus pisze:oraz 503/509,
Jakieś argumenty za tym tandemem? Rondo Starzyńskiego nie należy do wielkich wymian pasażerów w tych liniach, więc tam jeżdżą pasażerowie zainteresowani dalszą jazdą. Zresztą 503 przestał się cieszyć ogromnym zainteresowaniem.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 22 lut 2009, 22:39

Jakieś argumenty za tym tandemem? Rondo Starzyńskiego nie należy do wielkich wymian pasażerów w tych liniach, więc tam jeżdżą pasażerowie zainteresowani dalszą jazdą. Zresztą 503 przestał się cieszyć ogromnym zainteresowaniem.
Rzeczywiście mniej ludzi jeździ jak zmniejszyliście częstotliwość, i ludzie się nie mieścili to nic dziwnego że wybrali inną alternatywę.
MisiekK pisze:Taaaaa... Oczywiście. I w DP mieć 508 z opóźnieniami do 15 minut, a 510 do 45 minut - dziękuję. Te czasy odeszły do historii.

Od czasu pojawienia się świateł na rondzie Babka to sytuacja się poprawiła, OK w porannym szczycie 510 nie ma sensu, ale już w DS bije we frekwencji 508
Poza tym dlaczego od razu musi być most Grota? Masz jeszcze Gdański i parę innych.
MisiekK pisze:Jakieś argumenty za tym tandemem?
A takie że tymi liniami można gdziekolwiek dojechać ;-)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 lut 2009, 22:50

zeus pisze:Rzeczywiście mniej ludzi jeździ jak zmniejszyliście częstotliwość,
My zmniejszyliśmy? To znaczy kto? Bo ja nic nie zmiejszałem.
zeus pisze:ludzie się nie mieścili to nic dziwnego że wybrali inną alternatywę.
W czym się tak nie mieścili? W 503? Gdyby tak było to by jeździł często.
zeus pisze:w porannym szczycie 510 nie ma sensu, ale już w DS bije we frekwencji 508
Dobry żart. Zapełnienie pojedynczych kursów w ciągu dnia nic nie oznacza. Linia 508 ma cały dzień dobre obłożenie przy wysokiej częstotliwości.
zeus pisze:Poza tym dlaczego od razu musi być most Grota? Masz jeszcze Gdański i parę innych.
Wjedź w DP na rondo Starzyńskiego i pojeździj przez Gdański a potem wróć i opisz swoje wrażenia.... Jakieś inne mosty? Północny jeszcze się buduje, a kolejny jest w Nowym Dworze Mazowieckim.
zeus pisze:A takie że tymi liniami można gdziekolwiek dojechać ;-)
Ostatni punkt wspólny to Rondo Starzyńskiego. Już pisałem - wymiany pasażerów tam są niewielkie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 22 lut 2009, 23:02

MisiekK pisze:My zmniejszyliśmy? To znaczy kto? Bo ja nic nie zmiejszałem.
Wy w sensie ZTM.
MisiekK pisze:W czym się tak nie mieścili? W 503? Gdyby tak było to by jeździł często.
Co ty mówisz człowieku ](*,) , przecież wszyscy wiedzą jakie były przepychanki o 503, i wiadomo że w pewnym sensie to była "zemsta" ZTM za brak zgody Gminy i mieszkańców na korektę trasy.
Dla tej linii optymalna jest częstotliwość sprzed wakacji - 10/15/20
MisiekK pisze:Wjedź w DP na rondo Starzyńskiego i pojeździj przez Gdański a potem wróć i opisz swoje wrażenia.... Jakieś inne mosty? Północny jeszcze się buduje, a kolejny jest w Nowym Dworze Mazowieckim.
Na Gdańskim nie ma tragedii, a może tak jescze np Śląsko-Dąbrowski lub poniatowskiego wziąć pod uwagę :?:
Ostatni punkt wspólny to Rondo Starzyńskiego. Już pisałem - wymiany pasażerów tam są niewielkie.
Tu chodzi o całą trasę np 509, gdzie wymiany pasażerów są duże na całej trasie - Żerań FSO, Rondo Starzyńskiego, DW. Wileński (szczególnie) i AL. Zieleniecka

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 lut 2009, 23:17

zeus pisze:Wy w sensie ZTM.
Nie pracowałem i nie pracuję w ZTM, więc wypraszam sobie takie insynuacje.
zeus pisze:Co ty mówisz człowieku ](*,) , przecież wszyscy wiedzą jakie były przepychanki o 503, i wiadomo że w pewnym sensie to była "zemsta" ZTM za brak zgody Gminy i mieszkańców na korektę trasy.
Grunt to powtarzanie obiegowych bzdur na poziomie gazety Fakt. Jak widać, niektórzy wierzą w teorię spiskową zemst.
Poza tym - żadna gmina się na ten temat nie wypowiadała (Ustawa o ustroju miasta stołecznego Warszawy wyraźnie definiuje podział terytorialny miasta).
zeus pisze:Dla tej linii optymalna jest częstotliwość sprzed wakacji - 10/15/20
Do wożenia muszek?
zeus pisze:Na Gdańskim nie ma tragedii, a może tak jescze np Śląsko-Dąbrowski lub poniatowskiego wziąć pod uwagę :?:
Nie wiesz co się dzieje na Gdańskim jak widać. OK. Co do pozostałych - jak uważasz.
zeus pisze:DW. Wileński (szczególnie) i AL. Zieleniecka
A co ma z tym wspólnego 503?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 lut 2009, 0:08

zeus pisze:wszyscy wiedzą jakie były przepychanki o 503, i wiadomo że w pewnym sensie to była "zemsta" ZTM za brak zgody Gminy i mieszkańców na korektę trasy.
Oświeć mnie, jaka to niby zemsta.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 23 lut 2009, 0:36

z całym szacunkiem, ale wszystko mi się wywraca, jak czytam takie rzeczy. Kasowanie tej linii w imię przyjętej polityki przesiadek to czysta głupota i próba zepsucia, a nie polepszenia sytuacji. Z 510 niezależnie od pory dnia korzysta bardzo dużo ludzi, nierzadko zdarza się duży tłok, czasem gdy o dobrej godzinie pod Arkadię podjedzie 15-metrowy autobus, ktoś zostaje na przystanku (tak, rzadko - ale jednak się to zdarza). Nawet w godzinach ścisłego szczytu i w obliczu korka na Jana Pawła, wiele ludzi i tak jedzie 510 - korek ten nie jest bowiem wcale taki straszny, najczęściej traci się tam raptem 5 minut. Zarówno w DP, jak i DS zdarzają się sytuacje (stosunkowo często), że na Dworcu Centralnym nie ma już wolnych miejsc siedzących.

Jaki jest sens udupiania linii, z której korzystają masy ludzi? Dla samej tylko idei.
Nieskromnie powiem, że sytuację 510 znam chyba tu najlepiej ze wszystkich, jeżdżę tym bowiem codziennie. A tu nagle ktoś zza biurka (to akurat nie do Ciebie, Misiek) próbuje wmówić mi, że taka linia nie ma racji bytu - sorry, może ja się nie znam...
noidea

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 23 lut 2009, 0:36

zeus pisze:Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metro
No patrz... Swego czasu na Tarchomin/Nowodwory jeździłem kombinacją 406/500/527+M1+508/E-4/E-8... Głupi jestem nie? Choć od kiedy jest 516 częściej wybieram 16/18+516, a kombinację M1/508/E-4/E-8 używam jak jestem po lewej stronie Wisły

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 lut 2009, 10:09

Adam G. pisze:z całym szacunkiem, ale wszystko mi się wywraca, jak czytam takie rzeczy. Kasowanie tej linii
Gdzie ja napisałem o kasowaniu 510??
Adam G. pisze:Z 510 niezależnie od pory dnia korzysta bardzo dużo ludzi,
Którzy w większości spokojnie mogą wybrać coś innego.
Adam G. pisze:nierzadko zdarza się duży tłok, czasem gdy o dobrej godzinie pod Arkadię podjedzie 15-metrowy autobus, ktoś zostaje na przystanku
Tłok, który na Metro Marymont nierzadko wyparowuje do metra i tramwajów...

Adam G.

Post autor: Adam G. » 23 lut 2009, 23:01

MisiekK pisze:
Adam G. pisze:z całym szacunkiem, ale wszystko mi się wywraca, jak czytam takie rzeczy. Kasowanie tej linii
Gdzie ja napisałem o kasowaniu 510??
nie odnosiłem się wyłącznie do Twojej wypowiedzi, choć faktycznie - mogło to tak zabrzemieć, sorry :)
MisiekK pisze:
Adam G. pisze:Z 510 niezależnie od pory dnia korzysta bardzo dużo ludzi,
Którzy w większości spokojnie mogą wybrać coś innego.
no jasne :) ale nie chcą, więc po co im na siłę utrudniać życie?
MisiekK pisze:
Adam G. pisze:nierzadko zdarza się duży tłok, czasem gdy o dobrej godzinie pod Arkadię podjedzie 15-metrowy autobus, ktoś zostaje na przystanku
Tłok, który na Metro Marymont nierzadko wyparowuje do metra i tramwajów...
nie zawsze i wcale nie jego znaczna część ;) ilekroć widuję 510 w godzinach 7:30-9:30 na odcinku Popiełuszki - Anielewicza, widzę w autobusie całkiem sporo ludzi. Pisząc o tłoku, miałem na myśli jednak głównie popołudnia (zarówno DP, jak i DS) i kierunek zgoła przeciwny :)
noidea

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 lut 2009, 23:02

Adam G. pisze:ilekroć widuję 510 w godzinach 7:30-9:30 na odcinku Popiełuszki - Anielewicza, widzę w autobusie całkiem sporo ludzi. Pisząc o tłoku, miałem na myśli jednak głównie popołudnia (zarówno DP, jak i DS) i kierunek zgoła przeciwny :)
Nie ma co ukrywać, ale Arkadia zdecydowanie jest kluczowym czynnikiem trzymającym 510 przy życiu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Zablokowany