Ja raczej mówię o tym, że na Centralnym trudno o miejsce siedzące, a przy Arkadii jest już gęsto. O różnych porach dnia, zarówno w DP, jak i DS.MisiekK pisze:Poza tym, to że ilus pasażerów wysiada przy Arkadii wcale nie znaczy, że wsiedli na Tarchominie. Jestem zdanie, że 510 można spokojnie ciąć.
Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)
Moderator: Wiliam
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Wciąż są wysuwane argumenty za brakiem brygad, i często są cięte rozkłady, IMO powinno być silną linią, ale można trochę "zoptymalizować" ten rozkład. Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metroWedług ciebie powinni się gnieść jak sardynki, to wtedy byłaby frekwencja? Idąc tym tokiem myślenia należy zlikwidować połowę linii od zaraz, a inne powinny kursować tylko w dzień roboczy w godzinach 6-9 i 15-19.
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
zeus pisze:stworzenie 516 od początku było paranoją, bo jeszcze w szczycie w DP ma ona jako taką frekwencję, ale już w DS to linia widmo. Zamiast tworzyć takie beznadziejne linie to może warto by wzmocn9ić te istniejące?
z iloma zeusami mam przyjemność dyskutować?zeus pisze:Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metro
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Panów z ZTM nie przekonasz, dla nich tylko 508+17 i 508+metroJacekM pisze:Ja raczej mówię o tym, że na Centralnym trudno o miejsce siedzące, a przy Arkadii jest już gęsto. O różnych porach dnia, zarówno w DP, jak i DS.
[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 22:28 ]
Dlatego 516 - OK, ale w postaci lokalnej dowozówki do osiedli na Nowodworach, najlepiej skoordynowane z jakąś liniąJacekM pisze:z iloma zeusami mam przyjemność dyskutować?
Z Centralnego, jak i z Arkadii jest jak dojechać na Tarchomin - nie musi to być 510.JacekM pisze:Ja raczej mówię o tym, że na Centralnym trudno o miejsce siedzące, a przy Arkadii jest już gęsto. O różnych porach dnia, zarówno w DP, jak i DS.MisiekK pisze:Poza tym, to że ilus pasażerów wysiada przy Arkadii wcale nie znaczy, że wsiedli na Tarchominie. Jestem zdanie, że 510 można spokojnie ciąć.
To bardzo dobry upór i jak dotąd świetnie się sprawdza. Jedyna alternatywa dla 508 również by prowadziła przez most Grota - w imię tego należy stworzyć kolejny numerek linii? Bezsens.zeus pisze:Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metro
Taaaaa... Oczywiście. I w DP mieć 508 z opóźnieniami do 15 minut, a 510 do 45 minut - dziękuję. Te czasy odeszły do historii.zeus pisze:Brygady powinny być z sensem rozdzielone na 508/510
Jakieś argumenty za tym tandemem? Rondo Starzyńskiego nie należy do wielkich wymian pasażerów w tych liniach, więc tam jeżdżą pasażerowie zainteresowani dalszą jazdą. Zresztą 503 przestał się cieszyć ogromnym zainteresowaniem.zeus pisze:oraz 503/509,
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Rzeczywiście mniej ludzi jeździ jak zmniejszyliście częstotliwość, i ludzie się nie mieścili to nic dziwnego że wybrali inną alternatywę.Jakieś argumenty za tym tandemem? Rondo Starzyńskiego nie należy do wielkich wymian pasażerów w tych liniach, więc tam jeżdżą pasażerowie zainteresowani dalszą jazdą. Zresztą 503 przestał się cieszyć ogromnym zainteresowaniem.
MisiekK pisze:Taaaaa... Oczywiście. I w DP mieć 508 z opóźnieniami do 15 minut, a 510 do 45 minut - dziękuję. Te czasy odeszły do historii.
Od czasu pojawienia się świateł na rondzie Babka to sytuacja się poprawiła, OK w porannym szczycie 510 nie ma sensu, ale już w DS bije we frekwencji 508
Poza tym dlaczego od razu musi być most Grota? Masz jeszcze Gdański i parę innych.
A takie że tymi liniami można gdziekolwiek dojechaćMisiekK pisze:Jakieś argumenty za tym tandemem?
My zmniejszyliśmy? To znaczy kto? Bo ja nic nie zmiejszałem.zeus pisze:Rzeczywiście mniej ludzi jeździ jak zmniejszyliście częstotliwość,
W czym się tak nie mieścili? W 503? Gdyby tak było to by jeździł często.zeus pisze:ludzie się nie mieścili to nic dziwnego że wybrali inną alternatywę.
Dobry żart. Zapełnienie pojedynczych kursów w ciągu dnia nic nie oznacza. Linia 508 ma cały dzień dobre obłożenie przy wysokiej częstotliwości.zeus pisze:w porannym szczycie 510 nie ma sensu, ale już w DS bije we frekwencji 508
Wjedź w DP na rondo Starzyńskiego i pojeździj przez Gdański a potem wróć i opisz swoje wrażenia.... Jakieś inne mosty? Północny jeszcze się buduje, a kolejny jest w Nowym Dworze Mazowieckim.zeus pisze:Poza tym dlaczego od razu musi być most Grota? Masz jeszcze Gdański i parę innych.
Ostatni punkt wspólny to Rondo Starzyńskiego. Już pisałem - wymiany pasażerów tam są niewielkie.zeus pisze:A takie że tymi liniami można gdziekolwiek dojechać
Wy w sensie ZTM.MisiekK pisze:My zmniejszyliśmy? To znaczy kto? Bo ja nic nie zmiejszałem.
Co ty mówisz człowiekuMisiekK pisze:W czym się tak nie mieścili? W 503? Gdyby tak było to by jeździł często.
Dla tej linii optymalna jest częstotliwość sprzed wakacji - 10/15/20
Na Gdańskim nie ma tragedii, a może tak jescze np Śląsko-Dąbrowski lub poniatowskiego wziąć pod uwagęMisiekK pisze:Wjedź w DP na rondo Starzyńskiego i pojeździj przez Gdański a potem wróć i opisz swoje wrażenia.... Jakieś inne mosty? Północny jeszcze się buduje, a kolejny jest w Nowym Dworze Mazowieckim.
Tu chodzi o całą trasę np 509, gdzie wymiany pasażerów są duże na całej trasie - Żerań FSO, Rondo Starzyńskiego, DW. Wileński (szczególnie) i AL. ZielenieckaOstatni punkt wspólny to Rondo Starzyńskiego. Już pisałem - wymiany pasażerów tam są niewielkie.
Nie pracowałem i nie pracuję w ZTM, więc wypraszam sobie takie insynuacje.zeus pisze:Wy w sensie ZTM.
Grunt to powtarzanie obiegowych bzdur na poziomie gazety Fakt. Jak widać, niektórzy wierzą w teorię spiskową zemst.zeus pisze:Co ty mówisz człowieku, przecież wszyscy wiedzą jakie były przepychanki o 503, i wiadomo że w pewnym sensie to była "zemsta" ZTM za brak zgody Gminy i mieszkańców na korektę trasy.
Poza tym - żadna gmina się na ten temat nie wypowiadała (Ustawa o ustroju miasta stołecznego Warszawy wyraźnie definiuje podział terytorialny miasta).
Do wożenia muszek?zeus pisze:Dla tej linii optymalna jest częstotliwość sprzed wakacji - 10/15/20
Nie wiesz co się dzieje na Gdańskim jak widać. OK. Co do pozostałych - jak uważasz.zeus pisze:Na Gdańskim nie ma tragedii, a może tak jescze np Śląsko-Dąbrowski lub poniatowskiego wziąć pod uwagę![]()
A co ma z tym wspólnego 503?zeus pisze:DW. Wileński (szczególnie) i AL. Zieleniecka
z całym szacunkiem, ale wszystko mi się wywraca, jak czytam takie rzeczy. Kasowanie tej linii w imię przyjętej polityki przesiadek to czysta głupota i próba zepsucia, a nie polepszenia sytuacji. Z 510 niezależnie od pory dnia korzysta bardzo dużo ludzi, nierzadko zdarza się duży tłok, czasem gdy o dobrej godzinie pod Arkadię podjedzie 15-metrowy autobus, ktoś zostaje na przystanku (tak, rzadko - ale jednak się to zdarza). Nawet w godzinach ścisłego szczytu i w obliczu korka na Jana Pawła, wiele ludzi i tak jedzie 510 - korek ten nie jest bowiem wcale taki straszny, najczęściej traci się tam raptem 5 minut. Zarówno w DP, jak i DS zdarzają się sytuacje (stosunkowo często), że na Dworcu Centralnym nie ma już wolnych miejsc siedzących.MisiekK pisze:Poza tym, to że ilus pasażerów wysiada przy Arkadii wcale nie znaczy, że wsiedli na Tarchominie. Jestem zdanie, że 510 można spokojnie ciąć.
Jaki jest sens udupiania linii, z której korzystają masy ludzi? Dla samej tylko idei.
Nieskromnie powiem, że sytuację 510 znam chyba tu najlepiej ze wszystkich, jeżdżę tym bowiem codziennie. A tu nagle ktoś zza biurka (to akurat nie do Ciebie, Misiek) próbuje wmówić mi, że taka linia nie ma racji bytu - sorry, może ja się nie znam...
noidea
No patrz... Swego czasu na Tarchomin/Nowodwory jeździłem kombinacją 406/500/527+M1+508/E-4/E-8... Głupi jestem nie? Choć od kiedy jest 516 częściej wybieram 16/18+516, a kombinację M1/508/E-4/E-8 używam jak jestem po lewej stronie Wisłyzeus pisze:Przy tworzeniu układu komunikacyjnego powinno się uwzględnić więcej niż jedną alternatywę, a nie bezsensownie stawiać z uporem na 508 i metro
Gdzie ja napisałem o kasowaniu 510??Adam G. pisze:z całym szacunkiem, ale wszystko mi się wywraca, jak czytam takie rzeczy. Kasowanie tej linii
Którzy w większości spokojnie mogą wybrać coś innego.Adam G. pisze:Z 510 niezależnie od pory dnia korzysta bardzo dużo ludzi,
Tłok, który na Metro Marymont nierzadko wyparowuje do metra i tramwajów...Adam G. pisze:nierzadko zdarza się duży tłok, czasem gdy o dobrej godzinie pod Arkadię podjedzie 15-metrowy autobus, ktoś zostaje na przystanku
nie odnosiłem się wyłącznie do Twojej wypowiedzi, choć faktycznie - mogło to tak zabrzemieć, sorryMisiekK pisze:Gdzie ja napisałem o kasowaniu 510??Adam G. pisze:z całym szacunkiem, ale wszystko mi się wywraca, jak czytam takie rzeczy. Kasowanie tej linii
no jasneMisiekK pisze:Którzy w większości spokojnie mogą wybrać coś innego.Adam G. pisze:Z 510 niezależnie od pory dnia korzysta bardzo dużo ludzi,
nie zawsze i wcale nie jego znaczna częśćMisiekK pisze:Tłok, który na Metro Marymont nierzadko wyparowuje do metra i tramwajów...Adam G. pisze:nierzadko zdarza się duży tłok, czasem gdy o dobrej godzinie pod Arkadię podjedzie 15-metrowy autobus, ktoś zostaje na przystanku
noidea
Nie ma co ukrywać, ale Arkadia zdecydowanie jest kluczowym czynnikiem trzymającym 510 przy życiu.Adam G. pisze:ilekroć widuję 510 w godzinach 7:30-9:30 na odcinku Popiełuszki - Anielewicza, widzę w autobusie całkiem sporo ludzi. Pisząc o tłoku, miałem na myśli jednak głównie popołudnia (zarówno DP, jak i DS) i kierunek zgoła przeciwny
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem