Sposoby na "zrowiepanizdrowiaboziada,dajcienamleko,nabu

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

reserved

Post autor: reserved » 06 mar 2009, 21:55

O Boże... macie problem. :P Zmieńcie środek lokomocji na autobus... Ja cyganów itp. nie widziałem odkąd jesteśmy w Euro. o.O

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 06 mar 2009, 21:58

Na jaki? :neutral: 103 i 148 już nie ma...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 06 mar 2009, 22:16

Adam G. pisze:a teraz pomyśl, że taki sam stereotyp związany jest z Polakami. Miło by Ci było? Piszmy poprawnie, to są Romowie (Cyganie).
A teraz mi powiedz ilu cyganów masz w swoim liceum? Niech zgadnę. Żadnego. A dlaczego?
Romowie chodzą do szkoły ponieważ żeby uzyskać prawo jazdy trzeba mieć ukończone gimnazjum. I teraz mi powiedz skąd osoba mająca tak liche wykształcenie miała pieniądze na zakup swojego nowego BMW?
Niech mi nikt nie mówi o stereotypach ponieważ znam to środowisko dosyć dobrze. Przynajmniej jeśli chodzi o Polskich cyganów.

reserved

Post autor: reserved » 06 mar 2009, 22:17

JacekM pisze:Na jaki? :neutral: 103 i 148 już nie ma...
521... póki jeszcze jest.... bo Bastian z Glonojadem i innymi chcą upchać zwykłych pasażerów razem z cyganami w tramwajach. :D

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 06 mar 2009, 22:28

Rumuni vel Romowie to lubią sobie kursować w Alejach (DH Smyk - Pl. Starynkiewicza), Marszałkowska (Pl. Bankowy - Pl. Konstytucji), Al. Jana Pawła II (Pl. Grunwaldzki - Rondo Radosława), ostatnio ich u siebie na żabie spotykam na odcinku Rondo Żaba - Budowlana...

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 06 mar 2009, 22:29

na poniatoszczaku też. Tam właśnie trzy razy widziałem popisowy numer z przejściem na kolanach przez cały tramwaj
Premo pisze:
Adam G. pisze:a teraz pomyśl, że taki sam stereotyp związany jest z Polakami. Miło by Ci było? Piszmy poprawnie, to są Romowie (Cyganie).
A teraz mi powiedz ilu cyganów masz w swoim liceum? Niech zgadnę. Żadnego. A dlaczego?
Romowie chodzą do szkoły ponieważ żeby uzyskać prawo jazdy trzeba mieć ukończone gimnazjum. I teraz mi powiedz skąd osoba mająca tak liche wykształcenie miała pieniądze na zakup swojego nowego BMW?
cyganeria w słowaku? :>
blam blam blam

Adam G.

Post autor: Adam G. » 06 mar 2009, 22:34

Premo pisze:A teraz mi powiedz ilu cyganów masz w swoim liceum? Niech zgadnę. Żadnego.
zgadłeś.
Premo pisze:Romowie chodzą do szkoły ponieważ żeby uzyskać prawo jazdy trzeba mieć ukończone gimnazjum.
a gdzieś to wyczytał? wszędzie jest mowa o ukończeniu 18 roku życia, niezależnie od tego, ile szkół po drodze zwiedziłeś.
Premo pisze:I teraz mi powiedz skąd osoba mająca tak liche wykształcenie miała pieniądze na zakup swojego nowego BMW?
nie wiem, o co Ci chodzi z tym BMW.

poza tym, ja wcale nie neguję tego, że Romowie żebrzą w tramwajach :) chodzi mi tylko, by nie utożsamiać ich z Rumunami.
noidea

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 06 mar 2009, 22:39

SławekM pisze:Rumuni vel Romowie to lubią sobie kursować w Alejach (DH Smyk - Pl. Starynkiewicza), Marszałkowska (Pl. Bankowy - Pl. Konstytucji), Al. Jana Pawła II (Pl. Grunwaldzki - Rondo Radosława), ostatnio ich u siebie na żabie spotykam na odcinku Rondo Żaba - Budowlana...
Grajkowie zaś lecą równo Traktem Królewskim. Ostatnio taki rumuński artysta dał w bardzo solidnie nabitym 180 koncert od Trzech Krzyży do Spacerowej, po czym wysiadł, bo z okazji bardzo wysokiej frekwencji nie mógł przejść po wozie w celu zebrania pieniędzy :D
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 06 mar 2009, 22:40

Adam G. pisze:poza tym, ja wcale nie neguję tego, że Romowie żebrzą w tramwajach :)
"tanie dywany z Kowar" :D
blam blam blam

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 06 mar 2009, 22:47

R-9 Chełmska pisze:
SławekM pisze:Rumuni vel Romowie to lubią sobie kursować w Alejach (DH Smyk - Pl. Starynkiewicza), Marszałkowska (Pl. Bankowy - Pl. Konstytucji), Al. Jana Pawła II (Pl. Grunwaldzki - Rondo Radosława), ostatnio ich u siebie na żabie spotykam na odcinku Rondo Żaba - Budowlana...
Grajkowie zaś lecą równo Traktem Królewskim. Ostatnio taki rumuński artysta dał w bardzo solidnie nabitym 180 koncert od Trzech Krzyży do Spacerowej, po czym wysiadł, bo z okazji bardzo wysokiej frekwencji nie mógł przejść po wozie w celu zebrania pieniędzy :D
Często przy Zamkowym się kręcą :]

Tak mnie zastanawiało, zawsze, czy to bardzo dochodowy interes... Załóżmy 100 zł uzbiera dziennie, to jak tak łazi 30 dni, to 3000 zł na czysto ma... A potem ich w McDonaldzie z tymi ryczącymi bachorami widuję...

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 06 mar 2009, 22:53

SławekM pisze:Tak mnie zastanawiało, zawsze, czy to bardzo dochodowy interes..
Było o tym czas jakiś temu w Newsweeku/Polityce/Wprost (którymś z tych) - gdzieś w jakiś archiwach się znajdzie - po krótce: nie pracują codziennie (bo po co, jak wyrobią średnią polską pensję robiąc sobie dni wolne :D ), zarabiają więcej, aniżeli 100 złotych dziennie (oczywiście zależnie od czasu pracy), uszkadzają dzieci, by wywoływały litość, kupują takie dzieci etc.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 06 mar 2009, 23:46

reserved pisze:O Boże... macie problem. :P Zmieńcie środek lokomocji na autobus... Ja cyganów itp. nie widziałem odkąd jesteśmy w Euro. o.O
My? We własnym kraju mamy zmieniać środek lokomocji i się do nich dostosowywać? No sorry, ale przesadziłeś. Ja we własnym mieście mam prawo jeździć czym chcę i gdzie chcę, a nie jakaś rumuńska hołota będzie mi ustawiać życie.

Awatar użytkownika
Janek1236
(viper1983)

Post autor: Janek1236 » 07 mar 2009, 0:14

R-9 Chełmska pisze:
W 175 też bywają...

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 07 mar 2009, 8:16

Adam G. pisze:nie wiem, o co Ci chodzi z tym BMW.
Cyganom wcale nie powodzi się najgorzej. Miałem okazję być w jednym z cygańskich domów. U rodziny w której matka zajmowała się zaczepianiem ludzi przy dw. Śródmieście z zapytaniem o wróżenie. Dom był luksusowo wyposażony. Same najdroższe meble. A samochód jakim się wozili to właśnie nowe BMW serii 7.
Adam G. pisze:chodzi mi tylko, by nie utożsamiać ich z Rumunami.
Zaznaczyłem że chodzi mi o cyganów. Przez nich powstał stereotyp Rumuna jako brudnego żebraka

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 07 mar 2009, 9:16

Od kiedy byłem świadkiem, jak dwóch romskich grajków po wyjściu z tramwaju wsiadło do może nie najnowszego modelu BMW, ale też nie kilkunastoletniego (jakim jeździ młodzież w sportowych strojach :twisted: ) to nawet złamanego grosza im nie dałem i każdemu to odradzam. Chcesz pomóc, wpłać na jakąś fundację, czy inną organizację tego typu.

ODPOWIEDZ