pamiętaj, że porównujesz Solarisy z 2008 roku do MANów z 2001 rokurzeznik pisze: Teraz wróćmy do tematuSzczerze przyznam, że Man prowadzi się wyśmienicie - w przeciwieństwie do Solarisów nie kładą się na zakrętach, nie bujają się na każdym wertepie niczym stare Jelczydło, świetnie się zbiera i ogólnie prowadzi się go dużo pewniej. Ale Solarisy też mają swoje zalety - w tych najnowszych oddzielna kabina, bardzo wygodny fotel i zdecydowanie bardziej ergonomiczny pulpit niż w Manie, niezawodne hamulce...
Jak widać, Solaris góruje pod względem wygody i ergonomii, a Man pod względem właściwości jezdnych. Może by tak jakąś krzyżówkę genetyczną?...
MAN NG313 vs Solaris Urbino 18
noidea
Ale nimi jeździłem, a że zrobiłem szybko szkolenie to jak na świeżego kierowce nader często miałem okazje sie nimi wozić jak jeszcze były na Wornicza. Ani mój patron ani ja nigdy (nawet z klimą włączoną cały dzień) nie przekroczyliśmy 70 litrów.Jamnik pisze:Z tym że TJ raczej nie za bardzo ma możliwość włączenia klimy dla pasażerów w SU18.Chyba że pomyliłem userów.
Co z tego, że jakieś miłośniki cośtam gadają? - Gdzieś czytałem, że Solaris (wraz z MANem i Mercedesem) był chwalony i polecony jakimś przedstawicielom RTA z Dubaju przez BVG.alojzy pisze: stosunku Niemców do Solarisów można poczytać na ichniejszych forach miłośników - dominują negatywne i bardzo negatywne wypowiedzi.
A ja jako pasażer gdy mam wybór to i tak wole jechac starym Lionsem niz nowym Solarisem. Wygodniejsze siedzenia (szkoda że Solaris nie skopiował siedzeń z Neoplana), ZNACZNIE lepiej zrobiony tył (bo bezwieżowy) no i w lato klimatyzacja ktorą się czuje, te kurtyny powietrzne naprawde dużo dają.Adam G. pisze:pamiętaj, że porównujesz Solarisy z 2008 roku do MANów z 2001 rokuLion'sy są już nieco unowocześnione.
Zgadza się. R-7 majstrowała przy SU12, by mniej spalały. A nie lubię nimi jeździć właśnie dlatego, że strasznie szarpią a pasażerowie pewnie myślą, że to wina kierowcySP45-166 pisze:Solarisy U12 z 2007 i 2008 roku. te pierwsze są mułowate i szarpią skrzynią bo przy zbyt niskich obrotach zmieniają bieg (1100-1400), a te najnowsze umieją przeciągać nawet do 2000 i mają całkiem przyjemne odejście.
Seria 11xx, 14xx, 15xx ma krótko zestopniowaną skrzynię ZF. Seria 18xx ma już dużo lepszą dla Solarisów skrzynię Voith, stąd różnica.SP45-166 pisze:Solarisy U12 z 2007 i 2008 roku. te pierwsze są mułowate i szarpią skrzynią bo przy zbyt niskich obrotach zmieniają bieg (1100-1400), a te najnowsze umieją przeciągać nawet do 2000 i mają całkiem przyjemne odejście.
I jeszcze pytanie do zwolenników NG313; Dlaczego świętem jest pojawienie się MANa na nocce, choćby w weekend? Czyżby jego osiągi nie pozwalałyby na nawet jako takie wyrabianie się w rozkładzie
Od 5.2008 tylko autobusy
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34
-
prosper5250
Nie rozumiem tego: po cholerę wcinać się do rozmowy skoro nie przeczytało się z uwagą tego na co się odpowiada i zarzuca kłamstwo!? Sam zacytowałeś mój wpis z wartościami spalania i odpisałeś bzdurę...TJ pisze:Ja moge powiedzieć że wczoraj na przejechane 392 km SU18 '07 spalił 174,96 litra co daje ok 45 litrów średniej - wiadomo - wynik do uzyskania tylko w weekend.
A tak w ogóle, to bardzo się cieszę, że odkopany "po latach" przeze mnie temat jest aktualnie znów gorący i że mimo wszystko wypowiadają się w większości ludzie z pojęciem i doświadczeniem! No i cieszy mnie wynik sondy, którego wskazówka widocznie przesunęła się z wyniku pół na pół w kierunku oczywistości, w ciągu kilku ostatnich dni!
no to żeś dowalił z tym pytaniemJanek1236 pisze:I jeszcze pytanie do zwolenników NG313; Dlaczego świętem jest pojawienie się MANa na nocce, choćby w weekend? Czyżby jego osiągi nie pozwalałyby na nawet jako takie wyrabianie się w rozkładzie![]()
a może chodzi o brak monitoringu (tyle że Ikarusy czy gnioty też kamer nie mają), a może o możliwe dewastacje i związane z tym koszty napraw i części (mimo że w Solarisach i Jelczach też mogą sie zdarzyć)
jakbyś nie zauważył, w tym mieście (poza nielicznymi wyjątkami) nie wysyła się jeszcze niskich przegubów na linie nocne.
noidea
No właśnie prosiłbym Cię o przeczytanie wszystkich postów w tym temacie z ostatnich 24h, w tym również mój.prosper5250 pisze:Twierdzisz, że prowadziłeś wóz z włączoną klimatyzacją? Nie rozumiem tego: po cholerę wcinać się do rozmowy skoro nie przeczytało się z uwagą tego na co się odpowiada i zarzuca kłamstwo!?
-
prosper5250
Najpierw zarzuciłeś mi kłamstwo, potem zweryfikowałeś swoje ilości do 70 litrów (czego też z resztą nie potwierdzają inni). Napisałem o średnim spalaniu, czyli Tobie raz czy dwa może i faktycznie udało się osiągnąć ten wynik a innym może 90 litrów i więcej... Zależy to od wielu czynników ale średnia pozostaje taka jaką przedstawiłem, po wielu rozmowach z kierowcami, a teraz dodatkowo inni ją potwierdzają. Nie chcę się kłócić, cenisz sobie pojazdy Solarisa i git! Nie musisz zarzucać od razu kłamstwa, skoro racja nie leży jednak po Twojej stronie...
A co ma U18 '07 do spalania U18 '08 lub '05?TJ pisze:Ja moge powiedzieć że wczoraj na przejechane 392 km SU18 '07 spalił 174,96 litra co daje ok 45 litrów średniej - wiadomo - wynik do uzyskania tylko w weekend.
W Woroniczańskim nie masz klimy która by chlała
Desert weź już przestań pitolićDesert pisze:A co ma U18 '07 do spalania U18 '08 lub '05?TJ pisze:Ja moge powiedzieć że wczoraj na przejechane 392 km SU18 '07 spalił 174,96 litra co daje ok 45 litrów średniej - wiadomo - wynik do uzyskania tylko w weekend.
W Woroniczańskim nie masz klimy która by chlała
-
prosper5250
Flash, o co Tobie chodzi? TJ pisał bzdury, bo kłócił się o spalanie w U18, tylko że podana była ilość ropy z włączoną klimą (w lecie) a on zapodał ilość z serii 81 z wczoraj. Czego więc się czepiasz Deserta, on nic nie pisał o włączaniu sprężarek!? Przeczytaj lepiej wątek od kilku stron wstecz zamiast włazić między wódkę a zakąskę z marchewką...
Szczegółnie, że kierowcy ze Stalowej mieli dużo okazji włączania klimy w U18 w wakacje... Odłóż lepiej te kadzidła... Widać Twoją znajomość tematu która jest na niskim poziomie...prosper5250 pisze:Flash, o co Tobie chodzi? TJ pisał bzdury, bo kłócił się o spalanie w U18, tylko że podana była ilość ropy z włączoną klimą (w lecie) a on zapodał ilość z serii 81 z wczoraj. Czego więc się czepiasz Deserta, on nic nie pisał o włączaniu sprężarek!? Przeczytaj lepiej wątek od kilku stron wstecz zamiast włazić między wódkę a zakąskę z marchewką...
-
prosper5250
Ale kierowcy z Ostrobramskiej mieli, na podstawie których wyliczyłem średnią (gdybyś przeczytał wątki to byś wiedział o co chodzi)...
Flash, czas pogodzić się z tym, że nie jesteś jedynym ekspertem... Nie mówię że ja nim jestem, ale czas skreślić z Twojego słownika nadużywany nagminnie przez Ciebie tekst: "znajomość na niskim poziomie", bo już można umrzeć z nudów, żeby nie wspomnieć o bełcie...
Flash, czas pogodzić się z tym, że nie jesteś jedynym ekspertem... Nie mówię że ja nim jestem, ale czas skreślić z Twojego słownika nadużywany nagminnie przez Ciebie tekst: "znajomość na niskim poziomie", bo już można umrzeć z nudów, żeby nie wspomnieć o bełcie...