SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

PePe

Post autor: PePe » 10 mar 2009, 8:10

przewoz pisze:No ja pamiętam, nawalony jak stodoła zawsze, a teraz zamiast piętrusa przyjeżdża niemniej nawalony Flirt (bardziej nawalony, bo wsiadają również ci, co na Powiśle jadą na przykład...).
no nie ma się co dziwić skoro następna SKM za 18 minut... i do tego trafia się pojedyncza =D> :D ](*,) ](*,) ....

kółko się zamyka... idelanie byłoby coś wpasować tak o 7:09 :dance: :dance:

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 10 mar 2009, 19:48

Witam!

To moja pierwsza wypowiedz na tym forum i już mam kilka pytań
więc: gdzie skm odstawia swój tabor podczas nocowania jak i w ciągu dnia? gdzie odbywa się mycie pociągów i ich przeglądy lub naprawy i co w sprawie mińska i odstawiania tam taboru. Z góry dzięki za odpowiedz i proszę o wyrozumiałość

przewoz

Post autor: przewoz » 10 mar 2009, 20:23

Neoś_998 pisze:gdzie skm odstawia swój tabor podczas nocowania jak i w ciągu dnia?
Jeszcze na Grochowie, czyli tam gdzie swoją baze ma PKP IC, Cargo, KM. Dokładnie chyba jeszcze w części IC, choć mieli z tego miejsca wylecieć ;)
O Mińsku raczej zapomnij, z tego co mówił tamtejszy prezes (znaczy prezes Mamatej z ZNTK) propozycja pozostała bez odzewu ze strony SKM, a ZNTK to tak na prawdę jedyne miejsce, które od zaraz mogło by chociaż częściowo zająć się obsługą techniczną tych składów (gorzej z noclegiem wszystkich, bo miejsca też za wiele nie mają).
Tak więc SKM zapewne już sobie dogadało sprawy z KM, IC... kimkolwiek... i dalej będą siedzieć w Warszawie. Teraz szukają miejsca na nową lokomotywownię, co zauważysz na 150-tej stronie tego wątku. Miłej lektury :)

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 10 mar 2009, 20:39

Dzięki bardzo czyli jak mieli się wynieść z końcem 2008 roku tak jeszcze tam są. To prawdopodobnie i tak w związku z tym IC robi im przeglądy :D bo w końcu ktoś musi myć i sprawdzać te pociągi pod względem technicznym. Uważam, że chyba skm tam zostanie w końcu to gruba kasa dla IC i skm ma jakieś oparcie pod względem technicznym dla swojego taboru. Jednym słowem mówiąc ''wilk syty i owca cała'' :D

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 10 mar 2009, 22:04

Neoś_998 pisze:Dzięki bardzo czyli jak mieli się wynieść z końcem 2008 roku tak jeszcze tam są. To prawdopodobnie i tak w związku z tym IC robi im przeglądy :D bo w końcu ktoś musi myć i sprawdzać te pociągi pod względem technicznym. Uważam, że chyba skm tam zostanie w końcu to gruba kasa dla IC i skm ma jakieś oparcie pod względem technicznym dla swojego taboru. Jednym słowem mówiąc ''wilk syty i owca cała'' :D
Nie. Ale więcej powiedzieć nie mogę.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 10 mar 2009, 22:28

Rozumiem ''nie'' czyli tam nie zostanie :?: ale i tak uważam ze taka spółka jak SKM nie pozwoli sobie na to aby zostać bez zaplecza technicznego i miejsc do postoju taboru :D

przewoz

Post autor: przewoz » 11 mar 2009, 8:52

Neoś_998 pisze:Rozumiem ''nie'' czyli tam nie zostanie ale i tak uważam ze taka spółka jak SKM nie pozwoli sobie na to aby zostać bez zaplecza technicznego i miejsc do postoju taboru
Wielkiego wyboru nie mają. Logicznie myślac - ZNTK sie na nich nie szykuje, IC wywala... mało co zostaje, tzn KM. Nowej lokomotywowni w tydzień sie nie zbuduje.

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 11 mar 2009, 12:22

Ale i tak nie rozumiem o co chodziło w sprawie mińska. Pewnie kwestie finansowe ale mogli mieć przynajmniej obsługę techniczną taboru. Atak proszą każdego aby ich przetrzymał na swoim terenie lub wykonał jakaś naprawę z którą nie trzeba jechać do producenta albo umył pojazd. Tabor stoi na bocznicach w Pruszkowie i gdzieś jeszcze :?: a oni uważają ze jest dobrze. Ciekawe co będzie jak przyjdzie na testy 19we gdzie oni go postawią w nocy :?: Mam nadzieje ze to się zmieni najbliższym czasie bo inaczej to kiepsko to widzę czy skm sobie poradzi z obsługą techniczną pojazdów a tak wiele wolnych bocznic na wschodnim czy zachodnim to nie ma

przewoz

Post autor: przewoz » 11 mar 2009, 15:11

Neoś_998 pisze:Tabor stoi na bocznicach w Pruszkowie i gdzieś jeszcze
No Grochów...
Neoś_998 pisze:Ciekawe co będzie jak przyjdzie na testy 19we gdzie oni go postawią w nocy
Nie wiem jak będą uzgodnione kwestie "kto kogo", ale myślę, że jeszcze jeden na Grochowie się zmieści.

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 11 mar 2009, 15:38

Dzięki za odpowiedzi

''kto kogo'' :?:

a mam jeszcze takie pytanie skoro tak mi się wydaje skm ma 14 składów 8 14WE I 6 EN57 w naprawie jest/są 3 pojazdy(według gazety) czy jeden pojazd bo gdy by były 3 to oki ale jak jeden to skm ma duży nadmiar pojazdów po części stojących na Olszynce/Grochowie

Andrzej

Post autor: Andrzej » 11 mar 2009, 16:38

przewoz pisze:
Andrzej pisze: albo ten pseudoprzyspieszony twór bezpośredni Siedlce-Wschodni-Tłuszcz
Powiem Ci, że jakby ten dwuwagonowiec się tam zatrzymał to nie wiem czy by ruszył normalnie...
Niezatrzymywanie się na wytypowanych stacjach z powodu niezabieralności jest niewątpliwie jakimś wyjściem z sytuacji..

fidzio

Post autor: fidzio » 11 mar 2009, 17:35

Wczoraj SKM-ka dowaliła wszystko +20 minut na średnicy w kierunku wschodnim (bliżej nieokreślona awaria na śródmieściu) około godziny 18:20

hawku

Post autor: hawku » 12 mar 2009, 6:41

fidzio pisze:Wczoraj SKM-ka dowaliła wszystko +20 minut na średnicy w kierunku wschodnim (bliżej nieokreślona awaria na śródmieściu) około godziny 18:20
Jechałem osobiście tą zdefektowaną SKM-ką. Już od Zachodniego było widać, że w drugim składzie padł tzw. "wyłącznik szybki". Zaczęło gasnąć światło, w ogóle nie działała klima, no i czuć było wyraźnie, że ten skład nie "ciągnie". Jak stanęliśmy na Śródmieściu, tak zostaliśmy tam przez trochę ponad 20 minut. W międzyczasie przybiegł mechanik w klapkach :grin: i zaczął grzebać w szafce WN. Na pytania pasażerów, kiedy pojedziemy, odpowiedź brzmiała: "...nie wiadomo czy w ogóle pojedziemy...", ale na szczęście tym razem usterka dała się naprawić. Oczywiście z megafonów leciały komunikaty, że "...chwilowo ruch pociągów w kierunku wschodnim został wstrzymany...", a na peronach kłębił się zdezorientowany tłum ludzi. Tak to właśnie wyglądało.

przewoz

Post autor: przewoz » 12 mar 2009, 7:58

Neoś_998 pisze:''kto kogo''
W jaki sposób rozwiążą kwestie tych testów, czyli kto płaci, ile, za co... zakres etc.

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 12 mar 2009, 12:33

W sumie gdyby sie nie dogadali z KM albo IC (bardziej obstawiam ze to KM im robi przeglądy i myje wozy bo przecież jeszcze niedawno IC wywalało skm z ich terenu na olszynce i nie wierze zeby to się zmieniło) to przecież by skorzystali z oferty ZNTK w Mińsku

A jeszcze takie pytanie czy tory na Olszynce/Grochowie są własnością danej spółki jaka je zajmuje czy może tam stanąć każdy przewoźnik ( nie mówie o halach ale torach postojowych ) :?:

ODPOWIEDZ