reserved pisze:A mi się wydaję, że to jest po prostu tak, że TKW podaje informacje dlatego, że musi (no bo w gruncie rzeczy to TVP, więc misja publiczna), a TVN Warszawa dlatego, że chce.
TVN Warszawa
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Żeby przerwać tę dyskusję o Pałacu Kultury, to powiem, że dziś były w Warszawie obchody powstania w getcie warszawskim. Na TVN Warszawa była o 17.50 tylko słowna relacja reportera, natomiast w TVP Warszawa można było zobaczyć obrazki z tej uroczystości. I być może to było interesujące dla niewielu współczesnych mieszkańców, ale to ważne, żeby o takich rocznicach przypominać. A to było tylko w TVP. I w tym upatruję wyższość TVP nad TVN-em, bo jeśli chodzi o przypominanie historii, to TVP robi to lepiej (może nawet dlatego, że musi to robić, bo zamiast tego lepiej byłoby może dać bardziej chwytliwego newsa). Także nawet jeśli przyjąć, że TVP to robi, bo musi, to jeszcze wcale nie oznacza, że to jest jej wadą.levar pisze:reserved pisze:A mi się wydaję, że to jest po prostu tak, że TKW podaje informacje dlatego, że musi (no bo w gruncie rzeczy to TVP, więc misja publiczna), a TVN Warszawa dlatego, że chce.![]()
![]()
Tylko weź pod uwagę, że może nie wszystkich interesują materiały o uroczystościach, rocznicach itp., w których specjalizuje się TVP. W okresie rocznicy wybuchu i trwania powstania warszawskiego w TKW nie ma dnia, przez ok. miesiąc, żeby o tym nie trąbili. Rzygam już tym i dlatego w tym roku w okresie rocznicy powstania zbojkotuję całkowicie TKW. Odnoszę nieoparte wrażenie, że prężny TVN Warszawa kieruje się właśnie ku grupie docelowej up market i dlatego nie przykładają wagi do uroczystości dla dziadków weteranów. I w tym przypadku TVN zyskuje widza, a TVP go traci. Ale co z tego, jak misyjna TVP dalej będzie nadawać z musu i tworzyć merytoryczne ścierwa...
Słowna relacja reportera.. no właśnie... bo TKW woli nagrać parę obrazków i dać do wieczornych wiadomości w stylu "niech se będzie", podczas gdy TVN Warszawa jest na miejscu i mówi do widzów na żywo. Tu też wychodzi dbałość o widza.fraktal pisze:Na TVN Warszawa była o 17.50 tylko słowna relacja reportera, natomiast w TVP Warszawa można było zobaczyć obrazki z tej uroczystości.
TVN Warszawa jest tam gdzie jest potrzebny. Oglądając informacje z Warszawy widza interesuje bardziej to, czy dojedzie następnego dnia do pracy, czy informacje dotyczącego jego samego, a nie informacje, że gdzieś tam w Getcie się coś odbyło, w Ratuszu znów debatowali bla bla bla. Przeciętny Kowalski będzie chciał to się sam zainteresuje tym. Nie mówię, że informowanie o tym jest złe, ale chcę wykazać różnicę między TVP Info i TVN Warszawa. Większe doświadczenie ma TVP Info, ale jednak widać, że robią to z obowiązku a nie z chęci przekazania informacji słuchaczowi. Ot tak...żeby było. Zresztą, kiedyś główne wydanie Kuriera było naprawdę obszerne, a teraz co?
Co do tych sensacyjnych newsów w Stolicy... niektóre fakt, są trochę na wyrost, ale... czasem i takie są fajne. Np. wydania weekendowe czy świąteczne tworzone są bardziej 'na luzie' i to odpowiada widzowi. Zamiast suchych informacji jest odrobina ironii i humoru. To się ceni. Ten uśmiech na twarzy prowadzących i reporterów, chce się żyć! Czy TVP Info zaprasza do studia gości w Kurierze? Chciałbym zauważyć, że Ci goście wypowiadają się w sprawach ważnych dla Warszawy, a nie jako komentatorzy tych 'sensacyjnych' newsów. TVN Warszawa także nadaje czasem transmisje 'na żywo'. Ja wiem, że TVP Info ma ograniczony czas emisji programów lokalnych, no ale mimo wszystko. Jeśli coś się naprawdę chce zrobić, to się to zrobi, tylko wystarczą chęci.
(z góry przepraszam za błędy merytoryczne czy składniowe w tym poście ale pora już późna i zmęczenie daje się we znaki)
Do Kuriera może i nie, bo jest za krótki, ale są programy publicystyczne na przykład Kontrowersje, gdzie zaproszeni goście mówią o sprawach istotnych dla miasta. Natomiast co do długości Kuriera - kiedyś Kurier Warszawski faktycznie był dłuższy, ale był emitowany tylko na warszawskich nadajnikach Programu 2. Poza Warszawą w tym samym czasie był Kurier Województw. Ale rodziło to dużo problemów, bo oba programy były nadawane z tego samego studia, więc Kurier Województw musiał być nagrany wcześniej. Zresztą teraz takie rozszczepianie sygnału na Warszawę i na Mazowsze być może nie jest już możliwe...reserved pisze:Czy TVP Info zaprasza do studia gości w Kurierze? Chciałbym zauważyć, że Ci goście wypowiadają się w sprawach ważnych dla Warszawy, a nie jako komentatorzy tych 'sensacyjnych' newsów. TVN Warszawa także nadaje czasem transmisje 'na żywo'. Ja wiem, że TVP Info ma ograniczony czas emisji programów lokalnych, no ale mimo wszystko. Jeśli coś się naprawdę chce zrobić, to się to zrobi, tylko wystarczą chęci.
A czemuż to? TKW obsługuje Warszawę i aglomerację (więc mogą go nadawać Łazy i PKiN), a Kurier Mazowiecki Sierpc i nadajniki w miastach powiatowych Mazowsza.fraktal pisze:Zresztą teraz takie rozszczepianie sygnału na Warszawę i na Mazowsze być może nie jest już możliwe...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Dziś w trakcie "Miejskiego Reportera" 'profesjonalni' reporterzy powtarzali po kilka razy, że brakuje zatoki zamiast zawrotki i co już jest standardem w TVN Warszawa autobusy nazywali samochodami
Na pasku TVN Warszawa cały czas pojawia się wiadomość, że burmistrzowie od iluś tam lat obiecują autobus na Brata Alberta a ZTM nie zgadza się na przystanek.
Nie ma to jak profesjonalizm ludzi robiących tę stację ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Na pasku TVN Warszawa cały czas pojawia się wiadomość, że burmistrzowie od iluś tam lat obiecują autobus na Brata Alberta a ZTM nie zgadza się na przystanek.
Nie ma to jak profesjonalizm ludzi robiących tę stację