Propozycje dla Pragi, Rembertowa, Wesołej z okazji SKM i KM

Moderator: Wiliam

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 kwie 2009, 14:57

TVN Warszawa pisze:Półtora kilometra do najbliższego przystanku - taką drogę będą musieli pokonać uczniowie powstające w Wesołej-Zielonej. Walka mieszkańców z Zarządem Transportu Miejskiego o wybudowanie przystanku trwa od... 20 lat. Sprawą zainteresował się Miejski Reporter.
Mieszkańcy okolicy już od dwóch dekad walczą o wybudowanie przystanku autobusowego na końcu ulicy Brata Alberta. Co roku urzędnicy obiecują, że przystanek będzie i... nie dzieje się nic. ZTM usprawiedliwia się, że autobusy nie mają gdzie zawracać.

- Cztery lata temu droga była remontowana. Czemu nie było można zrobić czegoś, żeby umożliwić autobusom zawracanie? - pytają mieszkańcy osiedla.

Spacerkiem do szkoły?

Sprawa nieistniejącego przystanku staje się teraz jeszcze większym problemem. Przy ulicy Brata Alberta właśnie powstaje szkoła. Jeżeli autobusy dalej nie będą dojeżdżały do końca ulicy, uczniów czekają codziennie półtorakilometrowe wędrówki.

Tą sprawą zajmie się dziś Miejski Reporter. Czy uda się przekonać władze do tego, żeby przystanek powstał?

OGLĄDAJ TVN WARSZAWA O GODZINIE 16.00
O co chodzi?
Przecież dzielnica rozpisała przetarg na budowę pętli , ma być gotowa do czerwca.
Z tego co słyszałem, ma tam pojechać 196, zresztą w "moim" projekcie tak jest.
Więc w czym problem?
Chyba że plany się zmieniły i nic nie będzie?

dzidek

Post autor: dzidek » 22 kwie 2009, 16:21

Zgadza się. Przypadkiem włączyłem TVN Warszawa i właśnie było o przystanku... Rzecznik ZTM powiedział, że jak tylko pojawi się zawrotka to linia 196 pojedzie ulicą. Podobno w trakcie wakacji ma powstać. Będzie to tylko zawrotka bez postojów autobusów tam.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 kwie 2009, 17:05

Krzysiek_S pisze:Więc w czym problem?
Bardzo dobre pytanie. Na czym polega ta "walka" z ZTM? Na tym, że ten nie chce tam jeździć i zawracać rikszą? :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 kwie 2009, 17:40

Z tego wynika że TVN Warszawa nawet nie zapytał się o zdanie ZTM w tej sprawie.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 kwie 2009, 23:43

Krzysiek_S pisze:O co chodzi? Przecież dzielnica rozpisała przetarg na budowę pętli, ma być gotowa do czerwca.
:arrow: Pewnie TVN dobrze o tym wie i wykorzystuje sytuację, żeby potem móc powiedzieć: "Po naszej interwencji autobusy jeżdżą już ulicą Brata Alberta".

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 23 kwie 2009, 12:35

Potem? Już dzisiaj na pasku leciało coś koło tego: "Dzięki naszej interwencji ZTM i dzielnica Wesoła wybudują pętlę na końcu ulicy Brata Alberta"... :D

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 kwie 2009, 13:26

Krzysiek_S pisze:Z tego wynika że TVN Warszawa nawet nie zapytał się o zdanie ZTM w tej sprawie.
Toż to przecież normalne, że tak oni robią. Po co się zapytać instytucji władnej w tej kwestii, jak można pisać bzdury wssane z palca i potem rzucić od niechcenia "przepraszam"
PiotrekP pisze:Potem? Już dzisiaj na pasku leciało coś koło tego: "Dzięki naszej interwencji ZTM i dzielnica Wesoła wybudują pętlę na końcu ulicy Brata Alberta"... :D
No, dokładnie... Oto sposób działania polskich mediów, każdych. Zresztą ostatnio oglądałem reportaż o planowanym zamknięciu pl. Bankowego. Pani reporterka oczywiście jak zwykle piała, że przecież to sparaliżuje miasto itd. a ja tak pytam, to jak do cholery wyremontować torowisko i samą nawierzchnię nie zamykając ruchu? Ci polscy dziennikarze... ;/ ](*,)
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 kwie 2009, 13:35

TVN Warszawa pisze:Walka mieszkańców z Zarządem Transportu Miejskiego o wybudowanie przystanku trwa od... 20 lat.
Zdaje się, że Wesoła jest częścią Warszawy od 27.10.2002. Matematyki ktoś chyba w TVN W-wa nie zna.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 kwie 2009, 13:50

MisiekK pisze:
TVN Warszawa pisze:Walka mieszkańców z Zarządem Transportu Miejskiego o wybudowanie przystanku trwa od... 20 lat.
Zdaje się, że Wesoła jest częścią Warszawy od 27.10.2002. Matematyki ktoś chyba w TVN W-wa nie zna.
Też takie mam informację, że od końca 2002 roku Wesoła przestała być samodzielnym miastem. Michale, doskonale wiesz, że dziennikarze nie sprawdzą czy piszą bzdury, a wrzucą takiego newsa, bo jest akurat pod publiczkę. Hasła typu: "Od 20 lat walczymy o (coś tam)....." są żywcem wzięte z poprzedniego ustroju. Widać nawet media mamy zaściankowe, skoro nawet nie potrafią się odciąć od komunistyczno-demagogicznych haseł.
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 kwie 2009, 21:42

MisiekK pisze:
Szczególnie, że ZTM także jeszcze 20 urodzin nie doczekał :D
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Andrzej

Post autor: Andrzej » 23 kwie 2009, 22:59

dzidek pisze: Będzie to tylko zawrotka bez postojów autobusów tam.
A to czemu? Bezpostoje nigdy nie wróżą nic dobrego, zwłaszcza dowozówce, która powinna być punktualna, a traci już wystarczająco na przejeździe.
Czy może 196 będzie jechać z Rembertowa na Marysin przez głąb Zielonej?
*
Na margninesie - wzorem niedawnych zmian nazw z Nowego Rembertowa - do nowego krańca na Brata Alberta pasowałaby raczej nazwa Os. Zielona, a obecna Zielona -> Brata Alberta.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 kwie 2009, 23:27

Andrzej pisze:A to czemu?
Też nie wiem. Przecież będzie zatoka, nie można stać w niej? :>
Andrzej pisze:Na margninesie - wzorem niedawnych zmian nazw z Nowego Rembertowa - do nowego krańca na Brata Alberta pasowałaby raczej nazwa Os. Zielona, a obecna Zielona -> Brata Alberta.
Mi się podoba ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

graffer

Post autor: graffer » 26 lip 2010, 21:00

Komunikacja w Wesołej jest aktualnie tragiczna - 215 i 216 dublują się na tyle, że podjeżdżają na przystanek (w stronę Zielonej) o tej samej porze...
Czy ZTM nie szkoda na to kasy ?

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 03 mar 2011, 18:37

ponownie wróciliśmy do sytuacji gdy rozkłąd 173 to fikcja

kiedyś 173 nie miało postoju w SM i jechało do Wiatracznej na minusie zawsze
potem dołożyli brygade i było zawsze o czasie
od nowego rozkładu (zabrano dodatek i zmieniono rozkład) ponownie 173 jeżdzi na minusie

pomiędzy 14-18 notuje się spóznienia od - 10 do - 35
skutek jest taki że do Wiatracznej
jest często tak
z przystanku Armii Krajowej
514 xx.15 i xx.45
173 powinno być xx.26 xx.56 a przyjeżdza od xx.10 do xx.20 a dziś A553 był xx.22

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 12 lut 2013, 20:00

Ostatnio miałem przyjemność wracać z Brata Alberta do Rembertowa. W święto. Czy muszę dzielić się swoją radością, kiedy na przystanku byłem 17:30? Od tego przystanku do PKP Rembertów odległość wynosi prawie 3 kilometry. 3 linie odjeżdżają można powiedzieć jednocześnie w tym samym momencie. Teraz sprawdziłem, że w drugą stronę jest niemal identycznie. O ile komunikację po północnej stronie torów można uznać po zmianach za bardzo dobrą (ewentualnie można pomyśleć nad dopasowaniem rozkładu 196 do KM i SKM w DŚ) tak Nowy Rembertów tyle szczęścia nie ma.
Jak dla mnie, najlepszy rozwiązaniem byłby układ:
137 Wola Grzybowska (co 30' do Starej Miłosnej) Groszówka - Marysin - Wiatraczna (10/15/15)
173 przejęcie trasy przez 137
183 Zielona - Nowy Rembertów - Wiatraczna (10/15/15)
215 bez zmian
216 przejęcie trasy przez 183
315 likwidacja
514 likwidacja
Obecni pasażerowie 514 na Nowym Rembertowie to w większości 'tranzyt' jadących z Wesołej do Okularowej lub dalej. 137, które zastąpiłoby tą linię (mówię o wariancie przez Korkową) jechałoby o kilometr krócej, ominęłoby też okolicę stacji w Rembertowie, przy której lubią często robić się niemałe korki przy zamkniętym przejeździe. Według mnie warto też byłoby zrobić porządek na Kamionku po wycięciu stamtąd 315. I jak?

ODPOWIEDZ