Też myślałem, że to bzdury, gdy na własne oczy widziałem jak solarka co przystanek otwierała / zamykała luki dachowe i włączała / wyłączała klimę...Flash8222 pisze:Możesz już przestać pisać bzdury?
O grzaniu i niegrzaniu
To akurat jest normą gdyż klimatyzacja ma schładzać do 22 stopni i gdy na przedziale będzie taka temperatura to klimatyzacja się wyłączy a potem ponownie włączy by schłodzić wnętrze pojazdu. Oczywiście tak się dzieje gdy klimatyzacja jest włączona i wyłączony jest tryb ekonomiczny pracy klimatyzacji. Ale bzdurą jest to co pisze Gregory, że jak się wyłączy klimatyzacje/ogrzewanie przez kierowcę to po chwili komputer sam ją włączy... Jeśli prawdą jest, że w wozie 8840 tak jest to oznacza, że wóz ma usterkę i powinien zająć się nim mechanik albo osoba z serwisu Solarisa.
Cytat z instrukcji Solarisa.Temperatura w przedziale pasażerskim nie podlega regulacji. Sterownik ATC automatycznie utrzymuje temperaturę na poziomie 22C. Latem za pomocą układu klimatyzacji a zimą przy udziale pieca dodatkowego ogrzewania. Po uruchomieniu silnika sterownik automatycznie włącza klimatyzację lub ogrzewanie w celu ułatwienia pracy kierowcy.
A więc jednak stemepelek istenieje!Robearth pisze:A propo klimy to nie wiem jak na innych zajezdniach ale na ostrobramskiej musisz miec odpowiedni stepel w karcie by móc użyć klimy, jesłi kierowca nie ma go w karcie to nawet przy 30 stopnich nie właczy klimy,tylko otworzy luki dachowe i odblokuje oknaA odnośnie kluczy do okien to na R3 są spięte razem z kluczykiem do stacyjki i dokumentami,
Sorki, że napiszę ale gówno o tym wiesz. Na Woronicza nie ma takich Solarisów jak te na Redutowej, Stalowej i Kleszczowej....
Więc nie porównuj siebie, który zna perfekcyjnie Solarisy z obecnej dostawy (88xx i 18xx), bo tych wozów ani nie prowadziłeś, ani nie miałeś na nich szkolenia, ani nie obcujesz z nimi na co dzień, chyba że jako pasażer, od kierowcy który ma przeszkolenie na te wozy i ma stanie taki pojazd od 4 miesięcy...
Więc nie porównuj siebie, który zna perfekcyjnie Solarisy z obecnej dostawy (88xx i 18xx), bo tych wozów ani nie prowadziłeś, ani nie miałeś na nich szkolenia, ani nie obcujesz z nimi na co dzień, chyba że jako pasażer, od kierowcy który ma przeszkolenie na te wozy i ma stanie taki pojazd od 4 miesięcy...
Ale dużo, jeden raz osobiście prowadziłeś, a drugi raz jechałeś ze znajomym...
I już jesteś ekspertem od tej dostawy...
Głupi jesteś i głupim pozostaniesz....
Mimo, że masz już ponad rok prawo jazdy D, to uważasz się za najlepszego kierowcę w mieście, nawet od tych co mają uprawnienia na autobusy po 10-,20- czy ponad 30 lat, to dla mnie jesteś dupa, nie kierowca. Żyj w swoim świecie, może kiedyś się obudzisz z niego...
I już jesteś ekspertem od tej dostawy...
Głupi jesteś i głupim pozostaniesz....
Mimo, że masz już ponad rok prawo jazdy D, to uważasz się za najlepszego kierowcę w mieście, nawet od tych co mają uprawnienia na autobusy po 10-,20- czy ponad 30 lat, to dla mnie jesteś dupa, nie kierowca. Żyj w swoim świecie, może kiedyś się obudzisz z niego...
- gregory5576
- Kontakt:
Flash8222 pisze:iż po wyłączeniu przez kierowcę przycisku dotyczącego chłodzenia/ogrzewania części pasażerskiej, komputer sam to włączy!
-
prosper5250
Ja to widzę tak: rzeczywiście wielokrotnie spotkałem się z tym, że w wozie jest chłodno i nagle bach - wywietrzniki okienne się otwierają a za przystanek, dwa zamykają... Zaobserwowałem to już dawno przy 11, 12 i 15XX (które mają najmniej wydajną klimę). Do tej pory myślałem, że może kiero się bawi ale kiedy przedwczoraj miałem to samo w SU12 z Mobilisu postanowiłem zapytać Was, ale widzę że temat już został podjęty... Z pewnością jest tak, że komputer klimy otwiera dachy (przecież kierowcy na trasie nie bawią się nimi) co uważam za typowy bezsens Urbino a konkretnie producenta klimy, która jednak jak domniemam została w owy sposób zaprogramowana na życzenie Solarisa... Co za kretynizm otwierać lufty dachowe!? Skoro termostat stwierdza że jest poniżej ustalonej temeperatury to niech wyłączy nawiewy a nie na gwałt wpuszcza gorąc dachem! KRETYNIZM!!! I jeszcze o ITS: w tym roku coś cienko z chłodzeniem (ledwo ledwo), ale zwykle jest - liczę że podczas prawdziwych upałów Michalczewscy pokażą klasę jak w zeszłym roku. Pozytywne jest to, że ludzie nie otwierają za wszelką cenę okien. Kiedy jest rzeczywiście chłodno i przyjemnie, nikt nie łapie za klamki.
Autobus nie ma najmniejszego prawa decydować za kierowce, jeżeli kierowca wyłączy Klimatyzacje/Ogrzewanie to autobus może się obsrać...
Sam wiem jak i inne osoby bo sprawdzaliśmy to w #1836... Mróz -10 i specjalnie na PT wyłączyliśmy grzanie w zimę żeby zobaczyć jak to wszystko funkcjonuje...
Sprawa inaczej ma się do Lionsów w których niezależnie od woli kierowcy sam nagrzewa wóz do jakieś tam temperatury
Sam wiem jak i inne osoby bo sprawdzaliśmy to w #1836... Mróz -10 i specjalnie na PT wyłączyliśmy grzanie w zimę żeby zobaczyć jak to wszystko funkcjonuje...
Sprawa inaczej ma się do Lionsów w których niezależnie od woli kierowcy sam nagrzewa wóz do jakieś tam temperatury
- gregory5576
- Kontakt:
niczym nie różnią się od poprzednich Solarisów III generacji.
- gregory5576
- Kontakt:
Desert pisze:Autobus nie ma najmniejszego prawa decydować za kierowce, jeżeli kierowca wyłączy Klimatyzacje/Ogrzewanie to autobus może się obsrać...