MeWa pisze:A na kolei takich problemów nie ma.
(mam na myśli normalny bilet, bez wykupu żadnych miejscówek).
Moderator: JacekM
W te wakacje pociąg Zwardoń-Katowice, którym jechałem w Tychach nie wpuścił już nikogo z chętnych, podobnie w czasie remontu pociągi od strony Małkinii/TłuszczaMeWa pisze:masz bilet, wsiadasz, jedziesz. Konduktor nie wyprosi Cię, bo "nie ma miejsc" lub "nie wolno stać"
Jak się cieszę, że jeżdżę PKSemDzulikiewicz pisze:Ruch pociągów między Warszawą a Radomiem został wstrzymany.
Ponieważ nie mam ochoty 2 tyg odpocząć od forum to postaram się być kulturalny- i grzecznie pytam - piszesz, aby pisać czy wbrew temu co piszesz jednak jechałeś tym pociągiem? Skąd wiesz że nie było komunikacji zastępczej? Czy w/g Ciebie na stacji czeka PKS -jako ZKA - i czeka na awarie? Czy uważasz że PKS ma rezerwę taboru i kierowców na wypadek takich zdarzeń? Ciekawe co by szanownym redachtorom ,,ŻW'' powiedziała p.rzecznik? Z tego co wiem wczoraj już po 16 pojechała do domu. Tyle tylko że sama musi się dowiedzieć co się dzieje.Wolfchen pisze:Jak się cieszę, że jeżdżę PKSemDzulikiewicz pisze:Ruch pociągów między Warszawą a Radomiem został wstrzymany.
Bo Koleje Mazowieckie mają ewidentnie pasażerów w d***e. Żeby nie było żadnych komunikatów o awarii, a ludzi trzymać w szczerym polu do czasu naprawy trakcji bez jakichkolwiek informacji, nie wspominając o braku komunikacji zastępczej - to już jest skandaliczne zachowanie kolejnego monopolisty. Jestem ciekaw, czy ktokolwiek wejdzie na drogę sądową z roszczeniem odszkodowawczym. Bo do obowiązków przewoźnika należy informacja o utrudnieniach oraz w takiej sytuacji - zapewnienie komunikacji zastępczej.
Jechałem PKSem. Ale widziałem, że pociągi do Radomia odjeżdżały ze zwykłymi zapowiedziami.rufio198 pisze:Ponieważ nie mam ochoty 2 tyg odpocząć od forum to postaram się być kulturalny- i grzecznie pytam - piszesz, aby pisać czy wbrew temu co piszesz jednak jechałeś tym pociągiem?
Z tektu ŻW choćby?rufio198 pisze:Skąd wiesz że nie było komunikacji zastępczej?
To czemu nikt z KM nie umieścił jakiejkolwiek informacji na stronie? Swoją drogą swego czasu jeździłem bardzo dużo pociągami KM i wiem, jak wyglądała podróż. Pytanie o powód opóźnienia, czy też o czas postoju na stacji powodowało conajmniej złe spojrzenie konduktora. A bełkot najczęściej wbrew pozorom wypływa z ust rzeczników prasowych.rufio198 pisze:Dla mnie to co napisałeś jest zwykłym bełkotem bez znajomości realiów jak naprawdę wyglądała sytuacja i dlaczego podjęto takie a nie inne decyzje.
Wolfchen pisze:Jak się cieszę, że jeżdżę PKSem![]()
?To, co się wczoraj działo na Dworcu PKS, to przyprawia o zawrót głowy. O 6 rano nie było miejsc w żadnym PKSie w kierunku Radomia, musiałem przepłacić i jechać zwykłym (droższym od pośpiesznego) o 20:15. Na szczęście była Scania, więc dało się żyć![]()
Nie rozumiem? Brak miejsc był spowodowany wyjazdami na majówki, to normalne. Jednak kupując bilet mam pewność, że pojadę, choćby i drożej. Natomiast na kolei kupuję bilet i nie wiem, czy dojadę i jak długo to zajmie.Tm pisze:Wolfchen pisze:Jak się cieszę, że jeżdżę PKSem
?To, co się wczoraj działo na Dworcu PKS, to przyprawia o zawrót głowy. O 6 rano nie było miejsc w żadnym PKSie w kierunku Radomia, musiałem przepłacić i jechać zwykłym (droższym od pośpiesznego) o 20:15. Na szczęście była Scania, więc dało się żyć![]()
Tego nie powiedziałem...Tm pisze:Bo oczywiście PKSy nie stoją w korkach, nie psują się i zawsze są punktualne.
Obiektywnie rzecz ujmując, to standard usług oferowanych przez PKSy i tak jest wyższy od usług oferowanych przez kolej... Bo na linii KM-8, opóźnienia pociągów jadących do Radomia są codziennością. Rzadko się zdarza, żeby pociąg osobowy przyjechał o czasie. No a w przypadku takich awarii, jak ta wczorajsza, to jednak powinny być na stacjach nadawane stosowne komunikaty, np. "Pociąg osobowy do Radomia o godzinie xx:xx dojeżdża planowo do stacji Czachówek. Podróżni udający się w dalszą podróż z powodu uszkodzenia sieci trakcyjnej mogą dojechać do stacji docelowych z poważnym opóźnieniem. Na uszkodzonym odcinku brak komunikacji zastępczej". Telefony i radio chyba istnieje na kolei, więc pasażerowie mogliby być informowani niemal na bieżąco.Tm pisze:Trochę obiektywizmu...
Mówisz ogólnie o PKS czy tylko o kursach na odcinku Warszawa-Radom?Wolfchen pisze:Obiektywnie rzecz ujmując, to standard usług oferowanych przez PKSy i tak jest wyższy od usług oferowanych przez kolej.
No faktycznie - wiarygodne źródło informacji. Chyle czoła i jestem pod wrażeniemWolfchen pisze:Z tektu ŻW choćby?rufio198 pisze:Skąd wiesz że nie było komunikacji zastępczej?
O 21 wieczorem? Ty jesteś aby na pewno wiesz o czym mówisz ?Wolfchen pisze:To czemu nikt z KM nie umieścił jakiejkolwiek informacji na stronie?...rufio198 pisze:Dla mnie to co napisałeś jest zwykłym bełkotem bez znajomości realiów jak naprawdę wyglądała sytuacja i dlaczego podjęto takie a nie inne decyzje.
Warszawa - Radom, Warszawa - Gdynia, Radom - Gdynia, Radom - Żyrardów. W tych relacjach jeżdżę często.Zari pisze:Mówisz ogólnie o PKS czy tylko o kursach na odcinku Warszawa-Radom?
A choćby i dziś...rufio198 pisze:O 21 wieczorem? Ty jesteś aby na pewno wiesz o czym mówisz ?
Radom jest "sypialnią" Warszawy. I rezerwuarem siły roboczej.Frencher pisze:Ponadto nie bardzo rozumiem to lamentowanie nad biednymi mieszkańcami Radomia.
Radom generuje znaczne potoki pasażerskie, ponadto i tak rozkład jest częstokroć fikcją...Frencher pisze:Zresztą jak patrzę na rozkład tej linii, to mam nieodparte wrażenie że cała ta linia jest nijako na łasce Radomia pod który jest układany głównie rozkład jazdy.
Popyt.Frencher pisze:Pozostanie więc postawić pytanie: dlaczego nie ma większej ilości pociągów kursujących w relacji Czachówek - Warszawa (czyli na odcinku, gdzie ludzie są wybitnie zainteresowani częstym i dobrym dojazdem do stolicy), a za to wszystko gnane jest aż do Radomia
Choćby na DWW, DWC/DWŚ i DWZ...Zari pisze:Czyli uważasz, że w przypadku zablokowania drogi przez np jakiś wypadek na wszystkich przystankach rozlegnie się informacja o utrudnieniach?