O grzaniu i niegrzaniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 maja 2009, 16:04

MisiekK pisze:
Adam G. pisze:jest sposób, żeby te okna zablokować i już raz się z takim czymś w tym roku spotkałem :)
Demontowanie mechanizmu otwierania okna i jego późniejsze montowanie do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych nie należy.
Niestety. Prawda jednak jest taka, że przy dobrze działającym (i konsekwentnie włączanym oraz serwisowanym) urządzeniu klimatyzacyjnym otwieranie okien w ogóle nie powinno być konieczne, bez względu na porę roku :)
noidea

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 05 maja 2009, 16:45

dzidek pisze:
Misiek997 pisze:i potem połowa neoplanów staje z powodu wywalenia boryga :D
Rozumiem, że to jedynie Twoje obserwacje, które nie są poparte liczbami ? ;)
Misiek ma rację - zakręcenie kranu jest często przyczyną wywalenia boryga.

dzidek

Post autor: dzidek » 05 maja 2009, 17:14

Jamnik pisze:
dzidek pisze:Rozumiem, że to jedynie Twoje obserwacje, które nie są poparte liczbami ? ;)
Misiek ma rację - zakręcenie kranu jest często przyczyną wywalenia boryga.
Przykładowo na 3 różne Neoplany i 1 SU15, którymi w ciągu jednego tygodnia jakiś czas temu jeździłem po zakręceniu kranu nie było kłopotów poza jak wcześniej wspomniałem delikatnym wzrostem temperatury no ale to nie problem bo zawsze można ją kontrolować.

fluger

Post autor: fluger » 05 maja 2009, 19:32

A jak jest z używaniem klimy w modelach z tą tylko dla kabiny kierowców przegubowych niektórych solarisach, Man-ach, i starych neoplanach i po NG gniotach?

jgas

Post autor: jgas » 05 maja 2009, 19:54

Niestety, w Neoplanach i gniotach kierowcy nie włączają klimy :grin:

fluger

Post autor: fluger » 05 maja 2009, 20:17

Czemu? A w Man-ach działa?

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 05 maja 2009, 22:05

Websterek pisze:To na jaki kut było wydawanie kasy na klime w wozach? Nie lepiej za ten koszt zamówić więcej pojazdów? Żal...Co do paliwa...to powiem Ci jeszcze inaczej...wraz ze znajomym testowaliśmy klimę ( chłodziła non-stop ), to spaliliśmy troszkę ponad 30l, gdy chłodziliśmy w momentach stania w korku, bądź przy krótszych przystankach spaliliśmy trochę ponad 20l. Jak się chce, to nawet można przyoszczędzić. Pozatym, nie piernicz głupot o kosztach. Kupując bilet i płacąc podatki do kasy miasta automatycznie finansuje tą klime, MZA ma płacone z kasy miasta, bo skąd niby ZTM ma budżet? Wszystko się zatacza, bo to miejskie firmy...
:arrow: Jak to ktoś zauważył, populizm i polityka. Ktoś chciał pokazać, jaki to dobry jest dla ludzi, czyli po prostu była to kiełbasa wyborcza.
:arrow: Co do ograniczenia zużycia paliwa przez klimę, to ameryki nie odkryłeś.
:arrow: Skoro wykonanie tak prostego równania matematycznego jest dla Ciebie za trudne, to już nie moja wina. Poproś kogoś, kto to zrobi i wyjaśni Tobie właściwą skalę kosztów.
:arrow: Argument o kupowaniu biletu i finansowaniu w ten sposób MZA, jest tak wyświechtany, że nie chce mi się go komentować.
:arrow: Gdyby to była firma prywatna, a nie miejska. To ten zbyty przez Ciebie machnięciem ręki argument o kosztach, byłby jeszcze istotniejszy, niż jest teraz.
:arrow: Takie sobie moje spostrzeżenie z ostatnich lat. Ludzie się zrobili tak wygodniccy, że temperatura poniżej -5 st.C i powyżej 20st.C, to już klęska żywiołowa. Jak w dzień świąteczny nie ma tramwaju lub autobusu co 10, maks 15 minut, to tragedia narodowa. I tylko nie mów mi tu o tym, ze są to firmy usługowe. Kiedyś nie było tak dobrze i nikt nie miał o to pretensji do motorniczych i kierowców, tak jak to teraz jest.
Zresztą, po co ja się tak rozpisuję. Przecież Ty, jako miłośnik komunikacji miejskiej, masz jedyną i niepodważalną rację, reszta to dyletanci.

kajo

Post autor: kajo » 05 maja 2009, 22:08

Solaris pisze:Kiedyś nie było tak dobrze i nikt nie miał o to pretensji do motorniczych i kierowców, tak jak to teraz jest.
W poprzednim ustroju ludzie cieszyli się, że autobus wogóle przyjechał. Jak chcesz zabrać ludzi z samochodów, to musisz im stworzyć odpowiednie warunki.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 05 maja 2009, 22:23

Tylko dla czego, jeżeli coś nie dzieje się po myśli hmmm pasażerów, wszystkiemu są winni kierowcy i motorniczowie, i na nich trzeba się odgrywać :?:

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 05 maja 2009, 22:44

Misiek997 pisze:no cóż to widać co za tatrą jest sciągane :D Poprostu tutaj mamy zaniedbania serwisowe układu chłodzenia. Ciekawe czy w nich kiedykolwiek były czyszczone chlodnice?
:arrow: Jeżeli się mylę to mnie poprawcie ale wydaje Mi się, że taki stan rzeczy ot tę nieszczęsne zakręcanie kranów. My ze zmiennikiem na 4899 cały rok mieliśmy odkręcone krany. Po tym jak na 701 padła mi cała magistrala. jak ją wymienili to do momentu oddania go to był tak ciepły i brak problemów z chłodzeniem silnika. Kierowcy nie mogą zrozumieć ,że właśnie w ten sposób niszczy się wóz bo komuś za gorąco.

metron

Post autor: metron » 05 maja 2009, 23:07

gregory5576 pisze:
Websterek pisze:To na jaki kut było wydawanie kasy na klime w wozach?
:arrow: Kiełbasa wyborcza i "spełnienie postulatów ludzi", a nikt nie obiecywał ,że to będzie używane. Ot co. :D

I to kiełbasa która szkodzi. Niedawno jechałem niskopodłogowym E4 ewenement w którym tak to przynajmniej wyglądało była włączona klima, wszystkie okna zamknięte, autobus wlókł się w korku dobre ponad 20 minut
Efektu działania tej klimy nie było żadnego, w środku jak wewnątrz pieca hutniczego
Ludzie mają powody do narzekania,skoro klima jest tak droga i pożera tyle ropy to po jakiego wała ją zakładano

Websterek

Post autor: Websterek » 05 maja 2009, 23:11

Solaris pisze:Jak to ktoś zauważył, populizm i polityka. Ktoś chciał pokazać, jaki to dobry jest dla ludzi, czyli po prostu była to kiełbasa wyborcza.
Nie uważasz, że decyzją polityczną powinno być używanie klimy? Wkońcu będzie można się chwalić, że wkońcu w każdym wozie z klimą, jest ona używana?
Solaris pisze:Skoro wykonanie tak prostego równania matematycznego jest dla Ciebie za trudne, to już nie moja wina. Poproś kogoś, kto to zrobi i wyjaśni Tobie właściwą skalę kosztów.
Koszta są duże, owszem. Jednak na biednego nie trafiło =;
Solaris pisze:Argument o kupowaniu biletu i finansowaniu w ten sposób MZA, jest tak wyświechtany, że nie chce mi się go komentować.
A nie komentuj, wkońcu częśc pieniędzy za bilet i tak trafia do MZA i innych przewoźników z racji wykonywanych przez ich usług, za które płace, czyli mam prawo wymagać, aby klimatyzacja była używana, gdy jest taka możliwość i potrzeba. Widać, Tobie wygodnie się jeździ za fajerką bo masz okienko, bądź klime i masz w dupie, to że pasażer rano wsiada do gorącego pojazdu, a gdy z niego wysiada jest spocony i śmierdzi potem tak, jak by się nie mył. Skoro Tobie to nie przeszkadza, to sorry. Mogę tylko pogratulować.
Solaris pisze:Gdyby to była firma prywatna, a nie miejska. To ten zbyty przez Ciebie machnięciem ręki argument o kosztach, byłby jeszcze istotniejszy, niż jest teraz.
Jak już wcześniej pisałem, płace, to mam prawo domagać się, aby dana usługa była wykonana należycie. Żałuje, że nie ma więcej chętnych firm prywatnych, które chętnie by przejeły udziały MZA, bądź Grodzia, którzy nie mają w zwyczaju używania klimy. Opieram się o obserwacje w wakacje roku ubiegłego. Może miałem pecha, że trudno mi było trafić na klimatyzowany pojazd, gdzie kierowca jej używał. Jakoś panowie z ITSu, który jest firmą prywatną nie miał większych problemów z używaniem klimatyzacji.
Solaris pisze:Takie sobie moje spostrzeżenie z ostatnich lat. Ludzie się zrobili tak wygodniccy, że temperatura poniżej -5 st.C i powyżej 20st.C, to już klęska żywiołowa. Jak w dzień świąteczny nie ma tramwaju lub autobusu co 10, maks 15 minut, to tragedia narodowa. I tylko nie mów mi tu o tym, ze są to firmy usługowe. Kiedyś nie było tak dobrze i nikt nie miał o to pretensji do motorniczych i kierowców, tak jak to teraz jest.
Kiedyś to był i Gomułka. Co ma przeszłość do teraźniejszości? Gdzie my do jasnej cholery mieszkamy, co? W jakiejś Kambodzy? Czy innym zadupiu? Jeśli tak dalej będziemy sie zachowywać, to dalej będziemy zaściankiem Europy i nie stworzymy sobie opinii kraju zachodnio europejskiego. Trzeba iśc do przodu, poprawiać warunki, w tym również komfort podróżowania pojazdami KM, czyli stosowanie klimatyzacji, gdzie prawie we wszystkich miastach zachodnich to podstawa!
Solaris pisze:Zresztą, po co ja się tak rozpisuję. Przecież Ty, jako miłośnik komunikacji miejskiej, masz jedyną i niepodważalną rację, reszta to dyletanci.
Nie uważam sie za miłośnika, daleko mi do tego miana. Nie uważam również, że zawsze mam racje, bo wszystkich rozumów nie zjadłem. Jedynie przedstawiam swoje zdanie i argumenty.

metron

Post autor: metron » 05 maja 2009, 23:49

Solaris pisze:Takie sobie moje spostrzeżenie z ostatnich lat. Ludzie się zrobili tak wygodniccy, że temperatura poniżej -5 st.C i powyżej 20st.C, to już klęska żywiołowa. Jak w dzień świąteczny nie ma tramwaju lub autobusu co 10, maks 15 minut, to tragedia narodowa. I tylko nie mów mi tu o tym, ze są to firmy usługowe. Kiedyś nie było tak dobrze i nikt nie miał o to pretensji do motorniczych i kierowców, tak jak to teraz jest.
Zresztą, po co ja się tak rozpisuję. Przecież Ty, jako miłośnik komunikacji miejskiej, masz jedyną i niepodważalną rację, reszta to dyletanci.

Nie wiem czy zauważyłeś ale siemiężna epoka sierpa i młota skończyła się dobrych kilka lat temu.Ta epoka powoli przemija, ludziom otworzyły się oczy i zobaczyli że można zyć lepiej
Zresztą sam powinieneś wiedzieć że inaczej w upał jedzie się Ikarusem z olbrzymimi oknami a inaczej gorącą puszką z mikroskopijnymi okienkami w którym ma DZIAŁAĆ a często nie działa klima

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 06 maja 2009, 11:28

Adam G. pisze:Prawda jednak jest taka, że przy dobrze działającym (i konsekwentnie włączanym oraz serwisowanym) urządzeniu klimatyzacyjnym otwieranie okien w ogóle nie powinno być konieczne, bez względu na porę roku :)
=D>
Solaris pisze:I tylko nie mów mi tu o tym, ze są to firmy usługowe
Inne zdanie ma kierownik R-7. Pisze on w grafiku: "(...) proszę pamiętać, że jesteśmy firmą usługową" :szok: :hahaha:.

[ Dodano: |6 Maj 2009|, 2009 11:32 ]
kajo pisze:W poprzednim ustroju ludzie cieszyli się, że autobus wogóle przyjechał.
Nie jestem zwolennikiem komunikacji poprzedniego ustroju. KM powinna być dla ludzi, ale najpierw należałoby nauczyć tych ludzi KULTURY. Jeśli ludzie nie byliby bydłem, to zaręczam, że i kierowcom lepiej by się pracowało i byliby milsi dla pasażerów.

A z innej beczki. Cieszy mnie, że w większości wozów SU15 (R-7) działa klima kierowcy. Ciekawi mnie, czy jest ona cały czas konserwowana :-k .

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 06 maja 2009, 17:52

levar pisze:Cieszy mnie, że w większości wozów SU15 (R-7) działa klima kierowcy.
W SU15 nie ma klimy dla nikogo :>

ODPOWIEDZ