Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 maja 2009, 18:31

Krzysiek_S pisze: Bez tego nie byłoby zgody na wycofanie 142 z Aleksandrowa. RO Aleksandrów zgodziła się tylko z tym
Ale po co im to? 115+142 daje 4/4/4 kursy na h; 115+2*215 da 12/8/8 kursów na h. Samo 115 dałoby 4/3/3. :/
Krzysiek_S pisze:Tu z kolei brak legalnego dojścia do Szpotańskiego, stąd taka zmiana, na prośbę dzielnicy i mieszkańców.
Przeca ma być (rzekomo) przejście przez teren komisariatu...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 26 maja 2009, 18:32

Krzysiek_S pisze:
rhemek pisze:Idiotyzm.
Z obecnej linii 119 korzystalo wielu mieszakncow Anina. Wiec zamiast zrobic przejscie przez tory likwiduje sie przystanek. Brawo. Proponuje jeszcze ogrodzic stacje w Aninie.
Idiotyzm tym gorszy, ze przystanek 521 pozostanie...
I tak będziesz wsiadał z tego samego przystanku co teraz do 119[ PKP Anin], tylko z powrotem gorzej.
Co nie znaczy że to popieram, to dawna decyzja dzielnicy.
Mi chodzilo o przystanek Piechurów. Tam od zawsze ejst dzikie przejście przez tory.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 maja 2009, 18:38

To już nieco lepiej wygląda, ale i tak powiem nie :!:
Minimum to 167 przez Dolną/Chełmską aby była dogodna przesiadka w coś częstego zastępującego 130. Bo przesiadka w samo 130 z taką częstotliwością odpada.
I coś musi zastąpić 172 w obecnej relacji na Sadybie. Może to nie jest jakieś ważne połączenie, ale powinno być. 272 z Sadyby po trasie 172 i Idzikowskiego. Progi jak widać można zdjąć.
A pchanie linii co 7 minut na zaplecze CH to chyba marnotrawstwo jest :?:
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 maja 2009, 19:12

Moja ocena projektu do którego nie co się przyczyniłem. ;-)
113 ogromne brawa za przywrócenie starego numerku linii[ spaczenie], za częstotliwość , za trasę [ bazar].
115 ogromne brawa za częstotliwość , oraz trasę ...
119/130 ja wbrew pozorom się ciesze że nie pojedzie dalej niż Rakowiecka, brawa za częstotliwość.
Uzasadnienie: Linia nie utknie w korkach w centrum związanych z budową metra, na Ochocie itp. Linia dojedzie do metra i tramwajów na Puławskiej i Alei Niepodległości[ Dworzec centralny].
, mam nadzieje że synchronizacja 115 z 130 .
137 brawa za częstotliwość i przywrócenie dawnej trasy .
142 cóż .
146 brawa za częstotliwość
147 szkoda że nie będzie poprawy częstotliwości, kulawe skoordynowanie z linią 130.
183, 196 nie moje rejony.
215 plus za częstotliwość, jednak wolałem wariant z Wygodą, no i trasa za długa do podziału na dwie linie. Na tą chwile jednak inaczej nie da się.
305 cóż tutaj mam dylemat, więc na razie się nie wypowiadam.
401 czy ja wiem, nie mam zdania.
Ogólnie na 5-

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 maja 2009, 19:12

TGM pisze:A pchanie linii co 7 minut na zaplecze CH to chyba marnotrawstwo jest :?:
Nieduże. Brygadowo wychodzi prawie to samo, bo nawrotka na RZS też czasooszczędna nie jest.
Colony pisze:123 w DS co 30? Czy już naprawdę musimy tworzyć takie potwory. Goclaw - Targowa ma całkiem spore obłożenie także w weekendy. Tym bardziej, że nie widzę skoku częstotliwości 147.
Tutaj to trzeba inwestować w 509. Bardziej bym się martwił o relację Gocław-Wiatraczna, ale ostatnimi czasy (w porównaniu z moimi czasami licealnymi) zapełnienie 123 spadło dramatycznie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 maja 2009, 19:16

Projekt bardzo ciekawy, na moje niewprawne w Wawrze oko wygląda rzeczywiście na 5-.

Mimo, że zabiera mi się moją ulubioną linię do najbliższego CH, tj. 130 - no, najwyżej jeszcze częściej będę jeździł 1 do Arkadii ;).

Też mnie trochę mierzi wciąż socjalno-ogryzkowe 123 ze słabiutką częstotliwością - to nie ma z Gocławia na wschodni potoku na nic więcej, a metro chcemy tam puszczać? :D

Jeszcze przemyślę sprawę... rozumiem, że pisma w sprawie z Ochoty przyjmiecie? Nie muszę zmieniać nazwiska? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Walas

Post autor: Walas » 26 maja 2009, 19:20

Ja powiem krótko:

Podobają mi się: 113,115,130,137,161,172,183,215,245,520

Nie podobają mi się: 123(taka to fajna linia była :neutral: ),196,305,401
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 maja 2009, 19:23

Glonojad pisze:Też mnie trochę mierzi wciąż socjalno-ogryzkowe 123 ze słabiutką częstotliwością - to nie ma z Gocławia na wschodni potoku na nic więcej, a metro chcemy tam puszczać?
Będzie 115 zamiast 123 . Szkoda że z 147 nie da coś się zrobił ale wiadomo brygady.

[ Dodano: |26 Maj 2009|, 2009 19:24 ]
Walas pisze:Ja powiem krótko
Ja też uzasadnienie?

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 26 maja 2009, 19:58

Nowy Rembertów i Wesoła tracą połączenie z Trasą Łazienkowską. Teraz trzeba będzie się przesiadać przy Okularowej bądź Płowieckiej. Dobrze, że wzrasta częstotliwość 183 i 520 co za tym idzie przesiadki nie powinny być aż tak uciążliwe.
Cieszy linia na al. Sztandarów oraz poprawa częstotliwości 196.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 maja 2009, 20:03

pawcio pisze:
TGM pisze:A pchanie linii co 7 minut na zaplecze CH to chyba marnotrawstwo jest :?:
Nieduże. Brygadowo wychodzi prawie to samo, bo nawrotka na RZS też czasooszczędna nie jest.
Coś mi się pomyliło :oops: .
A co zastąpi relację Wilanów - Powsin (130)?
I dlaczego Gocław zyskuje kolejną już linię mimo i tak już znaczącej poprawy w ostatnich latach?

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 maja 2009, 20:04

Takie przypomnienie viewtopic.php?t=4570&start=0
Fakt trasa nie przez Lucerny, ale jednak :D
A niektórzy mnie kiedyś krytykowali :^o

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 maja 2009, 20:05

dzidek pisze:Jeśli proponowana trasa 172 stanie się faktem
Mam nadzieję, że nie :P

172 w zasadzie zostało wpisane po to, żeby nie było, że na BLUE CITY nic nie jeździ - ale właściwym kandydatem jest 187, jeżeli uda się w końcu przepchnąć ten projekt ze 182, 187 itp.
Krzysiek_S pisze:I co z 147 bez zmian, czy przeoczenie[ chodzi o częstotliwość]? :-$
I tak już brygad brakuje chyba z kilkunastu, a 147 jechałoby podobnie, jak 130. Ale zgoda, tym dwóm liniom w przyszłości też się należy... Zresztą 147 już teraz powinno mieć wpisaną częstotliwość taką, jak 130, ale umknęło :D
R-9 Chełmska pisze:bardzo będzie brakować linii skręcającej z Sobieskiego w Bonifacego, jak na odcinek "przykrańcowy" bardzo dużo ludzi tam jeździ.
189 naprawdę powinno wystarczyć - a z MANGALII i CZARNOMORSKIEJ przesiadka.
Wolfchen pisze:Zastanawia mnie to 245 (ob. 137). Ja bym się zastanowił nad puszczeniem przez Strażacką do PKP REMBERTÓW czy też do REMBERTÓW-KOLONIA...
Trasa jest "święta". Zresztą w tej chwili naprawdę nie ma sensu jechać dokądkolwiek indziej...
Colony pisze:Tym bardziej, że nie widzę skoku częstotliwości 147.
Jak już pisałem - powinien być. Dopisze się po konsultacjach :D
Colony pisze:401 na Nowy Rembertów ok, ale przy takich korkach nie ekspediowana pętla to będzie chyba spory minus?
Marysin też ekspediowany nie jest. A trzeba zrobić na nim miejsce na silniejsze 520.
No i przy bardaku przy Marsa ma sens oddanie dwóm eszelonom (401 i 520) po całej pętli. No, prawie całej - na Marysinie przytuliłoby się 305 ;)

No i oczywiście kontakt z linią mińską...
SławekM pisze:A nic nie mówią o 522 :>
Był plan, żeby przerobić na 420, ale nie przeszło... :P
mariow pisze:1. 137 i 183 - nie bedzie koordynacji dwoch linii z roznymi czestotliwosciami (10 i 15) - nie dało rady rzucic 137 tylko do Marysina a za to 183 co 10' do Woli Grzybowskiej (plus co 30' do Starej Miłosny)? wiem że ginie wtedy połączenie Marysina z Wolą ale pytanie czy jest az tak wazne :-k
Już i tak wychodzi nadpodaż na Komandosów i Ilskiego. Chodzi o to, by Marysin i Nowy Rembertów miały porządną komunikację na Grochów, Wesoła zyskuje niejako przy okazji. Także i po to, by wreszcie porządnie dowozić Groszówkę do kolei...
mariow pisze:2. rozumiem że z ul. Kosciuszkówców znika komunikacja w ogóle (na rzecz Potockich)
Tak. Srodek zabudowy itp. Poza tym na Kościuszkowców ma być najprawdopodobniej w przyszłym roku robiony wodociąg, więc ulica przez długi czas będzie zamknięta.
fik pisze:a) podjazdy 215 na Aleksandrów - po co i dla kogo? Nie zapewni to żadnego znaczącego połączenia nierealizowanego przez 115.
Mylisz się, i to bardzo. W Wawrze znaczny odsetek podróży zbiorkomem to przejazdy lokalne, zwłaszcza szkolne. A więc: szkoła na Poezji, liceum i gimnazjum w Aninie, tam jeździ kupa młodzieży z południa. Do tego Strusia, szpital i przychodnia w Międzylesiu, wkrótce oddawany basen w Aninie... Aleksandrów by tego nie oddał.
fik pisze:b) skierowanie 115 przez Mrówczą na odcinku Zwoleńska - Lucerny. Po co i dla kogo, oprócz odcięcia ciągu Lucerny od dogodnych przesiadek przy PKP Anin - domyślam się, że na rogu Lucerny i Mrówczej będą przystanki w tym zespole, ale dogodność przesiadek zdecydowanie spadnie; Mrówcza biegnie w tym miejscu tak blisko Szpotańskiego, że jej niezależna obsługa jest pozbawiona sensu i tylko rozdrabnia ofertę na głównym ciągu dzielnicy.
Było: brak dojścia. Dzielnica się uparła, to niech ma...
fik pisze:Przeca ma być (rzekomo) przejście przez teren komisariatu...
Nic o tym nie wiem :>
TGM pisze:Minimum to 167 przez Dolną/Chełmską aby była dogodna przesiadka w coś częstego zastępującego 130. Bo przesiadka w samo 130 z taką częstotliwością odpada.
A przesiadka skąd i do czego? :>
A owszem.
Krzysiek_S pisze:119/130 ja wbrew pozorom się ciesze że nie pojedzie dalej niż Rakowiecka
To będzie bardzo trudne do przewalczenia. Cieszysz się, to działaj :P

[ Dodano: Wto 26 Maj, 2009 20:09 ]
TGM pisze:dlaczego Gocław zyskuje kolejną już linię mimo i tak już znaczącej poprawy w ostatnich latach?
A wraz z nią pasażerów chętnych do przesiadki w E-5, 411 i inne takie :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 maja 2009, 20:10

Bastian pisze:
TGM pisze:Minimum to 167 przez Dolną/Chełmską aby była dogodna przesiadka w coś częstego zastępującego 130. Bo przesiadka w samo 130 z taką częstotliwością odpada.
A przesiadka skąd i do czego? :>
No ze 172 do 167/130. Bo co to za biznes jak trzeba dojechać do linii kursującej co 20 minut jak tą samą linię co 20 minut miało się pod nosem.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 maja 2009, 20:15

Bastian pisze:To będzie bardzo trudne do przewalczenia. Cieszysz się, to działaj :P
Zobaczymy co na to mieszkańcy Zerznia w poniedziałek, jeśli nie wrócę na forum to znaczy, że źle zareagowali. 8-(

[ Dodano: |26 Maj 2009|, 2009 20:18 ]
TGM pisze:No ze 172 do 167/130. Bo co to za biznes jak trzeba dojechać do linii kursującej co 20 minut jak tą samą linię co 20 minut miało się pod nosem.
No to się przesiądziesz przystanek dalej do 167, 168 i 301, a jak chcesz na Puławską to 172 lub 130, 167 i tak nie jeździ.

pawulon

Post autor: pawulon » 26 maja 2009, 21:24

Bastian pisze:Krzysiek_S napisał/a:
I co z 147 bez zmian, czy przeoczenie[ chodzi o częstotliwość]? :-$

I tak już brygad brakuje chyba z kilkunastu, a 147 jechałoby podobnie, jak 130. Ale zgoda, tym dwóm liniom w przyszłości też się należy... Zresztą 147 już teraz powinno mieć wpisaną częstotliwość taką, jak 130, ale umknęło :D
Bastian pisze:Colony napisał/a:
Tym bardziej, że nie widzę skoku częstotliwości 147.

Jak już pisałem - powinien być. Dopisze się po konsultacjach :D
No to jak w końcu bo się trochę pogubiłem, uda się podbić częstotliwość do standardu 130? Bo to mnie akurat tak nie bawi (-X

Ogólnie oceniam ten projekt bardzo pozytywnie, ale mam też swoje ale:
Bastian pisze:W Wawrze znaczny odsetek podróży zbiorkomem to przejazdy lokalne, zwłaszcza szkolne. A więc: szkoła na Poezji, liceum i gimnazjum w Aninie, tam jeździ kupa młodzieży z południa. Do tego Strusia, szpital i przychodnia w Międzylesiu, wkrótce oddawany basen w Aninie... Aleksandrów by tego nie oddał.
No i właśnie, więc tym bardziej zastanawia mnie fakt wycofania linii 305 chociażby z Radości? Chodzi mi tutaj o połączenia Zerznia i okolicznych osiedli ze szkołami np w Radości (bo tam najwięcej osób się wybiera, gdyż te szkoły np. na ul. Bajkowej cieszą się dobrą opinią). Kiedyś tę relację obsługiwało 147. Całe szczęście, że już nie jeździ z tym oberkiem przez Radość i w tym momencie taką rolę pełni 305 (gdzie rano w solinie potrafi się uzbierać 30-40 czasem i więcej osób).
Chcę tutaj podrzucić temat do dyskusji: mianowicie po wdrożeniu projektu linie 130; 147 i 305 jeżdżą od Międzylesia do Zerznia po tej samej trasie. Czy w takim razie jeśli nie chcecie kierować 305 przez Falenicę to może chociaż przez Radość? Natomiast jeśli i nie taka opcja, to jakie są wasze pomysły, jakie są realia i szanse na to, aby wawerska końcówka linii 147 uległa zmianie od przystanku PKP Międzylesie. Gdyż po wdrożeniu projektu tworzy się długi dubel 130 i 147 (M.Siekierkowski do Międzylesia). Czy jest jeszcze jakaś szansa na zmianę? Bo wiem, że w dalekich planach to chyba właśnie 147 miało pojechać dalej przez Mazowiecki Park do Starej Miłosnej, ale patrzmy na to co się teraz dzieje!

I jeszcze jedno:
Bastian pisze:Krzysiek_S napisał/a:
119/130 ja wbrew pozorom się ciesze że nie pojedzie dalej niż Rakowiecka

To będzie bardzo trudne do przewalczenia. Cieszysz się, to działaj :P
Będzie wam ciężko to przewalczyć, bo końcówka trasy nie jest "atrakcyjna" (może lepszym określeniem będzie "przydatna") dla mieszkańców Wawra. Tutaj chodziło o przesunięcie obecnego 119 z ulicy Lucerny na Zwoleńską. Głównym kryterium jest połączenie z Dw. Centralnym a co za tym idzie ze Złotymi Tarasami. A też warto zwrócić uwagę, że pozbawia się połączenia tej części Wawra z pl. Unii Lubelskiej (gdzie jak sam Krzysiek pisał są spore wymiany pasażerskie), które wcześniej było realizowane przez 359. Jedzie przez Siekierkowski fajnie, ale co dalej? Mam nadzieje, że jednak ta końcówka przy Rakowieckiej nie przejdzie (przynajmniej ja nią zachwycony nie jestem ;-) )

Ogólnie projekt ma bardzo dużo zalet, ale też i kilka wspomnianych przeze mnie wad.Bardzo proszę o wypowiedź i komentarze co do linii 147.
the best 147!!

Zablokowany