Jak 11xx pójdą do kasacji, nie rozbuduje się Żoliborza, nie zacznie się kupować gruntów pod R-5, to budżet miasta w 2013 wiele nie zmieni... pewne decyzje strategiczne muszą byc podejmowane z odpowiednim wyprzedzeniem i nie wolno ich podejmować, zakładając projekcję stanu bieżącego finansów na wieczność. Niestety oba błędy władze Warszawy popełniają - i przed kryzysem też popełniały.pawcio pisze:Pytanie jeszcze, jak w 2013 będzie wyglądał budżet miasta. Bo to może sporo determinować.
(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trochę inaczej remontujesz i utrzymujesz wagony na kasację za trzy lata, a trochę inaczej - za trzynaście.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
pomyśl trochę zanim zaczniesz się uzewnętrzniać - wysil szare komórkiDomino2001 pisze: Tłumaczę jeszcze raz, że na Broniewskiego jest masa linii tramwajowych:
2 - do metra Dworzec Gdański
19 - do centrum
22 - do Babki, centrum
28 - do metra Dworzec Gdański
33 - do centrum
35 - do centrum
i jeszcze chcesz 17? nie za wygodnie Ci by było?
A na Marymonckiej po jednej stronie są bloki, a po drugiej las z AWF i UKSW.
Z wielką przykrością muszę stwierdzić, że Marymoncka też potrzebuje dobrego połączenia ze ścisłym centrum a nie tylko Broniewskiego, które i tak ma za dużo!
PURA VIDA!
- MeWa
- Cukiereczek
to już rozwiązano problem braku pętli?Aczkolwiek za równie prawdopodobny przy obecnej "czapce" uważam scenariusz z obcięciem częstotliwości na ciągach równioległych do metra poprzez łączenie relacji w dowozówki do M2. Np. 24 na Okęcie i podcinamy 7 oraz 9, 1 kierujemy na Gocławek przez Wileniak, 26 kierujemy na Banacha przez Daszyńskiego itd. Sądzę, że otwarcie Tarchomina ma coraz większą szansę zbiec się z otwarciem metra (ewentualnie na 2 lata zawarty zostanie aneks zwiększający przejściowo uruchomienie a zmniejszenie stanu będzie dopiero w 2014).
Nie martw się, nie słyszałem jeszcze nic o rozwiązaniu sprawy taboru dla II linii metra...
Ogólnie jednak paranoja... Zmiany się po cichu przeprowadzi i nikt nie będzie widział, a zresztą "to tylko 1-2 minuty gorzej"...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie ma problemu braku pętli. Na 4 miesiące można nawet wybudować czasową bez PnB, wystarczy zgłoszenie - terenu jest od (nomen omen) metra, bo wystarczy zgłoszenie. Można zamówić tramwaje dwukierunkowe. Itd.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z pozostawieniem 5? A po jaką cholerę?!
Też się zdziwiłem, ale jechałem nią ostatnio ze trzy razy poza godziną szczytu (dziś na przykład około godziny 13) i wcale nie było w niej tak pusto. O_o
Sporo osób ceni sobie najwyraźniej bezpośrednie połączenie Marymonckiej z Aspektem (E'Leclerc, przesiadka w autobusy na Reymonta), a poza tym stanowi ona jednak dojazd do metra. Chociaż osobiście nie jestem wielkim zwolennikiem 5 i po oddaniu Andersa najchętniej posłałbym ją do piachu.
Sporo osób ceni sobie najwyraźniej bezpośrednie połączenie Marymonckiej z Aspektem (E'Leclerc, przesiadka w autobusy na Reymonta), a poza tym stanowi ona jednak dojazd do metra. Chociaż osobiście nie jestem wielkim zwolennikiem 5 i po oddaniu Andersa najchętniej posłałbym ją do piachu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Takie sporo, że na taksówkę by wystarczyło. Albo lokalny nanobus.
A dojazd do św. Metra zapewnia tramwaj linii 17 z jednej, oraz 33 i 22 z drugiej strony. Wystarczy. Nie musi tego dodatkowo robić jakieś zagubione solo z niczym nie skoordynowane zbyt dobrze.
A dojazd do św. Metra zapewnia tramwaj linii 17 z jednej, oraz 33 i 22 z drugiej strony. Wystarczy. Nie musi tego dodatkowo robić jakieś zagubione solo z niczym nie skoordynowane zbyt dobrze.
20 osób do taksówki? Takie rzeczy to tylko w Erze...Glonojad pisze:Takie sporo, że na taksówkę by wystarczyło. Albo lokalny nanobus.
Święte to metro jest w/g filozofii ZTM. Komunikacja na Bielanach jest wyraźnie konstruowana pod metro (przy większej lub mniejszej aprobacie mieszkańców). Tak więc cięcie dowozu do metra jest niekonsekwencją i w ogólnym rozrachunku zabraniem tego, w imię czego zabierało się już wcześniej.Glonojad pisze:dojazd do św. Metra
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wywalenie 5 i 78 nie jest cięciem dojazdu do metra. Linie te jeżdżą chaotycznie, z różnych przystanków przy Marymoncie i na Młocinach; w rezultacie jakość połączenia do metra i tak jest determinowana przez 17. Dopóki 17 się nie tnie, dojazd do metra nie jest de facto cięty.Wernyhora pisze:20 osób do taksówki? Takie rzeczy to tylko w Erze...Glonojad pisze:Takie sporo, że na taksówkę by wystarczyło. Albo lokalny nanobus.
Święte to metro jest w/g filozofii ZTM. Komunikacja na Bielanach jest wyraźnie konstruowana pod metro (przy większej lub mniejszej aprobacie mieszkańców). Tak więc cięcie dowozu do metra jest niekonsekwencją i w ogólnym rozrachunku zabraniem tego, w imię czego zabierało się już wcześniej.Glonojad pisze:dojazd do św. Metra