czemu tak sądzisz? poza tym masz wieksze możliwości podbicia (np i 137 i 196 co 10') niż pary 137 i 183. no i de facto to bardziej 196 woziłoby do kolei a 137 wywoziło na Grochów i dawało połączenia z innymi liniami autobusowymi/tramwajowymiAndrzej pisze:Wobec tego takie 137 i 196 najpewniej do Wesołej nakładałyby się na siebie.
Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
PURA VIDA!
Myślę, że większą kordynację zachowałyby jednak obie linie z Grochowa, niż jedna z Grochowa a druga z Rembertowa, ale głowy nie dam:)mariow pisze:dlatego też proponuję 196, które mogłoby podjeżdzac pod PKP Wesoła w taki sam sposób jak czyni to 198, zarówno od strony Rembertowa jak i Woli Grzybowskiej. I sądzę że byłoby to lepsze niż dwie linie jadące przez Marsa na Grochów - przez korki i nieskoordynowane
I raczej 137/183 nie powinno jechać jak teraz 198, bo ludzie skrażą się, że im na Moniuszki autobus hałasuje. Gdyby jechały w obie strony 1. praskiego Pułku i skręcały w Głowackiego, to też byłoby dobrze.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Przepraszam ale nie do końca rozumiem Twoje argumenty - 137 i 183 będą przez korki na Marsa jeździły stadnie. Więc chyba lepiej dla Wesołej i Woli Grzybowskiej żeby mieć dwie linie w dwa różne miejsca - do Rembertowa i na Grochów. W tym układzie nawet brak idealnej koordynacji nie będzie raził. Dodatkowo każdy rejon - Brata Alberta, Wola Grzybowska, Wesoła, Nowy Rembertów i Marysin będzie mieć linię na Grochów.Andrzej pisze:W przypadku rozkopania Marsa/Płowieckiej 137 i 183 można skoordynować w stronę Wesołej.R-11 Kleszczowa pisze: Wygląda całkiem sensownieDodatkowo także Brata Alberta otrzyma linię gdzieś dalej - nie tylko do kolei.
196 na przejeździe PKP spóźnia się, ale nie tyle co linie na Marsa, a będzie tam gorzej. Wobec tego takie 137 i 196 najpewniej do Wesołej nakładałyby się na siebie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Jedną solinę można być dać na 161, żeby Przewodowa jak inne rejony też miała linię co 15-20 minut. Rozumiem, że walczysz o każdy drobiazg, ale Zerzeń w tym projekcie i tak zyskuje bardzo dużo względem innych dzielnic i względem tego, co ma teraz.pawulon pisze:Rozumiem, że dwiema solinami będziesz zasilał 521, bądź 115?305 ma charkter socjalny i dowozowy i powinna przejeżdżać przez Radość, bo dalsze jej pchanie na południe Wawra nie ma sensu przy 161 i 215. A tak to Zwoleńska w szczycie bedzie miała 9-10 kursów/h do Międzylesia. Dlatego szukam alternatywy np w końcówce 147, chociaż chyba lepiej by było gdyby 305 zachaczało o Radość, niz kierowanie 147 na południe.
jak dla mnie to Marsa to wszystko rozłoży. bierzcie przykład z Ursusa gdzie stricte lokalne 207 załatwia znakomicie dowóz do PKP Ursus bo nie stoi na Ryzowej w korkach. a inne linie wywożą gdzies indziej "w miasto".Andrzej pisze:Myślę, że większą kordynację zachowałyby jednak obie linie z Grochowa, niż jedna z Grochowa a druga z Rembertowa, ale głowy nie dam:)mariow pisze:dlatego też proponuję 196, które mogłoby podjeżdzac pod PKP Wesoła w taki sam sposób jak czyni to 198, zarówno od strony Rembertowa jak i Woli Grzybowskiej. I sądzę że byłoby to lepsze niż dwie linie jadące przez Marsa na Grochów - przez korki i nieskoordynowane
I raczej 137/183 nie powinno jechać jak teraz 198, bo ludzie skrażą się, że im na Moniuszki autobus hałasuje. Gdyby jechały w obie strony 1. praskiego Pułku i skręcały w Głowackiego, to też byłoby dobrze.
poza tym naprawdę wg mnie nie potrzeba stamtąd aż takiej podaży na Grochów. a jesli już to załatwić to ewnetualnym zwiekszeniem 137 a nie dwiema liniami
PURA VIDA!
Kiedyś, dawien z dawna wysyłałem do ZTM, by na Brata Alberta jedna linia jechala przez Marysin na Grochów, a drugą było 196. Odpisano, że te linie w kierunku Zielonej jeździłyby jedna z drugą. 196 względnie punktualne, a linia z Grochowa spóźniona, że mogłaby jechać za 196.R-11 Kleszczowa pisze:Przepraszam ale nie do końca rozumiem Twoje argumentów - 137 i 183 będą przez korki na Marsa jeździły stadnie. Więc chyba lepiej dla Wesołej i Woli Grzybowskiej żeby mieć dwie linie w dwa różne miejsca - do Rembertowa i na Grochów. W tym układzie nawet brak idealnej koordynacji nie będzie raził. Dodatkowo każdy rejon - Brata Alberta, Wola Grzybowska, Wesoła, Nowy Rembertów i Marysin będzie mieć linię na Grochów.
Linie, które teraz jeżdżą z Marsa z reguły nie jadą do Wesołej stadami. One po prostu są pospóźniane, ale z odstępami..
Niemniej nie upieram się aż tak. To może być alternatywa.
W którym miejscu?kangoo2 pisze:Z tą publiką to się nie zgadzam, widząc niezłe zapełnienie 311 na grochowskim odcinku.
No chyba że niezłe zapełnienie to 4-5 osób. Bo ja takie widzę cały czas, jak mam okazje obserwować tą linie.
Kursy na których ta linia ma większe zapełnienie można na palcach policzyć. Ta linia powinna jak najszybciej zostać zreformowana - trasa , czas kursowania czy co tam jeszcze ktoś mądrzejszy wymyśli.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Nie twierdze, że nie zyskuje, tylko po co ładowac 3 linie z Zerznia do Międzylesia po identycznej trasie? Tutaj oto mi głównie chodzi. Jeśli już nadaża się okazja do zmian, to dlaczego nie próbować? A nie byłoby chy a wielkij straty zachowując połączenie z Radoscią.Andrzej pisze:pawulon napisał/a:
Rozumiem, że dwiema solinami będziesz zasilał 521, bądź 115? 305 ma charkter socjalny i dowozowy i powinna przejeżdżać przez Radość, bo dalsze jej pchanie na południe Wawra nie ma sensu przy 161 i 215. A tak to Zwoleńska w szczycie bedzie miała 9-10 kursów/h do Międzylesia. Dlatego szukam alternatywy np w końcówce 147, chociaż chyba lepiej by było gdyby 305 zachaczało o Radość, niz kierowanie 147 na południe.
Jedną solinę można być dać na 161, żeby Przewodowa jak inne rejony też miała linię co 15-20 minut. Rozumiem, że walczysz o każdy drobiazg, ale Zerzeń w tym projekcie i tak zyskuje bardzo dużo względem innych dzielnic i względem tego, co ma teraz.
the best 147!!
-
Krzysiek_S
Rozwiązanie tymczasowe do czasu uruchomienia linii na ulicy Borków- Juhasów , wtedy 305 tam chyba pojedzie do Międzylesia.pawulon pisze:Nie twierdze, że nie zyskuje, tylko po co ładowac 3 linie z Zerznia do Międzylesia po identycznej trasie?
http://autobusczerwony.blox.pl/2009/05/ ... awrze.html
Od Fieldorfa do Grochowskiej wygląda całkiem nieźle. 520 z tego nigdy nie będzie, ale i do takiej roli nie aspiruje.rufio198 pisze:W którym miejscu?kangoo2 pisze:Z tą publiką to się nie zgadzam, widząc niezłe zapełnienie 311 na grochowskim odcinku.![]()
No chyba że niezłe zapełnienie to 4-5 osób. Bo ja takie widzę cały czas, jak mam okazje obserwować tą linie.
Kursy na których ta linia ma większe zapełnienie można na palcach policzyć. Ta linia powinna jak najszybciej zostać zreformowana - trasa , czas kursowania czy co tam jeszcze ktoś mądrzejszy wymyśli.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Zdaje sobe z tego sprawe, co nie zmienia faktu, bo będzi 7-8 kursów w szczycie do Międzylesia. Próbuje znaleźć korzystniejsze rozwiązanie jak ozdzielenie 147 od 130 od przystanku PKP Międzylesie. Twoim zdaniem, wygląda to wporządku?Krzysiek_S pisze:Rozwiązanie tymczasowe do czasu uruchomienia linii na ulicy Borków- Juhasów , wtedy 305 tam chyba pojedzie do Międzylesia.
the best 147!!
Uhm - w godz porannego szczytu i potem losowo. Jak jeden kurs wygląda nieźle to kilka następnych muchy wozi. W drodze na Gocław już tak różowo nie jestpawcio pisze:Od Fieldorfa do Grochowskiej wygląda całkiem nieźle..
Żaden problem puścić tak jak to proponował bodajże Colony 115 po trasie 311, a 311 won do piachu.Ewentualnie zrobić z nią cokolwiek innego sensownego
Tyle to wiem - z tego co pamiętam ZTM argumentował powstanie tej linie chęcią dowiezienia ludzi do UD i ZUS-u z Gocławia. Tylko że jakoś ludzie nie chcą z tej możliwości korzystać.pawcio pisze:...520 z tego nigdy nie będzie, ale i do takiej roli nie aspiruje.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
-
Krzysiek_S
Założeniem projektu jest stworzenie w miarę silnego ciągu W-Z w Wawrze dzięki 130 i 147 taki będzie, jak się rozdzieli trochę będzie gorzej we wschodniej części. A kursów na Zwoleńskiej powinno być:pawulon pisze:Zdaje sobe z tego sprawe, co nie zmienia faktu, bo będzi 7-8 kursów w szczycie do Międzylesia. Próbuje znaleźć korzystniejsze rozwiązanie jak ozdzielenie 147 od 130 od przystanku PKP Międzylesie. Twoim zdaniem, wygląda to wporządku?
4 130 , 4 147 i 1/2 305 więc około 10 a nie 8, w porównaniu z teraz podaż wzrośnie o pdwójniez 5 na 10:-s
to ja znowu ci podam przyklad z Ursusa. do stacji dojade ze Skoroszewskiej 187, 401 (obie z daleka) i 207. zdarza sie że te dwie pierwsze przyjadą pierwsze i zabiorą ludzi na stacje, ale nigdy tego nie wiesz. a 207 jest zawsze.Andrzej pisze: . Odpisano, że te linie w kierunku Zielonej jeździłyby jedna z drugą. 196 względnie punktualne, a linia z Grochowa spóźniona, że mogłaby jechać za 196.
Linie, które teraz jeżdżą z Marsa z reguły nie jadą do Wesołej stadami. One po prostu są pospóźniane, ale z odstępami..
Niemniej nie upieram się aż tak. To może być alternatywa.
dlatego moja propozycja jest troche oparta na dobrej radzie. nie patrz że czasem dwie linie przyjadą razem - one będą miały różne funkcje. poza tym częstotliwość jest też kluczowa. nie lepiej miec 196 co 10'? to bedzie potencjalnie łatwjesze bo nikt nie da i 137 i 183 co 10' ....
PURA VIDA!