Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

mariow

Post autor: mariow » 28 maja 2009, 11:43

Andrzej pisze:Wobec tego takie 137 i 196 najpewniej do Wesołej nakładałyby się na siebie.
czemu tak sądzisz? poza tym masz wieksze możliwości podbicia (np i 137 i 196 co 10') niż pary 137 i 183. no i de facto to bardziej 196 woziłoby do kolei a 137 wywoziło na Grochów i dawało połączenia z innymi liniami autobusowymi/tramwajowymi
PURA VIDA!

Andrzej

Post autor: Andrzej » 28 maja 2009, 11:45

mariow pisze:dlatego też proponuję 196, które mogłoby podjeżdzac pod PKP Wesoła w taki sam sposób jak czyni to 198, zarówno od strony Rembertowa jak i Woli Grzybowskiej. I sądzę że byłoby to lepsze niż dwie linie jadące przez Marsa na Grochów - przez korki i nieskoordynowane
Myślę, że większą kordynację zachowałyby jednak obie linie z Grochowa, niż jedna z Grochowa a druga z Rembertowa, ale głowy nie dam:)
I raczej 137/183 nie powinno jechać jak teraz 198, bo ludzie skrażą się, że im na Moniuszki autobus hałasuje. Gdyby jechały w obie strony 1. praskiego Pułku i skręcały w Głowackiego, to też byłoby dobrze.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 maja 2009, 11:49

Andrzej pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Wygląda całkiem sensownie :-k Dodatkowo także Brata Alberta otrzyma linię gdzieś dalej - nie tylko do kolei.
W przypadku rozkopania Marsa/Płowieckiej 137 i 183 można skoordynować w stronę Wesołej.
196 na przejeździe PKP spóźnia się, ale nie tyle co linie na Marsa, a będzie tam gorzej. Wobec tego takie 137 i 196 najpewniej do Wesołej nakładałyby się na siebie.
Przepraszam ale nie do końca rozumiem Twoje argumenty - 137 i 183 będą przez korki na Marsa jeździły stadnie. Więc chyba lepiej dla Wesołej i Woli Grzybowskiej żeby mieć dwie linie w dwa różne miejsca - do Rembertowa i na Grochów. W tym układzie nawet brak idealnej koordynacji nie będzie raził. Dodatkowo każdy rejon - Brata Alberta, Wola Grzybowska, Wesoła, Nowy Rembertów i Marysin będzie mieć linię na Grochów.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Andrzej

Post autor: Andrzej » 28 maja 2009, 11:52

pawulon pisze:Rozumiem, że dwiema solinami będziesz zasilał 521, bądź 115? ;-) 305 ma charkter socjalny i dowozowy i powinna przejeżdżać przez Radość, bo dalsze jej pchanie na południe Wawra nie ma sensu przy 161 i 215. A tak to Zwoleńska w szczycie bedzie miała 9-10 kursów/h do Międzylesia. Dlatego szukam alternatywy np w końcówce 147, chociaż chyba lepiej by było gdyby 305 zachaczało o Radość, niz kierowanie 147 na południe.
Jedną solinę można być dać na 161, żeby Przewodowa jak inne rejony też miała linię co 15-20 minut. Rozumiem, że walczysz o każdy drobiazg, ale Zerzeń w tym projekcie i tak zyskuje bardzo dużo względem innych dzielnic i względem tego, co ma teraz.

mariow

Post autor: mariow » 28 maja 2009, 11:55

Andrzej pisze:
mariow pisze:dlatego też proponuję 196, które mogłoby podjeżdzac pod PKP Wesoła w taki sam sposób jak czyni to 198, zarówno od strony Rembertowa jak i Woli Grzybowskiej. I sądzę że byłoby to lepsze niż dwie linie jadące przez Marsa na Grochów - przez korki i nieskoordynowane
Myślę, że większą kordynację zachowałyby jednak obie linie z Grochowa, niż jedna z Grochowa a druga z Rembertowa, ale głowy nie dam:)
I raczej 137/183 nie powinno jechać jak teraz 198, bo ludzie skrażą się, że im na Moniuszki autobus hałasuje. Gdyby jechały w obie strony 1. praskiego Pułku i skręcały w Głowackiego, to też byłoby dobrze.
jak dla mnie to Marsa to wszystko rozłoży. bierzcie przykład z Ursusa gdzie stricte lokalne 207 załatwia znakomicie dowóz do PKP Ursus bo nie stoi na Ryzowej w korkach. a inne linie wywożą gdzies indziej "w miasto".

poza tym naprawdę wg mnie nie potrzeba stamtąd aż takiej podaży na Grochów. a jesli już to załatwić to ewnetualnym zwiekszeniem 137 a nie dwiema liniami
PURA VIDA!

Andrzej

Post autor: Andrzej » 28 maja 2009, 12:01

R-11 Kleszczowa pisze:Przepraszam ale nie do końca rozumiem Twoje argumentów - 137 i 183 będą przez korki na Marsa jeździły stadnie. Więc chyba lepiej dla Wesołej i Woli Grzybowskiej żeby mieć dwie linie w dwa różne miejsca - do Rembertowa i na Grochów. W tym układzie nawet brak idealnej koordynacji nie będzie raził. Dodatkowo każdy rejon - Brata Alberta, Wola Grzybowska, Wesoła, Nowy Rembertów i Marysin będzie mieć linię na Grochów.
Kiedyś, dawien z dawna wysyłałem do ZTM, by na Brata Alberta jedna linia jechala przez Marysin na Grochów, a drugą było 196. Odpisano, że te linie w kierunku Zielonej jeździłyby jedna z drugą. 196 względnie punktualne, a linia z Grochowa spóźniona, że mogłaby jechać za 196.
Linie, które teraz jeżdżą z Marsa z reguły nie jadą do Wesołej stadami. One po prostu są pospóźniane, ale z odstępami..
Niemniej nie upieram się aż tak. To może być alternatywa.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 28 maja 2009, 12:33

kangoo2 pisze:Z tą publiką to się nie zgadzam, widząc niezłe zapełnienie 311 na grochowskim odcinku.
W którym miejscu? :shock:
No chyba że niezłe zapełnienie to 4-5 osób. Bo ja takie widzę cały czas, jak mam okazje obserwować tą linie.
Kursy na których ta linia ma większe zapełnienie można na palcach policzyć. Ta linia powinna jak najszybciej zostać zreformowana - trasa , czas kursowania czy co tam jeszcze ktoś mądrzejszy wymyśli.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

pawulon

Post autor: pawulon » 28 maja 2009, 12:37

Andrzej pisze:pawulon napisał/a:
Rozumiem, że dwiema solinami będziesz zasilał 521, bądź 115? 305 ma charkter socjalny i dowozowy i powinna przejeżdżać przez Radość, bo dalsze jej pchanie na południe Wawra nie ma sensu przy 161 i 215. A tak to Zwoleńska w szczycie bedzie miała 9-10 kursów/h do Międzylesia. Dlatego szukam alternatywy np w końcówce 147, chociaż chyba lepiej by było gdyby 305 zachaczało o Radość, niz kierowanie 147 na południe.
Jedną solinę można być dać na 161, żeby Przewodowa jak inne rejony też miała linię co 15-20 minut. Rozumiem, że walczysz o każdy drobiazg, ale Zerzeń w tym projekcie i tak zyskuje bardzo dużo względem innych dzielnic i względem tego, co ma teraz.
Nie twierdze, że nie zyskuje, tylko po co ładowac 3 linie z Zerznia do Międzylesia po identycznej trasie? Tutaj oto mi głównie chodzi. Jeśli już nadaża się okazja do zmian, to dlaczego nie próbować? A nie byłoby chy a wielkij straty zachowując połączenie z Radoscią.
the best 147!!

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 maja 2009, 12:43

pawulon pisze:Nie twierdze, że nie zyskuje, tylko po co ładowac 3 linie z Zerznia do Międzylesia po identycznej trasie?
Rozwiązanie tymczasowe do czasu uruchomienia linii na ulicy Borków- Juhasów , wtedy 305 tam chyba pojedzie do Międzylesia.
http://autobusczerwony.blox.pl/2009/05/ ... awrze.html

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 maja 2009, 13:18

rufio198 pisze:
kangoo2 pisze:Z tą publiką to się nie zgadzam, widząc niezłe zapełnienie 311 na grochowskim odcinku.
W którym miejscu? :shock:
No chyba że niezłe zapełnienie to 4-5 osób. Bo ja takie widzę cały czas, jak mam okazje obserwować tą linie.
Kursy na których ta linia ma większe zapełnienie można na palcach policzyć. Ta linia powinna jak najszybciej zostać zreformowana - trasa , czas kursowania czy co tam jeszcze ktoś mądrzejszy wymyśli.
Od Fieldorfa do Grochowskiej wygląda całkiem nieźle. 520 z tego nigdy nie będzie, ale i do takiej roli nie aspiruje.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

pawulon

Post autor: pawulon » 28 maja 2009, 13:28

Krzysiek_S pisze:Rozwiązanie tymczasowe do czasu uruchomienia linii na ulicy Borków- Juhasów , wtedy 305 tam chyba pojedzie do Międzylesia.
Zdaje sobe z tego sprawe, co nie zmienia faktu, bo będzi 7-8 kursów w szczycie do Międzylesia. Próbuje znaleźć korzystniejsze rozwiązanie jak ozdzielenie 147 od 130 od przystanku PKP Międzylesie. Twoim zdaniem, wygląda to wporządku?
the best 147!!

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 28 maja 2009, 13:39

pawcio pisze:Od Fieldorfa do Grochowskiej wygląda całkiem nieźle..
Uhm - w godz porannego szczytu i potem losowo. Jak jeden kurs wygląda nieźle to kilka następnych muchy wozi. W drodze na Gocław już tak różowo nie jest
Żaden problem puścić tak jak to proponował bodajże Colony 115 po trasie 311, a 311 won do piachu.Ewentualnie zrobić z nią cokolwiek innego sensownego
pawcio pisze:...520 z tego nigdy nie będzie, ale i do takiej roli nie aspiruje.
Tyle to wiem - z tego co pamiętam ZTM argumentował powstanie tej linie chęcią dowiezienia ludzi do UD i ZUS-u z Gocławia. Tylko że jakoś ludzie nie chcą z tej możliwości korzystać.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 maja 2009, 13:51

pawulon pisze:Zdaje sobe z tego sprawe, co nie zmienia faktu, bo będzi 7-8 kursów w szczycie do Międzylesia. Próbuje znaleźć korzystniejsze rozwiązanie jak ozdzielenie 147 od 130 od przystanku PKP Międzylesie. Twoim zdaniem, wygląda to wporządku?
Założeniem projektu jest stworzenie w miarę silnego ciągu W-Z w Wawrze dzięki 130 i 147 taki będzie, jak się rozdzieli trochę będzie gorzej we wschodniej części. A kursów na Zwoleńskiej powinno być:
4 130 , 4 147 i 1/2 305 więc około 10 a nie 8, w porównaniu z teraz podaż wzrośnie o pdwójniez 5 na 10:-s

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 maja 2009, 15:00

Bastian pisze:Po co druga linia na Izbickiej? :>
Dojazd do najbliższej pętli z Juhasów? :> Innego pomysłu nie mam, bo na Falenicy raczej się nie zmieści...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

mariow

Post autor: mariow » 28 maja 2009, 15:20

Andrzej pisze: . Odpisano, że te linie w kierunku Zielonej jeździłyby jedna z drugą. 196 względnie punktualne, a linia z Grochowa spóźniona, że mogłaby jechać za 196.
Linie, które teraz jeżdżą z Marsa z reguły nie jadą do Wesołej stadami. One po prostu są pospóźniane, ale z odstępami..
Niemniej nie upieram się aż tak. To może być alternatywa.
to ja znowu ci podam przyklad z Ursusa. do stacji dojade ze Skoroszewskiej 187, 401 (obie z daleka) i 207. zdarza sie że te dwie pierwsze przyjadą pierwsze i zabiorą ludzi na stacje, ale nigdy tego nie wiesz. a 207 jest zawsze.
dlatego moja propozycja jest troche oparta na dobrej radzie. nie patrz że czasem dwie linie przyjadą razem - one będą miały różne funkcje. poza tym częstotliwość jest też kluczowa. nie lepiej miec 196 co 10'? to bedzie potencjalnie łatwjesze bo nikt nie da i 137 i 183 co 10' ....
PURA VIDA!

Zablokowany