Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

dzidek

Post autor: dzidek » 29 maja 2009, 18:51

Tm pisze:
fik pisze:Właśnie o to chodzi, że zacznie wybierać, bowiem przestanie się opłacać już w ogóle ryzykowanie przesiadki na metrze Ursynów.
Hipotetyczna podroż na trasie Kabaty - Hala Wola (wybrałem przypadkowo, mozliwe, że dla innych warunków będzie to wyglądać inaczej) N37+N42 zajmuje 74-84 min., a N37+N01 42-44 min, a po zmianie trasy byłoby to 50-53 min. (użyłem Twoich obliczeń dodając minutę na skręty itp.). Może więc warto zmienić trasę, bo utrzymując dalej atrakcyjność czasowa zwiększamy potencjalny popyt, może w ogóle pasażerów z Ochoty będzie tyle że opłaci sie poświęcić pasażerów ursynowsko-bemowskich, a wreszcie może najlepiej będzie zlikwidować obecne obwody zostawiając weekendowe połączenia na najlepiej wykorzystywanych odcinkach.
Ja myślałem o trochę któtszej trasie czyli z Łopuszańskiej, w Krakowską, Grójecką , Dicneksa, Pawińskiego, Korotyńskiego (P: Pruszkowska), Racławicka, Wołoska i dalej al.Wilanowska i dalej do Wilanowa.

Obliczyłem czas przejazdu w zasadzie sugerując się innymi nocnikami z którymi by N01 częsciowo się pokryła i wyszło mi, że czas przejazdu na Wilanów wydłuży się ledwie o 8 min a czas przejazdu na M. Młociny o 4 minuty (bo w czas przelotu wliczyłem postoje na przystanku Hynka).
Myślę, że gra jest bardzo warta świeczki gdyż umożliwi to wiele dodatkowych nocnych relacji z których najważniejszą będzie połączenie Ochoty z Mokotowem przez Racławicką (zamiast przesiadek na Centralnym) a także Ochoty z Włochami i Bemowem. Jedynie osiedle przy Hynka straciłoby linię obwodową ale jakoś dużo bloków tam nie ma natomiast całe osiedle Jadwisin, Rakowiec, Szczęśliwice, Wyględów, Wierzbno i Stary Mokotów zyskają obwodówkę. Frekwencja powinna się znacznie poprawić.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 maja 2009, 19:27

fik pisze:
Tm pisze: Hipotetyczna podroż na trasie Kabaty - Hala Wola (wybrałem przypadkowo, mozliwe, że dla innych warunków będzie to wyglądać inaczej) N37+N42 zajmuje 74-84 min.
Tak. N34 jest nieco szybsze, zapominasz :P
a jeszcze szybsze metro :P

[ Dodano: Pią 29 Maj, 2009 ]
dzidek pisze:yślę, że gra jest bardzo warta świeczki gdyż umożliwi to wiele dodatkowych nocnych relacji
nie no, nie ma jak zadbać o własne podwórko (nie ukrywaj, że chodzi o coś innego) :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 29 maja 2009, 22:49

MeWa pisze:jakie 20 minut? Skąd Ci się wzięło 20 minut?
Fakt, poza szczytem 9:30 z zegarkiem na ręku od wejścia do wyjścia z wagonu, nie licząc czasu na zejście na dół, przesiadki, itp. W godzinach szczytu ze względu na wymiany pasażerskie trochę dłużej, a rano zdarzają(zdarzały) się jazdy w stylu 20kmh.

Więc przyznaję, z Tarchomina dojazd poza godzinami szczytu do Centrum trwa tylko 2 a nie 3 razy dłużej niż z Gocławia w szczycie.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 maja 2009, 0:46

jajcys pisze:W godzinach szczytu ze względu na wymiany pasażerskie trochę dłużej
ale nawet wtedy nie trwa 20 minut, chyba, że jest jakaś awaria.
jajcys pisze:Więc przyznaję, z Tarchomina dojazd poza godzinami szczytu do Centrum trwa tylko 2 a nie 3 razy dłużej niż z Gocławia w szczycie.
tym bardziej widać, że to Tarchomin zasługuje na usprawnienie dojazdu :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 30 maja 2009, 1:10

MeWa pisze:]tym bardziej widać, że to Tarchomin zasługuje na usprawnienie dojazdu :D
na transport szynowy a nie 5x większą podaż autobusową niż trzeba. W 508 w szczycie popułudniowym ledwo co zajęta połowa miejsc siedzących i Lionsy brną w tym godzinnym korku przez most i Modlińską. Super.

do momentu poprowadzenia szyny sytuacja będzie tam fatalna

dobra, eot bo to niby o nocnych.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 30 maja 2009, 9:46

mar_2006 pisze:Pozwolę sobie dołączyć się do dyskusji o taki jednym nowym nocnym N53 :P

Ogólnie fantastyczny pomysł, mam nadzieje, że linia będzie komunikowana z nocnym metrem i na pewno będzie dobrze wykorzystywana bo w końcu kilka tysięcy ludzi mieszka na tym Tarchominie i Nowodworach.

Mam jedną uwagę co do trasy tej linii otóż dlaczego obrazkowa??!! Nie dość że jadą nią N13,N63 to jeszcze ta nowa, tam nie mieszka tak dużo ludzi. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem było by puszczenie linii trasą Marymont-Trasa AK-Modlińska-Światowida-Myśliborska-Porajów-...-Nowodwory. Rejony ratusza białołęckiego są naprawdę dobrze zaludnione i N63 to za mało(szczególnie jak pamięta się czasy starych dwóch sześćsetek w tym miejscu). A poza tym przejazd przez Światowida zajął by pewnie z 3 minuty dłużej i szczerze powiedziawszy to jest nic, wiec mieszkańcom dalszej części trasy nie zrobiło by to większej różnicy. Bardzo proszę by ktoś kto układa trasy przemyślał to jeszcze raz bo możliwość obsługi większego obszaru praktycznie żadnym kosztem(niż jazda przez pole) jest naprawdę dobrym rozwiązaniem.
Nie ukrywam sam mam do ratusza 10 minut piechotą z domu i dużo by to zmieniło w moich nocnych jazdach(szybciej z centrum i nie tylko!). A tak jak ktoś już wcześniej napisał chodzenie z Obrazkowej nie jest najfajniejszą sprawą(co ciekawe zdarzyło mi się parokrotnie wysiąść z N13 i iść z kimś do ratusza, o czymś to świadczy).
Myślę że dla Tarchomina to żadna strata jak pominie się przystanek Stare Świdry, na pewno mniejsze wykorzystanie niż ratusz, a ma teraz dwie linie nocne.
Jak myślicie co zrobić by ktoś jeszcze to przemyślał nim będzie za późno(może pracownik ztm to czyta)?
Nie wiem skąd Ci się to Porajów wzięło. Więc nie tylko STARE ŚWIDRY ale też PORAJÓW.
Polityka złym doradcą w pracy!

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 30 maja 2009, 11:17

Mnie się już podobają zmiany w nocnych :) A najbardziej BWL/171 :D Ciekawe czy będzie możliwość wpisania trzech cyfr jako brygady w sterowniku do kasowników ;]

dzidek

Post autor: dzidek » 30 maja 2009, 11:31

MeWa pisze:nie no, nie ma jak zadbać o własne podwórko (nie ukrywaj, że chodzi o coś innego) :D
A co w tym dziwnego? Chyba jeżeli niewielkie wydłużenie czasu przejazdu może znacznie poprawić frekwencję linii to warto spróbować?! Chętnie bym zaporponował też inne zmiany trasy linii nocnych w pozostałych dzielnicach ale niestety nie znam potrzeb nocnych mieszkańców niektórych dzielnic wolę nie tworzyć w oparciu o samą mapę ;) Lepiej proponować coś o czym ma się pojęcie , nieprawdaż? :>

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 30 maja 2009, 12:21

Flash8222 pisze:Mnie się już podobają zmiany w nocnych :) A najbardziej BWL/171 :D Ciekawe czy będzie możliwość wpisania trzech cyfr jako brygady w sterowniku do kasowników ;]
A nie jest tam LINIA: XXX BRYGADA: XXX?
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Adam G.

Post autor: Adam G. » 30 maja 2009, 21:27

jajcys pisze:
Flash8222 pisze:Mnie się już podobają zmiany w nocnych :) A najbardziej BWL/171 :D Ciekawe czy będzie możliwość wpisania trzech cyfr jako brygady w sterowniku do kasowników ;]
A nie jest tam LINIA: XXX BRYGADA: XXX?
linia może być nawet czterocyfrowa (i w wielu wypadkach w Warszawie tak właśnie jest), brygada trzycyfrowa.
noidea

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 30 maja 2009, 22:55

Adam G. pisze:linia może być nawet czterocyfrowa
zgadza się, mam nawet bilet z linii "1115" ;)

patryk148

Post autor: patryk148 » 31 maja 2009, 18:10

w 2007 r. kiedy wchodziły zmiany tras linii nocnych, czytełam, że zostanie przedłużone kursowanie linii:

1 (dziura na towarowej, po czym została skierowana N91 co godzinę kosztem anielewicza)
26 (za zabrane 601, nie dano nic w zamian)
134 (ewentualnie 120 dla obsługo os. regaty)
512 (obsługa rakowca, zacisza i lepsza targówka)
710 (stworzono linię N50, więc już nie ma sesnu)

do wrzesnia 2007 r. rzeczywiście 1 i 26 kursowały do godz. około 2.00 ze skomunikowaniem i po cichu zostały skrócone ich czasy kursowania

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 31 maja 2009, 18:44

Dzisiaj ZTM liczył wymiany pasażerskie od DWC do Nowodworów i z powrotem na N13/63
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Molo

Post autor: Molo » 02 cze 2009, 9:41

Czy mógłby, ktoś rozpisać nowe BWL :?: Będe wdzięczny ;-)

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 05 cze 2009, 11:07

Ja mam pytanie:
Otóż BWL-ka na Kleszczowej N01+N46 wyjeżdża z bazy i jedzie na :mewa: Ursynów na pusto. Nie da się by ta brygada włączała się pod zajezdnią i jechała normalnie jako N01? Po wykonaniu koła z :mewa: Ursynów na Wilanów normalnie startuje w droge powrotną na :mewa: Młociny i tam się przebiera w N46. Teraz tak. Kończąc pracę jako N46 kończy na młocinach więc idealnie można by z tego zrobić N01 zjazd do zajezdni Kleszczowa. Myślę że sporo osób (w 3/4 to kierowcy) by uzyskali idealny dojazd do zakladu pracy. Da się coś takiego zrobić?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ