Metrobusy

Moderator: Wiliam

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 23 lip 2009, 11:18

Kolejna ciekawostka - 26 metrowy autobus. To w końcu 24 czy 26 metrów będzie miał metrobus?
Żródło Dziennik z Przegubowca.
Po zmodernizowanej Trasie W-Z pojadą 26-metrowe autobusy
Dziennik, sś, 22-07-2009
Zmodernizowaną Trasą W-Z pojadą 26-metrowe autobusy. Na przystankach pojawią się elektroniczne tablice informacyjne.

Dziś prezes MZA Mieczysław Magierski, będzie rozmawiać z przedstawicielami jednej z firm produkujących 26-metrowe wozy (standardowy przegubowiec liczy 18!!!). - Chcemy zakupić co najmniej dziesięć takich pojazdów - mówi Magierski. Rozmowy z następnymi producentami odbędą się wkrótce.

"Superjamniki" zostaną skierowane do obsługi linii 190 jeżdżącej z Bemowa do Marek.

ZTM chce przekonać Tramwaje Warszawskie, by zamontowały na "wuzetce" tablice elektroniczne. Wyświetlałyby się na nich też informacje, za ile minut przybędzie autobus.
Tymczasem remont Trasy W-Z powoli się kończy. Gdy go zaczynano, nie przewidywano montażu tablic. Aby je postawić, trzeba będzie... rozgrzebać świeżo zbudowane przystanki. Na szczęście nie będą to wielkie wykopki. - Chcemy elektroniczne tablice stawiać na wszystkich głównych trasach tramwajowych i na większych pętlach autobusowych - mówi Wojciech Partyka, wicedyrektor ZTM.

ZTM zapowiada, że nowe wersje tablic mają być lepsze niż te z Al. Jerozolimskich.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 23 lip 2009, 12:38

Ktos w ogóle produkuje 26-metrowce?

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 23 lip 2009, 13:15

Tak. Van Hool, Pheleas i Volvo.
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2009, 15:12

Hess produkuje trzyczłonowe trolejbusy.

No i mogę się założyć, że Solaris by też podołał - w Europie jest znany z elastyczności.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 23 lip 2009, 15:47

akurat Van Hool robi 25-metrowe.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 15:58

Kwestia tego, czy ktoś produkuje jest nieistotna. Jeśli zmienią się przepisy, to obstawiam, że Solaris bardzo szybko będzie posiadał w ofercie Urbino 20, 22 albo wręcz 25...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Websterek

Post autor: Websterek » 23 lip 2009, 17:58

Albo MZA postara się o specjalne zezwolenia. Wiem, troche dużo zachodu, a wtedy wątpie, aby Solaris specjalnie szykował tylko 10 sztuk wydłużonego pojazdu, co zapewne nie ograniczyłoby się do dodania trzeciej osi i ew. piątych drzwi...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 18:02

Websterek pisze:Albo MZA postara się o specjalne zezwolenia.
Na każdy kurs pojazdu nienormatywnego musieliby mieć osobne zezwolenie...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 lip 2009, 20:46

Glonojad pisze:Zapewniam, że metrobus o lokalizacji torowiska i przystanków "w miejscu" 9 miałby najwyżej taki sam czas przejazdu, o ile nie gorszy.
nie przeczę temu, pytanie jaki czas będzie miał metrobus jadący buspasem.

[ Dodano: Czw 23 Lip, 2009 20:48 ]
Glonojad pisze:Bez przesady. Dojścia dwustronne to w większości przypadków gadanie ludzi, którzy mają nikłe pojęcie o inżynierii ruchu i uwarunkowaniach związanych z tego typu pomysłami, które zwykle nie mają szansy przeżycia przy pierwszym podejściu do opinii komunikacyjnej.
Ale nie zmienia to faktu, że niektóre przystanki są kiepsko rozwiązane - jak chociażby Centrum, nieprzystosowane chyba do takich potoków...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 23 lip 2009, 21:31

Domino2001 pisze:Na przykład na M90 nie wszędzie będą bus-pasy. Myślę, że Tarchomin ma już za dobrze. Dwie linie ekspresowe i całą masę innych linii, niedługo będą mieli tramwaj i most Północny.
Ale bus-pasy będą w najistotniejszych miejscach. A co do Tarchomina, to po zbudowaniu mostu i tramwaju stracimy większość linii.
MeWa pisze:Ale nie zmienia to faktu, że niektóre przystanki są kiepsko rozwiązane - jak chociażby Centrum, nieprzystosowane chyba do takich potoków...
Tak, ale przystosowanie tych przystanków do większych potoków wiązałoby się z przebudową Alej w rejonie Marszałkowskiej. A przecież remontowano tylko torowisko.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 23 lip 2009, 21:52

Glonojad pisze:No i mogę się założyć, że Solaris by też podołał - w Europie jest znany z elastyczności.
Wizualizacji dwuprzegubowego Solarisa już była. Ukazała się nawet w prasie fachowej.

ravenheart

Post autor: ravenheart » 26 lip 2009, 21:23

Bastian pisze:
TGM pisze:PS: prostowanie 190 na Jelonkach :> :?:
KLEMENSIEWICZA ma tramwaj.

W ogóle jestem zaskoczony różnymi kwestiami poruszonymi w artykule - oznaczenia, dobór linii itp. Zobaczymy, co z tego wyniknie...
A mnie nic już nie jest w stanie zaskoczyć jeśli chodzi o stołeczną KM :-?

Może tym pomysłem racjonalizatorskim ktoś się dochrapał wyższej pensji, albo przynajmniej jakiejś premii zadaniowej ...
... NIE NALEżY MYLIć PRAWDY Z OPINIą WIęKSZOśCI...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lip 2009, 21:31

MeWa pisze:Ale nie zmienia to faktu, że niektóre przystanki są kiepsko rozwiązane - jak chociażby Centrum, nieprzystosowane chyba do takich potoków...
Tak, Centrum jest flagowym przykładem problemu, zresztą boję się że z Feminą nie będzie wiele lepiej po modernie niż przed (chociaż te kilkadzisiąt cm się udało uszczknąć).

Tyle, że na Centrum przejścia drugie są mało realne - to jest niemal niemożliwe do koordynacji, a przy tym ruchu piesi by raczej przejścia na raty nie przestrzegali.

Jedyna szansa to budowa przejścia podziemnego związanego z przystankiem kolejowym i dojściem od "drugiej strony" - ale to rozwiąże problem jedynie przystanku w stronę Pragi.

Niemniej abstrahując od dojść dwustronnych, na Centrum bardzo pomogłoby poszerzenie peronu (na jednym z nich także wydłużenie, nie pamiętam który jest krótszy) i zamontowanie zadaszeń całoperonowych z minimalną liczbą podpór pośrednich.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 lip 2009, 23:33

Glonojad pisze:Niemniej abstrahując od dojść dwustronnych, na Centrum bardzo pomogłoby poszerzenie peronu (na jednym z nich także wydłużenie, nie pamiętam który jest krótszy) i zamontowanie zadaszeń całoperonowych z minimalną liczbą podpór pośrednich.
myślę, że tutaj tkwi problem - zwłaszcza na przystanku w kierunku Pragi - on jest po prostu za mały, trudno się wyminąć, jak stoją dwa wozy. A z drugiej strony żadne przejście nie pomoże, dopóki przystanek nie będzie szerszy (a zresztą przecież i tak tam jest koncepcja zrobienia przejść na powierzchni)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lip 2009, 23:50

No ale koncepcja dotyczy dojsc na powierzchni od strony Patelni raczej?

ODPOWIEDZ