Komunikacja na Białołęce po otwarciu mostu Północnego

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 27 lip 2009, 11:45

Jesli zlikwidowanyby czesc przystankow na Jagiellonskiej i byloby bezposrednie polaczenie tramwajowe wzdluz Modlinskiej to tramwaj przejalby role 509 oraz 144. Jedna linia autobusowa zatrzymywalaby sie wowczas na kazdym przystanku wzdluz Jagiellonskiej. Biorac pod uwage opcje,ze tramwaj z Tarchomina bedzie tylko przez most Polnocny, to faktycznie trasa tramwajowa na Jagiellonskiej ulega marginalizacji, bo nikt nie bedzie sie przesiadal w 16 zeby do centrum dojechac a na prage bedzie 509.
SPINNING WORLD

altar

Post autor: altar » 27 lip 2009, 11:51

Staad pisze:byloby bezposrednie polaczenie tramwajowe wzdluz Modlinskiej to tramwaj przejalby role 509 oraz 144. Jedna linia autobusowa zatrzymywalaby sie wowczas na kazdym przystanku wzdluz Jagiellonskiej
I tu właśnie tkwi problem. Taka linia byłaby strasznym dublem tramwaju - miałaby jeździc tylko po to, by obsłużyc pomijane przez tramwaj przystanki na Jagiellońskiej?
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 27 lip 2009, 16:08

Było w 2006 zrobione takie opracowanie:
Analiza możliwości usprawnienia ruchu tramwajów na odcinku od pętli na Żeraniu do Ronda Starzyńskiego (z uwzględnieniem możliwości ograniczenia liczby przystanków)
Na zlecenie TW. Dawno to było
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 27 lip 2009, 16:25

@Staad

Rety, ale wypisujesz bzdury. Potok z Tarchomina miałby być duży na most Północny, a mały na Pragę? To właśnie odwrotnie. Zwłaszcza, jeśli miasto będzie umiejętnie kształtować zachowania komunikacyjne zachęcając do niepodróżowania na drugi (lewy) brzeg. Chodzi mi głównie o podniesienie atrakcyjności pragi (miejsca pracy, handel, usługi, oświata, itd.).
Na Pragę może być nawet rzędu 8000 pas/h w perspektywie roku 2030. Przewieziesz ich 509?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lip 2009, 17:46

Rosa pisze:tramwaj MOŻE byc szybki tylko niestety jak dotad nigdzie w Warszawie się tego nie udalo dokonać.
bez przesady :P
znajdą się takie miejsca - np. al. Zieleniecka... ;) na Bemowie też śmiagają (albo śmigały?) ładnie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

pjok-79

Post autor: pjok-79 » 27 lip 2009, 18:13

Jarek pisze:@Staad

Rety, ale wypisujesz bzdury. Potok z Tarchomina miałby być duży na most Północny, a mały na Pragę? To właśnie odwrotnie. Zwłaszcza, jeśli miasto będzie umiejętnie kształtować zachowania komunikacyjne zachęcając do niepodróżowania na drugi (lewy) brzeg. Chodzi mi głównie o podniesienie atrakcyjności pragi (miejsca pracy, handel, usługi, oświata, itd.).
Na Pragę może być nawet rzędu 8000 pas/h w perspektywie roku 2030. Przewieziesz ich 509?
No do 2030 to jest nawet szansa na metro na Targówku także wtedy może i powstanie trasa tramwajowa na Modlińskiej i jakieś połączenie ze Stalową albo coś w tym stylu ;)
Myślę, że wtedy 509 już będzie jednak niepotrzebne
"Żyj!- krzyknęła nadzieja...bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie..."

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 27 lip 2009, 19:56

Jarek pisze:@Staad

Ja mowie o perspektywie 2-3 lat, kiedy bedzie linia tramwajowa przez most polnocny a nie o 2030, wiec bzdury to co najwyzej sam wypisujesz. Z pewnoscia w przeciagu 2-3 lat zrobisz z Pragi centrum Warszawy i wszyscy beda tylko tam jezdzili. Ciekawe tylko czemu obecnie wiekszosc autobusow jezdzi z Tarchomina przez trase torunska do metra, badz dalej do Centrum.

Zeby zahcecic to podrozowania wzdluz Jagielonskiej, ciezko uzywac do tego tramwaju, ktory ma co chwila przystanek. Zwlaszcza jesli mialby jechac z Tarchomina. Z 2 strony jesli zlikwidowano by czesc przystankow, to trzeba dac cos w zamianm. Jest to zawsze cos kosztem czegos.
SPINNING WORLD

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lip 2009, 20:00

MeWa pisze:
Rosa pisze:tramwaj MOŻE byc szybki tylko niestety jak dotad nigdzie w Warszawie się tego nie udalo dokonać.
bez przesady :P
znajdą się takie miejsca - np. al. Zieleniecka... ;) na Bemowie też śmiagają (albo śmigały?) ładnie.
Zabawny Fakt nr 090727/1: tramwaje na Jagiellońskiej mają wyższą prędkość komunikacyjną niż na Bemowie; bardzo mała liczba świateł w połączeniu ze stosunkowo rzadko położonymi przystankami powoduję, że jest to prędkość ok.27 km/h (dla porównania: PST ma 30 km/h) a byłaby jeszcze wyższa, gdyby podciąć przystanki.
Z odcinkiem tym będzie konkurować chyba jedynie... most i wiadukt Poniatowskiego, gdzie po podniesieniu dopuszczalnej prędkości do 50 km/h (na większości trasy) odcinek 2100 metrów tramwaj powinien wreszcie pokonywać legalnie w rozkładowe 4 minuty. Da to prędkość komunikacyjną 31,5 km/h. (Marzy mi się [70] na moście :p ).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 27 lip 2009, 20:14

Jarek pisze:Na Pragę może być nawet rzędu 8000 pas/h
Jarku, wiesz, że dla niektórych taki potok godzinowy świadczy różne rzeczy, czasem sprzeczne... EOT
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 27 lip 2009, 21:48

Jarek pisze:Zwłaszcza, jeśli miasto będzie umiejętnie kształtować zachowania komunikacyjne zachęcając do niepodróżowania na drugi (lewy) brzeg. Chodzi mi głównie o podniesienie atrakcyjności pragi (miejsca pracy, handel, usługi, oświata, itd.).
Jeśli miasto będzie umiejętnie kształtowało zachowania komunikacyjne, to nigdy takiego potoku nie powinno być. Bo sam Tarchomin powinien stać się atrakcyjny w tym zakresie, do czego mam nadzieję doprowadzą też moje działania.
Glonojad pisze:(Marzy mi się [70] na moście :p ).
Północnym?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lip 2009, 21:55

Na Północnym i Gdańskim. Na Śląskim i Poniatowskiego 50 musi wystarczyć (60 i tak by rozkładowo nic nie dało).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lip 2009, 23:46

Glonojad pisze:tramwaje na Jagiellońskiej
a, rzadko mam okazję korzystać.
Glonojad pisze:Z odcinkiem tym będzie konkurować chyba jedynie... most i wiadukt Poniatowskiego, gdzie po podniesieniu dopuszczalnej prędkości do 50 km/h (na większości trasy) odcinek 2100 metrów tramwaj
kiedy?

Swoją drogą, jeśli nie będzie zmian w rozkłądzie, to nie wszyscy motorniczowie będą ten potencjał wykorzystywać (tak jak znajdą się tacy, co wloką się Zieleniecką...). A Zieleniecka daje iskierkę nadziei ;)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lip 2009, 8:00

Proponuję zadanie z matmy - zobacz, czy obecny czas rozkładowy da się przy 30 na godzinę uzyskać :P

dane: długość odcinka mostowego 1100 m, długość odcinka wiaduktowego 700m, długość odcinka przy muzeum - 300m, przyspieszenie i opóźnienie tramwaju 1,2 m/s^2.

mozgow

Post autor: mozgow » 28 lip 2009, 10:02

Glonojad pisze:Proponuję zadanie z matmy - zobacz, czy obecny czas rozkładowy da się przy 30 na godzinę uzyskać :P

dane: długość odcinka mostowego 1100 m, długość odcinka wiaduktowego 700m, długość odcinka przy muzeum - 300m, przyspieszenie i opóźnienie tramwaju 1,2 m/s^2.
Przy 30 km/h na moście i wiadukcie, 50 przy muzeum, uwzględniając zatrzymanie na przystanku Most Poniatowskiego, czas przejazdu całego odcinka to 247,875 s (4 m i 8 s) + czas wymiany pasażerskiej na przystanku (niestety nie mam danych ile średnio to na tym przystanku trwa). Czas rozkładowy to od 4 do 5 minut.
Wynika z tego, że minimalny czas rozkładowy jest nierealny, a maksymalny do uzyskania tylko przy w miarę szybkiej wymianie pasażerskiej.
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 lip 2009, 19:25

humptyangel pisze:Jarku, wiesz, że dla niektórych taki potok godzinowy świadczy różne rzeczy, czasem sprzeczne... EOT
???

ODPOWIEDZ