Komunikacja na Łuku Siekierkowskim
Moderator: Wiliam
-
michael112
Ja też myślałem o skierowaniu 108 na esperanto w miejsce 107. Tyle że byłaby to jedna z trzech zmian mających na celu przynajmniej częsciowo zmniejszyć "pokręconość" 107, a po drugie przywrócenie komunikacji publicznej na Szpitalnej i Mazowieckiej. 107 chciałbym puścić z pętli KIERBEDZIA przez Bobrowiecką i Chełmską do Czerniakowskiej i dalej śladem starego 179 do Zachęty, a potem skierować obok pl. Piłsudskiego tak jak objazdowe 116, 180, 222, itd..., Senatorską, Miodową do Konwiktorskiej. Odcinek ursynowsko-mokotowski wydzieliłbym w osobną linię kończącą również przy KIERBEDZIA (jeżeli na Kierbedzia nie zmieszczą się dwie linie, to 107 może kończyć na dawnej pętli trolejbusu 52 przy ZP CHEŁMSKA).ness pisze:Podazowo pasowaloby skleic ze 107 i wyslac na esperanto.
Słyszałem, że na wspomnianej Szpitalnej i okolicznych uliczkach były problemy z kursowaniem autobusów, ale przecież przeciskają się one w weekendy podczas objazdów TK. W razie czego na 107 mogą kursować mikrobusy - nawet Soliny, ale za to częściej (co 10/15/15). W DS można to 107 skrócić ze względu na duże ilości autobusów z TK. Zawracałbym je od Szpitalnej Świętokrzyską do Jasnej. Choć osobiście wolałbym, żeby autobusy kursowały Krakowskim codziennie i nie było potrzeby weekendowego skracania 107, niestety ta decyzja nie jest w mocy ZTM.
Tym niemniej głupio jest, że w centrum miasta jest ciąg z komunikacją miejską tylko w weekendy i nie widzę powodów, by żałować wozów na jedną linię tam.
Widzę, że pomysły idą w zupełnie inną stronę. Czy Siekierki muszą naprawdę miec linię do ścisłego centrum? Popyt na 108 pokazuje, że nie jest to konieczne. Natomiast co do podziału linii 107:
- nie ma już obecnie możliwości zawracania autobusów na pętli Kierbedzia;
- czy ten podział jest naprawdę konieczny? - linia pracuje wprawdzie odcinkowo, ale całkiem nieźle;
- ulice Szpitalna i Mazowiecka w DP średnio nadają się do puszczenia tamtędy autobusów ze względu na natężenie ruchu osobówek i niemal całodzienne zatykanie się (co innego w DS, kiedy ruch tam jest dużo mniejszy...)
- czy na tych ulicach naprawdę jest konieczny zbiorkom (pomijając warunki ruchu)?
- nie ma już obecnie możliwości zawracania autobusów na pętli Kierbedzia;
- czy ten podział jest naprawdę konieczny? - linia pracuje wprawdzie odcinkowo, ale całkiem nieźle;
- ulice Szpitalna i Mazowiecka w DP średnio nadają się do puszczenia tamtędy autobusów ze względu na natężenie ruchu osobówek i niemal całodzienne zatykanie się (co innego w DS, kiedy ruch tam jest dużo mniejszy...)
- czy na tych ulicach naprawdę jest konieczny zbiorkom (pomijając warunki ruchu)?
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No i co z tego, że jest osiedle bloków? Na Skarbka z dziur też jest, większe, a jakoś go bezpośrednio do Patelni nie wozimy? Na Tarchominie jest jeszcze większe i co? Mamy kilkadziesiąt kursów na godzinę dowozówek i socjalne 510, z którego ludzie się nie wylewają...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No i co z tego? Pierwsza strefa tak samo, płacą za bilety tak samo, a jest ich 10x więcej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
michael112
Objazdy objazdami (może tych busów tam za dużo), ale jakaś komunikacja, w formie jednej linii, powinna pozostać. Jak tam ciasno, to mówię - wysłać mikrobusy, nawet Soliny. Czy Soliny też tam nie wejdą?Wujcio pisze:To raczej nie będzie możliwe, skoro planuje się wyrzucenie weekendowych objazdów Traktu na Marszałkowską.michael112 pisze:(...) przywrócenie komunikacji publicznej na Szpitalnej i Mazowieckiej. (...)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Powinna pozostać bo?
-
Domino2001
Pierwsze słyszę. Chyba jestem niedoinformowany.Wujcio pisze:To raczej nie będzie możliwe, skoro planuje się wyrzucenie weekendowych objazdów Traktu na Marszałkowską.michael112 pisze:(...) przywrócenie komunikacji publicznej na Szpitalnej i Mazowieckiej. (...)
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.
Pozwolę sobie odgrzebać bo naszedł mnie pomysł na pewną linię:
308: DW. CENTRALNY - Al. Jerozolimskie - Marszałkowska - Piękna - Myśliwiecka - Łazienkowska - Czerniakowska - Bartycka - Gościeniec - Polska - Antoniewska - Augustówka - Zawodzie - Kobylańska - Tuzinowa - Syta - Metryczna - Bruzdowa - KĘPA ZAWADOWSKA
Na 30 minutową częstotliwość wyliczyłem, że potrzebne 4 brygady (1 półkurs=43 minuty)
Zadania linii:
-Polepszenie komunikacji nowych osiedli na Bartyckiej z centrum,
-Poprawa komunikacji z EC Siekierki,
-Ogólne polepszenie komunikacji tych rejonów między sobą (obecne 164+163+108 nie jest zbyt wygodne),
-Dojazd do centrum z Siekierek trasą możliwie jaknajbardziej omijającą Wisłostradę (a konkretniej korki na Wisłostradzie)
Za wykonanie korali dziękuję Emylowi
308: DW. CENTRALNY - Al. Jerozolimskie - Marszałkowska - Piękna - Myśliwiecka - Łazienkowska - Czerniakowska - Bartycka - Gościeniec - Polska - Antoniewska - Augustówka - Zawodzie - Kobylańska - Tuzinowa - Syta - Metryczna - Bruzdowa - KĘPA ZAWADOWSKA
Na 30 minutową częstotliwość wyliczyłem, że potrzebne 4 brygady (1 półkurs=43 minuty)
Zadania linii:
-Polepszenie komunikacji nowych osiedli na Bartyckiej z centrum,
-Poprawa komunikacji z EC Siekierki,
-Ogólne polepszenie komunikacji tych rejonów między sobą (obecne 164+163+108 nie jest zbyt wygodne),
-Dojazd do centrum z Siekierek trasą możliwie jaknajbardziej omijającą Wisłostradę (a konkretniej korki na Wisłostradzie)
Za wykonanie korali dziękuję Emylowi
-
bartoni722
Biorąc pod uwagę fakt, że Siekierki jak niepodległości bronią 108 przed wydłużaniem z Pl. trzech Krzyży dla zachowania punktualności, to nie liczyłbym na specjalny entuzjazm potencjalnych klientów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem