136, 504, 505 i im podobne

Moderator: Wiliam

drapka

Post autor: drapka » 20 sie 2009, 12:11

yavorius pisze:
drapka pisze:Zresztą na Ursynowie każda para rąk jest cenna, jeżeli dowozi/odwozi z metra,
Tą parą rok powinna być linia 179, a nie linie pospieszne, które jak sama nazwa wskazuje... itp. itd.
No dobra, "pospieszne" (a konkretnie "przyspieszone"), czyli szybko dowożące ludzi do innych dzielnic, zwłaszcza tam, gdzie nie dowiezie ich metro.
Szybko nie będzie, jeśli połowa pasażerów będzie musiała czymś do linii przyspieszonej dojechać.
Zresztą ileż tam tych przyspieszonych linii na Ursynowie zostało? Ledwie 3, z czego jedna tak nielubiana przez decydentów, że ostatnim jej atutem (poza unikalnością połączenia części Ursynowa, w tym Centrum Onkologii z Dworcem Centralnym) pozostały szerokie odstępy między siedzeniami. Opłaca się mieszać?
Jeżeli już mowa o przyspiesznaiu 504, to może lepiej powalczyć o przystanek POLECZKI w stronę Kabat przed skrzyżowaniem z Pileckiego? Gdyby jechał wiaduktem to oszczędnosć czasu przerosłaby z pewnością to, co straci na wszystkich ursynowskich przystankach, które byś wyciął.
Popatrz, jaka franca!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 20 sie 2009, 12:27

drapka pisze:
yavorius pisze: Tą parą rok powinna być linia 179, a nie linie pospieszne, które jak sama nazwa wskazuje... itp. itd.
No dobra, "pospieszne" (a konkretnie "przyspieszone"), czyli szybko dowożące ludzi do innych dzielnic, zwłaszcza tam, gdzie nie dowiezie ich metro.
Szybko nie będzie, jeśli połowa pasażerów będzie musiała czymś do linii przyspieszonej dojechać.
Zresztą ileż tam tych przyspieszonych linii na Ursynowie zostało? Ledwie 3, z czego jedna tak nielubiana przez decydentów, że ostatnim jej atutem (poza unikalnością połączenia części Ursynowa, w tym Centrum Onkologii z Dworcem Centralnym) pozostały szerokie odstępy między siedzeniami. Opłaca się mieszać?
Jeżeli już mowa o przyspiesznaiu 504, to może lepiej powalczyć o przystanek POLECZKI w stronę Kabat przed skrzyżowaniem z Pileckiego? Gdyby jechał wiaduktem to oszczędnosć czasu przerosłaby z pewnością to, co straci na wszystkich ursynowskich przystankach, które byś wyciął.
W jedną stronę może się zatrzymywać przy Wyścigach po prostu.
ŁK

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 20 sie 2009, 14:03

Jeżeli 136 ma być skierowane ul. Racławicką, to należy tu zaznaczyć, iż wówczas ludzie tracą bezpośredni dojazd z bazaru Banacha do Żwirki i Wigury (Baleya- Sasanki). Kiedyś było 136 i 186. Teraz tylko jest 136. A zaraz nic nie będzie. Oczywiście, jest 154 które dowiezie z Banacha na Żwirki (Novotel- 17 Stycznia), ale linia kursuje trochę za rzadko (albo za mały tabor jest wypuszczany na linię). Może warto by było wzmocnić 154 dodatkowym taborem lub dać przeguby ?!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2009, 14:38

Przepraszam bardzo, jakiej częstotliwości oczekujesz od linii pełniącej funkcję dowozu na bazar?!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 20 sie 2009, 14:45

Pytanie na ile jest to istotny potok. Przesiadka z nowego 136 na Rakowcu do częstych 175 i 188 nie powinna nastręczać większych problemów. 136 wiele zyska na tej zmianie.
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 20 sie 2009, 16:11

Dla mnie wogule może nie być 136 ani nic innego. Nie korzystam z KM na codzień, więc mi to wisi. Ale spróbowałem się postawić w sytuacji osób starszych które dojeżdżają na bazar powiedzmy co 3 dni regularnie od bardzo dawna. No wybaczcie, linia 136 chyba istnieje dość długo i ludzie się przyzwyczaili. Nie mówię, żeby zostawiać 136 na Żwirkach bez zmian, faktycznie, autobus jest tu słabo wykorzystywany. Starsze osoby (choćby jadące z przystanku SASANKI czy LEŻAJSKA) będą wolały wybrać 154 gdzie będą mogły spokojnie usiąść niż zatłoczone 175 i później zatłoczone 172. Uważam że teraz linia 154 będzie miała jeszcze więcej pasażerów i należałoby dać na nią choćby Neoplany. Tyle.

kajo

Post autor: kajo » 20 sie 2009, 16:29

ITS A 218 pisze:Dla mnie wogule może nie być 136 ani nic innego. Nie korzystam z KM na codzień, więc mi to wisi. Ale spróbowałem się postawić w sytuacji osób starszych które dojeżdżają na bazar powiedzmy co 3 dni regularnie od bardzo dawna. No wybaczcie, linia 136 chyba istnieje dość długo i ludzie się przyzwyczaili. Nie mówię, żeby zostawiać 136 na Żwirkach bez zmian, faktycznie, autobus jest tu słabo wykorzystywany. Starsze osoby (choćby jadące z przystanku SASANKI czy LEŻAJSKA) będą wolały wybrać 154 gdzie będą mogły spokojnie usiąść niż zatłoczone 175 i później zatłoczone 172. Uważam że teraz linia 154 będzie miała jeszcze więcej pasażerów i należałoby dać na nią choćby Neoplany. Tyle.
Ja bym jej raczej zwiększał częśtotliwość, jednak.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 20 sie 2009, 17:12

ZTM pisze:Po skróceniu trasy 186, połączenie Służewca z Ochotą zapewnią w dalszym ciągu linie 504 (przy większej częstotliwości) i 136. Ta druga linia będzie również łączyła Służewiec z Wolą. W celu ominięcia ul. Marynarskiej, która również staje się wielkim „placem budowy” oraz w celu obsłużenia odcinka, z którego została wycofana linia 186, jej trasa będzie prowadziła Racławicką i Wołoską.

Zmiany dotkną również linię 179. Zostanie skierowana na zmienioną trasę: URSYNÓW PŁN. - … - al. KEN – Ciszewskiego – Roentgena – Płaskowickiej – Pileckiego – Gandhi - … - OS. KABATY. Dzięki temu mieszkańcy osiedli z rejonu ulic: Płaskowickiej i Roentgena będę mogli łatwiej dostać się do stacji metra Imielin oraz Stokłosy. Co ważne, autobus nie będzie omijał żadnego dotychczas obsługiwanego przystanku.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 sie 2009, 17:19

ITS A 218 pisze:Uważam że teraz linia 154 będzie miała jeszcze więcej pasażerów i należałoby dać na nią choćby Neoplany.
A z czego byś je zabrał?
Pytanie pozakonkursowe: sztywniak się złamie z Grójeckiej w 1 sierpnia?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 20 sie 2009, 18:09

fik pisze:Pytanie pozakonkursowe: sztywniak się złamie z Grójeckiej w 1 sierpnia?
Pozakonkursowo już się chyba trafiały i jakoś sygnalizacja i krawężniki jeszcze są na swoich miejscach. Pytanie, na ile "komfortowo" się tam łamały?

marekb

Post autor: marekb » 20 sie 2009, 18:22

Krzysiek_S pisze:
ZTM pisze:Po skróceniu trasy 186, połączenie Służewca z Ochotą zapewnią w dalszym ciągu linie 504 (przy większej częstotliwości) i 136. Ta druga linia będzie również łączyła Służewiec z Wolą. W celu ominięcia ul. Marynarskiej, która również staje się wielkim „placem budowy” oraz w celu obsłużenia odcinka, z którego została wycofana linia 186, jej trasa będzie prowadziła Racławicką i Wołoską.

Zmiany dotkną również linię 179. Zostanie skierowana na zmienioną trasę: URSYNÓW PŁN. - … - al. KEN – Ciszewskiego – Roentgena – Płaskowickiej – Pileckiego – Gandhi - … - OS. KABATY. Dzięki temu mieszkańcy osiedli z rejonu ulic: Płaskowickiej i Roentgena będę mogli łatwiej dostać się do stacji metra Imielin oraz Stokłosy. Co ważne, autobus nie będzie omijał żadnego dotychczas obsługiwanego przystanku.

186 do Szczęśliwic =D> Pora by "Kleszczowa" weszła na linię zastępując częściowo Stalową, która pojawia się zamiast "11" na 500 i częśći brygad 517 :dance:
Ciekawe, gdzie pójdą brygady z Woronicza ze "starego" 186 i 404 :?:
Może na 186 zobaczymy "Woronicza", KLESZCZOWĄ" i ITS ?
marekb

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 20 sie 2009, 19:20

marekb pisze:Ciekawe, gdzie pójdą brygady z Woronicza ze "starego" 186 i 404
podobny numerek do 404 :P ogolnie nie ciekawie, ale coz tak musi byc :) /hr

[ Dodano: |20 Sie 2009|, 2009 19:21 ]
a i ciekawe gdzie zmieszcza 186 na szczesliwicach... :> /hr
MOBILIS Ursus

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 20 sie 2009, 19:28

chruscik pisze:a i ciekawe gdzie zmieszcza 186 na szczesliwicach...
Pewnie SZCZĘŚLIWICE 04 (wraz z linią 414).

marekb

Post autor: marekb » 20 sie 2009, 19:31

chruscik pisze:
marekb pisze:Ciekawe, gdzie pójdą brygady z Woronicza ze "starego" 186 i 404
podobny numerek do 404 :P ogolnie nie ciekawie, ale coz tak musi byc :) /hr

[ Dodano: |20 Sie 2009|, 2009 19:21 ]
a i ciekawe gdzie zmieszcza 186 na szczesliwicach... :> /hr

4xx (422, może 401), lecz zostają całki z DS. Jest dobra okazja by pojawiło się wiecej wozów niskopodłogowych na 500 i 517. Uważam że Woronicza może pozostać na 186, gdzie większość brygad powinna być przydzielone "Kleszczowej" :!: Kleszczowa może oddać Stalowej część brygad 500 [510 512 (?)] i 517 :!:
marekb

reserved

Post autor: reserved » 20 sie 2009, 19:33

ITS A 218 pisze:Pewnie SZCZĘŚLIWICE 04 (wraz z linią 414).
A nie lepiej 414 zakrańcować w tym wypadku przy Pl. Narutowicza?

[ Dodano: |20 Sie 2009|, 2009 19:35 ]
Cóż... to ja kopiuję tutaj mój post z tematu obok bo nie wiem gdzie on mógłby bardziej pasować... zbyt wielki burdel tu jest.

No to teraz postaram się odnieść merytorycznie do zmian.
Generalnie przekonały mnie wyjaśnienia ZTM a propo wprowadzonych zmian. To 186 także... od dawna marzyłem o połączeniu z Tarchominem co 6 min. :D A to kółeczko przez Pawińskiego to chyba taka wersja light dla miłośników. :P No ale powiem tak.. Szczęśliwice takiej linii raczej nie potrzebują ale się z niej ucieszą. Cieszę się także z pozostawienia 521. :-)
Czy 136 będzie z obecną częstotliwością? Bo jednak połączenie Banacha - Galeria Mokotów cieszy się dość dużą popularnością.
Jeśli chodzi o 408/523... nie wypowiem się. Dla mnie częstotliwość co 6 min to jest za rzadko. Co 3-4 min to max żeby dało się wejść rano do pojazdu. Mówię o porannym szczycie, później może sobie jeździć co ile chce. No chyba że 6 min + ew. wtyczki w razie dużego tłoku. W każdym razie tu trochę mam mało zaufania do ZTM-u. Zobaczę, poobserwuję i się wypowiem we wrześniu.

Zablokowany