Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 21:54

Emdegger pisze:Szanse na udupienie 514 i pojawienie się 143 do Wiatracznej to hm... 0%?
Co wiadomo od dawna, więc niczego nie odkryłeś.

[ Dodano: Sob 22 Sie, 2009 21:55 ]
Emdegger pisze:A wy czekajcie sobie do 2011 i reelekcję radnych
Nie o radnych tu chodzi. To ratusz daje szlaban na zmiany. Jak zresztą w drugiej połowie każdej kadencji.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ness

Post autor: ness » 22 sie 2009, 21:57

emdegger pisze:Że niby co?
Ze sa jakiekolwiek szanse na zapetlenie mocnej (4-5 min) linii w TL za Plowiecka (domyslnie w Marysinie), bez kompletnego przemaglowania calego ukladu tamze (po twojemu wprowadzeniu niekorzystnych rozwiazan).
To masz kurna teraz korzystne. Enjoy.

Wszystko rozbija sie jak zwykle o:
Polityke "oni maja a nam zabrali"
Stekanie "bedzie tylko gorzej" zostawic jak teraz, ostatezcnie dolozyc (nie wiadomo skad i za co).
Tego sie nie zmieni, ludzie nie zaczna myslec, a politycy nie zaczna czegokolwiek im tlumaczyc zamiast protestowac.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 sie 2009, 21:58

Emdegger pisze:Pawciu, rzedstawiałem pomysły, które pozwalały ominąc wyjętych wprost ze średniowiecza radnych Marysina. ZTM musi pytać o zgodę przy wycofaniu linii, a nie przy cięciu jej częstotliwości.
To też 514 z rozkładem wakacyjnym zostanie powiększając liczbę półgodzinnch dziadów na Zapłowieczu.
Poza tym pamiętaj, że decyzji nie podejmuje nikt, kto pisuje na forum. One zapadają znacznie wyżej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 sie 2009, 22:08

pawcio pisze:To też 514 z rozkładem wakacyjnym zostanie powiększając liczbę półgodzinnch dziadów na Zapłowieczu.
Tak samo jak 401 może być zainstalowane w Rembertowie bez niczyjej zgody i mieć dwuwariantowy przebieg trasy z Kolonii co 10 przez Marsa i Marysin co 20, od Okularowej znów co 10. Niczyjej zgody tutaj nie potrzeba.
Bastian pisze:To ratusz daje szlaban na zmiany.
To jest tylko przeniesienie całej patologii, tyle że o szczebel wyżej.
ness pisze:Ze sa jakiekolwiek szanse na zapetlenie mocnej (4-5 min) linii w TL za Plowiecka (domyslnie w Marysinie), bez kompletnego przemaglowania calego ukladu tamze (po twojemu wprowadzeniu niekorzystnych rozwiazan).
Układu nie udało się przemaglować z wiadomych powodów, a ja je chcę po prostu obejść. Zresztą Pawcio napisał, że to 422 jest przeszkodą, a nie 401.

A nawet jeśli decyzje są w dużej mierze upolitycznione, bo są, to i tak wprowadzenie bus-pasów powinno być okazją do jakichś większych reform niż 514 co pół godziny i propagandowej fety, żeby pokazać ludowi, że wybrańcy narodu o niego dbają. No to doczekałem się wzmocnienia 182 :shock:
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

ness

Post autor: ness » 22 sie 2009, 22:47

Układu nie udało się przemaglować z wiadomych powodów, a ja je chcę po prostu obejść. Zresztą Pawcio napisał, że to 422 jest przeszkodą, a nie 401.
Pytanie tylko czy obchodzeniem ukladu uzyskamy to czego oczekujemy.
Tu dolozysz tam odejmiesz niby bedzie lepiej, ale ciagle jestes uwiklany w tysiac piescet pierdol w kazdym punkcie miasta (vide znana -> wilanow -> costam jeszcze z tym powiazanego).
Generalnie dochodze do wniosku ze nie ma szans na jakakolwiek 'szkieletyzacje' polaczen busowych. Busa zawsze moze gdzies powykrecac, powyciagac, rozbic na szczytowke z inna trasa i cholera wie co jeszcze. Zawsze znajda sie amatorzy podciagania sobie busa z pracy pod dom, czasami maja wysoko postawionych znajomych :>
Ostatnio perswadowalem to jednemu kolesiowi na gazeta.pl ktory upieral sie zeby ciagnac 512 z zacisza trampasem na wztke, bo jak 190 moze to...
Z szyna to nie przejdzie i na szynie trzeba opierac zbiorkom, szczegolnie jesli infra juz istnieje jak w wypadku wawra.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 22:48

Emdegger pisze:No to doczekałem się wzmocnienia 182 :shock:
Od lat się mówi o słabości zwyklaków na TŁ. A jak była mowa o uzwykleniu (ze wzmocnieniem) 520, to sam plułeś. No to czemu się teraz dziwisz?

[ Dodano: Sob 22 Sie, 2009 22:49 ]
Emdegger pisze:To jest tylko przeniesienie całej patologii, tyle że o szczebel wyżej.
A bliżej? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 23 sie 2009, 4:19

Dęboszczak pisze:
Glonojad pisze: Znaczy ma zostać w roli obecnego kretyńskiego ogryzka?
To może jednak wysłać to 522 na Marysin a 520 zawiesić...
Całkowicie się zgadzam, że ten kretyński ogryzek musi zniknąć, trzeba trochę pozamiatać tych śmieci.
Bastian pisze:...jedna myśl mi przyszła do głowy...skierować 520 na Niedźwiadek...
.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 23 sie 2009, 9:32

tadeo pisze:
Dęboszczak pisze: Całkowicie się zgadzam, że ten kretyński ogryzek musi zniknąć, trzeba trochę pozamiatać tych śmieci.
Bastian pisze:...jedna myśl mi przyszła do głowy...skierować 520 na Niedźwiadek...
.
Chyba coś źle zacytowałeś....Ja swoich słów tu nie widzę.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 sie 2009, 10:04

Emdegger pisze:Tak samo jak 401 może być zainstalowane w Rembertowie bez niczyjej zgody i mieć dwuwariantowy przebieg trasy z Kolonii co 10 przez Marsa i Marysin co 20, od Okularowej znów co 10.
Dwuwariantowe 401? ](*,) Chyba coś Ci się w głowie pomieszało.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mariow

Post autor: mariow » 23 sie 2009, 10:54

to luźny pomysł, ale jeżeli nie bedzie zgody na roszady 182 i 187 to może wyjściem byłaby zamiana końcówek praskich 182 i 188 wobec wzmocnienia 523 na Olszynkę. 188 też wmocnione przez Optykę na Ostrobramską. ZP Łukowska i Tarnowiecka mają dobre 158 :-k
PURA VIDA!

pawulon

Post autor: pawulon » 23 sie 2009, 13:54

ness pisze:Z szyna to nie przejdzie i na szynie trzeba opierac zbiorkom, szczegolnie jesli infra juz istnieje jak w wypadku wawra.
O czym ty w ogóle mówisz? Byłeś kiedyś w Wawrze? Uważasz, że jak tory już są wybudowane to już jest idealnie i można pociąg puszczać co 10 min? :-s A co z połączeniami przecinającymi tory? Byłeś kiedyś w Międzylesiu? Popatrz co tam się dzieje popołudniami na przejeździe kolejowym!! ](*,) A rada Warszawy w tym roku po raz kolejny przesunęła rozpoczęcie budowy tunelu w Międzylesiu!! =; Infrastruktura około-kolejowa jest u nas na zerowym poziomie!! I dopóki nie zostanie to poprawione (budowa tunelu w Międzylesiu, otwarcie przejazdu kolejowego w Aninie - chociaż tu podobną decydują przepisy kolejowe mówiące, że przejazd kolejowy musi być w określonej odległości od wiaduktu, a Aninowi przeszkadza w tym wiadukt na płowieckiej, i inne udogodnienia) to dalej jazda od podnoszenia częstotliwości kolejowej, bo inaczej grozi nam paraliż komunikacyjny!! (-X
the best 147!!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 23 sie 2009, 14:38

ness pisze:Z szyna to nie przejdzie i na szynie trzeba opierac zbiorkom, szczegolnie jesli infra juz istnieje jak w wypadku wawra
Kurczę, no ale ja się domagam zapewnienia podaży tam, gdzie nie ma szyny, a jedynym środkiem komunikacji jest autobus! Nie może być tak, że na głównym węźle przesiadkowym (Płowiecka) w okolicy z dobrze obłożonego przystanku wyparowuje 13 [sic!] kursów szczytowych. Jest remont, nie będzie łatwo, to oczywiste, 525 musi czasowo z Płowieckiej zniknąć. Ale wtedy łata się dziury, podkręcając najczęstszą linię, a nie wycinając co się da i przenosząc wozy na nieobciążone odcinki tras (Łukowska, Szaserów, Bemowo - co do Ochoty, TŁ oczywiście zgoda) ](*,) Po kiego robić pas dla autobusow, skoro na ciągu, który do niego doprowadza tnie się podaż? Kogo to zachęci do przesiadek? Jak często kierowcy będą łamać na bus-pasie ograniczenia prędkości, by wyrobić się z czasem, który stracili na odcinkach, na których korki m.in przez zniechęcanie do zbiorkomu wzrosną?
Bastian pisze:Co wiadomo od dawna, więc niczego nie odkryłeś.
Niczego nie odkryłem, ale jeśli w projekcie siekierkowskim 143 do Wiatracznej miało kursować co 20 minut to się dziwicie, że wam go udupili? :-s Poza tym nie widzę powodu, by Rembertów tej jednej jedynej linii na lewy brzeg nie zachował, skoro o wiele mniejsze Osiedle Młodych może mieć 16 kursów na godzinę na TŁ. Nie wiem, czy koniecznie w przyśpieszonej formie, ale dałoby szanse wespol z silnym 520 na odepchnięcie protestow o brak dojazdu na TŁ, pomogło udupić 514 czy zdjąc z Rozbratu 520. Nie potrafię wyliczyć na chwilę obecną innych korzyści, ale te, które przywołałem mnie wystarczą.
Bastian pisze:Od lat się mówi o słabości zwyklaków na TŁ. A jak była mowa o uzwykleniu (ze wzmocnieniem) 520, to sam plułeś. No to czemu się teraz dziwisz?
Wybacz, ale po cholerę mi na Ostrobramskiej uzwyklone 520, skoro są sposoby, by zdjąć je choćby z jednego niepotrzebnego przystanku, a nie dodawać 3 przewietrzone przy czym, podkreślam, WSZYSTKIE zespoły przystankowe na Ostrobramskiej obłożeniem kwalifikują się na łapanie linii przyśpieszonych, zaś przystanki słabsze są ZA rzeczonym korytarzem? :P Pisałem, czemu nie uzwyklać 520 i większość użytkowników forum włącznie z wiecznie i soczyście polemizującym ze mną Dennisem oraz pracownikami ZTM (prawda, że nie wszystkimi) piszącymi na Wawkomie przyznała mi rację :-$ Poza tym chyba niedokładnie czytasz to, co piszę. Ja kładę nacisk na obsługę Ostrobramskiej, w mniejszym stopniu Marsa, która zostaje realnie pogorszona. A jak chciałem 182 do Rembertowa, to się plułeś ;) A co do linii zwykłych, których na TŁ jest deficyt, to nie potrzeba mi takiej, która nadal będzie podtrzymywała pseudoprzyśpieszoność czerwonych, co powinno być jedną z naczelnych przesłanek jej uruchomienia.

@pawcio: wybacz, ale co w tej propozycji absurdalnego? Emotką chcesz zastąpić merytoryczne kontrargumenty? :-s Nie powiem, żebym sam był entuzjastą tego co wymyśliłem, ale są poważne plusy. Samowładność decyzyjna ZTM i uniezależnienie się od stanowiska dzielnic, szkieletyzacja ciągu Marsa-Ostrobramska-TŁ-MP (no chyba że nie chcecie :shock:) przy pomocy jedynej linii, którą ten ruch można wykonać, marginalizacja blokujących czynników systemowych sieci połączeń w postaci ogryzków typu 422. Powtarzam jeszcze raz: dwuwariantowy przebieg trasy w niczym nie zmieni zapełnienia ani częstotliwości 401 na głównym krańcu oraz TS, liczba pasażerów pozostanie ta sama. Jeśli udowodnisz mi, że przy zachowaniu tej samej i dotychczasowej częstotliwości w głównej części Rembertowa, OKULAROWEJ, PŁOWIECKIEJ i GOCŁAWIU zapełnienie linii zmaleje, straci ona na atrakcyjności dla dzielnic spoza Rembertowa, które przesiadają się przy OKULAROWEJ lub PŁOWIECKIEJ, tak że na AL. WITOSA dotrze jeno kierman, to OK, uznam, że to pomyłka. Zresztą doskonale wpasowuje się w modę ZTM na mnożenie efek, wariantów, srantów i innych dupereli ;) A jeśli uważasz, że takie 401 wyglądałoby poprzez zmienny odcinkowo przebieg trasy karykaturalnie, to racz sobie przypomnieć przedwakacyjny rozkład 162 co 5 minut z Targówka oraz błazenadę ze 116f na Chomiczówce wraz uzmysłowieniem sobie, jaka instytucja za tym stoi :D
mariow pisze:188 też wmocnione przez Optykę na Ostrobramską
Tak właśnie powinno jechać 182, gdyby wylądowało w Ursusie, sam o tym pisałem kilka miesięcy temu. Ale to i tak nie zmieni faktu, że Płowieckiej nie osiągnie i Ostrobramskiej nie umożliwi sprawnego dojazdu na pozostałe części dawnej Pragi Południe i do Wesołej.

@tadeo: nie lubię pisać tego typu uwag, ale tym razem - bez specjalnej przyjemności - chyba się o takową pokuszę. Twój post, i chyba nie jest to jakościowy debiut, to zlepek powyrywanych z kontekstu wypowiedzi bez chęci szczerej dyskusji, której swobody nikt tu nie blokuje (co mogę spokojnie stwierdzić sam, bo nie przebieram niekiedy w słowach i jestem złośliwy), a których celem jest wyłącznie prztyczek personalny w stronę osób, których z jakichś powodów - nie wnikam w szczegóły - nie lubisz. Ponieważ kontekst niektórych z tych wypowiedzi pamiętam, przypomnę: Dęboszczak i Glonojad pisali o 520 w czasie, kiedy ta z musu krańcowała na Muranowie, będąc tak naprawdę po raz pierwszy w swojej historii na jakimś odcinku swojej trasy zapyziałym muchowozem, na który było aż żal patrzeć. Stąd propozycja Glonojada i krytyczny post Dęboszczaka. Pawcio, tak mi się zdaje, odnosił się do sytuacji dawnej Jotki na Bielanach, skąd wreszcie została wycofana ergo udupiona. Do czego pił Bastian, szczerze mówiąc nie pamiętam, być może były to jeszcze czasy, gdy myślano o połączeniu śp. 405 z 520 i to miał poeta na myśli (swoją drogą, jeśli tak było, to zazdroszczę Ci skrupulatności w szukaniu czyichś wypowiedzi, bo pomysł na 520 w Ursusie to konceptualna prehistoria). Nikt natomiast nie kwestionował jej przydatności i wagi w przewozach na Ostrobramskiej czy Trasie Łazienkowskiej, a zdaje się, że temat nazywa się "Trasa Łazienkowska". Nie należę do ludzi frenetycznie podchodzących do każej idei wychodzącej z Działu Przewozów przy Dzielnej, ale ja przynajmniej krytykuję konstruktywnie; Ciebie jako user proszę o to samo albo o powstrzymanie się od pisania bezwartościowych wypowiedzi, które nie wiadomo co, jak i komu mają udowodnić.

Dęboszczaku, fragment o "kretyńskim ogryzku" jest Twój jak Twoja skóra i Twe okraszone szczyptą diabolicznego geniuszu rozkłady ;) I niczyj inny, jestem tego pewien na 100% =P~ ;-)
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

man1956

Post autor: man1956 » 23 sie 2009, 15:51

A może by tak (po raz kolejny wracam do rzuconego niegdyś pomysłu):

1.
515 zamiast przez Grochowską - przez Ostrobramską (zawsze to 3 brygady na godzinę na Ostrobramskiej więcej), celem zatkania luki po 408.

2.
Zamiast 168, którego (sądząc z głosów na forum) w Rembertowie nikt nie chce, powrót do historycznego 143 na trasie Rembertów Kolonia - Wiatraczna.

3.
168 skrócone do Os. Ostrobramska, za to przedłużone do Okęcia, celem likwidacji nadpodaży na Rakowieckiej - Gagarina.

4.
Dzięki temu "uwalniamy" 182 z Mokotowa i kierujemy z Os. Ostrobramska buspasem do Ursusa.

5.
Zamiast 182 na Służewcu "biurowym" nowa linia "powszednia" na trasie Okęcie - Wilanowska (kraniec na wolnym miejscu po 186).

6.
187 skrócone do Dw. Zachodniego.

Pewnie by się to "skleiło" w ramach dotychczasowego bilansu brygadowego.

Jakimś minusem jest pozbawienie bezpośredniego połączenia Goclawia z Rembertowem, ale plusów jest chyba trochę więcej.

[ Dodano: |23 Sie 2009|, 2009 15:51 ]
A może by tak (po raz kolejny wracam do rzuconego niegdyś pomysłu):

1.
515 zamiast przez Grochowską - przez Ostrobramską (zawsze to 3 brygady na godzinę na Ostrobramskiej więcej), celem zatkania luki po 408.

2.
Zamiast 168, którego (sądząc z głosów na forum) w Rembertowie nikt nie chce, powrót do historycznego 143 na trasie Rembertów Kolonia - Wiatraczna.

3.
168 skrócone do Os. Ostrobramska, za to przedłużone do Okęcia, celem likwidacji nadpodaży na Rakowieckiej - Gagarina.

4.
Dzięki temu "uwalniamy" 182 z Mokotowa i kierujemy z Os. Ostrobramska buspasem do Ursusa.

5.
Zamiast 182 na Służewcu "biurowym" nowa linia "powszednia" na trasie Okęcie - Wilanowska (kraniec na wolnym miejscu po 186).

6.
187 skrócone do Dw. Zachodniego.

Pewnie by się to "skleiło" w ramach dotychczasowego bilansu brygadowego.

Jakimś minusem jest pozbawienie bezpośredniego połączenia Goclawia z Rembertowem, ale plusów jest chyba trochę więcej.

Rosa

Post autor: Rosa » 23 sie 2009, 16:28

A propos zmniejszenia podazy na Ostrobramskiej to ja chciałem przypomniec o 2 sprawach
1. Wybudowane juz zostało i będzie wkrótce zasiedlane osiedle Za Promenadą czyli następni potencjalni pasażerowie korzystający chyba głownie z przystanku Centrum Optyki.
2.Za parę miesięcy otwarte zostanie centrum handlowe z hipermarketem Tesco pomiędzy Ostrobramska a Nowaka-Jeziorańskiego a do takich centrów zapewne też będą ludzie chcieli jeździć.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sie 2009, 20:34

Emdegger pisze:szczerej dyskusji, której swobody nikt tu nie blokuje (co mogę spokojnie stwierdzić sam, bo nie przebieram niekiedy w słowach i jestem złośliwy)
[OT]Dennis był chyba innego zdania ;) :P[/OT]

ODPOWIEDZ