Moderatorzy: JacekM, Dantte
-
prosper5250
rosier pisze: Moim ulubionym przykładem apropo CG jest sytuacja, gdy kierowca takowego używa, na przystanku jest 4 pasażerów, wóz ma 4 drzwi i każdy z tych ludzi otwiera sobie inne. A później kto jest winny, że w wozie zimno?
To jest wspaniały przykład następującej cechy pasażerów: ludkowie nie mają bladego pojęcia po cholerę ten CG!
Mając świadomość tej cechy można doprowadzić do porządku jego kwestię.
No chyba że ludzie to bezczelne chamiska i "wielmożni państwo" - on nie będzie wchodził z kimś tymi samymi drzwiami skoro nie musi, on ma swoje drzwi i sobie je otworzy!... To chyba jednak bardziej śmieszne niż rzeczywiste zachowanie (mam nadzieję)
-
Tyrystor
-
Kontakt:
Tylko, jeżeli pasażerowie wchodzą do pojazdu jednymi drzwiami, to z kolei kierowca się drze, że przecież autobus ma więcej drzwi, a lud jest głupi i ćka się do jednych. Tu też nie ma logiki.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
-
fraktal
prosper5250 pisze:To jest wspaniały przykład następującej cechy pasażerów: ludkowie nie mają bladego pojęcia po cholerę ten CG!
Mając świadomość tej cechy można doprowadzić do porządku jego kwestię.
Czyżby? Nierzadko bywa tak, że gdy wszyscy wysiadają jednymi drzwiami, to autobus musi dłużej stać na przystanku z otwartymi jednymi drzwiami, a jeśli ludzie podzielą się na dwa potoki, wówczas autobus może stać krócej i jeśli tylko kierowca szybko zamknie drzwi, wówczas temperatura w autobusie tak szybko nie spadnie. Moim zdaniem, jeśli komuś wygodnie, to niech sobie pójdzie do którychkolwiek drzwi, najbardziej denerwujące podczas chłodów jest otwieranie wszystkich drzwi bez potrzeby, gdy nikt z nich na danym przystanku nie korzysta.
-
jgas
Tyrystor pisze:Tylko, jeżeli pasażerowie wchodzą do pojazdu jednymi drzwiami, to z kolei kierowca się drze, że przecież autobus ma więcej drzwi, a lud jest głupi i ćka się do jednych. Tu też nie ma logiki.
Dokładnie tak! Wczoraj po południu jechałem 145 lekko opóźnionym (jak zawsze na tej linii) i kierowca kurwił na pół wozu, że mu pasażery za długo wsiadają.
-
Gontar
- (Rav5202)
Dziś wsiadając na pętli do 123 zdziwiłem się. Kierowca po włączeniu silnika i ogrzewania wyszedł z kabiny i osobiście sprawdził w całym U18 czy wieje ciepło albo czy grzeje z grzałek... Takich kierowców jest mało...
przstańcie z opcją you w podpisie

-
beni
Takich jest mało ale się zdarzają. Choć w środę jak się za pytałem kolegi od którego brałem zmianę czemu zimnym wozem jeździ odpowiedział "MI TO KURWA NIE PRZESZKADZA". Ręce opadają a co się okazało krany pozakręcane i małym sposobem dzięki kluczom bez których się nie rozstaje idąc do pracy można było sobie i ludziom zrobić dobrze. Po za tym wszystkkie ogrzewanie chodziło tylko na wymuszonym siłą grawitacji. Po pół kółka zrobiło się ciepło i przyjemnie więc jak ktoś chce to można.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
-
BJ
- (BJ.2052)
beni pisze:można było sobie i ludziom zrobić dobrze
Takich kierowców, to dopiero nam trzeba!
BP, NMSP.
-
levar
-
Kontakt:
fraktal pisze:nie wiem, dlaczego niektórzy kierowcy nawet w taką pogodę, jak dziś lub wczoraj otwierają wszystkie drzwi nawet na przystankach na żądanie, mimo że nigdy nie było chyba takiego obowiązku.
Teoretycznie CG obowiązuje od 2.11.2009. U mnie obowiązuje od pierwszego dnia ataku zimy, czyli środy.
[ Dodano: |17 Paź 2009|, 2009 23:22 ]
Rav5202 pisze:Dziś wsiadając na pętli do 123 zdziwiłem się. Kierowca po włączeniu silnika i ogrzewania wyszedł z kabiny i osobiście sprawdził w całym U18 czy wieje ciepło albo czy grzeje z grzałek... Takich kierowców jest mało...
Ja tak właśnie robię. I odpisuję niesprawne ogrzewanie.
-
fraktal
levar pisze:Teoretycznie CG obowiązuje od 2.11.2009. U mnie obowiązuje od pierwszego dnia ataku zimy, czyli środy.
Ale mi chodziło o przystanki na żądanie. Na przystankach warunkowych kierowcy mogą otwierać tylko wybrane drzwi, te, z których chce skorzystać pasażer. Nie muszą otwierać wszystkich i to nawet wtedy, gdy CG nie obowiązuje, także w autobusach, nie wyposażonych w funkcję otwierania drzwi przez pasażera. A jeżeli takiego przepisu nie ma (a jestem przekonany, że jest lub był), to powinien zostać wprowadzony.
-
BJ
- (BJ.2052)
fraktal pisze:Na przystankach warunkowych kierowcy mogą otwierać tylko wybrane drzwi, takie, przy których stoi pasażer.
Wg. zakresu obowiązków kierowcy MZA kierowca ma obowiązek otworzyć wszystkie drzwi autobusu na przystanku, także na przystanku warunkowym
Jak znajdę, to zacytuję.
-
fraktal
Jeśli tak, to głupota. Skoro jest to przystanek warunkowy i autobus zatrzymuje się tylko wtedy, gdy ktoś to wcześniej zasygnalizuje, to po co otwierać wszystkie drzwi?
-
BJ
- (BJ.2052)
Mnie się pytasz?
Aczkolwiek wszystko zależy od kierowcy.
Nie słyszałem, żeby kogoś jeszcze coś złego spotkało za to, że otworzył na przystanku warunkowym tylko te drzwi, którymi ktoś wsiadał czy wysiadał.
Natomiast z tego, co wiem, to wielu kierowców trzepie wszędzie wszystkie drzwi po prostu z lenistwa. To mimo wszystko wygodniejsze nacisnąć jeden przycisk jednym palcem niż naciskać trzy czy dwa przyciski dziesięcioma palcami, dodatkowo myśląc, czy aby na pewno nikt nie wsiada czy wysiada tymi drzwiami, których nie otworzyliśmy.
Mi samemu by się nie chciało na każdym przystanku bawić się drzwiami...
-
Jamnik
fraktal pisze:Jeśli tak, to głupota. Skoro jest to przystanek warunkowy i autobus zatrzymuje się tylko wtedy, gdy ktoś to wcześniej zasygnalizuje, to po co otwierać wszystkie drzwi?
A skąd wiesz, którymi drzwiami będzie chciał wsiąść pasażer?
Załącznik nr 5 do Szczegółowego zakresu obowiązków stanowiska KIEROWCA AUTOBUSU MZA pisze:5. Niezależnie od rodzaju przystanku, po zatrzymaniu autobusu kierowca obowiązany jest otworzyć wszystkie drzwi według zasad szczegółowo określonych w pkt 4.
-
Flash8222
levar pisze:Rav5202 pisze:Dziś wsiadając na pętli do 123 zdziwiłem się. Kierowca po włączeniu silnika i ogrzewania wyszedł z kabiny i osobiście sprawdził w całym U18 czy wieje ciepło albo czy grzeje z grzałek... Takich kierowców jest mało...
Ja tak właśnie robię. I odpisuję niesprawne ogrzewanie.
Ale Ty narcyz jesteś i to w dodatku zbyt miły dla pasażerów. Że jeszcze nie znudziło się Tobie dogadzanie pasażerom i sprawdzanie czy wszystko w ich przedziale działa... Jeszcze trochę i będziesz się pytał pasażerów "A może frytki do tego?"

-
Robearth
Ja jezdżąc ikarusem podczas dużego zimna nie otwieram wszystkich drzwi nawet na przystankach stałych, no chyba ze w wozie jest duzo osób i mam ograniczoną widocznosć wnętrza pojazdu.Po cholere wietrzyc autobus, jak na przykład na przystanku stoją dwie osoby i ida do jednych drzwi.Mam to w dupie czy zotane za to ukarany czy nie, ale też trzeba zadac pytanie czy jestesmy dla pasażerów czy też nie.
Generalnie jest tak że jezdżac ikarusem trzeba otwierac wszystkie drzwi nawet jak nikt nie wysiada ani nie wsiada i nikogo niema na przystanku, wynika z tego że kierowcy nie sa wstanie sami podjać właściwej decyzji, czy otworzyć drzwi czy nie otwierac.
Obecnie wóz 8403