Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 paź 2009, 23:14

Teokryt pisze:Wiec Czemu ZTM miałby robić z tego powodu jakieś problemy?
Twoje wygodnictwo nie jest wystarczającym uzasadnieniem dla wprowadzenia tego rozwiązania - czyli substytutu dla czegoś, z czego nie chcesz korzystać zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.
Kartę możesz trzymać w BARDZIEJ wygodnym miejscu, gdzie nie będziesz miał problemów z wyciąganiem.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Pink
Oh by the way, which one's Pink?

Post autor: Pink » 28 paź 2009, 23:37

Dokładnie. Bo bądźmy szczerzy - problem zasadza się tutaj niemal wyłącznie na wygodnictwie. Napierające tłumy to są przede wszystkim przy WYJŚCIU z metra, a nie przy WEJŚCIU. Zresztą, zawsze można stanąć z boku na chwilę i wyciągnąć portfel z torby czy plecaka. Obawa przed kradzieżą w takiej sytuacji jest zwykłym panikarstwem. Można też, jak radzi MeWa, trzymać kartę w bardziej wygodnym miejscu.

Problem jest wyssany z palca i równie dobrze mógłbym zapytać: czemu ktoś miałby robić problemy ZTM, tj. zawracać paniom głowę swoją fanaberią?
.
.
.
Natomiast odnośnie pytania Fika i odpowiedzi: "nie kasowanie SMSa z potwierdzeniem?" to ewidentnie nie rozumiesz paru rzeczy. Przede wszystkim, SMS zwrotny dla kanara jest nieistotny! Co jest więc istotne? Komunikat, jaki wyświetli się kontrolerowi na jego komórce. Z tym, że aby go otrzymać - obok paru innych rzeczy - potrzebny jest dostęp do sieci, zasięg. Stąd pytanie - co zrobić, gdy nie ma zasięgu. Twoja odpowiedź nie rozwiązuje w żaden sposób tej kwestii.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 29 paź 2009, 6:36

MeWa pisze:Twoje wygodnictwo nie jest wystarczającym uzasadnieniem dla wprowadzenia tego rozwiązania
1. Mozna posiadać więcej niż WKM
2. Osoby po 70rż maja tez karty do odbijania sobie w bramce..., przecież nie zasuwają darmowymi papierowymi wejściówkami?

Więc jaki jest problem TECHNICZNY? Bilet dla osób zakodowany na WKM będzie spełniał swoja rolę mimo iż będzie kompletnie nie ważny.
Pink pisze:Przede wszystkim, SMS zwrotny dla kanara jest nieistotny!
Wiem o tym.
Pink pisze:Z tym, że aby go otrzymać - obok paru innych rzeczy - potrzebny jest dostęp do sieci, zasięg. Stąd pytanie - co zrobić, gdy nie ma zasięgu
Dojechać do stacji gdzie zasięg już będzie? I to nie pomaga, kanar często po okazaniu SMSa i niemożności otrzymania informacji na swój telefon odpuszczał - a to dlatego ze kontrola komórkowa jest zbyt czasochłonna. Jak jeździłem sporo na biletach komórkowych i nie chciał brac pod uwagę potwierdzenia SMSowego (bo sieć coś zdechła), to mówiłem mu prosto, "gdybym nie miał biletu nie próbował bym pokazać ostatniego potwierdzenia i wysyłać kodu który z jakiś powodów technicznych nie może otrzymać"
Bardzo ciekawa w tym kontekście była jak jechałem w pociągu KM z Pruszkowa kontrolę mojego biletu zaczął w Pruszkowie a skończył w Ursusie. Uparty był by sprawdzać mimo że mu kilku pasażerów uciekło :D, przynajmniej można było sobie uciąć pogawędkę.

Awatar użytkownika
Pink
Oh by the way, which one's Pink?

Post autor: Pink » 29 paź 2009, 9:07

Jasne, w praktyce można spojrzeć na tego SMSa zwrotnego. Ale teoretycznie się nie powinno. Czekać aż zasięg będzie - to poniekąd strata czasu. Tym bardziej, gdy jedzie się np. ze Słodowca na Młociny. Nie doczekasz się zasięgu.

mcdm

Post autor: mcdm » 29 paź 2009, 9:37

Czy jesli zakoduje bilet np 90dniowy przed koncem roku 2009 na starej WKM zachowa on waznosc w 2010 roku?

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 29 paź 2009, 10:05

Tak.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 29 paź 2009, 10:09

Ja bym radził nie robić takich sztuczek, bo później mogą być nieprzyjemności ze strony kanarów i ochrony.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

drapka

Post autor: drapka » 29 paź 2009, 10:20

Domino2001 pisze:Ja bym radził nie robić takich sztuczek, bo później mogą być nieprzyjemności ze strony kanarów i ochrony.
Jakich sztuczek? Albo jest ważny, albo nie jest ważny. Jak jest ważny, to nie są to żadne sztuczki, tylko legalne korzystanie z nabytych uprawnień, a jak nie jest ważny, to jest to jazda bez ważnego biletu. I to dopiero byłby skandal, gdyby tak to zinterpretowano. Już zresztą i tak wystarczający bałagan będzie na początku stycznia, żeby jeszcze ganiać pasażerów z ważnym biletem do przerzucania go z nośnika na nośnik.

Ale jest jeszcze druga sprawa: czy jak ważność kończy mi się, dajmy na to 7 stycznia, a ja sobie ją przedłużę na starej karcie o kolejne np. 90 dni jeszcze w tym roku, to czy po 7 stycznia będę mógł się taką kartą legitymować? Też mam nadzieję, że jest to uregulowane i nie ma miejsca na sztuczki - bo na logikę patrząc, to gdybym tak zrobił, to już by to była "sztuczka". Wtedy tak.
Popatrz, jaka franca!

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 29 paź 2009, 10:40

Niektórzy kontrolerzy mogą specjalnie wykorzystywać takie sytuacje.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

drapka

Post autor: drapka » 29 paź 2009, 10:46

To niech spadają :) Na drzewo.
Popatrz, jaka franca!

mcdm

Post autor: mcdm » 29 paź 2009, 10:48

Za 10 dni musze miec zakodowany bilet na 90 dni i obawiam sie, ze nie zdaze wyrobic SWKM
Jest gdzies jakis regulamin, ktory to wyraznie reguluje? Na stronie ZTM nie znalazlem.

drapka

Post autor: drapka » 29 paź 2009, 11:02

mcdm pisze:Jest gdzies jakis regulamin, ktory to wyraznie reguluje? Na stronie ZTM nie znalazlem
Jest. Na stronie ZTM
Taryfa przewozowa - Ustalenia dodatkowe

Podstawa prawna:
Uchwała Nr XXVI/858/2008 Rady miasta stołecznego Warszawy z dnia 13 marca 2008 r. (ze zm.)
(...)
§ 42.
1. Bilety zakodowane na nośniku, o którym mowa w § 7 pkt 2 [czyli "starej" WKM - przyp. mój] będą wydawane do dnia 31 grudnia 2009 r.

2. Dopuszcza się użytkowanie biletów zakodowanych na nośniku, o którym mowa w § 7 pkt 2 do dnia 30 czerwca 2010 r. Po upływie tego terminu bilety te będą nieważne.

3. W uzasadnionych przypadkach Prezydent m. st. Warszawy ma prawo do wydłużenia terminu, o którym mowa w ust. 2.
To rozwiewa i moją wątpliwość - jeśli zakoduję sobie bilet 90-dniowy 31 grudnia, z datą ważności od np. 7 stycznia, to spokojnie do końca ważności mogę sobie z niego korzystać. Termin do końca czerwca zresztą został wybrany nieprzypadkowo - z grubsza licząc jest to 2x 90 dni na wypadek, gdyby ktoś aktywował pierwszy bilet 31 grudnia i zaraz potem dokupił jego przedłuzenie na kolejne 90 dni - wtedy spokojnie dojeździ do końca ważności drugiego biletu i sobie wyrobi SWKM w kwietniu czy maju lub czerwcu, jak juz tłumy zelżeją
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 29 paź 2009, 11:02

W uchwale jest mowa o okresie przejściowym dla biletów aktywowanych przed końcem roku. Okres przejściowy będzie trwał do 30 czerwca 2010 r., więc bez obaw możesz teraz aktywować bilet i korzystać z niego w nowym roku. Ewentualnie możesz przekodować bilet na kartę ze zdjęciem na Senatorskiej.

mcdm

Post autor: mcdm » 29 paź 2009, 12:04

jasne, dzieki

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 29 paź 2009, 14:10

Teokryt pisze:Swoją droga chciałbym kartę ZTM jako otwieracz do bramek metra. Dlaczego
Wejściówki papierowe, jakoś łatwo mi sie gubią, , rwą i sa nieporęczne.
Z chęcią bym sobie załadował "pseudobilet" na SWKM np na rok lub więcej który by służył tylko do otwierania bramek ale nie byłby biletem...
bardzo dobra idea.
bilet kartonikowy jednorazowy / elektroniczna WKM wielokrotnego użycia z zakodowanym biletem
i analogicznie (mogłoby być)
wejściówka do metra kartonikowa jednorazowa / elektroniczna wejściówka do metra wielokrotnego użycia.
nie przejmuj się głosom zarzucającym Ci wygodnictwo i lenistwo.
wszak na przestrzeni wieków dzięki wygodnickim i leniwym dokonano postępu cywilizacyjnego (chociaż z różnymi skutkami).
prawdopodobnie gdyby nie Ci wygodniccy i leniwi Świat mógłby nadal być np. w epoce kamienia łupanego.
.

Zablokowany