Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 04 lis 2009, 15:01

507 z Gocławia nikt nie wywali, jeżeli nie będzie czegoś w zastępstwie. W sumie czarna linia z Gocławia przez Saską do Centrum z częstotliwością 5/10/10 jak w 190 dałoby radę. E-5 oczywiście do piachu. Jak mamy ten buspas to niech wszystko dowozi do kładki (albo jak 411 jeździ po tym buspasie)
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Lipa

Post autor: Lipa » 04 lis 2009, 15:47

Ale pomyśl, kto mówi o wywalaniu 507 bez zastępstwa?? Nie E-5 do piachu, tylko tak jak napisałem w projekcie 117 przez Saską na Emilii Plater lub DWC co 10/10/10 oraz jako szczytowe wzmocnienie E-5 co 10':
- rano do Centrum przez Ateńską-Wał Miedzeszyński-Most Łazienkowski-Wisłostradę do Alej Jerozolimskich a powrót jak obecnie przez Most Poniatowskiego i Saską,
- po południu do Centrum tak jak obecnie przez Saską i Most Poniatowskiego zaś powrót z Alej Jerozolimskich-Wisłostradą-Mostem Łazienkowskim-Al. Stanów Zjednoczonych-Egipską.
Przystanki tak jak obecnie. To wszystko po to, aby ominąć poranny korek na Saskiej, Waszyngtona i Moście Poniatowskiego oraz popołudniowy korek na Moście Poniatowskiego i Saskiej.

mariow

Post autor: mariow » 04 lis 2009, 16:37

Lipa pisze:Ale pomyśl, kto mówi o wywalaniu 507 bez zastępstwa?? Nie E-5 do piachu, tylko tak jak napisałem w projekcie 117 przez Saską na Emilii Plater lub DWC co 10/10/10 oraz jako szczytowe wzmocnienie E-5 co 10':
to ja wolę opcję jajcysa czyli silna czarna 5/10/10 - jedna koordynowalna a nie jakieś E-5
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 lis 2009, 17:54

mariow pisze:to ja wolę opcję jajcysa czyli silna czarna 5/10/10 - jedna koordynowalna a nie jakieś E-5
Chciałeś chyba napisać jedna poza koordynacjami? Poza tym się zgadzam.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 04 lis 2009, 18:59

Lipa pisze:Ale pomyśl, kto mówi o wywalaniu 507 bez zastępstwa?? Nie E-5 do piachu, tylko tak jak napisałem w projekcie 117 przez Saską na Emilii Plater lub DWC co 10/10/10 oraz jako szczytowe wzmocnienie E-5 co 10':
- rano do Centrum przez Ateńską-Wał Miedzeszyński-Most Łazienkowski-Wisłostradę do Alej Jerozolimskich a powrót jak obecnie przez Most Poniatowskiego i Saską,
- po południu do Centrum tak jak obecnie przez Saską i Most Poniatowskiego zaś powrót z Alej Jerozolimskich-Wisłostradą-Mostem Łazienkowskim-Al. Stanów Zjednoczonych-Egipską.
Przystanki tak jak obecnie. To wszystko po to, aby ominąć poranny korek na Saskiej, Waszyngtona i Moście Poniatowskiego oraz popołudniowy korek na Moście Poniatowskiego i Saskiej.
Jeśli ktoś potrzebuje turbo-ekspresowego dojazdu do centrum to 411+metro zdecydowanie starczą (tak w ogóle chyba stosunkowo mało osób pracuje/uczy się bezpośrednio przy przystanku CENTRUM, więc i tak ludzie się do metra przesiadają), a po południu spokojnie sobie wróci takim 117 do domu, przecież to raptem 6 przystanków więcej niż E-5 ;) myślę, że utrzymwanie E-5 we wszystkich Twoich propozycjach to kompletna prywata ale faktycznie to marnowanie brygad, bo zazwyczaj w szczycie 507 jeżdżą w stadzie za E-5 i zamiast równomiernego zbierania pasażerów jeden z nich jeździ zawsze pusty (ogólnie E-5 nie zachaczając o Saską Kępę nie jest tak popularny jak 507)
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2009, 20:07

Silny czarnuch też dobra myśl. Nawet może jechać na Bemowo, nawet i przez Koło jak 507 niedoszłe.

Nawet mam już pomysł na numer. :-$
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 lis 2009, 20:15

Glonojad pisze:Nawet mam już pomysł na numer. :-$
A masz pomysł, jak to przepchnąć przez odpowiednie instytucje? ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2009, 20:19

Wymienić radę miasta na chętniejszą do wydatków na zbiorkom i wpisać to kolejnym aneksem do umowy wieloletniej. Koszt rozłożony na 15 lat będzie naprawdę strawny.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 lis 2009, 20:23

Glonojad pisze:Wymienić radę miasta na chętniejszą do wydatków na zbiorkom i wpisać to kolejnym aneksem do umowy wieloletniej. Koszt rozłożony na 15 lat będzie naprawdę strawny.
Niestety, ale mam wrażenie, że w związku z pchaniem w pokazową budowę :mewa:, to inne środki transportu będą niestety trktowane jako balast. O większych inwestycjach chyba można zapomnieć. Bo na to, ze przyszłoroczne wybory coś zmienią, to dawno straciłem nadzieję. :-$
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2009, 20:41

Ale ja wcale nie chcę tego wydatku w WPI... wystarczy zlecić w końcu m.in. po to powołanej spółce.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lis 2009, 21:13

Glonojad pisze:Nawet mam już pomysł na numer. :-$
24, jak rozumiem? :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Lipa

Post autor: Lipa » 04 lis 2009, 21:14

Glonojad pisze:Silny czarnuch też dobra myśl. Nawet może jechać na Bemowo, nawet i przez Koło jak 507 niedoszłe.

Nawet mam już pomysł na numer. :-$
Niech zgadnę: 109? :smile:

[ Dodano: |4 Lis 2009|, 2009 21:18 ]
jajcys pisze:Jeśli ktoś potrzebuje turbo-ekspresowego dojazdu do centrum to 411+metro zdecydowanie starczą (tak w ogóle chyba stosunkowo mało osób pracuje/uczy się bezpośrednio przy przystanku CENTRUM, więc i tak ludzie się do metra przesiadają), a po południu spokojnie sobie wróci takim 117 do domu, przecież to raptem 6 przystanków więcej niż E-5 ;) myślę, że utrzymwanie E-5 we wszystkich Twoich propozycjach to kompletna prywata ale faktycznie to marnowanie brygad, bo zazwyczaj w szczycie 507 jeżdżą w stadzie za E-5 i zamiast równomiernego zbierania pasażerów jeden z nich jeździ zawsze pusty (ogólnie E-5 nie zachaczając o Saską Kępę nie jest tak popularny jak 507)
Wszystko pięknie tyle, że ten czarnuch w godz szczytu będzie stał w korku na Saskiej, Waszyngtona i Moście Poniatowskiego. A takie E-5 byłoby dużo szybsze, czytaj: mniej brygadochłonne niż 117 co 5'. Do tego Saska Kępa rano i po południu miałaby większe szanse aby zmieścić się do 117, którego nie zapychałby Gocław. O-)
A jeszcze jedno: E-5 wcale nie jeździ pusty i nie jest mniej popularny od 507. Często gęsto po południu przy Muzeum Narodowym ciężko wejść do przeguba!

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 04 lis 2009, 21:28

Wszystko pięknie tyle, że ten czarnuch w godz szczytu będzie stał w korku na Saskiej, Waszyngtona i Moście Poniatowskiego.
eee, jedzie ledwo 12-15 min dłużej niż rozkład, po remoncie Paryskiej+Francuskiej problem będzie jeszcze mniejszy, a jak się strasznie spieszysz to 411. A na moście to buspasa nie ma?
A takie E-5 byłoby dużo szybsze, czytaj: mniej brygadochłonne niż 117 co 5'. Do tego Saska Kępa rano i po południu miałaby większe szanse aby zmieścić się do 117, którego nie zapychałby Gocław. O-)
myślę, że się powtórze : po co E-5, jest 411. i myślę, że Kępa ma większe szanse zmieścić się do 117 co 5' niż do 117 co 10'
A jeszcze jedno: E-5 wcale nie jeździ pusty i nie jest mniej popularny od 507. Często gęsto po południu przy Muzeum Narodowym ciężko wejść do przeguba!
głupoty. w najlepszym wypadku to wszystkie siedzące plus trochę stojących i to w przypadku gdy 507 wcześniej tego nie zbierze. to jest idiotyzm, dwie linie zabierające sobie na wzajem pasażerów, jakby to w jedną linię połączyć, to kwestia stad byłaby praktycznie zlikwidowana.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Lipa

Post autor: Lipa » 04 lis 2009, 21:31

mariow pisze:
to ja wolę opcję jajcysa czyli silna czarna 5/10/10 - jedna koordynowalna a nie jakieś E-5
Nie wolałbyś gdybyś mieszkał na Gocławiu i znał sytuację drogową panującą w godzinach porannego i popołudniowego szczytu na trasie przez Most Poniatowskiego-Waszyngtona-Saską.
To jest najkrótsza i rewelacyjna trasa ale niestety nie w godz. szczytu. Wtedy należy wykorzystać buspas na TŁ i Wisłostradę - rano do Centrum, po południu - na Gocław. Akurat na Wisłostradzie rano między Torwarem a Poniatoszczakiem przejazd odbywa się bez zakłóceń. Tak samo jest po południu ale już tylko w kierunku południowym. Stąd wynikają moje postulaty co do innej porannej i popołudniowej trasy E-5.

[ Dodano: |4 Lis 2009|, 2009 21:32 ]
jajcys pisze:eee, jedzie ledwo 12-15 min dłużej niż rozkład, po remoncie Paryskiej+Francuskiej problem będzie jeszcze mniejszy, a jak się strasznie spieszysz to 411. A na moście to buspasa nie ma?
Na moście Poniatowskiego? Oczywiście, że nie ma!!!

[ Dodano: |4 Lis 2009|, 2009 21:33 ]
jajcys pisze:myślę, że się powtórze : po co E-5, jest 411. i myślę, że Kępa ma większe szanse zmieścić się do 117 co 5' niż do 117 co 10'
Po to samo co 117 co 5'. Wydłużmy 411 do DWC i skróćmy tylko do Gocławia, żeby wreszcie jeździł regularnie. Zobaczyłbyś, że takie 117 co 5' dla Saskiej Kępy nie byłoby już potrzebne. Wtedy proszę- zlikwidujmy E-5..

[ Dodano: |4 Lis 2009|, 2009 21:34 ]
jajcys pisze:głupoty. w najlepszym wypadku to wszystkie siedzące plus trochę stojących i to w przypadku gdy 507 wcześniej tego nie zbierze. to jest idiotyzm, dwie linie zabierające sobie na wzajem pasażerów, jakby to w jedną linię połączyć, to kwestia stad byłaby praktycznie zlikwidowana.
Nie jeździsz to nie wiesz. I nie wmawiaj mi, że piszę głupoty skoro jeżdżę nim CODZIENNIE do i z pracy. Czasami jest luźniejszy ale tylko wtedy gdy minutę lub dwie przed pojadą 111, 117 i 507. Bardzo wiele osób przepuszcza pozostałe linie z Gocławia czekając właśnie na E-5, ponieważ liczą, iż będzie szybciej. Niestety kierowcy na E-5 nawet nie próbują przestrzegać rozkładu i stoją w korkach pomimo, iż na zakorkowanym odcinku nie mają przystanków i spokojnie mogliby pojechać inaczej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 lis 2009, 22:33

Lipa pisze:Nie wolałbyś gdybyś mieszkał na Gocławiu i znał sytuację drogową panującą w godzinach porannego i popołudniowego szczytu na trasie przez Most Poniatowskiego-Waszyngtona-Saską.
To jest najkrótsza i rewelacyjna trasa ale niestety nie w godz. szczytu. Wtedy należy wykorzystać buspas na TŁ i Wisłostradę - rano do Centrum, po południu - na Gocław. Akurat na Wisłostradzie rano między Torwarem a Poniatoszczakiem przejazd odbywa się bez zakłóceń. Tak samo jest po południu ale już tylko w kierunku południowym. Stąd wynikają moje postulaty co do innej porannej i popołudniowej trasy E-5.
Pieprzysz. W tej chwili korek na Bora i Saskiej drastycznie zmalał. Kosztem tego na Wale oczywiście, który zaczyna się już przed Afrykańską.
Lipa pisze:I nie wmawiaj mi, że piszę głupoty skoro jeżdżę nim CODZIENNIE do i z pracy. Czasami jest luźniejszy ale tylko wtedy gdy minutę lub dwie przed pojadą 111, 117 i 507.
I znowu. E-5 ma wyraźnie słabsze zapełnienie od 507, chyba że trafi akurat w dłuższą dziurę po 507, co zdarza się dość rzadko.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ