Co nie zmienia faktu, że pewnie warto to zrobić. Napisz do ZTM
Bezpieczeństwo w pojazdach komunikacji
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Fundusze nie są może duże ale procedura niekoniecznie jest prosta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
To fakt, to jedno z miejsc gdzie ochrona jest niezbędna. Dziwie się, że MZA po incydentach na tej pętli nie chce zabiegać o ochronę choćby własnych pracowników (kierowców)...A na Żeraniu FSO ochrony brak. Pewnie, jeszcze by się okazało, że ochrona faktycznie musi coś robić i byłby kłopot.
Poza tym oświetlenie na pętli tramwajowej, na pewno poprawiłoby bezpieczeństwo pętli tramwajowej i przystanków zlokalizowanych w jej okolicy
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Po likwidacji 2 estakad będzie tam jaśniej.zeus pisze:Poza tym oświetlenie na pętli tramwajowej, na pewno poprawiłoby bezpieczeństwo pętli tramwajowej i przystanków zlokalizowanych w jej okolicy
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Natomiast zastanawia mnie fakt, dlaczego w fazie uzgodnień projektów nie myśli się o właściwym oświetleniu przystanków. W końcu ZTM taki projekt uzgadnia. Czemu jadąc tunelem przy Zachodnim albo na Żabie oślepia rząd lamp niczym w solarium, choć nie ma tam ruchu pieszego. Natomiast pod estakadami przy Starzyńskiego, na Trasie AK pod Mickiewicza, Słowackiego i właśnie na Żeraniu ludzie stoją w ciemnościach. Czy osoby, które takie rzeczy projektują i zatwierdzają nigdy w takich miejscach nie bywają? Potem się dziwią, że ktoś dostał nożem, ktoś wpadł pod tramwaj albo doszło do wykolejenia na zwrotnicy. W ciemnościach o to nie trudno.jasiu pisze:faktycznie, rozwiazanie na miarę XXI wieku.MisiekK pisze:Po likwidacji 2 estakad będzie tam jaśniej.
- Solaris U10
http://www.zw.com.pl/artykul/2,425509_S ... obusu.html widzę że coraz lepiej w naszej komunikacji miejskiej, pozwalają sobie na coraz więcej i juz dochodzimy do poziomu miast w Ameryce Południowej  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
Pobity przez pasażera kierowca MZA życzy swojemu szefostwu wesołych świąt. Polecam obejrzeć do końca.
Komunikacja miejska nie zawsze jest bezpieczna - TVN Warszawa

Linia nocna N73TVN Warszawa pisze:Komunikacja miejska nie zawsze jest bezpieczna
06:30 29.12.2009 / TVN Warszawa
Choć podróż komunikacją miejską jest zwykle bezpieczna, napady na pasażerów nie należą do rzadkości. Do takich sytuacji najczęściej dochodzi w autobusach nocnych. Sprawą bezpieczeństwa w komunikacji miejskiej zajęła się ekipa "Wezwania".
Ofiarą jednego z takich napadów jest student Jarosław Dawidziuk, który został zaatakowany w autobusie linii N73. - Wracałem do domu nocnym N73. Do autobusu weszła grupa mężczyzn w wieku ok. 20 lat. Od początku byli agresywni - opowiada dziennikarzom "Wezwania" student Jarosław Dawidziuk, ofiara jednego z takich napadów: -W pewnym momencie jeden z nich mnie uderzył, później zaczęli mnie kopać i ściągać ze mnie kurtkę.
Chuliganów nie udało złapać.
Podobnych sytuacji jest więcej. Napastnikami są często grupy podchmielonych wyrostków.
"Zwykle kończy się na pyskówkach"
- Nie mamy pełnych statystyk, ale do napadów najczęściej dochodzi na liniach peryferyjnych i nocnych - mówi Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego. Na napady narażeni są nie tylko pasażerowie, lecz także kierowcy. W maju jeden z nich został dźgnięty nożem. Do ostatniego tego typu zdarzenia doszło w grudniu, gdy jeden z kierowców został pobity po tym jak zwrócił uwagę pijanemu pasażerowi.
- Nie ma tygodnia żeby nie było tego typu historii, choć zwykle kończy się na pyskówkach - mówi jeden kierowców.
Kamery, system alarmowy i ochroniarze
Bezpieczeństwo w autobusach zwiększają np. kamery zamontowane wewnątrz pojazdów. Dzięki takiemu nagraniu udało się złapać pięciu napastników, którzy ponad dwa tygodnie temu awanturowali się w autobusie na Białołęce. - Kamery są zamontowane w ok. jednej trzeciej autobusów jeżdżących po stolicy - mówi Krajnow.
W 1000 z 1700 miejskich autobusów zamontowany jest specjalny system alarmowy. Dzięki niemu kierowcy mogą w razie niebezpieczeństwa powiadomić dyżurnego o zagrożeniu. Jest jeden problem. - System właściwie nie działa. Ciągle się psuje - informuje anonimowy kierowca miejskich autobusów.
W autobusach jeżdżą również ochroniarze, ale także ten sposób nie jest doskonały. - Jeżdżą nie tam, gdzie powinni i nie wtedy, kiedy są potrzebni - mówią kierowcy.
"To przez brak pieniędzy"
Na problemy z zapewnieniem bezpieczeństwa w komunikacji miejskiej zwraca uwagę także Tadeusz Słoniewski, związkowiec MZA.
- W stosunku do kierowców nagminnie stosowana jest przemoc, zarówno fizyczna jak i słowna - opowiada. - Podobnie wygląda sytuacja w przypadku pasażerów - dodaje. Problemy z bezpieczeństwem tłumaczy brakiem pieniędzy. - Nie ma funduszy na konserwację systemu alarmowego - mówi związkowiec.
Spróbuj wymóc na wykonawcy przebudowy Trasy AK doświetlenie terenuPaweł D. pisze:Natomiast pod estakadami [..] na Trasie AK pod Mickiewicza, Słowackiego i właśnie na Żeraniu ludzie stoją w ciemnościach. Czy osoby, które takie rzeczy projektują i zatwierdzają nigdy w takich miejscach nie bywają? Potem się dziwią, że ktoś dostał nożem, ktoś wpadł pod tramwaj albo doszło do wykolejenia na zwrotnicy. W ciemnościach o to nie trudno.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
To nie były interwencje TVNu, tylko interwencje radnego dzielnicy Białołęka Wojciecha Tumasza, złożone na mój wniosek zresztą - o ile mówimy o oświetleniu w tunelu. Pierwsze upomnienie nie poskutkowało, za drugim razem wykonawca łaskawie się temu przyjrzał i uwzględnił wyłączenie lamp... Szkoda tylko, że przez ponad miesiąc żarówy żarły prąd aż miło.
--
Oko za oko, kwit za dowód.
Ja mówiłem o oświetleniu terenu, które leży w gestii ZDM-u. Ciemności panują w wielu miejscach gdzie żadnych remontów się nie prowadzi. Zresztą i tak zawsze sporządza się projekt organizacji ruchu. Jeśli wykonawca nie zapewni właściwych (i odpowiednio oświetlonych) przejść projekt taki nie powinien być zatwierdzony. A że na takie "błahostki" nie zwraca się uwagi to inna bajka.MisiekK pisze:Spróbuj wymóc na wykonawcy przebudowy Trasy AK doświetlenie terenuPowodzenia. Jak na razie tam się po interwencjach TVN Warszawa tylko wyłącza lampy, bo 'są niepotrzebne'.
PS. O jaki tunel chodzi, bo jakoś nie w temacie jestem?
A, no własnie, już się martwiłem że mi telewizja temat ukradła 
Chodziło mi o tunel którym z Białołęki wyjeżdża się pod mostem w kierunku Bródna. Od początku remontu, a więc zagrodzenia drogi i zamknięcia ruchu, a tym samym i wjazdu na wiadukt (którego już nie ma zresztą) przez całą dobę świeciło się oświetlenie, zupełnie na darmo.
Chodziło mi o tunel którym z Białołęki wyjeżdża się pod mostem w kierunku Bródna. Od początku remontu, a więc zagrodzenia drogi i zamknięcia ruchu, a tym samym i wjazdu na wiadukt (którego już nie ma zresztą) przez całą dobę świeciło się oświetlenie, zupełnie na darmo.
--