Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

zzz

Post autor: zzz » 28 lis 2009, 21:58

Pink pisze:Jasne, że system nie jest bez wad. Ale chyba trudno wymyślić tu jakieś realne ulepszenia (bo np. pomysł skoordynowania czasówek z rozkładem jest - choćby z przyczyn podanych przez Fika - nierealny) :-k
Ale realny jest pomysl przedluzenia waznosci czasowek do nastepnego przystanku po skonczeniu sie czasu.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 lis 2009, 22:16

fik pisze:Jak to sobie wyobrażasz? Skąd, dokonując kontroli, mam wiedzieć, gdzie autobus był 55 minut temu? :>
Lepiej traktować bogu ducha winnego pasażera pasażera jak oszusta.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lis 2009, 22:23

maciej180 pisze:W sytuacji, gdy np. z powodu wypadku autobus utknie w korku, a nam skończy się ważność biletu, należałoby kupić nowy - u kierowcy.
Proponuję ponieść w takim wypadku oszałamiający wydatek 2 PLN (1 PLN w przypadku osób uprawnionych do ulgi) i zawsze nosić przy sobie rezerwowy bilet.
Premo pisze:Lepiej traktować bogu ducha winnego pasażera pasażera jak oszusta.
Ja nie sąd ani prokuratura, nie oceniam, czy ktoś jest uczciwy, czy nie, czy jest oszustem, czy nie. Ja sprawdzam ważność biletów.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 lis 2009, 22:46

fik pisze:Ja nie sąd ani prokuratura, nie oceniam, czy ktoś jest uczciwy, czy nie, czy jest oszustem, czy nie. Ja sprawdzam ważność biletów.
Ale w świetle przepisów pasażer któremu skończyła się ważność biletu tylko dlatego że gdzieś na mieście zrobił się zator jest traktowany na równi z gapowiczem

Awatar użytkownika
maciej180
Kontakt:

Post autor: maciej180 » 28 lis 2009, 22:56

fik pisze:Ja nie sąd ani prokuratura, nie oceniam, czy ktoś jest uczciwy, czy nie, czy jest oszustem, czy nie. Ja sprawdzam ważność biletów.
I koniec. Ślepe to i takie... polskie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lis 2009, 22:57

Premo pisze:Ale w świetle przepisów pasażer któremu skończyła się ważność biletu tylko dlatego że gdzieś na mieście zrobił się zator jest traktowany na równi z gapowiczem
Bo nim jest. Co nie czyni z niego osoby nieuczciwej, oszusta, złodzieja, czy kogokolwiek innego - co najwyżej osobę kiepsko przewidującą.

ness

Post autor: ness » 28 lis 2009, 23:27

To jest jeden problem z czasowkami.
trudniejszy imo do przeskoczenia.

Drugi latwiejszy do przeskoczenia imo jest strata czasu na przesiadke.
Gdyby dalo sie odbic czas na bilecie przed wyjsciem z busa bylby wypas^2.
Czyli
Wsiadasz kasujesz chcesz wysiasc odbijasz przed wyjsciem z busa zostaje ci np 18 min i nie sterczysz potem na przystanku wnerwiajac sie na uciakajace ci minuty.

Ztm powinien sie nad takim upgrejdem zastanowic.

Awatar użytkownika
maciej180
Kontakt:

Post autor: maciej180 » 28 lis 2009, 23:31

Rozwiązanie bardzo mądre, ale chyba nie do wprowadzenia (jeszcze ktoś stwierdzi, że za dużo wymagamy;) ).
Obrazek

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lis 2009, 23:33

Już widzę, jak pasażerowie skaczą z radości, że zamiast kasować bilet jeden raz, muszą to robić 2n+1 razy, gdzie n jest liczbą przesiadek.

Awatar użytkownika
Pink
Oh by the way, which one's Pink?

Post autor: Pink » 28 lis 2009, 23:38

maciej180 pisze:
I koniec. Ślepe to i takie... polskie ;)
W tym przypadku uważam, że to komplement. Racjonalność i rzeczowość stawiana wyżej irracjonalnego oceniania pasażera i jego intencji. To się chwali. Bo jaka jest alternatywa? Ocenianie, że każdy jest uczciwy? Więcej niż naiwne. Ocenianie, że każdy jest w jakimś stopniu oszustem, krętaczem? Nie fair i niezgodne z prawdą. Ocenianie indywidualne? A na jakiej podstawie? Na pewno nie na racjonalnej, rzeczowej. Wyjścia są dwa: albo pozbawione realnych podstaw - i niesprawiedliwe! - podejmowanie decyzji na podstawie indywidualnych okoliczności, albo trzymanie się zasad bez wnikania w czyjeś intencje. Fik opowiada się za drugim wyjściem, chyba najsensowniejszym. Podkreślił to zresztą jasno mówiąc, że nie ocenia, że gapowicz jest oszustem, cwaniakiem, itp. Wciąż masz coś do zarzucenia tej postawie?

Rosa

Post autor: Rosa » 29 lis 2009, 0:25

Pink pisze:Normalka. Dlatego należy uwzględniać to ryzyko, a nie się potem głupio tłumaczyć i szukać winnych nieprzyjemnej sytuacji wszędzie tylko nie w samym sobie. Albo płacisz mniej i jakieś ryzyko jest, albo płacisz więcej i ryzyka nie ma. Wybór należy do pasażera. Proste.
Zależy jakie ryzyko. Jak czysty czas przejazdu mam 20 minut + jedna przesiadka to wybacz ale nie kupie na zapas biletu 60 minutowego. Jasne, dzisiaj czas przejazdu przekroczylem o 5 minut, gdyby mnie złapała kontrola to teoretycznie byłbym winny ale skonczyła by się sprawa pewnie na komisariacie bo nie dałbym się tak po prostu spisac i byłoby całkie niepotrzebnie nieprzyjemnie dla obu stron.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 lis 2009, 0:25

fik pisze:Już widzę, jak pasażerowie skaczą z radości, że zamiast kasować bilet jeden raz, muszą to robić 2n+1 razy, gdzie n jest liczbą przesiadek.
a jednak takie rozwiązania są dość często stosowane w różnych miastach poza granicami naszego kraju :)
noidea

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 29 lis 2009, 0:55

:idea: Zawsze radzę pasażerom jak ma więcej jak trzy przesiadki to najlepszy jest bilet dobowy :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

ness

Post autor: ness » 29 lis 2009, 2:30

fik pisze:Już widzę, jak pasażerowie skaczą z radości, że zamiast kasować bilet jeden raz, muszą to robić 2n+1 razy, gdzie n jest liczbą przesiadek.
A kto ich do tego zmusi?
Chca tracic $ to beda mieli taka mozliwosc - wysiada nie odbijajac biletu.

Ja chce miec mozliwosc placenia za usluge, a nie za czekanie na nia.

Rosa

Post autor: Rosa » 29 lis 2009, 9:36

Weźmy przecietnego pasażera który nie korzysta normalnie z komunikacji miejskiej. Wie że chce dojechać z miejsca A do B. Wchodzi na stronkę ZTM, klika na link "jak dojechać" wpisuje miejsca skąd i dokad, wpisuje godzine, dowiaduje się że będzie jechał tym i tym autobusem autobusem, potem przesiądzie się w inny, łączny czas przejazdu to 32 minuty.
No chyba normalne jest że w takim wypadku nie kupi 2 jednorazowek, nie kupi tez 60 minutowego tylko zdecyduje sie na 40 minutowy. I co? jak autobus sie spóźni to pasażer ma za to płacić podwyższoną ceną biletu lub nawet karą?

Zablokowany