Zresztą sam skręt z Pawińskiego w Dickensa jest tragiczny dla autobusów. Jechałem dziś tam 512 w kierunku Szczęśliwic i jak dojeżdżałem to korek był do końca ul. Dickensa, ale ale na Pawińskiego było pusto. Autobus się oczywiście nastał zanim skręcił, bo wiadomo, ciężko skręcić gdy na Dickensa jest już multum samochodów i nie ma jak wykręcić. W rezultacie jak skręciłem spojrzałem się do tyłu a korek był do samej Pruszkowskiej jak nie dalej.
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Poprawa komunikacji na Ochocie
Moderator: Wiliam
Eh... szkoda gadać.
Zresztą sam skręt z Pawińskiego w Dickensa jest tragiczny dla autobusów. Jechałem dziś tam 512 w kierunku Szczęśliwic i jak dojeżdżałem to korek był do końca ul. Dickensa, ale ale na Pawińskiego było pusto. Autobus się oczywiście nastał zanim skręcił, bo wiadomo, ciężko skręcić gdy na Dickensa jest już multum samochodów i nie ma jak wykręcić. W rezultacie jak skręciłem spojrzałem się do tyłu a korek był do samej Pruszkowskiej jak nie dalej.
Nie dotyczy do Ochoty ale tu napisze.
Czy nie warto zamienic trasy 154 i 167? A dokładniej mówiąc:
167
Siekierki Sanktuarium-...-Al.Prymasa 1000 lecia-Kasprzaka-Wolska-Redutowa-Jana Olbrachta-Gorczewska-Ciołka-...-Chomiczówka
154
Okęcie-...-Al.Prymasa 1000 lecia-Wolska-Elekcyjna-Górczewska-...-Stare Bemowo
Dzięki takiemu rozwiązaniu można by było:
-skasować albo skrocic 129 do np.(Cm.Wolskiego) jestem raczej za kasacją
-mokotów miałby dojazd na Jana Olbrachta i Górczewską wzamian za kasacje 422
Czy nie warto zamienic trasy 154 i 167? A dokładniej mówiąc:
167
154
Dzięki takiemu rozwiązaniu można by było:
-skasować albo skrocic 129 do np.(Cm.Wolskiego) jestem raczej za kasacją
-mokotów miałby dojazd na Jana Olbrachta i Górczewską wzamian za kasacje 422
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mokotów ma w tej relacji 501 i E-2. I 159 na Sielcach.195 pisze:-mokotów miałby dojazd na Jana Olbrachta i Górczewską wzamian za kasacje 422
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Może to nie znajdzie zrozumienia wśród mieszkańców Ochoty, ale warto wspomnieć...
serwis jakdojade.pl (i w tym się akurat nie myli) jako dojazd z Sielc na Chomiczówkę podaje różne kombinacje, ale nie 167 (można niby wymusić dojazd bez przesiadek).
Skoro nie nadaje się do realizacji potoków całotrasowych to można by go pociąć na różne linie... Miejscem przesiadkowym byłby któryś z przystanków Pole Mokotowskie lub Rondo Zesłańców (albo i oba zwiększając wykorzystanie buspasa i podaż na samej Ochocie). Zaś częstotliwość i pojemność taboru można by już dobierać dla obu części indywidualnie.
serwis jakdojade.pl (i w tym się akurat nie myli) jako dojazd z Sielc na Chomiczówkę podaje różne kombinacje, ale nie 167 (można niby wymusić dojazd bez przesiadek).
Skoro nie nadaje się do realizacji potoków całotrasowych to można by go pociąć na różne linie... Miejscem przesiadkowym byłby któryś z przystanków Pole Mokotowskie lub Rondo Zesłańców (albo i oba zwiększając wykorzystanie buspasa i podaż na samej Ochocie). Zaś częstotliwość i pojemność taboru można by już dobierać dla obu części indywidualnie.
Bo 167 powinno skończyć na Ochocie. W relacji Pole Mokotowskie - Dw. Zachodni - Blue City (albo Szczęśliwice) powinno zastąpić je 130. Do Sanktuarium albo 301 albo coś innego (np. pocięte 107).zofey pisze:Może to nie znajdzie zrozumienia wśród mieszkańców Ochoty, ale warto wspomnieć...
A relacja Ochota-Wola-Koło-Bemowo? Linia 167 ma tutaj dość klimatyczną, alternhatywną trasę... Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to skierowanie taką trasą 136 od Al. Prymasa Tysiąclecia...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przeprasza, rozmawiamy o liniach Zarządu Transportu Miejskiego czy Zakładu Turystyki Motorowej?altar pisze:A relacja Ochota-Wola-Koło-Bemowo? Linia 167 ma tutaj dość klimatyczną, alternhatywną trasę...(...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No skoro podałeś jako argumenty "klimatyczność" i "alternatywność" trasy, to na to by wskazywało. Alternatywność dla mnie nie jest zaletą, bo oznacza na przykład niemożność zaplanowania przesiadki w punkcie węzłowym skupiającym wiele linii. Na przykład na Koło jedzie z innej przecznicy niż 129 i 159, więc z tramwaju W-Z się wygodnie tam nie przesiądę - muszę jechać do PDT na tramwaje bemowskie (na około) lub przy Powstańców Śląskich (słabym 184 lub żałosnym 106).
(Miałem jeszce następujący przykład:
Na przykład przy PKP Kasprzaka zatrzymuje się gdzie indziej niż 507, więc się już z tramwaju wygodnie nie przesiądę na Bemowo.
ale zapomniałem, że w Warszawie linie przyspieszone nie stają w węzłach przesiadkowych).
(Miałem jeszce następujący przykład:
Na przykład przy PKP Kasprzaka zatrzymuje się gdzie indziej niż 507, więc się już z tramwaju wygodnie nie przesiądę na Bemowo.
ale zapomniałem, że w Warszawie linie przyspieszone nie stają w węzłach przesiadkowych).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Akurat przy PKP Kasprzaka 507 staje. Z Os. Wolska się koledze pomerdało.Glonojad pisze:(Miałem jeszce następujący przykład:
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
136 na Bemowo, 130 Wawelską - na Dw.Zachodni, 301 na Siekierki (całodzienne)? Jestem jak najbardziej za.altar pisze:A relacja Ochota-Wola-Koło-Bemowo? Linia 167 ma tutaj dość klimatyczną, alternhatywną trasę... Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to skierowanie taką trasą 136 od Al. Prymasa Tysiąclecia...
ŁK
OK, tylko co wtedy z krótkim, acz ważnym odcinkiem Chomiczówka-Bemowo (lub dalej Chomiczówka-Wola)? 167 odjeżdża z Chomiczówki z dużo lepszym zapełnieniem niż 106, więc wjazd w głąb Bemowa odgrywa ważną rolę, nie mówiąc już o dalszym odcinku trasy...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Zamienił stryjek... Zamiast tasiemcowego 167 tasiemcowe 136? Ja tam się nie znam, niech się fachowcy wypowiedzą, ale nie wiem czy ta trasa nie będzie jakimś koszmarem czasowym i rozkładowym. Aby całkiem się pozbyć 167 myślę że można rozważyć połączenie go ze 197 w jedną linię ze Szczęśliwic trasą 167 przez te wszystkie Elekcyjne i Koła oraz dalej puścić przez Bemowo na Chomiczówkę a docelowo przez Obrońców Tobruku, Maczka, Perzyńskiego i Kasprowicza do Huty. Na Dw. Zachodni dojeżdża od drugiej strony 103 i chyba może tak zostać.Łukasz pisze:136 na Bemowo, 130 Wawelską - na Dw.Zachodni, 301 na Siekierki (całodzienne)? Jestem jak najbardziej za.altar pisze:A relacja Ochota-Wola-Koło-Bemowo? Linia 167 ma tutaj dość klimatyczną, alternhatywną trasę... Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to skierowanie taką trasą 136 od Al. Prymasa Tysiąclecia...
A do Sanktuarium może być 301 całodzienne.
Jeśli byłoby to niezbędne, to można chybaby tego słabeusza jakim jest 106 nieco poprawić i wygiąć przez Bemowo - kluczowej roli to on nie odgrywa... Przecież te zmiany spowodowałyby:altar pisze:OK, tylko co wtedy z krótkim, acz ważnym odcinkiem Chomiczówka-Bemowo (lub dalej Chomiczówka-Wola)? 167 odjeżdża z Chomiczówki z dużo lepszym zapełnieniem niż 106, więc wjazd w głąb Bemowa odgrywa ważną rolę, nie mówiąc już o dalszym odcinku trasy...
- skrócenie trasy 130 (ale podkręcenie częstotliwości, więc powiedzmy że niewielki minus)
- wywalenie 197
- skrócenie trasy 167
- 301 pod względem długości minimalnie dalej
co razem powinno przynieść dość pozytywny skutek na ilości autobusów...
197 od strony Bielan pojedzie przez Obrońców Tobruku i Ciołka zapewne na Cm.Wolski przy jednoczesnym skróceniu 129 do tej ,że pętli od strony Ursusa. Co do 167 to ma zastąpić 184 na Bielanach po zbudowaniu brakującego fragmentu torów tramwajowych na Bemowie. Zastanawiam się jednak czy nie lepiej byłoby 167 zrobić z Siekierek na Ochotę a 184 z Ochoty na Bielany puścić po obecnej trasie 167 przez Koło.Zmiany oczywiscie powiązane musza być z tramwajem na Bemowie.
Nie ma takiego miasta Londyn, jest Lądek, Lądek Zdrój.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale tramwaje tam nie stają. Tak, pomerdało mi się.pawcio pisze:Akurat przy PKP Kasprzaka 507 staje. Z Os. Wolska się koledze pomerdało.Glonojad pisze:(Miałem jeszce następujący przykład: