Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 23 gru 2009, 13:47

BJ pisze: Większość ludzi w tym mieście, które wybierają się do GM, już tam kiedyś były i wiedzą, gdzie wysiadać.
A skoro wszyscy wiedzą, o co chodzi, to nie ma potrzeby zmiany nazwy ZP :P
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Gdabski

Post autor: Gdabski » 23 gru 2009, 18:28

MZ pisze:Osiedle osiedlem, ale w pobliżu jest taka ulica i to od niej de facto ma pochodzić ta nazwa przystanku.
Nie wiedziałem :oops:. Jak tak, to już lepiej. Będzie jak FORT WOLA.

mariow

Post autor: mariow » 26 gru 2009, 13:09

Teokryt pisze:Swoją droga zauważam jedna dziwna rzecz, jest wiele CH które ma przystanki bardzo daleko - ......, CH Skorosze.
doradzam uważniejsze obserwacje (-X
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 gru 2009, 21:48

Z innej beczki ;-) Postulowałbym zmianę nazw następujących przystanków:

Zapustna -> Ryżowa - Cmentarz ("a gdzie ja mam wysiąść na cmentarz?")
Rybnicka -> Rybnicka - Kościół ("a kościół to w którym miejscu", "a do kościoła to gdzie wysiąść?) 8-(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 gru 2009, 23:52

A ja bym zamienił:
Płowiecka :arrow: Węzeł Marsa

Trakt Lubelski :arrow: Płowiecka

Floriana :arrow: Cmentarz zbrodni wawerskiej[ wiem długie , ale warto zaznaczyć gdzie trzeba wysiąść , żeby trafić na ten cmentarz]

Dzielnicowa :arrow: ZGN Wawer [ Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Wawrze , obok bloki komunalne].

Trakt Lubelski Las :arrow: Klinika weterynaryjna lub Roll Traw[ komercyjne punkty, ale istniejące od lat, stale wpisujące się w okolice, Trakt Lubelski Las, może się mylić z osiedlem Las dla nie tutejszych]

Bronowska :arrow: Osiedle Jeziorowa[ głównie mieszkańcy tego osiedla wsiadają na tym przystanku, mimo że jest trochę dalej.]

Kombajnistów :arrow: Bronowska

Zerzeń :arrow: Osiedle Zerzeń

Zwoleńska :arrow: Kościół WNMP lub Zwoleńska - kościół[ najbardziej charakterystyczny punkt miejsca, jak również w dużym procencie punkt docelowy].

Cylichowska :arrow: Cmentarz Zerzeński.

Ośrodek szkoleniowy :arrow: CKS Platon [w okolicy jest kilka ośrodków typu szkoleniowego, na różnych przystankach, warto byłoby lepiej określić w terenie]

Odrębna :arrow: Odrębna - CSK[ jak wyżej]

Wędkarska :arrow: Klub Sosnowy[ odbywają się tutaj różne koncerty, a trudno trafić, nazwa sama wskazywałaby gdzie wysiąść, www.klubsosnowy.pl , również jak w 2 powyższych punktach]

Strzygłowska :arrow: Trakt Lubelski[ w tym miejscu zaczyna się Trakt Lubelski.]
Rozchodnikowa :arrow: Osiedle pod Dębami[ duży odsetek osób wsiadających jest z tego osiedla]

Krokusów :arrow: Osiedle Rybaki [ wieloetapowe osiedle typu osiedle Jeziorowa].

Poprawna :arrow: Osiedle Las[ centrum osiedla , siedziba RO]

Kosodrzewiny :arrow: Osiedle Poezji

Piechurów :arrow: KP Wawer[ Komisariat Policji Wawer, nowa siedziba Policji, bardziej charakterystyczna nazwa ,niż nazwa osiedlowej uliczki.]

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 26 gru 2009, 23:55

Krzysiek_S pisze:A ja bym zamienił:
Płowiecka :arrow: Węzeł Marsa

Trakt Lubelski :arrow: Płowiecka

Floriana :arrow: Cmentarz zbrodni wawerskiej[ wiem długie , ale warto zaznaczyć gdzie trzeba wysiąść , żeby trafić na ten cmentarz]

Dzielnicowa :arrow: ZGN Wawer [ Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Wawrze , obok bloki komunalne].

Trakt Lubelski Las :arrow: Klinika weterynaryjna lub Roll Traw[ komercyjne punkty, ale istniejące od lat, stale wpisujące się w okolice, Trakt Lubelski Las, może się mylić z osiedlem Las dla nie tutejszych]

Bronowska :arrow: Osiedle Jeziorowa[ głównie mieszkańcy tego osiedla wsiadają na tym przystanku, mimo że jest trochę dalej.]

Kombajnistów :arrow: Bronowska

Zerzeń :arrow: Osiedle Zerzeń

Zwoleńska :arrow: Kościół WNMP lub Zwoleńska - kościół[ najbardziej charakterystyczny punkt miejsca, jak również w dużym procencie punkt docelowy].

Cylichowska :arrow: Cmentarz Zerzeński.

Ośrodek szkoleniowy :arrow: CKS Platon [w okolicy jest kilka ośrodków typu szkoleniowego, na różnych przystankach, warto byłoby lepiej określić w terenie]

Odrębna :arrow: Odrębna - CSK[ jak wyżej]

Wędkarska :arrow: Klub Sosnowy[ odbywają się tutaj różne koncerty, a trudno trafić, nazwa sama wskazywałaby gdzie wysiąść, www.klubsosnowy.pl , również jak w 2 powyższych punktach]

Strzygłowska :arrow: Trakt Lubelski[ w tym miejscu zaczyna się Trakt Lubelski.]
Rozchodnikowa :arrow: Osiedle pod Dębami[ duży odsetek osób wsiadających jest z tego osiedla]

Krokusów :arrow: Osiedle Rybaki [ wieloetapowe osiedle typu osiedle Jeziorowa].

Poprawna :arrow: Osiedle Las[ centrum osiedla , siedziba RO]

Kosodrzewiny :arrow: Osiedle Poezji

Piechurów :arrow: KP Wawer[ Komisariat Policji Wawer, nowa siedziba Policji, bardziej charakterystyczna nazwa ,niż nazwa osiedlowej uliczki.]
A najlepiej to przepermutować wszystkie nazwy w mieście.
ŁK

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 27 gru 2009, 0:11

Przenoszenie nazwy w inne miejsce wywoła więcej szkody niż pożytku.

ps. Na Węźle Marsa chyba najbardziej ruchliwą ulicą jest jednak Płowiecka. Ale jak już się przyjęło mówić Marsa to niech będzie jakiś porządek.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 27 gru 2009, 0:14

zofey pisze:Przenoszenie nazwy w inne miejsce wywoła więcej szkody niż pożytku.

ps. Na Węźle Marsa chyba najbardziej ruchliwą ulicą jest jednak Płowiecka. Ale jak już się przyjęło mówić Marsa to niech będzie jakiś porządek.
Ja zawsze mówię, wysiadam przy Marsa i każdy z moich okolic, a nie na Płowieckiej, więc jak nazwa Węzeł Marsa się przyjmuje , to niech tak będzie.

[ Dodano: |27 Gru 2009|, 2009 00:18 ]
Łukasz pisze:A najlepiej to przepermutować wszystkie nazwy w mieście.
Nie mówię że każda z propozycji musi być uwzględniona, ale warto zastanowić się na aktualizacją nazewnictwa przystanków w różnych rejonach Wawra, bo nie które nazwy są mylące lub są już niewłaściwe.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 gru 2009, 15:23

Krzysiek_S pisze:ZGN Wawer
Klinika weterynaryjna
Roll Traw
Kościół WNMP
CKS Platon
Odrębna-CSK
Klub Sosnowy
KP Wawer
:arrow: Sorry, ale tego typu nazwy w ogóle do mnie nie przemawiają.
Dla mieszkańców dzielnicy być może mówią one więcej, ale nazwy mają być dla wszystkich, dlatego przede wszystkim powinny pochodzić od nazw ulic.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 27 gru 2009, 15:33

No dobra pójdźmy tym tropem. Zamiast Ośrodka Szkoleniowego można dać Aleje Nadziei , ewentualnie Południową. Kolejno przy trzech przystankach są jakieś ośrodki szkoleniowe, więc nazwa taka na pierwszym przystankach od centrum powoduje że ludzie wysiadają tam a np. mają wysiąść przy Wędkarskiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 gru 2009, 16:57

Zgadzam się, że "ośrodek szkoleniowy" czy "las" są zbyt ogólne w tym przypadku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 27 gru 2009, 17:03

Kłopot to jest dopiero z "Bronisława Czecha - las", jedyne inne rozwiązanie to chyba tylko "13 Km" na zabużańską modłę.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 27 gru 2009, 17:08

Czepiłbym się zmiany nazwy ZP BRONOWSKA (korzystam ~2x/tydz. :P) - po co robić zgadywanki typu "gdzie jest os. Jeziorowa", skoro zbieg Wału Miedzeszyńskiego i Bronowskiej jest prawidłowo kojarzony?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 gru 2009, 17:27

Tm pisze:Kłopot to jest dopiero z "Bronisława Czecha - las", jedyne inne rozwiązanie to chyba tylko "13 Km" na zabużańską modłę.
Barciucha.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 27 gru 2009, 19:14

taaa, po 20 latach mieszkania w Aninie (krakowski) wydawca map uświadomił mnie, że że ten las ma nazwę :D

ODPOWIEDZ