Autobusy i tramwaje w polskich filmach

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 sty 2010, 23:55

TGM pisze:Poza tym warszawska rejestracja "WX_ @@@@" pojawiła się chyba nieco później OIDP?
To była czarna blacha? Jeśli tak, to w stolicy był z nimi burdel - brakowało numerków to wymyślano różne cuda. Na przykład WAA xxxx, WAB xxxx wydawano na przełomie lat 70 i 80-tych, a potem ponownie pewna partia tych blaszek pojawiła się w latach 90-tych...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 23 sty 2010, 0:34

MisiekK pisze:Na przykład WAA xxxx, WAB xxxx wydawano na przełomie lat 70 i 80-tych, a potem ponownie pewna partia tych blaszek pojawiła się w latach 90-tych...
żeby tam burdel od razu... raczej normalna praktyka ponownego wykorzystywania zwolnionych numerów. imo lepsze to niż np dokładanie piątej cyferki w zapchanych zakresach, z czym mamy do czynienia obecnie.
blam blam blam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sty 2010, 0:50

Zaraz, przecież wtedy były blachy z dwoma literami na początku :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 sty 2010, 10:59

Bastian pisze:Zaraz, przecież wtedy były blachy z dwoma literami na początku :>

Od 1976 zaczęto wydawać trzy literkowe ;)
interflug pisze:
MisiekK pisze:Na przykład WAA xxxx, WAB xxxx wydawano na przełomie lat 70 i 80-tych, a potem ponownie pewna partia tych blaszek pojawiła się w latach 90-tych...
żeby tam burdel od razu... raczej normalna praktyka ponownego wykorzystywania zwolnionych numerów. imo lepsze to niż np dokładanie piątej cyferki w zapchanych zakresach, z czym mamy do czynienia obecnie.
Dlaczego zapchanych :> Swego czasu - nie tak dawno temu - widziałem obliczenia, które jasno pokazują, że obecne zakresy starczą na hohoho lat :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 23 sty 2010, 13:04

R-11 Kleszczowa pisze:
interflug pisze: żeby tam burdel od razu... raczej normalna praktyka ponownego wykorzystywania zwolnionych numerów. imo lepsze to niż np dokładanie piątej cyferki w zapchanych zakresach, z czym mamy do czynienia obecnie.
Dlaczego zapchanych :> Swego czasu - nie tak dawno temu - widziałem obliczenia, które jasno pokazują, że obecne zakresy starczą na hohoho lat :>
to jak wytłumaczyć np takie LUB xxxxx, które ledwo się na tablicy mieszczą? :razz:
blam blam blam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 sty 2010, 13:54

interflug pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Dlaczego zapchanych :> Swego czasu - nie tak dawno temu - widziałem obliczenia, które jasno pokazują, że obecne zakresy starczą na hohoho lat :>
to jak wytłumaczyć np takie LUB xxxxx, które ledwo się na tablicy mieszczą? :razz:

Fakt - kilka powiatów weszło w ten zakres :-k Jest to chyba związane z jakąś ich wewnętrzną regionizacją zakresów :>

Nie da się natomiast ukryć, że w przypadku układu dwie literki + 5 cyferek to nawet dla dużego miasta jest to zasób bardzo pojemny. Weźmy przykład KR xxxxx - zasób na ponad 1 200 000 samochodów. Sporo w moim przekonaniu :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 23 sty 2010, 13:54

interflug pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Dlaczego zapchanych :> Swego czasu - nie tak dawno temu - widziałem obliczenia, które jasno pokazują, że obecne zakresy starczą na hohoho lat :>
Np jeszcze większą rejonizacją w granicach jednego powiatu. Nie ma natomiast roblemu z wyczerpaniem zakresu... Wikipedia - miłego czytania...

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 23 sty 2010, 16:02

hafilip84 pisze:
interflug pisze: to jak wytłumaczyć np takie LUB xxxxx, które ledwo się na tablicy mieszczą? :razz:
Np jeszcze większą rejonizacją w granicach jednego powiatu. Nie ma natomiast roblemu z wyczerpaniem zakresu... Wikipedia - miłego czytania...
:bow:

Nie zmienia to jednak mojej opinii, że dokładanie piątej cyferki do trzyliterowych prefiksów głupim jest... zawsze można pokusić się o nowy prefiks
blam blam blam

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 23 sty 2010, 17:00

interflug pisze:
hafilip84 pisze: Np jeszcze większą rejonizacją w granicach jednego powiatu. Nie ma natomiast roblemu z wyczerpaniem zakresu... Wikipedia - miłego czytania...
:bow:

Nie zmienia to jednak mojej opinii, że dokładanie piątej cyferki do trzyliterowych prefiksów głupim jest... zawsze można pokusić się o nowy prefiks
A to już całkowicie bez sensu... Jeden powiat = jeden prefix... Tylko Warszawa jest wyjątkiem od tej reguły, ale też w uporządkowany sposób...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 sty 2010, 17:02

@hafilip: Nie tylko Warszawa ;-)

Zgadzam się z interflugiem - znacznie lepsze jest wprowadzenie dodatkowego prefiksu. Tablice byłby wówczas znacznie bardziej czytelne :)
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 23 sty 2010, 17:21

R-11 Kleszczowa pisze:@hafilip: Nie tylko Warszawa ;-)
Pokaż (przyznaję, że nie mam czasu na ślęczenie nad tym :P )

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 sty 2010, 17:24

hafilip84 pisze:Pokaż (przyznaję, że nie mam czasu na ślęczenie nad tym :P )
Wołomin, Ruda Śląska, Konin, Wałbrzych.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 sty 2010, 18:12

fik pisze:
hafilip84 pisze:Pokaż (przyznaję, że nie mam czasu na ślęczenie nad tym :P )
Wołomin, Ruda Śląska, Konin, Wałbrzych.
Poznań - powiat ziemski. Trzeba dodać, że dwa prefiksy dla Wałbrzycha to wspomnienie z lat gdy miasto to było powiatem grodzkim ;)
Albert Camus-"Dżuma"

radeom

Post autor: radeom » 08 mar 2010, 22:18

A017, dech brak -> Job, czyli ostatnia szara komórka

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 08 mar 2010, 22:21

On tam się cały czas praktycznie przewijał...

Swoją drogą to chyba jedyna pozostałość po warszawskim oddziale Veolii w polskiej kinematografii O-)

ODPOWIEDZ