Jak nie ma wody, a śnieg jest w miarę czysty, to wiadomo, co się robi... Śnieg się topi i jest woda "techniczna"MZ pisze:Widoczną oznaką jest u mnie brak wody i hałasy za oknem spowodowane próbą dokopania się do pękniętej rury
Ciepło!
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
prosper5250
Dzisiaj naprawdę niektórym przygrzało - np 8877
11/112. O 21 miałem nieprzyjemność wsiąść do tego wozu na kilka przystanków, w sumie 10 minut (od Przybyszewskiego do Żerania FSO). Młody kierowca jak rozumiem uznał, iż to pasażerowie powinni zadbać o ciepło podczas przejazdu zakładając kaptury na głowy, co oczywiście czynili... Jakiekolwiek grzanie było wyłączone. No chyba, że nastąpiła nieszczęśliwa awaria klimatyzacji przestrzeni pasażerskiej (bo nie u kierowcy)...
Gorąc uderzył również w kierowcę śmierdzącego 1313
1/133 ale w tym wypadku telepatycznie wyprosiłem włączenie ogrzewania już na drugim przystanku 
Gorąc uderzył również w kierowcę śmierdzącego 1313
Możesz wyjaśnić, co miałeś na myśli? Temperatura w Słońcu nie spada poniżej kilku tysięcy raczej...ikarus pisze:Temperatura w słońcu plus 5 stopni
Zapraszam na pokład!
Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz - 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11
Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )
Temperatura w słońcu oczywiście kilka tysiecy stopni, a w sensie chodziło że mam termometr w miejscu nasłonecznionym powieszony, Wszystkich zainteresowanych za nie ścisłe sformułowanie serdecznie przepraszam. Jutro dalej ciepła pogoda z możliwym przelotnym opadem deszczu.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus
Ikarus
Termometr w miejscu nasłonecznionym nie pokazuje temperatury powietrza, tylko swoją własną (temperaturę termometru). Zwrot "temperatura powietrza w cieniu" jest pozbawiony sensu, nie jest przynajmniej błędem, tylko pewnego rodzaju masłem maślanym. Do języka potocznego trafił od "temperatury powietrza MIERZONEJ w cieniu" (a jak inaczej można ją mierzyć?). Zwrot "temperatura w słońcu" jest błędem - tak w sensie językowym jak i fizycznym - chyba, że ktoś ma na myśli temperaturę tej tam kulki z wodoru i helu widocznej za oknem. Niestety ten błąd jest coraz częściej powtarzany właściwie wszędzie...ikarus pisze:Temperatura w słońcu oczywiście kilka tysiecy stopni, a w sensie chodziło że mam termometr w miejscu nasłonecznionym powieszony
No ale ja truskawki cukrem... a wytrzymać nie mogłem
Zapraszam na pokład!
No skoro możesz mierzyć temperaturę powietrza termometrem umieszczonym w cieniu, to możesz umieścić go też w miejscu nasłonecznionym, nieprawdaż? Te pomiary będą dawać różne wyniki, a ikarus (słusznie) zaznaczył sposób pomiaru.Cypis pisze:(a jak inaczej można ją mierzyć?)
Btw, termometr umieszczony w cieniu też będzie pokazywał swoją temperaturę. I czasem trzeba sporo wysiłku, żeby jego wskazanie się do czegokolwiek odnosiło. Np. jaką ma mieć wilgotność?
Ale i tak ważniejsze, jak dużo osób stosuje wyrażenia "z siłą dwóch kilogramów". Grr!
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Taka jednostka jak kilogram siła istnieje - kG (kpf). 1 kG = 9,8 N. Więc nie jest to niedorzeczność w stylu mocy prądu w voltachKwZ pisze:Ale i tak ważniejsze, jak dużo osób stosuje wyrażenia "z siłą dwóch kilogramów". Grr!
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
-
bartoni722
-
bartoni722
-
bartoni722