Problem przystanku Goraszewska
Moderator: Wiliam
Dzień Dobry
Bardzo często jeżdżę z Sadyby do Sasanki linią 189. Po wyjeździe z pętli autobus musi zatrzymać się na przystanku Goraszewska przed skrzyżowaniem po czym skręcić i przeciąć 3 pasy bu ustawić się na pasie do skrętu w lewo. Jest to strasznie ciężkie do wykonania zwłaszcza w szczycie gdyż pas do skrętu z uwagi na słabą przepustowość skrętu stoi i by się "wepchnąć" blokuje się całą powsińską. Doprowadza to do wielu niebezpiecznych sytuacji gdyż auta na Powsińskiej prują z dużą prędkośćią. Po skręcie zauważyłem że jest przystanek obowiązujący dla linii 164. Nie dałoby się przenieśc linii 189 i 172 i 108 na ten przystanek? ułatwiłoby to kierowcom pracę i nie wprowadzałoby niebezpieczeństwa w ruchu drogowym. Do kogo ewentualnie (jakiś mail, telefon) trzeba interweniować w tej sprawie?
Bardzo często jeżdżę z Sadyby do Sasanki linią 189. Po wyjeździe z pętli autobus musi zatrzymać się na przystanku Goraszewska przed skrzyżowaniem po czym skręcić i przeciąć 3 pasy bu ustawić się na pasie do skrętu w lewo. Jest to strasznie ciężkie do wykonania zwłaszcza w szczycie gdyż pas do skrętu z uwagi na słabą przepustowość skrętu stoi i by się "wepchnąć" blokuje się całą powsińską. Doprowadza to do wielu niebezpiecznych sytuacji gdyż auta na Powsińskiej prują z dużą prędkośćią. Po skręcie zauważyłem że jest przystanek obowiązujący dla linii 164. Nie dałoby się przenieśc linii 189 i 172 i 108 na ten przystanek? ułatwiłoby to kierowcom pracę i nie wprowadzałoby niebezpieczeństwa w ruchu drogowym. Do kogo ewentualnie (jakiś mail, telefon) trzeba interweniować w tej sprawie?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Z tego, co pamiętam, Inżynier Ruchu się nie zgadzał, uważając, że tam nie ma miejsca na zatrzymywanie większej liczby autobusów. Co nie zmienia faktu, że problem skrętu w lewo w tym miejscu jest od dawna znany. Jak dla mnie - sprawa trąci absurdem, to przeniesienie powinno już dawno zostać dokonane.
Dzwonić lub pisać - do ZTM-u.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Dziękuje za odpowiedźBastian pisze:Z tego, co pamiętam, Inżynier Ruchu się nie zgadzał, uważając, że tam nie ma miejsca na zatrzymywanie większej liczby autobusów. Co nie zmienia faktu, że problem skrętu w lewo w tym miejscu jest od dawna znany. Jak dla mnie - sprawa trąci absurdem, to przeniesienie powinno już dawno zostać dokonane.
Ale do kogo dokladnie? Na infolinię? na mail?
-
Domino2001
Bez zatoki by sie nie obeszlo, a z jej budowa przy obecnym przebiegu bonifacego jest pewnie taki problem ze pas ulicy konczy sie na krawezniku. Dalej te krzaczory + chodnik pod mokpolem to juz dzialka wlasciciela budynku, a on moze sie nie zgadzac na sprzedaz/odstapienie i nikt go do tego nie zmusi.
Daloby sie to imo obejsc, ale trzeba wtedy przebudowac ten kawalek bonifacego i zmienic troche organizacje ruchu.
simulation!
jest

powinno byc

te czerowne iksy to kwestie do kasacji.
wyjazd z parkingu mokpolu na wysokosci przystanku (maja drugi na konstacinska)
zakaz parkowania na prawym pasie bonifacego przed skrzyzowaniem z konstancinska.
zakaz wyjazdu w lewo w bonifacego bodajze z zaniemyskiej (teraz afaik jest taka opcja).
Nie jestem pewien co do nakazow kierunkowych z konktretnych pasow na bonifacego/powsinska, ale w tym wypadku to bez znaczenia czy jest lewo/prosto + prawo czy lewo + prosto/prawo.
Daloby sie to imo obejsc, ale trzeba wtedy przebudowac ten kawalek bonifacego i zmienic troche organizacje ruchu.
simulation!
jest

powinno byc

te czerowne iksy to kwestie do kasacji.
wyjazd z parkingu mokpolu na wysokosci przystanku (maja drugi na konstacinska)
zakaz parkowania na prawym pasie bonifacego przed skrzyzowaniem z konstancinska.
zakaz wyjazdu w lewo w bonifacego bodajze z zaniemyskiej (teraz afaik jest taka opcja).
Nie jestem pewien co do nakazow kierunkowych z konktretnych pasow na bonifacego/powsinska, ale w tym wypadku to bez znaczenia czy jest lewo/prosto + prawo czy lewo + prosto/prawo.