Nowe technologie - kody QR itp.
nadal część osób nie wie co ma być pod linkiem. Skanowanie kodów w domu - mało przydatne.
To jest do takiego zachowania, jadę gdzieś w miasto do Punku A, nie bywam tam często. jednak jak załatwię sprawy w punkcie A to chciałbym wiedzieć za ile ma odpowiedni autobus/tramwaj i tu przychodzi samoaktualizujący się link z tym przystankiem i jak idę na przystanek to wiem ze ma za 3, 13, 23 minuty. Wiedza cenna bo nie trzeba sterczeć na przystanku.
swego czasu jak jeździłem na Pragę to dodałem sobie w telefonie przystanek Żółkiewskiego. Jako ze jeździłem w nieregularnych godzinach to spamiętanie kolejności wszystkich dojazdów było niewykonalne. z pomocą przyszedł właśnie samoaktualizujący link i brak potrzeby kartkowania rozkładów , sprawdzania ich ważności i oznaczeń literowych. QR code przybliżył by ztmowski WAP ludziom który jest naprawce tanią i przystępna rzeczą (acz nie do końca doskonała)
Promowanie jakdojade.pl na komórkach to porażka, zżera tony transferu, działa przeraźliwie powoli a i tak nie dostajesz jednoznacznej odpowiedzi. Nadaje sie od wyszukiwania jedynie bardzo długich, nieznanych i skomplikowanych tras.
Jak już się stawia nowe przystanki wraz nowymi gablotkami to o QR code można by pomyśleć. i tak wszystkie rozkłady trzeba będzie zmieniać a QR code będzie niezniszczalny bardzo długo.
[mod] czy można prosić o wydzielenie tematu związanego z dyskusją o QR kodach do nowego tematu "nowe technologie w Komunikacji miejskiej"?[/mod]
To jest do takiego zachowania, jadę gdzieś w miasto do Punku A, nie bywam tam często. jednak jak załatwię sprawy w punkcie A to chciałbym wiedzieć za ile ma odpowiedni autobus/tramwaj i tu przychodzi samoaktualizujący się link z tym przystankiem i jak idę na przystanek to wiem ze ma za 3, 13, 23 minuty. Wiedza cenna bo nie trzeba sterczeć na przystanku.
swego czasu jak jeździłem na Pragę to dodałem sobie w telefonie przystanek Żółkiewskiego. Jako ze jeździłem w nieregularnych godzinach to spamiętanie kolejności wszystkich dojazdów było niewykonalne. z pomocą przyszedł właśnie samoaktualizujący link i brak potrzeby kartkowania rozkładów , sprawdzania ich ważności i oznaczeń literowych. QR code przybliżył by ztmowski WAP ludziom który jest naprawce tanią i przystępna rzeczą (acz nie do końca doskonała)
Promowanie jakdojade.pl na komórkach to porażka, zżera tony transferu, działa przeraźliwie powoli a i tak nie dostajesz jednoznacznej odpowiedzi. Nadaje sie od wyszukiwania jedynie bardzo długich, nieznanych i skomplikowanych tras.
Jak już się stawia nowe przystanki wraz nowymi gablotkami to o QR code można by pomyśleć. i tak wszystkie rozkłady trzeba będzie zmieniać a QR code będzie niezniszczalny bardzo długo.
[mod] czy można prosić o wydzielenie tematu związanego z dyskusją o QR kodach do nowego tematu "nowe technologie w Komunikacji miejskiej"?[/mod]

- R-9 Chełmska
Ja wiem? Mógłbyś sobie taki kod na lodówkę przykleić i zamiast otwierać i spojrzeć, co jest w środku, to byś sobie sczytywał kod i byś wiedział.Teokryt pisze:Skanowanie kodów w domu - mało przydatne.
To by było tak samo przydatne, jak przy rozkładach, w sumie nawet bardziej, bo rozkłady byłyby obok, a lodówkę jeszcze trzeba otworzyć
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
A po kiego do tego QR kod? O wiele lepiej zapisać sobie w pamięci telefonu kod przystanku. Na jedno wyjdzie, a kod przystanku i tak masz na rozkładzie.Teokryt pisze:A to chciałbym wiedzieć za ile ma odpowiedni autobus/tramwaj i tu przychodzi samoaktualizujący się link z tym przystankiem i jak idę na przystanek to wiem ze ma za 3, 13, 23 minuty.
Ja z tego nawet na kompie nie korzystamTeokryt pisze:Promowanie jakdojade.pl na komórkach to porażka, zżera tony transferu, działa przeraźliwie powoli a i tak nie dostajesz jednoznacznej odpowiedzi.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ja korzystam i to tylko dlatego że nie zawsze jakiś bus rozpoczyna trasę prosto z pętliWolfchen pisze:Ja z tego nawet na kompie nie korzystam
Kod przystanku? w jakiej pamięci telefonu? jako numer w książce adresowej? QR code ma dac ci gotowy link, nie musisz sobie zawracać głowy bo jest pod tym tajemniczym numerem i go wklepywać. Zadam pytanie poraz setny - sprawdziłeś te QRcody pare stron wcześniej?Wolfchen pisze:wiele lepiej zapisać sobie w pamięci telefonu kod przystanku.
Poza tym to kolejny numer, do spamiętania by był, numery przystanków, piny, numery telefonów, pesel, numery autobusów, numery kierunkowe - można szału dostać.
Szkoda pamięci w naszych głowach na pamiętanie takich błahostek.

Na stronie ZTMu są rozkłady ze wszystkich przystankówTeokryt pisze:Ja korzystam i to tylko dlatego że nie zawsze jakiś bus rozpoczyna trasę prosto z pętli![]()
Nie, jako np. ulubiony URL lub zakładka...Teokryt pisze:Kod przystanku? w jakiej pamięci telefonu? jako numer w książce adresowej?
Ja mam telefon, a nie miniaturowy komputer. Moja Nokia 2630 takich rzeczy pewnie nawet nie obsługuje.Teokryt pisze:Zadam pytanie poraz setny - sprawdziłeś te QRcody pare stron wcześniej?
Od tego jest notatnik, a w bardziej zaawansowanych telefonach masz organizer...Teokryt pisze:Szkoda pamięci w naszych głowach na pamiętanie takich błahostek.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
To ja dołączę do nierozumiejących nowoczesnych technologii.
Czemu te kody miałyby służyć?
Bo teraz jest tak: idę na nieznany przystanek, patrzę na rozkład, wiem kiedy przyjedzie autobus. Ewentualnie jak znam jego nazwę sprawdzam w sieci rozkład. Mogę to tez zrobić następnym razem.
Byłoby tak: Idę na przystanek, fotografuję kod, z sieci ściąga sie rozkład (a w tym czasie czytam sobie listę przystanków na rozkładzie papierowym). Za następnym razem mam kod zapisany i mogę sobie go sprawdzić z dalszej odległości.
Czemu te kody miałyby służyć?
Bo teraz jest tak: idę na nieznany przystanek, patrzę na rozkład, wiem kiedy przyjedzie autobus. Ewentualnie jak znam jego nazwę sprawdzam w sieci rozkład. Mogę to tez zrobić następnym razem.
Byłoby tak: Idę na przystanek, fotografuję kod, z sieci ściąga sie rozkład (a w tym czasie czytam sobie listę przystanków na rozkładzie papierowym). Za następnym razem mam kod zapisany i mogę sobie go sprawdzić z dalszej odległości.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
Tos dinozaurJa mam telefon, a nie miniaturowy komputer
Zrób to teraz - bo ja sprawdzałem i obecnie kod przystanku jest bezużyteczny.Nie, jako np. ulubiony URL lub zakładka...
Jak zaczniesz wyszukiwać przejazdy na granicach kursowania komunikacji dziennej to zrozumiesz ze lawirowanie tym skąd wyjdzie 182 albo 138 i dlaczego nie z Okęcia a z Woronicza jest mało użyteczne.Wolfchen pisze:Na stronie ZTMu są rozkłady ze wszystkich przystanków
O to chodzi by nie sprawdzać rozkładu a zrobić coś w stylu SIP w Al. Jerozolimskich tyle ze właśnie na telefonie. w Ten prosty sposób mógłby powstać SIP w oparciu o rozkłady w wielu miejscach - jest system, jest silnik tylko trzeba go właśnie przekodować by nie właściwego.Tm pisze:Ewentualnie jak znam jego nazwę sprawdzam w sieci rozkład.
Przystanek Centrum wpisanie go, wybranie jest czasochłonne a informacja potrzebna jest na już.
Dzieki kodom nie musisz znac nazwy przystanku, częstotliwości, co gdzi ejedzie to być otrzymywał w linku ukrytym w QR Codzie, dalej idac - mógłbyś miec dowolne opisy w obcym języku - na podstawie jezyka przeglądarki.
Idąc na przystanek możesz sprawdzić w dowolnym momencie już w telefonie czy na pewno zdążysz na dany kurs, może wczoraj była zmiana rozkładu? może coś nie jedzie ? cały czas ten jeden dodany do zakładek QR Code może cię o tym poinformować. Nawet jak nie potrzebujesz aktualnie rozkładu a wiesz ze będziesz tędy nie raz jechał lub wracał to cyk - robisz i dodajesz zakładkę - potem jak zamierzasz wracać to sprawdzasz sobie SIP na telefonie.
PS. QR code na początku wątku nie działa bo ZTM pozbył sie jednej zmiennej z rozkładów Wapowskich przez co QR Code jest bezużyteczne jak i zakładki w telefonach. Powinna być zmienna $newest która zawsze prowadziła by do najnowszego rozkładu anie do rozkładu wg daty (obecnie tam jest wpisywana na sztywno data)

Żeby zdobyć kod muszę podejść do przystanku. Jak podejdę do przystanku to doskonale widzę jego nazwę.Teokryt pisze:Dzieki kodom nie musisz znac nazwy przystanku, częstotliwości, co gdzi ejedzie to być otrzymywał w linku ukrytym w QR Codzie, dalej idac - mógłbyś miec dowolne opisy w obcym języku - na podstawie jezyka przeglądarki.
Może mnie o tym poinformować tez zwykła zakładka.Teokryt pisze:cały czas ten jeden dodany do zakładek QR Code może cię o tym poinformować.
Nie muszę wpisywać nazwy przystanku w telefonie - to jedyna przewaga QR jaką widzę.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
Inaczej, wiesz ze gdzieś wysiadłeś, nie pamiętasz gdzie. ze zdziwieniem często spotykam ludzi którzy liczą liczbę przystanków do docelowego a zupełnie nie znają jego nazwy.Tm pisze:. Jak podejdę do przystanku to doskonale widzę jego nazwę.
Której dodanie obecnie nie jest wcale takie trywialne. Mozna obecny system naprawdę solidnie rozbudować i wykorzystać zamiast inwestować w drogie tablice LED to zrobić SIP przez telefony - o ileż to prostsze i tańsze (nie mówię o całkowitym zamienniku ale o uzupełnieniu).Może mnie o tym poinformować tez zwykła zakładka.
wiesz troche to z tymi kodami jak walka z SIP w Al. Jerozolimskich, po co mi jakaś tablica na przystanku jeśli sa rozkłady... Przecież to kompletnie bezuzyteczne, prawda? A jednak okazuje sie że na tyle jest przydatne mimo wiszących rozkładów że SIP będzie modernizowany i rozbudowywany.

No jasne, super SIP, za który pasażer musi płacić. I to nie tak mało, bo internet w komórkach do najtańszych ciągle nie należy.Teokryt pisze:zrobić SIP przez telefony - o ileż to prostsze i tańsze (nie mówię o całkowitym zamienniku ale o uzupełnieniu).
Tego typu system funkcjonuje np. w Lizbonie. Jako że nie ma tam rozkładów na przystankach, a wyświetlacze SIP można znaleźć tylko w bardziej uczęszczanych miejscach, można sobie bodajże wysłać SMSa z numerem przystanku lub wejść do internetu i tam uzyskać tablicę odjazdów z danego przystanku w ciągu najbliższych x minut. To tak a propos przydatności dla obcokrajowców. Ze względu na koszty nie skorzystałem ani razu.
noidea
- R-9 Chełmska