O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 cze 2006, 15:54

Z całym szacunkiem dla Kazimierza Górskiego, ale lepiej żeby jego imieniem nazwać np. stadion narodowy niż most drogowy :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 06 cze 2006, 16:02

A czemu nie i to i to?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 cze 2006, 16:03

jacek2357 pisze:A czemu nie i to i to?
Można i tak ;-) Choć ja przychylałbym się do wersji ze stadionem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 cze 2006, 17:11

R-11 Kleszczowa pisze:Choć ja przychylałbym się do wersji ze stadionem.
:arrow: Po zastanowieniu się przyznaję Ci rację. Taka trasa i tak będzie nazywana przez ludzi Trasą Północną, więc żaden patron się raczej nie przyjmie. To tak, jakby chcieć ochrzcić Most Siekierkowski i Trasę Siekierkowską imieniem jakiegoś patrona. To nie ma sensu, bo się nie przyjmie i jest dodatkowo niepotrzebne, bo do takich tras nie są adresowo przypisane żadne budynki (co innego na przykład przy Wisłostradzie).

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 06 cze 2006, 17:12

Jeżeli od początku będzie się ją nazywać Trasą Górskiego, to czemu miałaby się nie przyjąć?

[ Dodano: 2006-06-06, 17:13 ]
Choć sądzę że i sam pan Kazimierz nie byłby zadowolony, że ktoś go czci w ten sposób, chyba wolałby jednak żeby Jego imieniem ochrzcić np. nowy stadion...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Artek
Kontakt:

Post autor: Artek » 06 cze 2006, 19:52

MZ pisze: :arrow: Po zastanowieniu się przyznaję Ci rację. Taka trasa i tak będzie nazywana przez ludzi Trasą Północną, więc żaden patron się raczej nie przyjmie. To tak, jakby chcieć ochrzcić Most Siekierkowski i Trasę Siekierkowską imieniem jakiegoś patrona. To nie ma sensu, bo się nie przyjmie i jest dodatkowo niepotrzebne, bo do takich tras nie są adresowo przypisane żadne budynki (co innego na przykład przy Wisłostradzie).
A czy jest sens, żeby w Warszawie były dwie ulice Górskiego?
Bo jedną już mamy, której patronem jest Wojciech Górski.
Gdyby Kazimierz Górski został patronem innej ulicy, to zrobiłby się niezły bałagan.
Jedyne wyjście żeby nie było bałaganu, to właśnie nadanie nazwy trasie (ulicy), do której nie są przypisane żadne budynki.
Nie dyskutuj z idiotą. On sprowadzi dyskusję do swojego poziomu, a wtedy pokona Cię swym doświadczeniem.

Tm

Post autor: Tm » 06 cze 2006, 19:58

Artek pisze:A czy jest sens, żeby w Warszawie były dwie ulice Górskiego?
Bo jedną już mamy, której patronem jest Wojciech Górski.
Gdyby Kazimierz Górski został patronem innej ulicy, to zrobiłby się niezły bałagan.
mamy juz dwie Wilanowskie, dwie Żółkiewskiego i to nie wszystko, tu jest różnica imienia, więc bałaganu nie powinno być
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 06 cze 2006, 19:59

Bałagan jest, np. przy wzywaniu Straży Pożarnej. Znana była sprawa pożaru na ul. Wilanowskiej a wysłano wozy na al. Wilanowską.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 06 cze 2006, 20:07

Budrysów i Trzech Budrysów 8-) .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 cze 2006, 20:26

:arrow: Dobrze, że w Warszawie nie ma ulicy Łódzkiej, bo mogłaby mylic się z ulicą Łucką, szczególnie przy telefonicznych zgłoszeniach wypadków lub pożarów.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 cze 2006, 20:30

I znów wraca problem z niezmienionymi nazwami ulic w Wesołej #-o
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Artek
Kontakt:

Post autor: Artek » 06 cze 2006, 20:31

MZ pisze::arrow: Dobrze, że w Warszawie nie ma ulicy Łódzkiej, bo mogłaby mylic się z ulicą Łucką, szczególnie przy telefonicznych zgłoszeniach wypadków lub pożarów.
Ale mamy Łukowską i Łukiską :mrgreen:
Nie dyskutuj z idiotą. On sprowadzi dyskusję do swojego poziomu, a wtedy pokona Cię swym doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 cze 2006, 22:55

MZ pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Choć ja przychylałbym się do wersji ze stadionem.
:arrow: Po zastanowieniu się przyznaję Ci rację. Taka trasa i tak będzie nazywana przez ludzi Trasą Północną, więc żaden patron się raczej nie przyjmie. To tak, jakby chcieć ochrzcić Most Siekierkowski i Trasę Siekierkowską imieniem jakiegoś patrona.
To nie takie proste ;)

Taki np. Most Łazienkowski patrona ma (a przynajmniej miał) - Most Berlinga. Z kolei Most Toruński (nazwy tej czasem się, owszem, używa, ale rzadko) ma patrona i ten patron się przyjął.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 cze 2006, 22:57

Racja. Bardzo rzadko ktoś mówi Most Toruński. Ale sadze, że gdyby dziś np. Trasę Siekierkowską nazwano czyimś imieniem to nowa nazwa by się nie przyjeła.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 cze 2006, 23:00

Artek pisze:
MZ pisze::arrow: Dobrze, że w Warszawie nie ma ulicy Łódzkiej, bo mogłaby mylic się z ulicą Łucką, szczególnie przy telefonicznych zgłoszeniach wypadków lub pożarów.
Ale mamy Łukowską i Łukiską :mrgreen:
A nawet ma Kondratowicza i Syrokomli :D :-"
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ