Plany remontowe Tramwajów Warszawskich

Moderator: Wiliam

marko80

Post autor: marko80 » 09 sie 2010, 8:36

Flash8222 pisze:Co jakiś czas przejeżdżając obok modernizowanej pętli Służewiec mam coraz większe wątpliwości czy wyrobią się do 16.08...
Jak tylko skoncza słuzewiec zaczynają nastepnego dnia niepodleglosci, dzis jest artykuł na ten temat w gazecie wyborczej. Znowu beda uruchomione dwie linie zastępcze. Najlepszy jest komentarz pana Frankowa, ze mimo tylu zamkniętych odcinków torów ma nadzieje że wystarczy autobusów do obsługi linii zastepczych. Liczą na to że MZA ma jeszcze troche autobusów w zapasie. To smieszne. Zeby teraz uruchomic dwie Zetki na słuzewcu z kilku linii rozkładowych musiano zabrac przeguby, wiec MZA nie ma juz autobusów w zapasie a we wrzesniu nie bedzie mialo czym wyjechac na linie rozkładowe jak bedzie tyle Zetek. Normalnie w innych miastach jak sa takie remonty to sie kupuje składy dwukierunkowe ktore dojezdzaja do ostatniego przystanku przed remontowanym miejscem, w zwiazku z tym nie trzeba uruchamiac tylu Zetek. U nas rozkopuje sie torowiska i uruchamia zetki i zabiera sie ludziom mozliwosc wygodnego podrózowania na liniach regularnych ktorymi np codziennie dojezdzaja do pracy. Ja mówie stanowcze "NIE" dla zabierania przegubowców z linii regularnych aby uruchamiac Zetki. TW juz dawno powinny zadbac o te składy dwukierunkowe a nie liczyc na MZA które zwyczajnie taboru nie ma. Teraz jak we wrzesniu wrócą zawieszone linie na wakacje to ja nie wiem skad oni wezma busy do Zetek.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 sie 2010, 10:16

marko80 pisze:Najlepszy jest komentarz pana Frankowa, ze mimo tylu zamkniętych odcinków torów ma nadzieje że wystarczy autobusów do obsługi linii zastepczych.
Gdzie w tym artykule pada zwrot "na pewno"?
Jeśli remont pętli na Rakowieckiej będzie dotyczył tez wyjazdu i wjazdu, to dwukierunkowce na Wołoskiej na niewiele by się zdały...

marko80

Post autor: marko80 » 09 sie 2010, 10:28

person pisze:
marko80 pisze:Najlepszy jest komentarz pana Frankowa, ze mimo tylu zamkniętych odcinków torów ma nadzieje że wystarczy autobusów do obsługi linii zastepczych.
Gdzie w tym artykule pada zwrot "na pewno"?
Jeśli remont pętli na Rakowieckiej będzie dotyczył tez wyjazdu i wjazdu, to dwukierunkowce na Wołoskiej na niewiele by się zdały...
nigdzie nie napisałem "na pewno", tylko "ma nadzieje". Nadzieja jest niestety matką głupich. Dwukierunkowce dojechałby do rakowieckiej od strony wołoskiej, dzieki czemu mozna byłoby nie uruchamiac Zetek lub uruchomic je na krótszej trasie Nowowiejska - Rakowiecka, dzieki czemu oszczędziłoby sie troche taboru autobusowego. Przeciez mozna byłoby zastosować przełączke miedzy torami. W innych miastach to sie robi, dziwne ze włodarze ZTM jeszcze na to nie wpadli. Najprosciej jest pozabierac ludziom długi tabor i dac to na Zetki. W Warszawie zawsze idzie sie po najmniejszej linii oporu.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 sie 2010, 10:41

marko80 pisze:nigdzie nie napisałem "na pewno", tylko "ma nadzieje".
ok, mój błąd ;) nie zmienia to faktu, że nadzieję zawsze warto mieć ;) może MZA coś wynajmą?
marko80 pisze:Dwukierunkowce dojechałby do rakowieckiej od strony wołoskiej, dzieki czemu mozna byłoby nie uruchamiac Zetek lub uruchomic je na krótszej trasie Nowowiejska - Rakowiecka, dzieki czemu oszczędziłoby sie troche taboru autobusowego.
Super - a jadący z Wołoskiej do metra musieliby przesiąść się z tramwaju do autobusu na jeden przystanek, aby później znowu przesiąść się (tym razem do metra) - zachęta do podróżowania jak ta lala...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 sie 2010, 11:06

person pisze:Jeśli remont pętli na Rakowieckiej będzie dotyczył tez wyjazdu i wjazdu, to dwukierunkowce na Wołoskiej na niewiele by się zdały...
Podobno Kielecka ma być przebudowywana na pętlę dwukierunkową.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 09 sie 2010, 12:23

person, A przejść się do metra 200 metrów to ogromny wysiłek :-k :-k

[ Dodano: |9 Sie 2010|, 2010 12:31 ]
Dla porównania - wychodzisz z tramwaju przy Galerii Mokotów ( przed remontem ) i pokonujesz 300 metrów + kładka , żeby przesiąść się do 136 i 504 w kierunku Ursynowa . Ludzie chodzą i żyją .
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 sie 2010, 12:34

marko80 pisze:TW juz dawno powinny zadbac o te składy dwukierunkowe
TW już od kilku lat się o nie starają. Tylko nie są w stanie przekonać ZTM (za coś je w końcu trzeba kupić)...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 09 sie 2010, 12:48

Na dzień dzisiejszy mogły by jeżdzić Marymoncką do cmentarza włoskiego ,Mickiewicza do Gen . Zajączka , oczywiście PDPS . Tramwaj dwukierunkowy można wykorzystać w normalnym ruchu . A u nas tylko Pesa i Pesa ( ma w ofercie też dwukierunkowce )
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 sie 2010, 13:01

Stary Pinwin pisze:person, A przejść się do metra 200 metrów to ogromny wysiłek
Od przystanku RAKOWIECKA-KOŚCIÓŁ do metra jest ponad 700 metrów. Od KIELECKIEJ - ponad 400. Dziękuję, postoję.
Czym innym jest dojazd do sklepu, a czym innym - codzienny dojazd do pracy.
Stary Pinwin pisze:Na dzień dzisiejszy mogły by jeżdzić Marymoncką do cmentarza włoskiego ,Mickiewicza do Gen . Zajączka
A serwisowane by były...gdzie? Poza tym stoję na stanowisku, że tramwaj zastępczy z Zajączka do Wilsona (ew. Marymontu) przy tej ofercie autobusowej (fakt, czasem nieprzewidywalnej) jest zbyteczny.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 sie 2010, 13:02

Stary Pinwin pisze:Na dzień dzisiejszy mogły by jeżdzić Marymoncką do cmentarza włoskiego ,
Nie mogłyby. Chwilowo odcinek ten jest obustronnie (a w zasadzie trójstronnie) odcięty od świata.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sie 2010, 13:09

pawcio pisze:
person pisze:Jeśli remont pętli na Rakowieckiej będzie dotyczył tez wyjazdu i wjazdu, to dwukierunkowce na Wołoskiej na niewiele by się zdały...
Podobno Kielecka ma być przebudowywana na pętlę dwukierunkową.
Plotka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 09 sie 2010, 13:10

pawcio, Stołeczną można jechać w kierunku M . Marymont .ZTM o tym nie wie :?:
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 sie 2010, 13:12

Tylko jak stamtąd wrócić?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sie 2010, 13:14

Bastian pisze:
marko80 pisze:TW juz dawno powinny zadbac o te składy dwukierunkowe
TW już od kilku lat się o nie starają. Tylko nie są w stanie przekonać ZTM (za coś je w końcu trzeba kupić)...
Bo ZTM uważa, że należy to załatwić najstarszym możliwie dostępnym na rynku szrotem, a koszty zamieść pod dywan...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 09 sie 2010, 13:15

Podobno są plany mijanki
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

ODPOWIEDZ