[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.

Moderator: JacekM

reserved

Post autor: reserved » 24 lip 2010, 16:21

Wiesz, ale wydaję mi się, że to jest tak, że tam na zachodzie są lepiej przygotowani na tego typu ataki i mogą sobie pozwolić na więcej. Nie mogę wprost potwierdzić, jak jest w zachodnich miastach bo nie bywam zbytnio, ale wydaję mi się, że po prostu lepiej jest zapobiegać niż leczyć. ;-) Ostrożności nigdy za wiele, a aż tak bardzo to nie komplikuje.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 24 lip 2010, 16:26

reserved pisze:Wiesz, ale wydaję mi się, że to jest tak, że tam na zachodzie są lepiej przygotowani na tego typu ataki
O, nie, nie. Ja nie tylko o przewrażliwieniu terrorystycznym myślałem.
I akurat nie wiem jak można być na tyle "lepiej przygotowanym" na atak terrorystyczny, że kosze na śmieci nie są już straszne ;)

reserved

Post autor: reserved » 24 lip 2010, 16:31

Chodziło mi o to, że (tak mi się wydaję, ja nie wiem, snuję domysły teraz) tam gdyby była taka bomba w koszu to system reagowania byłby sprawniejszy, wszystko by sprawniej szło, a u nas od razu chaos, panika itd. i może dlatego powinniśmy się lepiej zabezpieczać przed takimi sytuacjami.

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 24 lip 2010, 19:42

Brak koszy powoduje większą aktywność firm sprzątających.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 lip 2010, 19:53

person pisze:
MeWa pisze:No i co z tego?
Dla niektórych, jak widać, nic.
Ot, uważam, że w Wawie sporo instytucji jest przewrażliwionych na punkcie tzw. bezpieczeństwa i tyle.
tu nie ma przewrażliwienia - do tego w Warszawie daleko. Brak koszy nie jest żadną fanaberią kilku tylko miast, i to niczym nieuzasadnioną. Powiedziałbym, że jest to coś, co wręcz ewolucyjnie wynikło.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 12 sie 2010, 1:06

Obrazek

Smród z metra na Kabatach dotarł do ratusza

Blisko 1200 mieszkańców Kabat podpisało się pod petycją w sprawie smrodu unoszącego się z rozbudowującej się bazy metra. W środę złożyli ją w jego siedzibie, po czym pojechali do ratusza przy pl. Bankowym.

Żądają zmiany sposobu rozbudowy torowiska na stacji techniczno-postojowej pod Lasem Kabackim. Narzekają, że stosowane teraz podkłady nasączone olejem kreozotowym są źródłem ogromnego smrodu, który powoduje bóle głowy i alergie. Wykonawca prac, firma PRG Metro, twierdzi, że podkłady mają wszelkie atesty.

Po skargach sanepid przeprowadził badania w pięciu mieszkaniach na Kabatach. - Nie wykazały przekroczeń - mówi Krzysztof Skórczewski z powiatowej stacji sanepidu. - Poprosiliśmy jednak inspekcję ochrony środowiska o przeprowadzenie dodatkowych badań. Jeszcze nie dostaliśmy odpowiedzi w tej sprawie - zaznacza. Dodaje, że polskie i unijne prawo dopuszcza impregnowanie podkładów olejem kreozotowym. Mieszkańców to jednak nie uspokaja i zapowiadają kolejne protesty.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... tusza.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 17 sie 2010, 22:54

Obrazek

Smród dręczy Kabaty: migreny, kaszel, wymioty

Ataki duszności, migreny, kaszel, zasłabnięcia, wymioty - na takie dolegliwości skarżą się mieszkańcy Kabat. Twierdzą, że winny temu jest uporczywy fetor, który roznosi się znad bazy metra. Wczoraj spotkał się z nimi wiceprezydent miasta Jacek Wojciechowicz

W ostatnich dniach, w czasie upałów smród jest nie do zniesienia. Najbardziej jest odczuwalny wieczorem i w nocy. W ostatni weekend jeden z mieszkańców obserwował, jak o godz. 1 w nocy młode matki wychodziły z domu z dziećmi, bo odór nie pozwalał zasnąć.

Wiele osób skarży się też na silne bóle głowy. - Głowa boli mnie codziennie mniej więcej od czterech miesięcy, odkąd smród się nasilił. Do tego potwornie pieką mnie oczy. Kiedy pod koniec lipca pojechałem na wakacje, ból ustał, ale gdy wróciłem, znów się zaczęło. Ewidentnie przyczyną jest zatem ten fetor - uważa Maciej Trybulec z ul. Rybałtów.

Anna Chodorowska z Ekologicznej narzeka na ataki duszności i uporczywy kaszel: - Mam to od czterech miesięcy. Kiedy tylko mogę, staram się uciekać z Kabat. Wtedy te dolegliwości mijają. Stosuję silne leki na astmę, ale lekarze dotąd nie stwierdzili, co dokładnie mi jest.

Listy do polityków i ekologów

Na smród narzekają mieszkańcy bloków stojących w okolicy stacji techniczno-postojowej metra na Kabatach. Unosi się z drewnianych podkładów, które są układane w czasie rozbudowy torowiska na terenie tej bazy. Nowy układ torowy ma służyć przede wszystkim pociągom jeżdżącym centralnym odcinkiem drugiej linii metra. Dopóki nie powstaną następne odcinki kolejki ze stacjami techniczno-postojowymi w Morach i Koziej Górce, wszystkie wagony będą obsługiwane pod Lasem Kabackim. Podkłady impregnowane są olejem kreozotowym i to on jest źródłem nieprzyjemnego zapachu.

Mieszkańcy, którzy od kilku miesięcy ślą protesty do różnych instytucji, są zdecydowani na bardziej radykalne działania. Założyli stronę internetową Metronastruje.pl , na której nie tylko żalą się na smród, ale i planują akcje protestacyjne. Pod listem do Metra Warszawskiego i władz Warszawy z żądaniem zmiany technologii budowy torowiska zebrali 1,2 tys. podpisów i zawieźli do ratusza. Piszą maile do organizacji ekologicznych, a nawet do przewodniczącego Parlamentu Europejskiego Jerzego Buzka. W weekend ściągnęli pod bazę metra eurodeputowanego Wojciecha Olejniczaka (SLD), który przyznał, że smród jest straszny. - Teraz myślimy o zorganizowaniu dużej manifestacji - zapowiada Michał Probulski, jeden z głównych organizatorów protestu.

Byle do przyszłego lata

Przedstawiciele Metra Warszawskiego zapewniają, że stosowane przez nich podkłady mają odpowiednie certyfikaty. I odsyłają do wykonawcy prac, firmy PRG Metro. Ta przekonuje, że w tym miejscu nie dało się zastosować innych podkładów, np. tzw. strunobetonowych. - Tam będzie mnóstwo rozjazdów z łukami o małych promieniach. W tej sytuacji można kłaść tylko podkłady drewniane - tłumaczy Krzysztof Niedzielski, kierownik robót z PRG Metro.

Aleksander Janiszewski, były szef PKP, a obecnie doradca firm projektowych, dodaje, że impregnowane olejem kreozotowym drewniane podkłady lepiej tłumią hałas i drgania.

Niedzielski podkreśla, że z powodu długiej i ostrej zimy najbardziej uciążliwych prac nie dało się zakończyć przed latem. - Wiem, że mieszkańcy mogą odczuwać pewne uciążliwości, ale niedługo nieprzyjemny zapach stanie się prawie niewyczuwalny. We wrześniu wszystkie podkłady powinny być ułożone i obsypane tłuczniem - zapowiada. - Do następnego lata powinny wywietrzeć.

Odoru zbadać się nie da

Tymczasem w ostatnich tygodniach sanepid i Wojewódzka Inspekcja Ochrony Środowiska prowadzą kontrolę inwestycji na Kabatach. Ta ostatnia w dziesięciu miejscach wokół bazy metra rozwiesiła tzw. próbniki Radiello, które mają zbadać, czy w powietrzu nie ma trujących substancji. Sanepid sprawdza zaś, czy opary nie mają negatywnego wpływu na zdrowie ludzi. Pierwszy wyniki analiz temu przeczą. Wkrótce badania mają być powtórzone. Urzędnicy przyznają jednak, że samego odoru nie się zmierzać, bo... nie ma do tego przepisów.

W poniedziałek wieczorem na Kabaty przyjechał wiceprezydent miasta Jacek Wojciechowicz. Przyznał, że smród jest wyczuwalny. Obiecał, że sprawę zbada i umówił się kolejne spotkanie z mieszkańcami pod koniec tygodnia.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... mioty.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 18 sie 2010, 23:21

Obrazek

W kolejce podziemnej bezpiecznie

Nie boimy się przestępców w warszawskim metrze – wynika z sondażu przeprowadzonego wśród pasażerów.

Bardzo dobrze i dobrze ocenia stan bezpieczeństwa aż 94,6 proc. respondentów (rok wcześniej – 91,1 proc.). Zaledwie co setny odpytywany nadal czuje się zagrożony.

Dobrze oceniło prace policjantów z metra 73,6 proc. badanych. – To m.in. efekt dobrze widocznych w wagonach i na peronach patroli policji i straży ochrony metra – mówi Małgorzata Domagalska, komendantka komisariatu w metrze.

Wagony i stacje pod ziemią patroluje ponad 200 funkcjonariuszy. – Są wśród nich także policjanci po cywilnemu – dodaje Małgorzata Domagalska. Najczęściej podejmują oni interwencje porządkowe, m.in. zatrzymują sprawców wykroczeń, kradzieży, ale także grafficiarzy, którzy malują wagony.

Badania na temat bezpieczeństwa zostały wykonane na zlecenie spółki Metro Warszawskie. Przez tydzień ankieterzy przepytali 1539 osób (codziennie z metra korzysta ok. 600 tys. pasażerów). Sondaż przeprowadzono od 7 do 13 czerwca 2010 r. na każdej z 21 stacji w godzinach kursowania kolejki, czyli od 5 rano do godz. 24.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,505990_ ... cznie.html

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 sie 2010, 11:00

Nic dziwnego- wszystko okamerowane , funkcjusze na każdym peronie . Nieuchronność złapania każe się elementowi zastanowić .
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 sie 2010, 22:19

Rozbudowa STP decyzją wiceprezydenta wstrzymana :roll:
Mimo że badania kontrolne Sanepidu, WIOŚ itp. nie wykazały żadnych przekroczeń norm.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 24 sie 2010, 22:59

Znaczy - zostawiamy podkłady nieprzysypane tłuczniem, żeby jeszcze dłużej śmierdziały?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sie 2010, 23:12

Czyż nie tego chcieli mieszkańcy? :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 sie 2010, 23:15

Wstrzymanie prac było jedynym z postulatów mieszkańców ;P
MichalJ pisze:Znaczy - zostawiamy podkłady nieprzysypane tłuczniem, żeby jeszcze dłużej śmierdziały?
na razie tak, chociaż jakie dokładnie to konsekwencje będzie miało, okaże się jutro.

w każdym razie mieszkańcy domagają się nie tylko zmiany technologii, ale też wyjęcia już położonych podkładów - nawet Rada Dzielnicy poparła ich uchwałą.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 24 sie 2010, 23:18

MeWa pisze: w każdym razie mieszkańcy domagają się nie tylko zmiany technologii, ale też wyjęcia już położonych podkładów
Zmiany technologii z pozostawieniem tego, co już położono, to ja sobie nie wyobrażam w ogóle. Postulat zabrania śmierdzących kloców w diabły przynajmniej jest spójny...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 sie 2010, 23:22

już widzę jak ktoś odważny zgadza się na takie marnotrawstwo, chociaż przed wyborami wszystko możliwe :roll:

Pytanie, czy są inne środki do zabezpieczania podkładów dopuszczone w kolejnictwie, ktróre nie zawierają szkodliwych substancji i w dodatku nie śmierdzą... :roll:

ODPOWIEDZ