Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

slav

Post autor: slav » 02 wrz 2010, 22:18

Piotrek_2274 pisze:Ostatnio przyszła mi do głowy taka propozycja zmiany nazwy przystanku: KAZUBÓW -> GÓRCE czy tez OS. GÓRCE.
bez wygłupów

ctl83

Post autor: ctl83 » 03 wrz 2010, 7:14

Piotrek_2274 pisze:Ostatnio przyszła mi do głowy taka propozycja zmiany nazwy przystanku: KAZUBÓW -> GÓRCE czy tez OS. GÓRCE. Patrząc na przestrzenne umieszczenie osiedla to jest sam jego środek i chyba ta nazwa będzie bardziej rozpoznawalna niż obecna. Co o tym sądzicie?
Kiedyś Bemowo-Ratusz nazywał się Górce.

drapka

Post autor: drapka » 03 wrz 2010, 8:50

A czy ta szafa po tescowej stronie Powstańców to też są Górce?
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Piotrek_2274

Post autor: Piotrek_2274 » 03 wrz 2010, 11:20

Kiedyś Bemowo-Ratusz nazywał się Górce.

Ale od dawna nazywa się inaczej i wszyscy się już przyzwyczaili do nowej nazwy.
A czy ta szafa po tescowej stronie Powstańców to też są Górce?
Tak, Górce ciągną się aż po Lazurową i granicę Warszawy.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 03 wrz 2010, 22:28

Piotrek_2274 pisze:Ostatnio przyszła mi do głowy taka propozycja zmiany nazwy przystanku: KAZUBÓW -> GÓRCE czy tez OS. GÓRCE. Patrząc na przestrzenne umieszczenie osiedla to jest sam jego środek i chyba ta nazwa będzie bardziej rozpoznawalna niż obecna. Co o tym sądzicie?
ja bym wolał widzieć Pełczyńskiego :smile:

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 wrz 2010, 23:15

JKTpl pisze:Dzięki spojrzeniu w rozkład 79 przez przypadek zauważyłem przystanek OCH-TEATR (d. CZĘSTOCHOWSKA) (d. KINO OCHOTA). Zdecydowali się już?
:arrow: Tak, zdecydowali się:
ZTM pisze:Zmiana nazwy zespołu przystankowego CZĘSTOCHOWSKA

od 04.09.2010 (sobota) następuje zmiana nazwy zespołu przystankowego: CZĘSTOCHOWSKA.

Nowa nazwa ww. zespołu to: OCH-TEATR.
Ja rozumiem, że trzeba promować teatr Krystyny Jandy, ale czy rzeczywiście w ten sposób? Czy Och-Teatr płaci za reklamę jako placówka komercyjna? Nazwa pochodząca od ulicy była dobra, więc - z całym szacunkiem - głupotą jest pomysł jej zmiany. I jak to w ogóle będzie brzmiało w głosowych zapowiedziach!? Za jakiś czas pewnie znowu dojdzie do zmiany tej nazwy, bo teatr zmieni nazwę / lokalizację / profil itp.

I jeszcze jedna ciekawostka - nowy przystanek OŚ KRÓLEWSKA. Jestem ciekawy, kto i kiedy przekręci bezmyślnie tę nazwę na "osiedle Królewska", szczególnie w zestawieniu w pobliską nazwą OS. ARBUZOWA :D.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 03 wrz 2010, 23:39

Czy przystanek OCH-TEATR mogłaby zapowiadać jakaś pani zamiast Knapika? :D
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Tm

Post autor: Tm » 03 wrz 2010, 23:44

MZ pisze:Ja rozumiem, że trzeba promować teatr Krystyny Jandy, ale czy rzeczywiście w ten sposób? Czy Och-Teatr płaci za reklamę jako placówka komercyjna? Nazwa pochodząca od ulicy była dobra, więc - z całym szacunkiem - głupotą jest pomysł jej zmiany. I jak to w ogóle będzie brzmiało w głosowych zapowiedziach!? Za jakiś czas pewnie znowu dojdzie do zmiany tej nazwy, bo teatr zmieni nazwę / lokalizację / profil itp.
Też mnie ciekawi kto to wymyślił? #-o
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 04 wrz 2010, 0:09

Było kino, jest teatr a co będzie to jest :?: :?: :?: :?: . A ulica była jest i będzie :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 wrz 2010, 0:35

Tm pisze:
MZ pisze:Ja rozumiem, że trzeba promować teatr Krystyny Jandy, ale czy rzeczywiście w ten sposób? Czy Och-Teatr płaci za reklamę jako placówka komercyjna? Nazwa pochodząca od ulicy była dobra, więc - z całym szacunkiem - głupotą jest pomysł jej zmiany. I jak to w ogóle będzie brzmiało w głosowych zapowiedziach!? Za jakiś czas pewnie znowu dojdzie do zmiany tej nazwy, bo teatr zmieni nazwę / lokalizację / profil itp.
Też mnie ciekawi kto to wymyślił? #-o
Na pewno nikt w ZTM-ie, to pewne.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 04 wrz 2010, 9:19

Coś czytałem w jakimś wywiadzie z Jandą że jest opór w zmianie nazwy przystanku - widać zasięgnęła gdzieś wyżej :D
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 wrz 2010, 9:38

Na pewno.

ZTM po to wymyślił Częstochowską, by tego kiepskiego i pretensjonalnego Ochteatru uniknąć. I na pewno sam by sobie roboty nie dodawał...

Już widzę, jak to Knapik będzie czytać :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 04 wrz 2010, 9:43

A właśnie, w dobie zlatujących się jak przyjezdni Swingów: kogo Tramwaje będą prosili do nagrania nowej nazwy: Knapika czy Matyszewskiego? (nie mówię o tym przypadku - niech nie zapraszają nikogo :term:)

michael112

Post autor: michael112 » 05 wrz 2010, 16:21

ZTM pisze:Zmiana nazwy zespołu przystankowego CZĘSTOCHOWSKA

od 04.09.2010 (sobota) następuje zmiana nazwy zespołu przystankowego: CZĘSTOCHOWSKA.

Nowa nazwa ww. zespołu to: OCH-TEATR.
](*,) Zacznę od krótkiej dygresji na post MZ: Niekoniecznie trzeba promować teatr Krystyny Jandy, ale to poboczna sprawa. Z resztą postu na temat tego przystanku się zgadzam. Nazwa pochodząca od nazwy ulicy jest najlepsza, bo neutralna. Ulice rzadziej też podlegają zmianom - w przeciwieństwie do różnego rodzaju instytucji.
Notabene, nazwa CZĘSTOCHOWSKA funkcjonowała tak krótko, że nie zdążyła nawet zagościć na tablicach z trasami linii, poza 14 z trasą do Wilanowskiej. Nawet w komunikatach głosowych wciąż używali nazwy "KINO OCHOTA". Jak widać, przetrwała też informacja o dawnej nazwie na przystankach w tym zespole.
JKTpl pisze:A właśnie, w dobie zlatujących się jak przyjezdni Swingów: kogo Tramwaje będą prosili do nagrania nowej nazwy: Knapika czy Matyszewskiego? (nie mówię o tym przypadku - niech nie zapraszają nikogo :term:)
I będzie komunikat "Następny przystanek - lepiej przemilczmy nazwę..." :D
A co do lektorów, to powinni się zdecydować na jednego i puszczać we wszystkich wagonach z taką możliwością. Może niech będzie Knapik, bo on już czyta w autobusach.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 05 wrz 2010, 16:28

JKTpl pisze:A właśnie, w dobie zlatujących się jak przyjezdni Swingów: kogo Tramwaje będą prosili do nagrania nowej nazwy: Knapika czy Matyszewskiego? (nie mówię o tym przypadku - niech nie zapraszają nikogo :term:)
W Swingach przecież czyta Knapik :-k

ODPOWIEDZ