Objazdy tramwajowe 2010

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 wrz 2010, 17:09

MeWa pisze:szkoda, że nie było komunikatu o przywróceniu ruchu.
niestety ZTM nie ma w zwyczaju komunikowania (przypominania) o zakończeniu (choćby przynajmniej długotrwałego) objazdu, którego termin był od początku podany :(

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 wrz 2010, 17:46

MeWa pisze:w przyszłym roku to miała być generalnie Nowowiejska, a nie rozjazdy przy skrzyżowaniu z al. Niepodległości :P przedwczoraj Bastian straszył mnie dojazdem do Pola Mokotowskiego :P
No przecież jak będzie zamknięta Nowowiejska, dojedziesz do Pola Mokotowskiego :>

PS Co ty byś tam chciał zamykać, jeśli nie rozjazdy? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 wrz 2010, 18:08

Bastian pisze: No przecież jak będzie zamknięta Nowowiejska, dojedziesz do Pola Mokotowskiego :>

PS Co ty byś tam chciał zamykać, jeśli nie rozjazdy? :>
On to nie wiem, a ja bym chciał remontu torów i ulicy od placu Zbawiciela do Politechniki, bo się o opony boję... A świetnie pamiętam, że jak otwierano pierwszy odcinek metra, to zbudowano 'tymczasowe przystanki' z informacją, że jak tylko metro dojedzie do patelni, to Nowowiejska będzie przerobiona.

Poza tym nie wiem, czy da się wymienić tory do skrętu z al. Niepodległości w Nowowiejską z zachowaniem przejazdu aleją...

michael112

Post autor: michael112 » 20 wrz 2010, 18:33

MichalJ pisze:On to nie wiem, a ja bym chciał remontu torów i ulicy od placu Zbawiciela do Politechniki, bo się o opony boję...
Przecież jak się będzie robić rozjazdy, to można (a nawet powinno się) zrobić też ulicę. Jeśli obie wymagają remontu, to bez sensu byłoby dwa razy zamykać Nowowiejską...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 wrz 2010, 18:44

MichalJ pisze: A świetnie pamiętam, że jak otwierano pierwszy odcinek metra, to zbudowano 'tymczasowe przystanki' z informacją, że jak tylko metro dojedzie do patelni, to Nowowiejska będzie przerobiona.
Było powiedziane jak?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 wrz 2010, 18:59

Nie było albo nie pamiętam. Ale wydajemisie, że nie chodziło o rewolucję tylko o remont.

osa

Post autor: osa » 20 wrz 2010, 19:55

pawcio pisze:
Bastian pisze: Przypominam o wciąż aktualnych ograniczeniach na FSO.

Jaką częstotliwość ma mieć 18?
Na pewno dopóki na Żeraniu jest jeden tor, 36 na torach się nie pojawi. Później mogłaby też się nie pojawiać. I jest na to nadzieja, skoro trasa 14 na Wilanowską została uznana za stałą.
Dokładnie też tak myślę. Linia 36 podobnie jak 41 były całkowicie zbędne na Stołecznej. Tam wystarczy 17-ka i 27. Zresztą muszą, bo więcej linii jednotorowy odcinek przy Krasińskiego chyba jednak nie pomieści.
A jeśli chodzi o 14-kę - chyba najlepsze wyjście do czasu otwarcia wiaduktu przy Dworcu Gdańskim i przywrócenia 15-ki w miejsce tego muchowozu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 wrz 2010, 23:18

MichalJ pisze:Nie było albo nie pamiętam. Ale wydajemisie, że nie chodziło o rewolucję tylko o remont.
A szkoda... bo w tym układzie komunikacyjnym, to ja bym widział wywalenie w ogóle przystanków w ZP Pl. Zbawiciela, a wzamian:

- para przystanków na Placu Konstytucji, ale na placu (dojście z obu stron, szeroko, prosto i w ogóle)
- para przystanków przy Trasie Łazienkowskiej (przystanek w stronę Mokotowa jest prawie dobrze, tylko nie z tej strony przejścia dla pieszych...)
- para przystanków Metro Politechnika (może być obecna lokalizacja).

Niestety, ZTM podobno nie tylko blokuje likwidację najbardziej kuriozalnego przystanku Pl. Zbawiciela na wlocie zachodnim (tak, tego <100 m od przystanku Metro Politechnika), to jeszcze podaje ten przykład jako wzorcowy, blokując racjonalizację przystanków w innych miejscach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2010, 0:59

Glonojad pisze:to jeszcze podaje ten przykład jako wzorcowy, blokując racjonalizację przystanków w innych miejscach.
wzorcowy przystanek wsiadania z jezdni? :) fakt, układ jest kuriozalny... Już można byłoby przesunąć przystanki na wyloty (ale chyba nie ma za bardzo miejsca), rezygnując z tego na Nowowiejskiej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

slav

Post autor: slav » 21 wrz 2010, 10:55

Glonojad pisze:para przystanków przy Trasie Łazienkowskiej
jak chciałbyś umieścic przystanek w stronę Żoliborza? zwęzić Marszałkowską do 1 pasa? czy przechodzenie przez dwa pasy jezdni do tramwaju?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 wrz 2010, 11:04

Jezdnia może objechać wysepkę kosztem miejsc do parkowania. Zresztą zwężenie do jednego pasa (na całej długości) nie byłoby złe.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2010, 11:30

Oczywiście. Tam przecież jest de facto jeden pas, na drugim się parkuje.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 wrz 2010, 12:24

A to tym bardziej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 22 wrz 2010, 20:04

Ciekawostka: po niedawnym remoncie Nowowiejskiej nie ma możliwości wykonania skrętu w relacji dawnego 29.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 22 wrz 2010, 20:14

piotram pisze:Ciekawostka: po niedawnym remoncie Nowowiejskiej nie ma możliwości wykonania skrętu w relacji dawnego 29.
A jaki jest tego powód, jakbyś mógł przybliżyć?

Zablokowany