Nowy kurs na przewĂłz osĂłb
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tego nie wiem, sam jeżdżę zawsze w krótkim rękawie.
Ale to jest IMHO dobry profil:
1) Kierowca ma swoją pracę gdzie zarabia, autobus traktuje jako hobby, więc jest zadowolony i miły dla pasażerów
2) Pracodawca ma dużą swobodę, może łatwo nakłaniać kierowców do pracy z wolnego, przez co nie musi utrzymywać dużej kadry i płacić jej w okresie nadpodaży kierowców
Ja tylko nie mogę zrozumieć jak to jest - czytałem tutaj głosy o rzekomym masowym zwalnianiu się z pracy z powodu niskich pensji i złych warunków, ostatnio była pikieta zwązków zawodowych, a z drugiej strony trzeba kierowców zniechęcać do pracy, bo jest ich za dużo?
1) Kierowca ma swoją pracę gdzie zarabia, autobus traktuje jako hobby, więc jest zadowolony i miły dla pasażerów
2) Pracodawca ma dużą swobodę, może łatwo nakłaniać kierowców do pracy z wolnego, przez co nie musi utrzymywać dużej kadry i płacić jej w okresie nadpodaży kierowców
Ja tylko nie mogę zrozumieć jak to jest - czytałem tutaj głosy o rzekomym masowym zwalnianiu się z pracy z powodu niskich pensji i złych warunków, ostatnio była pikieta zwązków zawodowych, a z drugiej strony trzeba kierowców zniechęcać do pracy, bo jest ich za dużo?
Delfino pisze:Ale to jest IMHO dobry profil:
pierwsze dwa punkty=trafne
a co do pikiety , to podobno chodzi o pozmieniane warunków płacowych które de facto wyjdą na niekorzyść dla kierowców. ale szczegółów nie znam .
nie możesz zrozumieć bo działań tej firmy chyba nie da się zrozumieć .
gieoceławu
No cóż... Dla sporej grupy kierowców praca w MZA jest jedynym źródłem dochodu. Jak sam kiedyś zauważyłeś z samej pensji w firmie kierowca by nie utrzymał rodziny. Tak więc nie można im się dziwi, że narzekają.Delfino pisze:Ale to jest IMHO dobry profil:
Jeżeli twierdzisz, że nadmiar kierowców jaki występuje na Ostrej dotyczy całego MZA to grubo się mylisz. Co jakiś czas słyszę o zdecydowanym nadmiarze ludzi na Ostrobramskiej w przeciwieństwie do innych zakładów. I w sumie nie można dziwić się kierownikowi Ostrobramskiej, że ma dość zasilaków, którzy główne źródło dochodów mają w innej robocie a do MZA przychodzą tylko w dni wolne w innym miejscu pracy. Przez to pracownicy w "ruchu" nie są w stanie odpowiednio przygotować grafików. Zasilaków jak to napisałeś, których pracodawca może łatwo namówić do pracy z wolnego jest bardzo niewielu. Większość ma inną pracę do której dostosowuje pracę w MZA.
dzidek pisze:No cóż... Dla sporej grupy kierowców praca w MZA jest jedynym źródłem dochodu. Jak sam kiedyś zauważyłeś z samej pensji w firmie kierowca by nie utrzymał rodziny. Tak więc nie można im się dziwi, że narzekają.Delfino pisze:Ale to jest IMHO dobry profil:
Jeżeli twierdzisz, że nadmiar kierowców jaki występuje na Ostrej dotyczy całego MZA to grubo się mylisz. Co jakiś czas słyszę o zdecydowanym nadmiarze ludzi na Ostrobramskiej w przeciwieństwie do innych zakładów. I w sumie nie można dziwić się kierownikowi Ostrobramskiej, że ma dość zasilaków, którzy główne źródło dochodów mają w innej robocie a do MZA przychodzą tylko w dni wolne w innym miejscu pracy. Przez to pracownicy w "ruchu" nie są w stanie odpowiednio przygotować grafików. Zasilaków jak to napisałeś, których pracodawca może łatwo namówić do pracy z wolnego jest bardzo niewielu. Większość ma inną pracę do której dostosowuje pracę w MZA.
po 1) : to po co się zatrudnia tych zasilaków ??? a o zatrudnieniu na cały etat można pomarzyć.
po 2) : co to znaczy ze pracownicy ruchu nie mogą odpowiednio przygotować grafików ?? dla chcącego nic trudnego.
po 3 ) : gdyby nie zasilający to duża cześć dziur w grafiku nie byłaby załatana.
gieoceławu
1) też mam nadzieję, że problemy z obsadą poszczególnych dni doprowadzą do zwiększenia etatów zasilakom faktycznie chcącym jeździć. Chociaż w zeszłym roku bez problemu można było się przyjąć do pracy i odrazu dostać cały etat.GCW pisze: po 1) : to po co się zatrudnia tych zasilaków ??? a o zatrudnieniu na cały etat można pomarzyć.
po 2) : co to znaczy ze pracownicy ruchu nie mogą odpowiednio przygotować grafików ?? dla chcącego nic trudnego.
po 3 ) : gdyby nie zasilający to duża cześć dziur w grafiku nie byłaby załatana.
2) jeżeli zdarzy się, że zdecydowana większość zasilaków wybiera sobie takie same dni pracy to chyba wiadomo, że któregoś z nich prośba będzie rozpatrzona negatywnie. W innym przypadku jednego dnia będzie +20 kierowców a następnego -10.
3) dlaczego?
dzidek pisze:1) też mam nadzieję, że problemy z obsadą poszczególnych dni doprowadzą do zwiększenia etatów zasilakom faktycznie chcącym jeździć. Chociaż w zeszłym roku bez problemu można było się przyjąć do pracy i odrazu dostać cały etat.GCW pisze: po 1) : to po co się zatrudnia tych zasilaków ??? a o zatrudnieniu na cały etat można pomarzyć.
2) jeżeli zdarzy się, że zdecydowana większość zasilaków wybiera sobie takie same dni pracy to chyba wiadomo, że któregoś z nich prośba będzie rozpatrzona negatywnie. W innym przypadku jednego dnia będzie +20 kierowców a następnego -10.
3) dlaczego?
2) nie znam się na grafikach ale zasilaków chyba jest mniej niż na pełny etat ,więc można całoetatowców dopasować . tzn. poustawiać zasilających a później resztę .
3) z tego co wiem kierowca na pełny etat nie może jeździć z wolnego więc zostaje zasilający który łata braki.
gieoceławu
Może, choć zdecydowanie niewiele.GCW pisze:z tego co wiem kierowca na pełny etat nie może jeździć z wolnego więc zostaje zasilający który łata braki.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
2) Kierowca całoetatowy musi mieć tak utworzony grafik by wszystkie dni wolne, godziny od końca pracy poprzedniego dnia do początku kolejnego itd. zgadzały się z przepisami. W związku z tym najpierw trzeba zrobić grafik kierowcy całoetatowemu a dopiero później zasilakowi bo tu łatwiej pojedyncze dni ustawić.GCW pisze: 2) nie znam się na grafikach ale zasilaków chyba jest mniej niż na pełny etat ,więc można całoetatowców dopasować . tzn. poustawiać zasilających a później resztę .
3) z tego co wiem kierowca na pełny etat nie może jeździć z wolnego więc zostaje zasilający który łata braki.
3) jeżeli nie przekracza max. możliwej liczby godzin przepracowanych to jak najbardziej kierowca majacy pełen etat może dodatkowe dni jeździć z wolnego. No i skoro mówimy o tworzeniu grafików to jazda z wolnego nie ma z tym nic wspólnego. Dopiero w ciągu trwającego miesiąca wychodzi kogo trzeba z wolnego zatrudnić.