MAN Lion's 2010
Dziś jechałem nowym Man-em.
Jak to jest że w solarisach przez 2 lata nie udało się w pełni uruchomić "Knapika", a w MAN-ach działa od pierwszego dnia?
Wszystko super, tylko....
Pótorak przy pierwszych drzwiach, mniej miejsca w drugim 4 miejscowym rzędzie siedzeń od strony drzwi w porównaniu do ITS-u i Gdańszczaków.
I te głośne wycie po każdym wciśnięciu "gorącego guzika" i przycisku "stop". W MAN-ach ITS-u też jest taki sygnał dźwiękowy ale jest on nieco krótszy i cichszy, a w tych nowych na każdym prawie przystanku wył bo ktoś ciągle wciska że aż mnie zaczęło powoli drażnić i denerwować a byłem przy drugich drzwiach. Kierowce to chyba szlak jasny na miejscu musiał trafiać.
Tylko czemu w przedniej części są na suficie dwa LCD, a za przegubem tylko jeden. Obydwie części są do siebie zbliżone długością. Ale na żadnym LCD nie było wibracji ani zakłóceń jak w solarisie. Może konstrukcja przegubowca tak ma?
Dźwięk silnika wymaga przyzwyczajenia.
Jak to jest że w solarisach przez 2 lata nie udało się w pełni uruchomić "Knapika", a w MAN-ach działa od pierwszego dnia?
Wszystko super, tylko....
Pótorak przy pierwszych drzwiach, mniej miejsca w drugim 4 miejscowym rzędzie siedzeń od strony drzwi w porównaniu do ITS-u i Gdańszczaków.
I te głośne wycie po każdym wciśnięciu "gorącego guzika" i przycisku "stop". W MAN-ach ITS-u też jest taki sygnał dźwiękowy ale jest on nieco krótszy i cichszy, a w tych nowych na każdym prawie przystanku wył bo ktoś ciągle wciska że aż mnie zaczęło powoli drażnić i denerwować a byłem przy drugich drzwiach. Kierowce to chyba szlak jasny na miejscu musiał trafiać.
Tylko czemu w przedniej części są na suficie dwa LCD, a za przegubem tylko jeden. Obydwie części są do siebie zbliżone długością. Ale na żadnym LCD nie było wibracji ani zakłóceń jak w solarisie. Może konstrukcja przegubowca tak ma?
Dźwięk silnika wymaga przyzwyczajenia.
Na początku też był taki głośny, dopiero z czasem zaczęto go przyciszać. Generalnie zauważyłem, że nowe MANy są głośniejsze od Solarisów i nie chodzi mi tu o pracę silnika, ale o głośne zapowiedzi głosowe (naprawdę są trochę za głośne, ale obawiam się, że jak zaczną je przyciszać, to zamilkną zupełnie). No i oczywiście, ten przycisk Stop ciągle wciskany i brzęczyk - to wszystko sprawia, że kierowcy nie będą wspominać tego wozu dobrze, przynajmniej na początku. No i średnio sprawdza się w tłoku na linii 190, jak każdy MAN - wąskie przejścia pomiędzy fotelami i fotokomórka, która pewnie niedługo będzie wyłączona. Tam lepiej by się sprawdzały Solarisy, bo są nieco przestronniejsze. Na plus - duża liczba poręczy, jak to w Lion'sach, no i sporo miejsc dostępnych z poziomu podłogi.fluger pisze:I te głośne wycie po każdym wciśnięciu "gorącego guzika" i przycisku "stop". W MAN-ach ITS-u też jest taki sygnał dźwiękowy ale jest on nieco krótszy i cichszy, a w tych nowych na każdym prawie przystanku wył bo ktoś ciągle wciska że aż mnie zaczęło powoli drażnić i denerwować a byłem przy drugich drzwiach. Kierowce to chyba szlak jasny na miejscu musiał trafiać.
Brzęczyków niebawem będziecie słyszeć coraz mniej, aczkolwiek zauważyłem a nawet sprawdziłem że ten system zapowiedzi jest Mądry do tego stopnia że w czasie dnia ma normalną głośność zaś w godzinach wieczornych się przycisza
Jak kto woli z tymi siedzeniami, są one szersze więc masz luźniej jakby nie patrzeć - Na zachodzie nie jeździ się jak bydło w takim tłoku co prezentują nasze warunki
[ Dodano: |2 Lis 2010|, 2010 19:36 ]
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1680597,0, ... omosc.html
Jak kto woli z tymi siedzeniami, są one szersze więc masz luźniej jakby nie patrzeć - Na zachodzie nie jeździ się jak bydło w takim tłoku co prezentują nasze warunki
[ Dodano: |2 Lis 2010|, 2010 19:36 ]
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1680597,0, ... omosc.html
To dlatego w piątek zamykał drzwi 2-3 razy.... Jechałem w 3406 i pierwszego dnia o godzinie 9:10 knapik mówił tylko z ostatniego głośnika na tyle!!!!
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
To samo było ostatnio na 190. Jak stanął na światłach przy Trockiej to nagle pokazało się "Do odjazdu 15min"fluger pisze:Wieczorem widziałem nowego MAN-a na linii 162 trzy przystanki za pętla autobusowa i na przednim wyświetlaczu pokazywało "26 min. do odjazdu".
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- Drivter1234
- chruscik
- Dysklawiaturzysta
- Kontakt:
k16h25 biedny meczyl sie ze sterownikiem, ale wieczorem k21 z zewnatrz mial juz dobrze ustawiony wyswietlaczDrivter1234 pisze:Chyba powinni trochę dopracować wyświetlacze... Niestety 3400 dziś na x/175 już na wszystkich wyświetlaczach widziałem ciemność![]()
MOBILIS Ursus
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A te MANy to w ogóle mają automaty biletowe? Wczoraj specjalnie przyjrzałem się sztuce na 175 od lewej strony i jakoś mi się w oczy nie rzucił.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ale standardem jest numer po lewej a kierunek po prawej.