MAN Lion's 2010

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 06 lis 2010, 12:56

Szeregowy_Równoległy pisze:Ale standardem jest numer po lewej a kierunek po prawej.
Pojedź do Wielkiej Brytanii :)

Ta zmiana jest bardzo na plus - co mi jako pasażerowi po kierunku z tyłu jak chcę poznać numer linii widząc skrawek tyłu (jeśli za moim autobusem pojawi się kolejny)? Im bliżej prawej krawędzi numer linii jest, tym lepiej.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 06 lis 2010, 12:59

No to niech będzie tak samo w mobilisowych wozach! A nie raz po lewej, raz po prawej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 06 lis 2010, 13:25

Tyrystor pisze:Pojedź do Wielkiej Brytanii
Zdradzę, że jesteśmy w Warszawie :ok:
Flash8222 pisze:Tak miało by i tak będzie, bo to standart
To kijowy ten standard. Do tej pory było dobrze, a teraz jakieś dzikie harce są odstawiane.
Zresztą - standardy wyznaczane przez wspaniały ZTM zmieniają się co 5 min., więc pewnie za tydzień będzie jeszcze inaczej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lis 2010, 13:42

BJ pisze:To kijowy ten standard. Do tej pory było dobrze
Jakieś argumenty? :twisted: Bo Tyrystor przeciwne przedstawił.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 06 lis 2010, 14:56

Tyrystor pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Ale standardem jest numer po lewej a kierunek po prawej.
Pojedź do Wielkiej Brytanii :)

Ta zmiana jest bardzo na plus - co mi jako pasażerowi po kierunku z tyłu jak chcę poznać numer linii widząc skrawek tyłu (jeśli za moim autobusem pojawi się kolejny)? Im bliżej prawej krawędzi numer linii jest, tym lepiej.
W Wielkiej Brytanii do autobusu podejdziesz z lewej strony, więc i tak siusiaka zobaczysz a nie numer :smile: Poza tym po to są te wyświetlacze na prawej ścianie, żebyś widział. Jeśli nie widzisz prawej strony autobusu, to tym bardziej nie widzisz skrawka tyłu.
Solaris U10 pisze:No to niech będzie tak samo w mobilisowych wozach! A nie raz po lewej, raz po prawej.
Właśnie, co to za standard? Standardem chyba jest (było?) to, co w A0XX, w Ostrobramskich SU10, w ostatnich SU18, a nie to, co pojawiło się w MANach? Jak dotąd to MANy się wyróżniają sposobem wyświetlania numeru i kierunku z tyłu. Obiektywnie to bez większej różnicy, chociaż wygląda dziwnie zważywszy na to, że we wszystkich innych pojazdach z wyświetlaczami jest dokładnie na odwrót.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 06 lis 2010, 16:28

W warunkach przetargu było o wyświetlaniu tak jak w A0XX, w Ostrobramskich SU10, w ostatnich SU18. Wspomniano tylko o możliwości wyświetlania w odwrotnej kolejności. Jak widać. ktoś poszedł na łatwiznę.
Jeżeli już chodzi o to jak z którego miejsca widać co jest na wyświetlaczu to zastanawiam się dlaczego nie stosuję się małego wyświetlacza z numerem linii na lewym boku (patrz wozy w Niemczech). Nie raz pewnie każdemu by się przydał.

5280

Post autor: 5280 » 08 lis 2010, 14:37

Na Stalowa dojechały kolejne many. Łącznie ok 36 sztuk już jest :dance:
5280

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 09 lis 2010, 16:39

Ha! W 3413 fotokomórki już są offline, podobnie jak kaganiec. Autobus bardzo szybko rozpędził się co najmniej do osiemdziesiątki na Radzymińskiej (jest teraz na 738). Ma gablota kopa! =D>

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 09 lis 2010, 16:54

Żaden nie ma kagańca. W #3408 unieszkodliwiony Brzęczyk od stopu :) I miejmy nadzieje że inni kierowcy tez się nauczą je odłączać ;-)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 09 lis 2010, 17:08

W ogóle nie ma kagańców?
hahaha! Doskonale :D

Brzęczyk unieszkodliwiony jest jeszcze w którymś, który wczoraj był na 190, nie pamiętam numeru.

czaroT-11
Kontakt:

Post autor: czaroT-11 » 09 lis 2010, 17:13

W tych MANach beznadziejnie wyświetlana jest trasa na monitorach. Pomijając fakt, że na prostej drodze już pojawiają się paski i zakłócenia, a na wybojach gasną ;) Jechałem jakimś na 517. Na wyświetlaczach pod sufitem numer linii wyświetlany jest na żółtym tle. Połowa pasażerów patrząc na to szukała ogłoszeń gdzie jest zmieniona trasa (ot przyzwyczajenie, że na żółto ZTM informuje o zmianach tras)... Na bocznych tablicach na numerze linii przewijała się za to trasa i nazwa kolejnego/danego przystanku przez co kompletnie nie dało się odczytać numeru linii. I siedzenia też niczego sobie.. Jechałem od Pl. Narutowicza do Ronda Waszyngtona i bolały mnie plecy :-s Ale to może przez moją budowę ciała. :-k :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 lis 2010, 17:23

Fantastycznie. Jeszcze wyłączmy informację pasażerską, bo denerwuje Sz. P. kierowcę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 09 lis 2010, 18:06

Glonojad pisze:Fantastycznie. Jeszcze wyłączmy informację pasażerską, bo denerwuje Sz. P. kierowcę.
Chyba sam przyznasz, że do fotokomórek w takiej postaci jeszcze nie dorośliśmy. Szczególnie na 190, dobrze więc się dzieje że są odłączane.
noidea

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 lis 2010, 18:09

O fotokomórkach można dyskutować (chociaż osobiście uważam że obejście powinno być funkcją sterowaną oddzielnie, z rejestracją), ale zerwanie kagańca czy wyłączenie sygnału ostrzegawczego to jawne grzebanie w systemach bezpieczeństwa - za to powinien grozić prokurator.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 09 lis 2010, 18:17

Glonojad pisze:O fotokomórkach można dyskutować (chociaż osobiście uważam że obejście powinno być funkcją sterowaną oddzielnie, z rejestracją), ale zerwanie kagańca czy wyłączenie sygnału ostrzegawczego to jawne grzebanie w systemach bezpieczeństwa - za to powinien grozić prokurator.
Nikt nie wyłączył sygnału ostrzegawczego - to byłoby skrajną głupotą ;) Zaczyna się po prostu odłączanie brzęczyka informującego kierowcę o wciśnięciu przycisku "na żądanie". Całkiem słusznie, bo denerwuje on nawet pasażerów. Co zaś się tyczy fotokomórek - nie potrafię zrozumieć, czemu nie mogą działać na takiej zasadzie, jak w tramwajach. Wystarczyłby przecież jeden dodatkowy przycisk "włącz/wyłącz fotokomórki" i już na pętlach byłoby to przydatne.
noidea

ODPOWIEDZ