A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 14 lis 2010, 20:16

http://gronkiewicz.pl/interaktywna-mapa ... -miejskich

Przeganiamy Pragę i Budapeszt - tylko najpierw te miasta musi spotkać jakiś kataklizm... :twisted:

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1682198,0, ... omosc.html

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 14 lis 2010, 22:20

ratraciak pisze:JK jest oszołomem, ale w porównaniu z JKM to mały pikuś.
Ponieważ?

blinski

Post autor: blinski » 14 lis 2010, 22:48

fik pisze:Oczywiste powinno być to, że albo każdy ma prawo manifestować swoje poglądy, albo nikt. Bardzo, ale to bardzo daleko mi do poglądów ONRu, ale naprawdę nie widzę jakiegokolwiek powodu, dla którego miałbym komukolwiek odmawiać możliwości ich prezentowania (czy nawet propagowania).
Ogólnie rzecz biorąc nie zgadzam się z powodów etycznych. Natomiast po pewnym przemyśleniu sprawy, jako praktyk i 'konsekwencjonalista', mógłbym jednak poluźnić kaftan etyki na rzecz pozytywnych efektów długofalowych - w tym wypadku byłaby to funkcja manifestacji publicznej kanalizująca radykalne nastroje, pozwalająca zachować nad nimi pewną kontrolę. Oczywiście także do pewnej granicy, jaką byłoby otwarte głoszenie haseł wykluczających - na to tolerancji nie może być we współczesnym społeczeństwie.
A stroną w dyskusji nacjonalistów (czy ktokolwiek brał udział w tym marszu) to uczyniła właśnie GW. Bo właśnie siejąc medialną panikę pokazała, że się boi tego marszu i jego uczestników. Smutne, ale prawdziwe.
No dobrze, gdyby nie akcja GW, narodowcom pewnie nie chciałoby się aż tak zwierać szeregów. A bać się takich marszów i jego uczestników należy, to chyba oczywiste. Oczywiste też być powinno, że nie może to być strach bierny, wycofany.

Btw., czy to jest temat 'polityka', czy 'religia'? Bo widzę tu rozkręcające się wątki natury abstrakcyjnej :) Temat religii w real politik powinien zamykać się w granicach kwestii obecności w sferze publicznej symboli religijnych czy stosunków między Kościołem a państwem, dajcie spokój z tym, co mówi a czego nie mówi Biblia ;)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 lis 2010, 22:54

blinski pisze:Oczywiście także do pewnej granicy, jaką byłoby otwarte głoszenie haseł wykluczających - na to tolerancji nie może być we współczesnym społeczeństwie.
Mam wrażenie, że właśnie głosisz hasła wykluczające hasła wykluczające ze społeczeństwa. Klasyczna forma paradoksu fryzjera.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 14 lis 2010, 23:06

blinski pisze:w tym wypadku byłaby to funkcja manifestacji publicznej kanalizująca radykalne nastroje, pozwalająca zachować nad nimi pewną kontrolę
Pytanie tylko, gdzie jest granica takiej "kanalizacji". Bo wybory w Niemczech w latach 30. też skanalizowały nastroje. Tak czy siak, zgadzam się z Fikiem - GW zupełnie niepotrzebnie nakręciła temat.

blinski

Post autor: blinski » 14 lis 2010, 23:34

fik pisze:Mam wrażenie, że właśnie głosisz hasła wykluczające hasła wykluczające ze społeczeństwa. Klasyczna forma paradoksu fryzjera.
Paradoksem jest domaganie się zupełnego braku wykluczenia wykluczających. Ja chcę mieć wolność od bycia kopanym przez innych, bym mógł kopnąć ciebie. Chcę na ciebie napluć ale tak, by nie można było napluć na mnie. Tak to ma wyglądać? Mi się jednak wydaje, że ci 'nietolerancyjni tolerancjoniści' mają jednak rację.
jasiu pisze:Pytanie tylko, gdzie jest granica takiej "kanalizacji". Bo wybory w Niemczech w latach 30. też skanalizowały nastroje. Tak czy siak, zgadzam się z Fikiem - GW zupełnie niepotrzebnie nakręciła temat.
Tkwi tu pewne, moim zdaniem - błędne, założenie, że narodowców bez GW by nie było, i że to dzięki tej akcji nagle stają się oni problemem. To tak samo jak stwierdzić, że to dopiero pierwszy artykuł w prasie czy materiał w telewizji nagłaśniający sprawę pedofilii w kościele katolickim stworzył jej problem.
Moim zdaniem każda akcja mająca na celu zaktywizowanie tych, którym coś się nie podoba a dotychczas tylko biernie się przyglądali, jest dobra. To właśnie naprawdę lubię w mediach i w przeciwieństwie do niektórych absolutnie nie uważam, że powinny jedynie zimnym, neutralnym głosem relacjonować fakty.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 16 lis 2010, 9:59

Gadałem z kilkoma osobami, które były na Marszu Niepodległości i dochodzę do jednego wniosku.
Gdyby nie policja, to obawiam się, że narodowcy dosłownie stratowaliby tych wiotkich państwa po drugiej stronie...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lis 2010, 10:00

BJ pisze:Gdyby nie policja, to obawiam się, że narodowcy dosłownie stratowaliby tych wiotkich państwa po drugiej stronie...
Aha, to w końcu kto jest niebezpieczny?

Jeśli grałeś w szkole w piłkę, chyba strzelałeś same samobóje :lol:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 16 lis 2010, 10:06

No, chyba sam rozumiesz, że LEGALNA manifestacja ONR po prostu by przeszła swoją trasą. I jestem pewien, że pierwsi z łapami by polecieli państwo zwołani przez GW.
Tak jak było teraz zresztą.
Bastian pisze:Jeśli grałeś w szkole w piłkę, chyba strzelałeś same samobóje
Zajebiste. Naprawdę zaczynam sobie zazdrościć poczucia humoru :prosze:

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 16 lis 2010, 14:54

KLIK
Miło popatrzeć, jak ten czerwony bubek nie wie, co powiedzieć.

Wypowiedź Seweryna Blumsztajna w Nowym, Wspaniałym Świecie

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 lis 2010, 23:17

BJ pisze:Zajebiste. Naprawdę zaczynam sobie zazdrościć poczucia humoru :prosze:
Za to umiejętności czytania ze zrozumieniem chyba nie opanowałeś, ale spoko, do matury może zdążysz.

blinski

Post autor: blinski » 17 lis 2010, 0:03

BJ pisze:Gadałem z kilkoma osobami, które były na Marszu Niepodległości i dochodzę do jednego wniosku.
Gdyby nie policja, to obawiam się, że narodowcy dosłownie stratowaliby tych wiotkich państwa po drugiej stronie...
Ciekawe, co innego mieli ci powiedzieć ludzie, dla których przyznanie się do ulegnięcia 'pedałom' i 'lewakom' byłoby plamą na honorze wypominaną przez resztę towarzystwa przez lata? Ale z drugiej strony jest przecież 'lewacka agresja' i brutalność skonfrontowana z narodowym stoicyzmem i kulturą. Jak to pogodzić? Pewnie wygląda to tak, że geje i anarchiści podskakują w kominiarkach i z kamieniami w dłoniach jak małpy, jednak jedynie odbijają się od zdrowych chłopców postury dębu.

radeom

Post autor: radeom » 17 lis 2010, 16:04

Jakby ktoś nie widział:
Zamieszki na Powiślu - widać, jak atakowana jest legalna demonstracja
Robert Biedroń kontra Krzysztof Bossak, Biedroń zaprzecza, jakoby uderzył policjanta, ale oglądając to zdjęcie można wywnioskować, iż kłamie.

blinski

Post autor: blinski » 17 lis 2010, 16:52

radeom pisze:oglądając to zdjęcie[/URL] można wywnioskować, iż kłamie.
Oglądając to zdjęcie, można wywnioskować, że policjant przyciąga do siebie Biedronia, a Biedroń chce się wyrwać, w czym próbuje mu pomóc gość z brodą. Nie wiem, gdzie ty tu widzisz Biedronia bijącego policjanta.

zzz

Post autor: zzz » 17 lis 2010, 17:47

wersja policji, ze Biedron zlapal policjanta za palke brzmi wiarygodnie :P

ODPOWIEDZ