Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lis 2010, 8:14

Oj, Panie Inżynierze, na pewno o kable Panu chodzi, a nie o przewody trakcyjne?

Skoro ja się nauczyłem, to i Wy dacie radę - kabel, w uproszczeniu, to przewód w nieprzewodzącej osłonce (w ziemi np.), gdzie ideą jest to, by jak najmniej prądu uciekało; jakby nad torami je rozwiesić, to pantograf by za wiele prądu z nich nie wyciągnął ;)

W Zurychu wygląda to tak, że przewody tramwajowe są nad torami, natomiast trolejbusowe - na zewnątrz torowiska, chyba nawet za peronem przystanku i trolejbus sobie jedzie z odbierakiem dość mocno wychylonym w prawo.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Zuric ... ffside.jpg

[ Dodano: |14 Lis 2010|, 2010 08:58 ]
mamadoo pisze: Naprawdę, doskonałe rozwiązanie, doskonałe ](*,) - czyli to co zostało zepsute w latach 60. i 70. będzie jeszcze bardziej zepsute.
Zgadzam się rzecz oczywista z Tobą, ale nic prócz wspólnego opicia tego błędu zaproponować Ci nie mogę.

Pozostaje mieć nadzieję, że gdy miasto w końcu zrealizuje bezsensowne M3, to wpadnie na to, by wpuścić doń te co drugie kursy WKD. Bo w frekwencję na 120-metrowe składy ciężkiego metra na tym ogryzku nie wierzę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 lis 2010, 12:42

Glonojad pisze:W Zurychu wygląda to tak, że przewody tramwajowe są nad torami, natomiast trolejbusowe - na zewnątrz torowiska, chyba nawet za peronem przystanku i trolejbus sobie jedzie z odbierakiem dość mocno wychylonym w prawo.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Zuric ... ffside.jpg
Z grubsza tak samo jest właśnie w St. Gallen :)
noidea

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 15 lis 2010, 16:05

IMO dużo lepsza byłaby EN95 niż to co na wizjach (wielkości EN81), zapowiada się drastyczne zmniejszenie podaży przez wprowadzenie taboru o małej pojemności. A pomysł skrócenia połowy kursow do Zachodniego - poniżej wszelkiej krytyki :evil:
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2010, 16:45

Nie ma pomysłu skrócenia połowy kursów do Zachodniego, jest pomysł wprowadzenia dodatkowych kursów tylko do Zachodniego.

Takie tam semantyczne nadużycie genetycznego patrioty...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lis 2010, 17:11

Kolega Adam najwyraźniej dodatkowych kursów sobie nie życzy tylko dlatego, że byłyby krótsze.

No chyba, że nie umie czytać lub myśleć, co też nie jest przecież wykluczone :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 lis 2010, 21:38

Glonojad pisze:Ale nie przy jednej krawędzi, bez torów odstawczych za peronem.
jak pociągi zawracały na Dworcu Gdańskim, też miały do dyspozycji jedną krawędź peronową, a nie miały za to możliwości wysadzenia pasażerów przed rozjazdem.
Glonojad pisze:BTW, częstotliwość WKD ma być podniesiona przez przebudowę Warszawy Zachodniej na stację
oo - wiesz coś więcej o tym? Kiedy ta inwestycja miałaby być realizowana?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2010, 22:24

MeWa pisze:
Glonojad pisze:Ale nie przy jednej krawędzi, bez torów odstawczych za peronem.
jak pociągi zawracały na Dworcu Gdańskim, też miały do dyspozycji jedną krawędź peronową, a nie miały za to możliwości wysadzenia pasażerów przed rozjazdem.
I co 5 minut jeździły? Z Legionowa?!
Glonojad pisze:BTW, częstotliwość WKD ma być podniesiona przez przebudowę Warszawy Zachodniej na stację
oo - wiesz coś więcej o tym? Kiedy ta inwestycja miałaby być realizowana?
Było w prezentacji WKD dla samorządu, kwestia najbliższej pięciolatki. Na pewno nie przed końcem dostaw dodatkowych 6 składów które mają umożliwić poprawę częstotliwości (chociaż ciekawi mnie, na jakim odcinku uda się podwoić częstotliwość zwiększając liczbę składów o raptem 40%...)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 lis 2010, 22:51

Ile ma WKD w tej chwili brygad, obiegów czy jaki tam jest właściwy termin?

Michał J

Post autor: Michał J » 15 lis 2010, 23:27

5 albo 6 kolejek w dni świąteczne i chyba max 11 w dni powszednie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 lis 2010, 23:53

Glonojad pisze:I co 5 minut jeździły? Z Legionowa?!
no, pociągi metra to zazwyczaj na Kabaty jeżdziły.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2010, 23:55

A gdzie napisałeś, że metra? Napisałeś "pociąg", napisałeś "Dworzec Gdański" - oczywiste było, że o kolei piszesz, a nie o metrze czy tramwaju. O ile się orientuję, metro w perony Dworca Gdańskiego nie wjeżdża.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 lis 2010, 0:24

Glonojad pisze:A gdzie napisałeś, że metra? Napisałeś "pociąg", napisałeś "Dworzec Gdański" - oczywiste było, że o kolei piszesz, a nie o metrze czy tramwaju. O ile się orientuję, metro w perony Dworca Gdańskiego nie wjeżdża.
a co - zamknęli stację Dworzec Gdański? O ile się orientuję, to Twój fragment wypowiedzi odnosił się do metra - wszak cytowałeś Bastiana, który wprost o tym pisał.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lis 2010, 0:27

Spokojnie, Panowie ;) Rzeczywiście przeskok na kolej był nieuprawniony, wciąż była mowa o metrze :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ashir

Post autor: ashir » 16 lis 2010, 17:05

Michał J pisze:5 albo 6 kolejek w dni świąteczne
5 kolejek ;-) (każda kolejka jeździ na zmianę raz na trasie Warszawa Śródmieście WKD - Grodzisk Mazowiecki Radońska następnym razem na trasie Warszawa Śródmieście WKD - Milanówek Grudów)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 16 lis 2010, 17:21

Glonojad pisze:Było w prezentacji WKD dla samorządu, kwestia najbliższej pięciolatki.
Mam nadzieję, że oprócz rozjazdów dołożą jakieś żeberko do postojów? :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ