Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lis 2010, 12:29

Ale skoro on jeździ w przeciwną stronę, to mu nie trzeba. A jeśli w obie, to nie ma żadnego znaczenia, czy mieszka na Salomei, czy w Milanówku, więc i tak coś tu nie ma sensu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 25 lis 2010, 12:36

To, że jeździ ze stacji Salomea, nie znaczy, że przy niej mieszka. Mniemam, że Robert liczy cenę biletu WKD Grodzisk-Salomea i biletu ZTM Salomea-wherever.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lis 2010, 12:37

Hmm, miałoby to sens, gdyby nie napisał:
RobertD pisze:Jeśli jeżdżę WKD ze stacji Salomea
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

RobertD

Post autor: RobertD » 25 lis 2010, 13:40

Hehehe, dobre. Wystarczy 78zł. Oczywiście. To się nazywa dziś "wspólny bilet". Oczywiście, ale nazwa jest myląca. To nie jest wspólny bilet, tylko bilet ZTM! Potem miasto daje od cholery kasy kolejom, żeby zrealizować taką chorą koncepcję, żeby ludziom się wydawało, że jest taniej.
WKD powinna mieć swój bilet, który mógłby być kodowany na tej samej karcie miejskiej. Ja bym chciał taki wspólny bilet.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 lis 2010, 13:42

RobertD pisze:To nie jest wspólny bilet, tylko bilet ZTM!
:shock:
To ja nie mam więcej pytań.

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 25 lis 2010, 13:45

RobertD pisze:WKD powinna mieć swój bilet, który mógłby być kodowany na tej samej karcie miejskiej. Ja bym chciał taki wspólny bilet.

Super pomysł, dobra rada wujku, pycha!
Płacić za 2 bilety zamiast jednego. Pomysł godny tego z opodatkowaniem powietrza.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

RobertD

Post autor: RobertD » 25 lis 2010, 14:32

Bilet na komunikację służy temu, żeby choć w części finansować ją bezpośrednio z pieniędzy pasażera. Bilet ZTM finansuje koleje w 0%. "Część kolejowa wspólnego biletu" w 100% idzie z podatków. Jeśli m72 czy person nie płacą jeszcze podatków, to oczywiście, dla nich "wspólny bilet" to rewelacja. Dla mnie przykład na to, że w Warszawie, niestety komunikacja utrzymywana w 100% z podatków jest faktem. No i jak się spodziewałem, ludzie skaczą z radości, że jest "taniej".

zzz

Post autor: zzz » 25 lis 2010, 14:51

Wszystko pieknie tyle, ze twoje uproszczenie prowadzi do falszywych wnioskow. Dotacja na komunikacje jest stala i tak by taka sama czesc pieniedzy z podatkow poszla na komunikacje niezaleznie od istnienia wspolnego biletu. Ponadto zwiekszenie zasiegu obowiazywania biletu ztm zweksza liczbe pasazerow korzystajacych z biletow ztm i wplywy z biletow. Ostatecznie wspolny bilet zwieksza udzial przychodow ztm z biletow nie zmieniajac dotacji z budzetu warszawy.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 lis 2010, 15:01

RobertD pisze:Bilet na komunikację służy temu, żeby choć w części finansować ją bezpośrednio z pieniędzy pasażera. Bilet ZTM finansuje koleje w 0%. "Część kolejowa wspólnego biletu" w 100% idzie z podatków. Jeśli m72 czy person nie płacą jeszcze podatków, to oczywiście, dla nich "wspólny bilet" to rewelacja. Dla mnie przykład na to, że w Warszawie, niestety komunikacja utrzymywana w 100% z podatków jest faktem. No i jak się spodziewałem, ludzie skaczą z radości, że jest "taniej".
Facet, co Ty brałeś, czemu mieszasz cenę biletu z podatkami i dlaczego nie zakładasz chociażby wzrostu wpływów ze sprzedaży biletów ZTM po wprowadzeniu "Wspólnego biletu"?

Niemniej wiem jedno - podatki płacę już od kilku lat, więc daruj sobie wycieczki ad personam.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lis 2010, 15:54

RobertD pisze:B. Dla mnie przykład na to, że w Warszawie, niestety komunikacja utrzymywana w 100% z podatków jest faktem.
Jest brednią, a nie faktem. Otwórz sobie budżet miasta i znajdź rubrykę "wpływy z biletów", zerowa ona nie jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

RobertD

Post autor: RobertD » 25 lis 2010, 16:15

zzz pisze: Ostatecznie wspolny bilet zwieksza udzial przychodow ztm z biletow nie zmieniajac dotacji z budzetu warszawy.
Podzielę pasażerów na 3 przypadki (rozpatruję tylko teren Warszawy):
1. Większość nie korzysta ze wspólnego biletu. Koleje dostają 0.
2. Ci co korzystają i przesiadają się np. do autobusu i tak wcześniej kupowali bilety ZTM. Płacą tyle samo, co przed wprowadzeniem wspólnego biletu. Kolej dostaje 0, chociaż ich wozi -> strata.
3. Zostają więc ci, którzy korzystają tylko z KM/WKD do poruszania się po Warszawie. Teraz kupują tańsze bilety ZTM 2,80zł(WKD 3,60zł, KM 6-10km 4,70zł). Też strata kolei.
Jakim cudem się nie dopłaca do tego z budżetu?

Ile ZTM przekazuje KM/WKD na podstawie podpisanych umów dotyczących "wspólnego biletu"? (http://ztm.waw.pl/?c=145&l= "Podstawa prawna")

Poza Warszawą dopłaca się do kolei z budżetów gmin. Np. dla gminy Ząbki to jest około 1mln zł dla KM. viewtopic.php?t=7667&start=0 .

@person ja nie wiem jak Ci odpowiedzieć, no ale jak piszesz w stylu "co Ty brałeś" a potem mówisz, że robię wycieczki personalne... No cóż, ja nie miałem takiego zamiaru.

@glonojad oczywiście, że nie jest zerowa. Ale co ma piernik do wiatraka? Ja nie powiedziałem, że cała komunikacja jest w 100% z podatków utrzymywana. Wyrwałeś zdanie z kontekstu i rzeczywiście wychodzi Ci brednia.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 25 lis 2010, 16:35

Nie ma przełożenia, że pieniądze za bilet skasowany w linii X idą na finansowanie kursowania linii X. Więc analizę finansową wspólnego biletu można przeprowadzać tylko na kwotach globalnych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 lis 2010, 18:48

RobertD być może nie wie, że kształtowanie polityki taryfowej jest elementem zachęcania do korzystania z komunikacji publicznej. A takie oferty są jak najbardziej dostępne w cywilizowanym świecie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 25 lis 2010, 18:56

RobertD pisze:Jeśli m72 czy person nie płacą jeszcze podatków, to oczywiście, dla nich "wspólny bilet" to rewelacja.
Zonk. Argument nietrafiony.

RobertD pisze:Większość nie korzysta ze wspólnego biletu. Koleje dostają 0.
Skoro nie korzystają z kolei to dlaczego mają koleje dostawać?

RobertD pisze:Ci co korzystają i przesiadają się np. do autobusu i tak wcześniej kupowali bilety ZTM. Płacą tyle samo, co przed wprowadzeniem wspólnego biletu.
Nie kłam. Płacą mniej. Odpada koszt biletu kolejowego.

RobertD pisze:Zostają więc ci, którzy korzystają tylko z KM/WKD do poruszania się po Warszawie. Teraz kupują tańsze bilety ZTM 2,80zł(WKD 3,60zł, KM 6-10km 4,70zł). Też strata kolei.
Kolejny zonk z Twojej strony. Bilety jednorazowe nie są objęte wspólnym biletem.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 25 lis 2010, 19:35

To co pisze RobertD jest to dla mnie totalny bełkot. Zupełnie nie mogę zrozumieć o co mu chodzi. Ma pretensje że ludzie płaca mniej za bilet?

ODPOWIEDZ