Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Sądzę, że przeciętna długość podróży KM jest jednak "kapkę" większa od przeciętnej długości podróży tramwajem (poza powiedzmy linią grodziską).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- moonwalker
W większości KM2 chce się dopisać: "A gdzie mam stać?"
[ Dodano: |10 Gru 2010|, 2010 10:12 ]
- na pomostach Flirtów (patrz: wsiadanie i wysiadanie)
- w "służbówkach" EN57/71 (przedział ten w ekstremalnej sytuacji mieści bardzo dużo ludzi)
[ Dodano: |10 Gru 2010|, 2010 10:12 ]
A przynajmniej nie powinno być siedzeń:mamadoo pisze:To może wzorem Tramwajów Warszawskich trzeba zmniejszyć liczbę siedzeń? Choć SKM Warszawa praktycznie już to zrobiła...
- na pomostach Flirtów (patrz: wsiadanie i wysiadanie)
- w "służbówkach" EN57/71 (przedział ten w ekstremalnej sytuacji mieści bardzo dużo ludzi)
Skoro nie będzie 16 Flirtów to może będzie.... 16 Elf-ów.
http://www.rynek-kolejowy.pl/20371/PESA ... ieckim.htmRK pisze:Wiemy już, że Stadler nie wyprodukuje 16 elektrycznych zespołów trakcyjnych dla Kolei Mazowieckich. Jak dowiedział się nieoficjalnie "Rynek Kolejowy", swą gotowość do zrealizowania tego zamówienia zgłosiła bydgoska PESA. Trwają negocjacje w tej sprawie pomiędzy producentem a przewoźnikiem.
Ciekawe, czy się wyrobią w harmonogramie... jak nie, to KM mają EZTa gratis. No wyrobią się, czy nie? A może KM podpiszą potajemne porozumienie? No ile jeszcze kombinowania z tym przetargiem? Urzednicy nadają się do wywalenia za takie akcje.
Ale wałek.
Kolejny artykuł:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... iagi_.html
Kolejny artykuł:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... iagi_.html
Po wycofaniu się szwajcarskiego Stadlera z kontraktu na dostawę 16 pociągów zamówienie chce przejąć bydgoska Pesa. Firma twierdzi, że może wyprodukować składy w rok.
Kiedy kilkanaście dni temu "Gazeta" zapytała szefa Kolei Mazowieckich Artura Radwana, co z odwlekanym kontraktem na 16 pociągów, ten niespodziewanie odparł, że zwycięski Stadler odmówił podpisania umowy. Wcześniej firma ta walczyła o zamówienie, ale ostatecznie uznała, że Koleje Mazowieckie tak długo zwlekały z kontraktem, że zostało już za mało czasu na produkcję. Przewoźnik wyznaczył bowiem sztywny termin dostaw pociągów - do końca 2011 r.
Okazuje się jednak, że produkcji chce się podjąć bydgoska Pesa, konkurent Szwajcarów z przetargu. - Żeby zdążyć w założonym terminie, musielibyśmy podpisać umowę najpóźniej do 17 grudnia. Wtedy można by jeszcze zamówić podzespoły - mówi Jerzy Berg z Pesy. Zamówienie dla bydgoskiej firmy nie jest jeszcze przesądzone. Koleje Mazowieckie namawiają producenta, by obniżył cenę. W przetargu Pesa chciała 4,7 mln euro za jeden skład, teraz zastanawia się, czy nie zejść z kosztami. Finał negocjacji powinien być znany pod koniec tygodnia
Te nowe maszyny drzwiowe się nie sprawdzają... W tym 1738 z nowymi rozwiązaniami w drzwiach otwarte drzwi były te, które już były zamarznięte jako otwarte... do tego niektóre połówki siedziały na zamarzniętej blokadzie drzwi (drzwi luźne w prowadnicach, tylko blokowała je blokada). Tak więc lipa z tymi drzwiami dalej.. PRzy -10 składy które podjeżdżają jak mają 2 pary drzwi na stronę zdolnych do zupełnego otwarcia, to jest sukces...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dziś kibel Skierniewice - Otwock (8:39 na Śródmieściu) miał w pierwszej jednostce czynne nie dwie pary drzwi, ale pół pary. Wysiadanie trwało blisko 7 minut. A gdyby coś się stało? Zaraz ktoś powie, że lepiej, aby przyjechał taki skład, niż żaden, ale czy wypadek busa pod Nowym Miastem nie powinien nas czegoś nauczyć?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Jest polecenie żeby bezwzględnie odwoływać pociągi ze względu na zamarznięte drzwi. Wystarczy że kierownik zgłosi ten fakt do dyspozytora KM i powie odmawia jazdy z zamarzniętymi na ezt drzwiami. Bez skrupułów taki pociag jest odwoływany. M.in dlatego dziś zostały odwołane pociągi 21352, 21452, 9276 i jeden ze Skierek do Otwocka. Z wymienionego przez Ciebie pociągu nie było takowego zgłoszenia- gdyby było byłby odwołany. Do 7 rano nikt takiego faktu nie zgłaszał. Gdyby Jaśnie Pan Kierownik zadzwonił i powiedział że nie pojedzie takim ezt to pociag byłby odwołany.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach